Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 260
  • Total: 260

Γεμιστά [Τομάτες και Πιπεριές]

Ξεκίνησε από Ntama, Μαΐου 13, 2006, 07:13:57 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

Γεμιστά          
 
 
 11/2 τομάτες ώριμες
 1kg πιπεριές ώριμες
 1/2kg κολοκυθάκια χοντρά
 3-4 μελιτζάνες στρογγυλές μικρές
 1/2kg πατάτες
 3/4 φλιτζανιού λάδι
 λίγη φρυγανιά τριμμένη
 Για τη γέμιση
 1/2kg ρύζι για γεμιστά
 1 φλιτζάνι λάδι
 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
 1 ματσάκι μαϊντανό
 1 ματσάκι δυόσμο
 το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο
 αλάτι και πιπερι


Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
Αδειάζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια αφαιρώντας τα καπάκια και ανοίγουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μεγάλο ταψί και τα αλατίζουμε.
Τρίβουμε τη σάρκα από τις τομάτες, ένα μικρό κολοκυθάκι, μια πατάτα και τα κρεμμύδια σε ψιλό τρίφτη και κόβουμε μια πιπεριά σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμμύδια και το ψαχνό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 3/4 από τα τριμμένα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Το ρύζι να μη βράσει και η γέμιση να είναι αρκετά ζουμερή.
Γεμίζουμε τα λαχανικά, φροντίζοντας κάθε ένα να περιέχει 1/4 ρύζι και 3/4 ζουμί.
Κλείνοντας τα καπάκια των λαχανικών, βάζουμε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί στα κενά που αφήνουν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε στα κενά την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200ο C.

joking

Παράθεση από: NtamaΓεμιστά          
 
 
 11/2 τομάτες ώριμες
 1kg πιπεριές ώριμες
 1/2kg κολοκυθάκια χοντρά
 3-4 μελιτζάνες στρογγυλές μικρές
 1/2kg πατάτες
 3/4 φλιτζανιού λάδι
 λίγη φρυγανιά τριμμένη
 Για τη γέμιση
 1/2kg ρύζι για γεμιστά
 1 φλιτζάνι λάδι
 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
 1 ματσάκι μαϊντανό
 1 ματσάκι δυόσμο
 το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο
 αλάτι και πιπερι


Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
Αδειάζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια αφαιρώντας τα καπάκια και ανοίγουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μεγάλο ταψί και τα αλατίζουμε.
Τρίβουμε τη σάρκα από τις τομάτες, ένα μικρό κολοκυθάκι, μια πατάτα και τα κρεμμύδια σε ψιλό τρίφτη και κόβουμε μια πιπεριά σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμμύδια και το ψαχνό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 3/4 από τα τριμμένα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Το ρύζι να μη βράσει και η γέμιση να είναι αρκετά ζουμερή.
Γεμίζουμε τα λαχανικά, φροντίζοντας κάθε ένα να περιέχει 1/4 ρύζι και 3/4 ζουμί.
Κλείνοντας τα καπάκια των λαχανικών, βάζουμε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί στα κενά που αφήνουν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε στα κενά την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200ο C.




Παρατηρήσεις από την Joking]


1. Χρησιμοποιώ λιγότερο κρεμμύδι για να μην γίνεται το φαγητό βαρύ.Το περνάω στο multi και το βάζω στην κατσαρόλα , αλατισμένο ΧΩΡΙΣ λάδι,
μέχρι να "μαραθεί". Μετά προσθέτω το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά.

2. Η σειρά στο καβούρδισμα είναι κρεμμύδι, ψιλοκομμένη η σάρκα από
τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες που θα χρησιμοποιηθούν για γέμισμα,
ρύζι, ψιλοκομμένο το άδειασμα από τις τομάτες + 1 extra περασμένη στο
multi και στο τέλος ο ψιλοκομμένος μαϊντανός και δυόσμος για να κρατήσουν
το άρωμα τους.
Δεν προσθέτω στη γέμιση πατάτα, πιπεριά και επιπλέον υγρά.

2. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ ρύζι Basmati. Επειδή δεν φουσκώνει,
η ποσότητα είναι ελαφρά περισσότερη - το άρωμα όμως είναι τέλειο.
Υπολογίζω 3-4 κουταλιές της σούπας για κάθε γεμιστό (ανάλογα με το
μέγεθος) + 2-3 κουταλιές extra. Μόλις πιει τα υγρά του (ουσιαστικά τους
χυμούς των λαχανικών που χρησιμοποίησα, σβήνω το μάτι). Επίσης μαζί με
το ρύζι καβουρδίζω και μια χούφτα κουκουνάρι.

3. Στα καπάκια των λαχανικών, εκτός από τη φρυγανιά πασπαλίζω και από
μία πρέζα ζάχαρη.

4. Μου αρέσουν ξεροψημένα. Οπότε σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο
για να μην αρπάξουν (και να δημιουργηθεί "υγρασία" για να ψηθεί ωραία
το ρύζι) και το αφαιρώ όταν είναι σχεδόν έτοιμα για να πάρουν χρώμα....



Bon apetit!!!  και καλή επιτυχία!!

 :D

260 Επισκέπτες, 0 Χρήστες