Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 606
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 606
  • Total: 606

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - Προϊόντα Ολικής Άλεσης

Ξεκίνησε από gon, Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:56:53 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Προϊόντα Ολικής Άλεσης : Για Υγιεινή Διατροφή

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν αποκτήσει φανατικούς καταναλωτές, εισβάλλοντας κυριολεκτικά στην καθημερινή διατροφή, βελτιώνοντας το επίπεδο της υγείας...
Προϊόντα ολικής άλεσης ή πλήρη είναι τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Παρασκευάζονται από αλεύρι προερχόμενο από ολόκληρο τον καρπό (μαζί με το πίτουρο και το φύτρο). Έτσι τα προϊόντα αυτά περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων οπό εκείνα που παράγονται από αλεύρι, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο... Αλευρά ολικής άλεσης μπορούν να παραχθούν απ' όλα τα δημητριακά, καθώς και από κάποια όσπρια (π.χ. τα ρεβίθια). Περισσότερο χρησιμοποιείται το αλεύρι σίτου για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια κτλ.) και ζυμαρικών. Το ψωμί ολικής άλεσης σίκαλης γίνεται από ένα μέρος αλεύρου σίκαλης και περισσότερο σιτάλευρο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινό και ωφέλιμα, επειδή παρασκευάζονται από αλεύρι προερχόμενο από την άλεση ολόκληρου του καρπού (οσπρίου ή δημητριακού). Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν άφθονες φυτικές ίνες, που -ως γνωστόν- διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αποτελώντας έτσι το καλύτερο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα άλευρα που προέρχονται από πλήρες σιτάρι (μαζί με πίτουρο και το φύτρο του) περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνες Β6 και Ε, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, στοίχο επεξεργασμένα προϊόντα.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το ψωμί ολικής άλεσης έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το άσπρο, τριπλάσιες φυτικές ίνες, περισσότερο σίδηρο και διπλάσια ποσότητα βιταμινών Β1 και Β2. Επίσης, έχει λιγότερα χημικά πρόσθετα, διατηρείται φρέσκο δύο ήμερες, ενώ το άσπρο ψωμί πολύ τελείας είναι αφράτο μόνο για λίγες ώρες. Πιο υγιεινό και ωφέλιμο είναι το ψωμί ολικής άλεσης από σκέτο σιτάρι, καθώς και το πολύπορο, όταν παρασκευάζεται με την απαιτούμενη ποικιλία σπόρων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
• Μπορείτε να τρώτε καθημερινά προϊόντα ολικής άλεσης, αρκεί να τα συνδυάζετε με μια ποικιλία άλλων τροφών.

• Αν δεν τρέφεστε σωστά, τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές σας ελλείψεις

• Κάτι που πρέπει να προσέξετε -ειδικά αν έχετε γαστρεντερολογικά προβλήματα- είναι η υπερκατανάλωση άρτου ολικής άλεσης ή πολύσπορου. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσουν το έντερο σας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά τα αρτοσκευάσματα γενικά ωφελούν, παράλληλα όμως φουσκώνουν το έντερο και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή και υπερκινητικότητα, όταν γίνεται κατάχρηση.

• Μια μέτρια, καθημερινή χωρίς πρόβλημα- κατανάλωση, συνήθως συνίσταται σε ένα ψωμάκι ολικής άλεσης, 3-4 φρυγανιές ή ένα μέτριο πιάτο ζυμαρικών ολικής άλεσης (ένα είδος τη φορά, όχι όλα μαζί).

• Οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής άλεσης περιέχουν και φυτικά οξέα, που δημιουργούν ενώσεις με το σίδηρο, το ασβέστιο, τον ψευδάργυρο και τα υπόλοιπα μέταλλα των τροφίμων. Οι ενώσεις αυτές, επειδή δεν μπορούν να απορροφηθούν από του οργανισμό, αποβάλλονται. Έτσι, λοιπόν, η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση των μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ
-Τα προϊόντα ολικής άλεσης μερικές φορές είναι εμπλουτισμένα, με συστατικά που αυξάνουν την ενεργειακή τους δράση (θερμίδες). Γι' αυτό, προτού τα αγοράσετε πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε την ετικέτα τους, ώστε να αποφύγετε την περιττή πρόσληψη λίπους, ζάχαρης και αλατιού.

- Μερικές φορές, το ψωμί έχει σκούρο χρώμα που οφείλεται ατή χρωστική «καραμέλα». Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για αυθεντικό πλήρες ψωμί, αλλά για «αρτοπαρασκεύασμα», διαφορά που πρέπει να Επισημαίνεται στην ετικέτα του.

606 Επισκέπτες, 0 Χρήστες