Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 413
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 473
  • Total: 473

Συνταγές με ροκφόρ!

Ξεκίνησε από Titika_H_Gkavh, Φεβρουαρίου 28, 2010, 12:24:58 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Titika_H_Gkavh

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ (Roquefort-sur-Soulzon). Υπάρχουν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί Δανίας, αλλά μόνο όσα παρασκευάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας μπορούν να ονομάζονται ροκφόρ, λόγω του ευρωπαϊκού νόμου της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό (βουτανικό) οξύ. Ένα μέσο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει μεταξύ 2,5 και 3 κιλών, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά. Καθώς κάθε κιλό τελικού προϊόντος απαιτεί 4,5 λίτρα γάλα, το ροκφόρ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο.


===============================================

Ντιπ με ροκφόρ

Υλικά
250 γρ. ροκφόρ
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 φλιτζανάκι κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Λίγο άνηθο (ή λίγο μάλαθρο ή γενικά αρωματικά χόρτα-λίγο μην το παρακάνετε)
 

Ετοιμασία
Λιώνουμε το ροκφόρ με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μίγμα μας να πάρει χρώμα και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε δροσερό, αν είναι απόγευμα με μπόλικη μπύρα, ή αν είναι βράδυ με κρύο κρασάκι κατά προτίμηση λευκό και να είναι και χύμα

Συνοδεύει: Κράκερ σκέτα ή με κάποια γεύση, Chips κλασσικά ή με ρίγανη

===============================================

ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ

ΥΛΙΚΑ
1 Μαρούλι
75 γρ. Ροκφόρ
1/2 φλ. Κρέμα Γάλακτος
2 κ. σ. Χυμό Λεμονιού
1 κ. σ. Κονιάκ
Άσπρο Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το μαρούλι σε κομμάτια όχι πολύ μικρά.
Λειώνουμε το ροκφόρ με ένα πηρούνι σε βαθύ πιάτο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε καλά ρίχνοντας λίγο - λίγο τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
Προσθέτουμε όσο πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την σάλτσα στο μαρούλι και σερβίρουμε.
 
===============================================

 Σαλάτα με ανανά, αβοκάντο και ροκφόρ


1 μαρούλι
1 μικρό αβοκάντο
50 γρ ροκφόρ
50 γρ μπέικον
1 φέτα φρέσκο ανανά
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
βινεγκρέτ με ξύδι
1 κουτάλι μέλι ακακίας
Αφού πλύνουμε πολύ καλά το μαρούλι το κόβουμε.

Τηγανίζουμε το μπέικον σε λίγο λάδι μέχρι να σχηματίσει κρούστα. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε το μαρούλι σε δύο κύπελλα, όπως σε δύο κοχύλια ή σε έναν ανανά κομμένο στη μέση που θα έχουμε αδειάσει. Προσθέτουμε από πάνω το τυρί τριμμένο, το μπέικον, τον ανανά κομμένο σε μικρά κυβάκια, τα κουκουνάρια και τελευταίο το αβοκάντο σε μικρούς κύβους.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ την οποία θα έχουμε ανακατέψει με το μέλι.

Η δροσερή και γευστική σαλάτα μας είναι έτοιμη.

===============================================

Μπιφτέκια κοτόπουλου με σάλτσα ροκφόρ

Υλικά
Για τα μπιφτέκια:
450 γρ. κοτόπουλο αλεσμένο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
230 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
25 γρ. βούτυρο
120 γρ. τριμμένο ψωμί
1 αυγό
1/2 κουταλάκια θυμάρι
Για την σάλτσα:
130 γρ. ροκφόρ κομμένο σε κομματάκια
4 κουταλιές μαγιονέζα
Για γαρνίρισμα:
Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 
Ετοιμασία
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μπέικον και τα κρεμμύδια και τα τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια (χωρίς να πάρουν χρώμα), προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια, δυναμώνουν την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα κρυώσει. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας στο μπλέντερ, προσθέτουμε το μίγμα των κρεμμυδιών και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Φτιάχνουμε με το μίγμα μας έξι μπιφτέκια, τα αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο και μετά τα ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.
Σάλτσα: Χτυπάμε το τυρί με την μαγιονέζα στο μπλέντερ.

Γαρνίρουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.  

===============================================

Tαλιατέλες με ροκφόρ και καρύδι

Υλικά
 
300 γραμμάρια φρέσκες ταλιατέλες
500 γραμμάρια σε φετάκια
½ κούπα καρυδόψιχα θρυμματισμένη
 
για τη σάλτσα
 
3 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 2 ½ κούπες γάλα ελαφρύ, 1/3 φλιτζανιού γκούντα, ½ φλιτζανιού ροκφόρ, Ό φλιτζανιού παρμεζάνα, αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Βράστε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Ανακατέψτε τα μανιτάρια και τα καρύδια σε δυνατή φωτιά για 2.
Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε το αλεύρι για μερικά δευτερόλεπτα. Ρίξτε μεμιάς το γάλα και ανακατέψτε  το ζωηρά, να πήξει η σάλτσα. Προσθέστε τα τυριά και ανακατέψτε τα σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν. Κατεβάστε τα από τη φωτιά ,περιχύστε με τα λιωμένα τυριά και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 
===============================================

Σπαγγέτι με μανιτάρια και ροκφόρ
 Προετοιμασία: 25' - Ψήσιμο: 25'

Yλικά για 4-6 άτομα
   
•   500 γρ. σπαγγέτι
•   300 γρ. μανιτάρια πλευρότους
•   50 γρ. βούτυρο
•   2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•   100 ml κρασί λευκό ξηρό
•   180 ml κρέμα γάλακτος light
•   100 γρ. ροκφόρ
•   2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   αλάτι
•   πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1.  Πλένετε γρήγορα, καθαρίζετε και στεγνώνετε τα μανιτάρια.
2.  Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
3.  Ζεσταίνετε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας 7'-8', σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμιστούν τα υγρά τους.
4.  Σβήνετε με το κρασί και βράζετε μέχρι να εξατμιστεί κι αυτό.
5.  Προσθέτετε το ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι, το μαϊντανό και την κρέμα γάλακτος, δένετε τη σάλτσα 1'-2' και αλατοπιπερώνετε.
6.  Βράζετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε.
7.  Τα ανακατεύετε με τη σάλτσα των μανιταριών και σερβίρετε.

===============================================

...ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ...

                                                ΤΙΤΙΚΑ

473 Επισκέπτες, 0 Χρήστες