Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 508
  • Total: 508

Ποια είναι η Χεζμπολάχ; Το προφίλ της οργάνωσης

Ξεκίνησε από Marlboro, Ιουλίου 25, 2006, 03:33:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Marlboro

Η Χεζμπολάχ, δηλαδή το Κόμμα του Θεού, είναι μία ισχυρή πολιτική και στρατιωτική οργάνωση των σιιτών μουσουλμάνων στο Λίβανο.


Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την υποστήρίξη του επίσης σιιτικού Ιράν, όπου λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η ισλαμική επανάσταση των αγετολλάχ, υπό τον Χομεϊνί. Στρατηγικός στόχος της οργάνωσης ήταν η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την αποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» που είχαν δημιουργήσει στο νότιο Λίβανο, βορείως των συνόρων του Ισραήλ.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη το Μάιο του 2000 χάρη στην αποφασιστική συμβολή της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης, που εξελίχθηκε εν τω μεταξύ σε έναν μικρό στρατό και ενίσχυσε το οπλοστάσιό του –όχι μόνο με ελαφρύ οπλισμό απαραίτητο για την εκτέλεση αντάρτικων επιχειρήσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και με βαρύ οπλισμό, όπως αυτοκινούμενες συστοιχίες πυραύλων.


Η θέση της Χεζμπολάχ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την απόσυρση πέρυσι των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν από την λιβανική αντιπολίτευση και τη Δύση. Η οργάνωση εξακολουθεί να στηρίζει και να στηρίζεται από τη Συρία.


Η στρατιωτική επιτυχία της οργάνωσης αύξησε το κύρος της κύρος στο λαό του Λιβάνου, γεγονός που της επέτρεψε να έχει μία ισχυρή παρουσία στο Κοινοβούλιο της χώρας.



Παράλληλα, επεκτείνει τη διείσδυσή της στη βάση με την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης. Διαθέτει επίσης τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Manar.


Παρά τη νόμιμη πολιτική της παρουσία στο Κοινοβούλιο, η οργάνωση αρνείται να αφοπλιστεί ή να ενσωματώσει τις δυνάμεις του στο στρατό του Λιβάνου. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τη Χεζμπολάχ τη διάλυση της πολιτοφυλακής της με το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 2004.


Αντ’ αυτού φρόντισε να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά τη στρατιωτική της παρουσία εμφανιζόμενη ως δύναμη της αντίστασης όχι μόνο στο Λίβανο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

news.in.gr

sevenseas

θα πω την γνωμη μου κι ας γινω κακος

σκεψου
Ελλαδα 2007

αρχηγος κομματος ο Χριστοδουλος
στρατιωτικη πτερυγα μα φαναστισμενυς χριστιανους
που θα σκοτωνε
οποιον ειχε
ας πουμε προγαμιαιες σχεσεις
ή ήτα μοιχος
ή δεν διαβαζε μονο χριτσιανικα περιοδικα

νομιζω , οτι αυτο τα λεει ολα

reporter345

1984 – 2008: 60 χρόνια προσφυγιάς των Παλαιστινίων

Γιατί πληθαίνουν οι ακραίες φωνές των Παλαιστινίων, μήπως γιατί αδιαφορούνε οι υπόλοιποι λαοί ή φοβούνται να πάρουν κάποια απόφαση για την επίλυση του Παλαιστινιακού όλα αυτά τα χρόνια; Ας δούμε γιατί οργανώσεις σαν την Χεζμπολάχ και την Χαμάς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και δυναμώνουν μέρα με τη μέρα.

Το 1948 είχαμε 750.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν από το Ισραήλ, σήμερα φτάνουν τα 7 εκατ. οι πρόσφυγες που εγκαταλείψανε τα σπίτια τους. Τώρα ζούνε 1.200.000 Παλαιστίνιοι μέσα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους νόμους (νόμος υπηκοότητας) όσοι Άραβες έμειναν  στο Ισραήλ δικαιούνται να πάρουν υπηκοότητα, ενώ όσοι εκδιώχτηκαν δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής. Το τείχος που κτίζεται τα τελευταία χρόνια παρά τις διεθνείς αντιδράσεις δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, στα σύνορα του 67 αλλά περιλαμβάνει και τους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Το 93% της γης στο Ισραήλ ανήκει στο κράτος !!!

Μόνιμη λύση για να υπάρξει οι Παλαιστίνιοι θεωρούν απαραίτητα:
Να υπάρξει λύση με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ
Επιστροφή όλων των προσφύγων
Ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορά του 1976

Η πολιτική του Ισραήλ αντίθετα προχωρά:
Στο νόμο της υπηκοότητας
Στην ανταλλαγή πληθυσμών
Καταστρέφει 500 χωριά και η γη πάει στα χέρια του Ισραήλ
Κάνει εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ

Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Σε οικονομικά χάλια βρίσκεται και η Δυτική Όχθη. Συνεχίζονται οι εποικισμοί από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό αύξησης του εβραϊκού πληθυσμού στις «αποικίες» ξεπερνά το 5%. Το Ισραήλ επεκτείνει τις αποικίες και στη περιοχή της Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα οργανώνει οικισμούς με σκοπό να αποκόψει την πόλη από την Βηθλεέμ και την Δυτική όχθη. Επίσης έχει στρατηγικό σχέδιο να φτιάχνει εβραϊκές πόλεις με στόχο να χωριστεί η Δυτική όχθη σε βόρεια και νότια. Με όλα αυτά τα σχέδια, που μπορεί ο επισκέπτης στην περιοχή εύκολα να αντιληφθεί, ένα είναι το σίγουρο… δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

 
508 Επισκέπτες, 0 Χρήστες