Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 225
  • Total: 225

Αλλάζουν τα πράγματα...

Ξεκίνησε από lucretia, Μαΐου 14, 2008, 11:54:56 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

lucretia

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στη φυσική κίνηση του πληθυσμού και στα δημογραφικά στοιχεία εξαιτίας οικονομικών λόγων και αλλαγής κοινωνικών δομών (εισοδήματα - ήθη) και νοοτροπίας καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για την περίοδο 1991-2006.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι γυναίκες παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, προφανώς γιατί αναμένουν επί μακρόν την εξεύρεση (ικανοποιητικής) εργασίας, καθώς πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές στα λεγόμενα «βάρη» του γάμου.

Αλλά και το τελετουργικό στοιχείο του θρησκευτικού γάμου, που προσείλκυε τους νεόνυμφους και τις οικογένειές τους, δεν «τραβάει», πλέον, όπως στο παρελθόν. Το 2006 το 68% των γάμων ήταν θρησκευτικοί και το 32% πολιτικοί (ένας στους τρεις). Το 1991 το 91% ήταν θρησκευτικοί και το 9% πολιτικοί (περίπου ένας στους δέκα). Η οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί ο θρησκευτικός γάμος, με τις τελετές, τα γλέντια, τις μπομπονιέρες, τα άνθη, τα προσκλητήρια κ.λπ. είναι ασφαλώς ο κυριότερος λόγος για τη ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων, που συνήθως γίνονται ενώπιον λίγων συγγενών και στενών φίλων και στο δημαρχιακό κατάστημα. Παίζουν επίσης ρόλο οι ελευθεριακές αντιλήψεις, οι γάμοι μεταξύ οικονομικών μεταναστών διαφόρων θρησκειών και δογμάτων κ.ο.κ.

Οικονομικοί φαίνεται να είναι και οι λόγοι που οι γυναίκες παντρεύονται ή γεννούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία από πριν, καθώς και ότι γεννούν λιγότερα παιδιά από πριν. Η τυπική τετραμελής οικογένεια με τους συζύγους και δύο παιδιά γίνεται πλέον τριμελής.

Ετσι, η μέση ηλικία των γυναικών που παντρεύονται για πρώτη φορά αυξήθηκε βαθμιαία και από 24,1 έτη που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,1 έτη το 2005 και τα 28,4 έτη το 2006. Εξαιτίας του γάμου σε μεγαλύτερη ηλικία, οι γυναίκες γεννούν παιδιά σε μεγαλύτερη, επίσης, ηλικία, δηλαδή στα 28,8 έτη το 2005 και στα 28,9 έτη το 2006.

Σε οικονομικούς, κυρίως, λόγους πρέπει να αποδοθεί και η μείωση των γεννήσεων εντός μιας και της αυτής οικογένειας, παρ' όλο που οι γεννήσεις αυξήθηκαν (10,1 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους από 9,5 το 1995). Ετσι, από 2,09 γεννήσεις ανά μητέρα το 1981, ποσοστό που αγγίζει το όριο αντικατάστασης των γενεών (2,1), μειώθηκαν 1,34 το 2005 και 1,41 το 2006.

Στοιχεία που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, τη χειραφέτηση των γυναικών, την κοινωνική συγκρότηση και τις αλλαγές που σημειώνονται στην τρέχουσα ηθική, είναι η ραγδαία αύξηση των διαζυγίων και του αριθμού των τέκνων που γεννιούνται εκτός γάμου.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 τα διαζύγια αυξάνονται λόγω απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης του διαζυγίου (συναινετικό διαζύγιο - καθιέρωση ως λόγου του ισχυρού κλονισμού της έγγαμης σχέσης). Εκδίδονται περίπου 8 διαζύγια στους 100 γάμους. Το 1994 εκδίδονται 10 διαζύγια και το 2006 23 διαζύγια.

Τα νέα ήθη (προς προοδευτική κατεύθυνση) που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία φέρνουν τις εκτός γάμου γεννήσεις να αυξάνονται επίσης ραγδαία και να είναι υπερδιπλάσιες εκείνων του 1991. Ετσι, στις 1.000 γεννήσεις ζώντων οι 52,8 είναι εκτός γάμου το 2006, έναντι 23,8 το 1991.

Η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση ανήλθε το 2006 σε 77,1 έτη για τους άνδρες και σε 82 έτη για τις γυναίκες.

