Το καλοκαίρι είναι χαρά για τα παιδιά. Για να τα προστατεύσετε στο μέτρο του δυνατού από τους πιθανούς κινδύνους, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που αφορούν τομείς όπως η ηλιοπροστασία, η χρήση της πισίνας και η ασφαλής ποδηλασία. Παιχνίδι στον ήλιο Βρέφη κάτω των 6 μηνών - Για να αποφύγουν τα εγκαύματα, μην τα εκθέτετε στον ήλιο, ιδίως τις ώρες που «καίει» περισσότερο (11 το πρωί έως 5 το απόγευμα).
- Να τα ντύνετε με ελαφρά και άνετα μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια.
- Να τους φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο.
- Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε στον ήλιο, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, για να συστήσει κάποια αντηλιακή κρέμα με την οποία θα αλείψετε μικρές περιοχές, όπως το προσωπάκι του μωρού και το πάνω μέρος των χεριών του. Πρέπει, όμως, να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού.
Νήπια και μικρά παιδιά - Να τους βάζετε άφθονο αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγουν έξω, ακόμα και αν έχει συννεφιά. Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο ( SPF ) του αντηλιακού πρέπει να είναι τουλάχιστον 15.
- Μην τα εκθέτετε στον ήλιο τις ώρες που «καίει» περισσότερο (τουλάχιστον από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα).
- Να τα ντύνετε με ελαφρά και άνετα μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια.
- Να τους φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο.
Μεγαλύτερα παιδιά - Επειδή είναι δύσκολο να τα περιορίσετε, φροντίστε να είναι ντυμένα με προστατευτικά ρούχα. Χρειάζονται καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου (αναζητήστε γυαλιά που απορροφούν το 99% έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας) και βαμβακερά ρούχα με σφικτή πλέξη.
- Φροντίστε να μένουν σε σκιερά μέρη όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος (από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).
- Να τους βάζετε άφθονο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15.
- Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη του αντηλιακού κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.
Άσκηση στην ζέστη - Η ένταση των δραστηριοτήτων που διαρκούν 15 λεπτά ή περισσότερο πρέπει να μειώνεται όταν έχει πολλή ζέστη ή υγρασία.
- Εάν πρόκειται να αρχίσει το παιδί μέσα στο καλοκαίρι ένα νέο σπορ ή αν ταξιδέψετε σε περιοχή με περισσότερη ζέστη απ' ότι στον τόπο διαμονής σας, πρέπει να αφήσουν χρόνο στον οργανισμό τους για να προσαρμοσθεί. Συνεπώς, τις πρώτες 10 μέρες ας γυμνάζονται χαλαρά.
- Πριν από την άσκηση, αλλά και στη διάρκειά της, το παιδί πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, ώστε να μην κινδυνεύσει από αφυδάτωση. Τα υγρά που θα πιει εξαρτώνται από το βάρος του. Ένα παιδί του δημοτικού λ.χ. που ζυγίζει 40 κιλά και γυμνάζεται στην ζέστη, χρειάζεται περίπου 400 ml νερό (κάτι λιγότερο από ενάμιση ποτήρι) ανά 20λεπτο, ενώ ένας έφηβος που ζυγίζει 60 κιλά χρειάζεται περίπου 450 ml νερό (ενάμιση ποτήρι). Το νερό αυτό είναι απαραίτητο ακόμα κι αν το παιδί δεν διψάει.
- Στη διάρκεια της άσκησης το παιδί πρέπει να φοράει ένα ανοιχτόχρωμο, ελαφρύ και άνετο μπλουζάκι από βαμβακερό ύφασμα με σφικτή πλέξη, ώστε να διευκολύνεται η εξάτμιση του ιδρώτα ενώ ταυτοχρόνως θα προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα βρεγμένα από τον ιδρώτα ρούχα πρέπει να αντικαθίστανται συχνά, διότι μειώνεται η ηλιοπροστατευτική ικανότητά τους.
Παιχνίδια στη θάλασσα - Να έχετε διαρκώς το παιδί εντός του οπτικού πεδίου σας και σε απόσταση ασφαλείας (όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά πρέπει να βρίσκεστε).
- Φροντίστε να μάθει το παιδί κολύμπι από έναν εκπαιδευτή όταν γίνει 4 ετών.
- Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπάει αμέσως μετά ή στη διάρκεια του φαγητού _ και μην του επιτρέπετε να τσιμπολογάει εν όσω μπαινοβγαίνει στο νερό.
- Βεβαιωθείτε πως όση ώρα παίζει το παιδί στα ρηχά, φοράει καπέλο, αντηλιακό και μπλουζάκι.
