Αυγά που κυλάνε πάνω σε ιμάντες, εσοδεία από κότες που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά και τρέφονται από ταϊστρες μπροστά από αυτά, ενώ πίνουν νερό από μικρές πιπίλες που κρέμονται στο πάνω μέρος της "φωλιάς" τους. Εικόνες που όλοι έχουμε δει αρκετές φορές. Ελάχιστοι, φαντάζομαι, ότι θεωρούν πλέον πως τα αυγά που τρώμε, τα κρύβουν οι κότες στις γωνιές των κοτετσιών...
Τα αυγά που παράγονται με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν πολλοί ότι είναι πιο "καθαρά" από αυτά του χωριού, αφού "στο κάτω κάτω, αυτές οι κότες δεν τρώνε σκουλήκια". Στην πραγματικότητα οι κότες, ως παμφάγες, έτρωγαν πάντα σκουλήκια χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για εμάς που τρώμε τα αυγά τους. Όσο για την περίφημη "καθαριότητα", μάλον υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.
Κατ' αρχάς, για να πάρει ο κρόκος των "σύγχρονων" αυγών το έντονο πορτοκαλί χρώμα που θα πρέπει να έχει κανονικά, χρησιμοποιείται στην τροφή των πτηνών μια χημική ουσία, η καταξανθίνη, που σε μικρές δόσεις είναι ακίνδυνη. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το μίγμα κόκκινης πιπεριάς, αλλά επειδή είναι ακριβότερο, δεν προτιμάται. Πάντως στα βιολογικά αυγά, απαγορεύεται η χρήση τέτοιων μέσων.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα περισσότερα από τα αυγά που αγοράζουμε σήμερα έχουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Αν λοιπόν καταναλωθούν ωμά ή πριν ψηθούν έρθουν σε επαφή με κάποιο σκεύος, όπως ένα μπολ σαλάτας, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της. Το εν λόγω μικρόβιο προκαλέι τροφική δηλητηρίαση, κατάσταση επικίνδυνη για τους ανθρώπους που για κάποιο λόγο έχουν κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης). Τι έχει συμβεί όμως και η σαλμονέλα εξαπλώθηκε τόσο πολύ?
Το μικρόβιο έχει μικρή ή και καθόλου επίδραση στα πτηνά, οπότε η λύση του εμβολιασμού τους δεν επιλέγεται από τους παραγωγούς, γιατί κοστίζει. Αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο εκτροφής τους, βοηθάει στην εξάπλωση του. Ακόμα και αν κάποιος είναι πολύ σωστός και εξετάχει συνέχεια τις κότες του, μπορεί τη μια μέρα να μην έχουν και μετά από δυο μέρες να αποκτήσουν. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα αν "είσαι καθαρός".
Ένας άλλος λόγος για την εξάπλωση της σαλμονέλας είναι το γεγονός ότι οι γεννήτορες (τα πατρογονικά όπως λέγονται), όλων των κοτών από τις οποίες προέρχονται τα αυγά μας, ανήκουν στις ίδιες, λίγες τον αριθμό, μονάδες. Αν, κατά συνέπεια, μια τέτοια μονάδα με κότες που κάνουν "καλά" αυγά έχει σαλμονέλα, το μικρόβιο σύντομα θα υπάρχει σε όλες τις κότες της Ευρώπης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε? Θα πρέπει να ψήνουμε καλά τα αυγά πριν τα εμφανίσουμε στο τραπέζι μας (αντίο μελάτα αυγά, αυγά ημέρας χτυπημένα με ζάχαρη και κακάο και σπιτική μαγιονέζα) και να πλένουμε καλά τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμό αυγό κατά τη διαδικασία παρασκευής ... ενός κέϊκ, για παράδειγμα..
(από το ένθετο περιοδικό σημερινής Κυριακάτικης εφημερίδας)
8)