Κυριότερες αιτίες θανάτου στην περίοδο 1995-2006 είναι κατά σειρά τα καρδιακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα (καρκίνος), οι νόσοι των αγγείων του εγκεφάλου, οι νόσοι του αναπνευστικού συστήματος και οι θάνατοι από ατυχήματα. Σαφείς είναι οι προβλέψεις για γήρανση του πληθυσμού το 2050. Ο συνολικός πληθυσμός θα ανέλθει σε 10.778.997 άτομα, έναντι 11.125.179 το 2006.




Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
από την Ελευθεροτυπία




Η έρευνα δείχνει με αριθμούς αυτά που όλοι έχουμε διαπιστώσει.
Δεν παντρευόμαστε, γιατί νιώθουμε ανασφάλεια να κάνουμε οικογένεια και γιατί είναι μαλακία το όλο πανηγύρι, αν κάνουμε κανένα γάμο πολιτικό, είναι πολύ πιθανό να χωρίσουμε, θα προτιμήσουμε να κάνουμε κανένα παιδί χωρίς να παντρευτούμε και αυτό θα γίνει μετά τα 30.
Λογικό, αφού μετά τα 30 θα έχουμε δουλειά της προκοπής. Αν έχουμε δηλαδή.
Το σίγουρο είναι ότι θα πεθάνουμε γέροι και γριές, μαγκούφηδες, από καρδιά ή καρκίνο και δεν θα έχουμε και εγγόνια να μας γηροκομήσουν!


Ουφ... νιώθω να πέφτω σε κατάθλιψη!

lucretia

Επίσης καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο γέρος θα πάει ή από πέσιμο, ή από χ***μο!

heinrich

από αυτές τις στατιστικές γεννήθηκε ο  α33,   βρε!

seagull

Τι θέλει να πει πάλι ο γκρινιάρης ? :roll:

  :24:

monotonik

Ντακς, μπορεί να μην κάνουμε παιδάκια
αλλά έχουμε αυτοκινητάκια, να παίζουμε..

Μπορεί να μην έχουμε συντρόφους
αλλά έχουμε το πουλί μας, να παίζουμε..

Μπορεί να είμαστε, σε λίγο καιρό
η γηραιότερη χώρα της Ευρώπης
αλλά δεν θα ΄χουμε τα πιπίνια
να μας το παίζουν γκόμενες..

Έχει και ένα καλό.
Ζούμε περισσότερα χρόνια
...μόνοι..

Αφήστε ήσυχους τους Αλβανούς ρε
αυτοί είναι η ελπίδα μας σ΄ αυτή τη χώρα..

lucretia

Πως μπορεί η γενιά των 700 ευρώ να κάνει οικογένεια;

Πως μπορεί ένα ζευγάρι, με σύνολικά 2000 ευρώ εισόδημα, να μεγαλώσει δύο παιδιά;

Πως μπορεί μια νέα γυναίκα να διεκδικήσει καλύτερη θέση και αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα, (με σκεπτικό να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την οικογένειά της) και να αφιερώνει και χρόνο να μεγαλώνει τα παιδιά της;

Πως μπορεί να φερθεί στους εργοδότες που όταν ακουν γυναικα, 30αρα, χωρις παιδιά, σε σχέση ή νιόπαντρη, βγάζουν φλύκταινες;
Τι απαντάς  κατά την διάρκεια συνεντέυξεων, όταν το γαιδούρι απέναντί σου ρωτάει αδιάκριτα "και δεν έχεις παιδιά;;; Δεν θες να κάνεις οικογένεια;;; Δεν έχεις σχέση;;; Σκέφτεσαι να παντρευτείς;;;"

Εϊναι τυχαίο που σε μια κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Β.Ελλάδας  το 99% των εργαζομένων ειναι άντρες;


Είναι τυχαίο που έχουν κινητοποιηθεί γιαγιάδες, μαμάδες, πεθερές, προκειμένου να μεγαλώνουν τα μωρά, αφού οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν και δεν "βγαινουν" οι γονείς να πληρώνουν έναν μισθο;



Και ποια ειναι η οικογενειακή πολιτικη στην Ελλάδα;

Η  υπογεννητικότητα υπάρχει, όπως υπαρκτά είναι και τα  προβλήματα που έχει προκαλέσει βλ. ασφαλιστικό.
Αλλά μετά από τόσο καιρό, ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο στην νέα μητέρα μετά τον τοκετό. Γιατί προφανώς με το προηγούμενο καθεστώς, πίστευαν ότι τα μωρά τα βάζεις σε κρυοκάψουλα και περιμένουν να τα μεγαλώσεις μόλις βγεις στην σύνταξη. Αν είσαι στο Δημόσιο βεβαια, γιατί αν εισαι ιδωτικός υπάλληλος ας προσεχες να είχες μέσον να διοριστείς.
Εϊπαν λοιπόν κάτι για την νέα άδεια τοκετού, αλλά δεν είπαν πως θα ελέγχουν τα αφεντικά που θα κάνουν διακρίσεις στις προσλήψεις τους σε βάρος των νέων γυναικών.