- Μην αφήνετε το παιδί να εκτίθεται στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
- Εάν πρόκειται να μπει το παιδί σε πλωτό μέσο (βάρκα, κανό, «ποδήλατο» κ.τ.λ.), φορέστε του ένα σωσίβιο κατάλληλο γι' αυτό.
- Να θυμάστε ότι τα «μπρατσάκια», οι «κουλούρες», τα στρώματα θαλάσσης και τα άλλα φουσκωτά παιχνίδια δεν αποτελούν υποκατάστατο των σωσιβίων.
- Να μάθετε στο παιδί να μην βουτάει στο νερό με το κεφάλι, ιδίως στα ρηχά και σε άγνωστα νερά.
Παιχνίδι στην πισίνα - Περιφράξτε την πισίνα απ' όλες τις πλευρές με φράκτη ύψους τουλάχιστον 1,2 μέτρων . Ο φράκτης δεν πρέπει να έχει οριζόντια στηρίγματα που να μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί για να σκαρφαλώσει, ενώ οι κάθετοι δοκοί της πρέπει να απέχουν το πολύ 10 εκατοστά ο ένας από τον άλλο, για να μην μπορεί το παιδί να περάσει. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει κενό στο κάτω μέρος της, από το οποίο θα μπορούσε να περάσει το παιδί.
- Τοποθετήστε στον φράκτη πόρτα που θα ανοίγει προς τα έξω, θα κλείνει και θα ασφαλίζει αυτόματα, και θα έχει σύρτη προς τα μέσα (προς την πισίνα) σε ύψος που δεν φτάνει το παιδί. Το ιδεώδες είναι να διαθέτει και συναγερμό.
- Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα είναι ασφαλή και εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών σε αυτήν. Καλό είναι να έχουν οι πόρτες ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό, που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο της πισίνας.
- Φροντίστε να μην υπάρχουν καρέκλες, τραπέζια ή άλλα ψηλά φορητά αντικείμενα στον χώρο γύρω από την περίφραξη της πισίνας, διότι το παιδί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να μπει μέσα.
- Να αποφεύγετε να βάζετε στην πισίνα συσκευές επίπλευσης, διότι μπορεί να δώσουν στο παιδί ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
- Να θυμάστε πως τα περισσότερα παιδιά δεν είναι αναπτυξιακώς έτοιμα για μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των 4 ετών. Να θυμάστε επίσης πως δεν μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμού επειδή ένα παιδί έχει κάνει μαθήματα κολυμβήσεως.
- Ενημερώστε όποιον φυλάει το παιδί για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η πισίνα, τονίζοντας όσες φορές χρειαστεί την ανάγκη για συνεχή επίβλεψη.
- Κάθε φορά που ένα παιδί βρίσκεται μέσα ή γύρω από την πισίνα, πρέπει να είναι κοντά του ένας ενήλικας. Και «κοντά του» σημαίνει σε απόσταση ίση με το χέρι σας, όταν είναι τεντωμένο.
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε το παιδί, ελέγξτε πρώτα την πισίνα. Σταθείτε στην άκρη της και ελέγξτε τον βυθό, την επιφάνεια και όλες τις γωνίες.
- Μόλις τελειώσει το παιδί το κολύμπι, απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια από την πισίνα, για να μην προσελκύσουν την προσοχή του.
- Κάθε φορά που φεύγετε από την πισίνα, να παίρνετε μαζί το παιδί και να ασφαλίζετε την πόρτα της.
- Να έχετε τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα, για να μην αφήνετε μόνο το παιδί όταν πρέπει να μιλήσετε με κάποιον.
- Να έχετε δίπλα στην τηλεφωνική συσκευή έναν κατάλογο με τα τηλέφωνα ανάγκης (π.χ. παιδίατρος, κέντρο βοηθειών κ.τ.λ.).
- Εφοδιάστε την πισίνα με εξοπλισμό διάσωσης (σκοινί, κουλούρα, γάντζο κ.τ.λ).
- Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (λ.χ. στον Ερυθρό Σταυρό).
Προστασία από έντομα - Μην χρησιμοποιείτε στο παιδί αρωματισμένα σαπούνια, αρώματα ή σπρέι για τα μαλλιά.
- Να αποφεύγετε τις περιοχές όπου έχουν φωλιές ή «συχνάζουν» τα έντομα, όπως τα στάσιμα νερά και τα σκουπίδια.
- Να αποφεύγετε να ντύνετε το παιδί σας με ρούχα φωτεινού χρώματος ή σχέδια λουλουδιών.
- Να αλείφετε το παιδί σας με κάποιο ειδικό εντομοαπωθητικό προϊόν (συμβουλευθείτε τον παιδίατρο για το είδος, τις ώρες και τη συχνότητα της επάλειψης).
Βόλτες με το ποδήλατο - Αν πρόκειται να αγοράσετε ποδήλατο στο παιδί, πάρτε το μαζί σας, ώστε να το δοκιμάσει επιτόπου.
- Να αγοράζετε ποδήλατα που έχουν το σωστό μέγεθος για το παιδί σας, και όχι ποδήλατα που θα χρησιμοποιεί όταν μεγαλώσει λίγο. Τα υπερμεγέθη ποδήλατα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
- Μην ξεχάσετε το κράνος. Το παιδί πρέπει να φοράει κράνος σε κάθε βόλτα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι ή το πόσο κοντά στο σπίτι γίνεται, διότι πολλά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε πλατείες και πεζοδρόμια, όχι μόνο στους δρόμους. Το κράνος πρέπει να ταιριάζει τέλεια στο κεφάλι του παιδιού και όχι να του πέφτει προς τα εμπρός ή τα πίσω.
- Μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο με δύο ρόδες εάν δεν είναι έτοιμο (συνήθως πρέπει να πάει 5-6 ετών για να μπορέσει να οδηγήσει με ασφάλεια ποδήλατο δίχως βοηθητικές ρόδες). Να λαμβάνετε υπ' όψιν την επιθυμία του παιδιού να κάνει ποδήλατο και το πόσο καλός είναι ο συντονισμός των κινήσεών του.
ΠΗΓΗ]
σε γενικές γραμμες..
Φυσιολογία
Σε φυσιολογικές συνθηκες το σώμα λειτουργεί στην στενή κλίμακα πάνω κάτω των +-3 C
Οταν η παραγωγη θερμότητας είναι μεγαλύτερη απο την αποβολή της, τότε τα εσωτερικά συστήματα του οργανισμού αρχίζουν να δυσλειτουργούν
Γενικά
Λειτουργικές διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού, που εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% Η ψηλή υγρασία δεν επιτρέπει..δεν βοηθά στον ιδρώτα να εξατμιστεί όσο γρήγορα όσο θα έπρεπε και έτσι εμποδίζει τον οργανισμό από του να αποβάλλει γρήγορα την περιττή θερμότητα
Eν ολίγης η αδυναμια του οργανισμου για κάποια αίτια να σταθεροποιησει την θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα ειναι χαρακτηριστικα της θερμικης εξάντλησης και της θερμοπληξίας
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και στάδια συμπτωμάτων λόγω της θερμότητας ..θερμική εξάντληση, κράμπες, οίδημα, θερμοπληξία, κτλπ
Οι οροι θερμική εξάντληση και θερμοπληξία δείχνουν απλα τα σημεια της πορείας πάθησης ...δεν περιγράφουν τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαινουν αλλά λόγω της συχνής χρήσης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται
Θερμική εξάντληση
Χαρακτηρίζεται απο την απώλεια υγρών ακι ηλεκτρολυτών σε ζεστό περιβάλλον, λόγω της εφίδρωσης και της μη αναπληρωσης των υγρών, ύστερα απο έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα Η εσωτερική θερμοκρασία σώματος μπορει να είναι φυσιολογική η ελαφρά αυξημένη Δεν απειλει άμεσα την ζωή
σημεία
Δίψα,ναυτία, ανησυχία η σύγχυση,
Χλωμό χρώμα των ιστών, κολώδες και υγρό δέρμα
Εφίδρωση
Ρηχή αναπνοή, γρήγορος και δυνατός σφυγμός, αδυναμία ζάλη και πονοκέφαλος