Οκ, άδεια θα σου δίνουν να γεννήσεις, τα έξοδα των γιατρών όμως θα τα αναλάβεις μόνη σου, γιατί σιγά τώρα μην βρεις κρεββάτι σε δημόσιο νοσοκομείο να γεννήσεις. Κλέφτες θα γίνουν ο Βγενόπουλος και ο Αποστολόπουλος; Εκεί, στο ιδιωτικό, που είναι και πιο χαιλίκι. Θα πληρώσεις και τους  υπερηχους και τις εξετάσεις. Και αν σου βγει και αρρωστιάρικο το σκασμένο, εκεί να δεις τι έχεις να πλερώσεις.

Και ενώ η κοινωνία δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν, το κράτος, με τον φόβο του παπαδικού, σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις  αλλαγές που επέρχονται και προσπαθεί να επαναφέρει την νεολαία στον ίσιο δρόμο.

Εδώ, ένα ιδιωτικό συμφωνητκό είπαν να φτιάξουν, και πετάχτηκε το παπαδαριό να μιλήσει περί πορνείας, αυτοί που εκπορνεύουν καθημερινά εαυτους για είκοσι ευρώ προκειμένου να σου δώσουν την ευχή τους . Τέσπα.

Τα παραδείγματα των βορείων χωρών δεν έχουν χτυπήσει κανένα καμπανάκι στα αυτιά όσων παίρνουν αποφάσεις. Κάτι επιδόματα στις μονογονεικές οικογένειες, ή η στήριξη της αγαμης μητέρας είναι για τους αμαρτωλούς. Εμείς εδώ κάνουμε εκτρώσεις και έχουμε καθαρό το κουτελο στην κοινωνία.

Μάλιστα.

Rakendytos

κλαπ κλαπ  στην Τονικ..

τι τα θελετε τα παιδια? υπαρχουν ηδη αρκετα και δυστυχισμενα..
θες παιδι υιοθετησε ενα απ αυτα..

κώστας

Για παιδιά γράφεις ή για κουτάβια;
eLe

Rakendytos

φαινεται σαν να μιλαω για κουταβια ε?
ειπα να μη το κουρασω πολυ το θεμα.. αν πω τη σκεψη μου με δυο λογια..
Οχι για παιδια μιλαω..

lucretia

Kαι αν υιοθετήσω, θα αλλάξει κάτι;

Πες λοιπόν ότι είμαστε πέντε εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα.
Παίζει ρόλο ποιες  θα κάνουν τα δέκα χιλιαδες παιδιά που θα γεννηθούν και ποιες θα τα μεγαλώσουν;


Σαν να μπερδέυτηκες λίγο μου φαίνεται. Εκτός αν προτείνεις να ξαμοληθούμε στην Αφρική να υιοθετούμε ορφανά. Μόνο που δεν είμαστε Μαντόνες ούτε Ατζελίνες Τζολί.


Άσε που το πρόβλημα δεν ειναι πρόβλημα γονιμότητας ή τοκετού.
Το μετά έιναι που δυσκολεύει.

Rakendytos

Ναι ρε γατα προσπερασα το θεμα και εστιασα στα παιδια..

για το μετα λεω κι εγω.. για τα δυστυχισμενα παιδια που μας περιτριγυριζουν.. αλλα εδω μπαινει ενα αλλο θεμα..
Αναδοχη υιοθεσια και στην Ελλαδαρα η νομοθεσια δεν τα ευνοει..
Ειναι κι ο Ελληναρας που πρεπει να αποδειξει πως το γονιδιο του.. το βιολογικο παιδι του γαμει και δερνει..
σιγα μη βαλει το μπασταρδι στο σπιτι του..

ενηγουεη.. μη φευγουμε απο το θεμα εγω αιθεροβατω..

225 Επισκέπτες, 0 Χρήστες