Μπορεί να αισθάνεται κανείς καλύτερα αν ξαπλώσει αλλά ζαλίζεται αν προσπαθεί να σηκωθεί ή ξαπλώσει λόγω της ορθοστατικής υπότασης
Πρόληψη
Αποφευγουμε την έκθεση σε υψηλές θρμοκρασίες και στον ήλιο
Φοράμε ελαφρια άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου
Πίνουμε πολλά υγρα
Κάνουμε πολλά ντουζ (οχι πολυ κρυο το νερό, αλλα χλιαρο..ανεκτό) Ανακουφίζουμε το κεφάλι και το λαιμό με υγρες πετσετες
Μικρα ελαφριά γευματα χωρίς λιπαρα, πολλα φρούτα και λαχανικα
Αποφευγουμε τη βαρια σωματικη εργασια ιδιαιτερα σε χωρους με υψηλες θερμοκρασιες απνοια και μεγαλη υγρασια
Τα δωμάτια στο σπίτι θα πρεπει να ειναι δροσερα και κατα την διάρκεια της νυχτας αφηνουμε τα παραθυρα ανοιχτα
Φροντιζουμε σε καθημερινη βάση τους ηλικιωμένους στο οικογενειακο περιβάλλον μας(και δεν τους αφηνουμε μονους) , τα βρέφη και οσους πάσχουν απο χρόνια νοσήματα
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση γενικότερα της θερμικής εξάντλησης είναι περίπου η ίδια με καθε υπογκαιμικού ασθενούς
Ξεκούραση σε δροσερό περιβάλλον Μεταφορά σε δροσερό και ευάερο μέρος σε υπτια θέση αν είναι εφικτό και υψωση των κάτω άκρων 20-25 εκατοστά...φροντιζουμε για τον ελευθερο και άνετο αερισμο
Αφαιρουμε τα βαρια ρουχα και φροντιζουμε τον σωστο αερισμο της επιδερμιδας
Χορήγηση υγρών (ποτε αλκοολ με ζέστη) και με λιγο αλάτι
Η παροχή υγρων απο το στομάχι πιθανα να μην ειναι αποτελεσματική
Βρεχουμε το προσωπο το λαιμο το στηθος με κρυο νερο και τοποθετουμε ψυχρα επιθεματα στο κεφαλι και το λαιμο
Κανουμε εντριβές στα άκρα με κατευθυνση απο κάτω προς τα πανω
Ελεγχος και παρακολουθηση της θερμιοκρασίας και των ζωτικών σημειων
Οι ευπαθεις ομαδες χρειαζονται μεγαλυτερη προσοχη και προστασια
Συμβαινουν συνηθως σε άτομα με θερμικη εξάντληση
και που δεν εχει γινει ο εγκλιματισμός σε θερμό περιβάλλον
Συμβαινουν σε άτομα που δεν γυμναζονται συχνά και μπεδρευονται συχνά με τις κράμπες ύστερα από ασκηση που οφειλονται στην αύξηση του γαλακτικου οξέος
Οι κραμπες λογω της θερμοτητας συνοδευουν κατα το μεγαλύτερο ποστοστό των περιπτωσεων, την εξάντληση απο θερμότητα και οφείλονται στην απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα στους ηλεκτρολύτες και το νερό (νατριο καλιο κτπ)
Οι μυες που συχνα παθαινουν κράμπες ανηκουν στις μεγαλύτερες μυικες ομάδες και στη ψηλαφηση ειναι σφιχτοι και σκληροι
Η απωλεια νερου μπορει να επιδεινωσει τις κραμπες αλλα το ίδιο μπορει να συμβει και με την υπερβολικη κατανάλωση του νερού
Αντιμετωπίζονται με την απομακρυνση απο το ζεστο περιβαλλον και χαλαρωση των μυων για να ανακουφιστουν Χορηγηση υγρων και ιδιαιτερα με καποιο διαλυμα που να περιεχει ηλεκτρολύτες
(οι ταμπλετες με άλατα αποφευγονται σε αυτη την περιπτωση γιατι μπορει να προκαλεσουν εμετο και βλαβη στο βλεννογονο του στομαχου)
Θερμικη εξαντληση που συνυπαρχει συχνα με κραμπες, πρεπει να δινεται προσοχη
Μπορει να συμβει ξαφνικά σε καταστασεις οπως ...
σε ηλικιωμένα ατομα που εκτιθονται σε χωρους με υψηλες θερμοκρασίες και που δεν υπαρχει ο καλος αερισμος, η σε μωρα που εχουν εκτεθει σε ζεστους χωρους η οχηματα
Μπορει να αναπτυχθει ομως και σταδιακα με την παροδο ημερων, ιδιαιτερα στους ηλικιωμενους
Η θερμοπληξια χωριζεται βασικα σε δυο τυπους
Η κλασσικη που συμβαινει συνηθως στους ηλικιωμενους και πιθανα να σχετιζεται και με την χορηγηση φαρμακων ή και χρονιων παθησεων
Χρειαζεται προσοχη στην εκθεση τους σε χωρους χωρις κλιματισμο και σε καταστασεις που μπορουν να οδηγησουν σε αφυδατωση, ιδιαιτερα στις μεγάλες πολεις
Και η θερμοπληξια απο καποια προσπαθεια που προκυπτει απο τον συνδιασμο με υψηλες θερμοκρασιες του περιβαλλοντος, υγρασιας , και φυσικής δραστηριοτητας
Ολες αυτες οι προσπαθειες ειναι πολυ πιθανο να αυξησουν την εσωτερική θερμοκρασια του σωματος, γρηγορα, και να περιορίσουν την ικανοτητα του οργανισμου να την αποβαλλει
Ο οργανισμος φτανει σε τετοιο σημειο που δεν μπορει να ρυθμισει πλεον τη ληψη και την αποβολη της θερμοτητας ...ιδιαιτερα και σε συνθηκες οπου και η υγρασια ειναι πανω απο το 75% και το σωμα δεν μπορει ν αποβαλλει μεσω της εφιδρωσης την θερμοτητα
Ας μη ξεχναμε πως ειναι διαφορετικο..ο δεικτης του θερμομετρου και ο δεικτης εντασης θερμοτητας που ειναι η σωστη μέτρηση, ύστερα απο τον συνδιασμο με κλιμακα μιλιμετρε, θερμοκρασιας και υγρασιας
Αν καποιος εργαζεται ή αθλείται κάτω απο τον ηλιο σε επιφανειες που εκπεμπουν θερμοτητα και μεγαλα ποσα ενεργειας ή φορωντας ακαταλληλο ρουχισμο και προστατευτικά μεσα..10 βαθμοι θα πρεπει να προστεθουν στην κλιμακα του θερμομετρου
προκαλειται ταχυτατη υπερφορτηση θερμοτητας και θερμοπληξια
Αν η κατασταση δεν αναγνωριστει αμεσα και αντιμετωπιστει
θερμοκρασιες τουσ ωματος πανω απο τους 41 C, 42 C πιθανα να επιφερουν εως και θανατο
Εκτιμηση
Θερμο ερυθρο δερμα...χρωμα ιστων κατακοκκινο
Δερμα πολυ ζεστο και πιθανα ξηρο
Αποπροσανατολισμος και συγχυση
Θερμοκρασια σωματος +40
Μπορει να υπαρχει η εφιδρωση, μπορει και οχι
Σφυγμος συνηθως γρηγορος και ασταθης...κατασταση συνειδησης ασταθης και ποικιλει απο μεταβαλλομενη και εν συγχυσει εως και την απώλεια των αισθησεων
Σπασμοι
Η θερμοπληξια απειλει την ζωη
Τα στοιχεια που ειναι κλειδια για να ξεχωρισει καποιος ή να υποπτευθει την θερμοπληξια απο άλλες διαφορετικες αναλογες καταστασεις, είναι
η μεγάλη αυξηση της θερμοκρασιας του σωματος
και η κατασταση της συνειδησης (αποπροσανατολισμος, συγχυση,επιθετικοτητα, υπερβολικος εκνευρισμος)
Η αντιμετωπιση
Καλεστε ιατρικη βοηθεια..ειναι πραγματικα επειγον περιστατικό
Οσο μεγαλυτερη ειναι η θερμοκρασια...οσο περισσοτερο παραμεινει καποιος με αυξημενη εσωτερικη θερμοκρασια, τοσο πιο επκινδυνη γινεται η κατασταση του Οι υψηλες θερμοκρασιες και ιδιως στο κεφαλι ειναι καταστασεις δυσκολες ιδιαιτερα οταβν συνδιαζονται με προχωρημενη ηλικια
Μεταφορα σε δροσερο και σκιερο μερος
Δροσιστε αυτον που πασχει αμεσως, με οποιο μεσο υπαρχει Χρησιμοποιειστε παγωμενο νερο , κρυο, απευθειας πανω σε αυτον που πασχει απο θερμοπληξια, ειναι η γρηγοροτερη μεθοδος ψηξης
Η βυθηση σε κρυο νερό η ο ψεκασμος με παγωμενο νερο φερνουν αποτελεσματα η ακομη χρησιμοποιειστε παγο και εναν ανεμιστηρα για να του προσφερετε δροσερο αερα
Το παγωμενο νερο δεν προκαλει ικανη αγγειοσυσπαση ωστε να του προκαλεσει ψυξη και πρεπει να ξεκινησει αμεσως και πριν απο τη μεταφορα του σε ιατρικη μοναδα, με ιδιαιτερη προσοχη στο κεφαλι, τα αγγεια στην βουβωνικη χωρα, στον αυχενα και τις μασχαλες
Το 40% της απωλειας της θερμοτητας συμβαινει στο κεφαλι και τον αυχενα
Παγοκυστες σε αυτες τις περιοχες βοηθανε πολυ
Παρακολουθηση και σταθεροποιηση της θερμοκρασιας κατω απο τους 38.5 C
Αν η ιατρικη βοηθεια αργει να ερθει, καλο είναι να ζητηθουν επιπλεον οδηγιες