Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 586
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 544
  • Total: 544

Ζεστή σαλάτα με Ρόκα και Σολομό

Ξεκίνησε από Ntama, Ιουλίου 16, 2005, 05:09:13 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟ  



2 φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
2 κουτ. της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι
500 γρ. μικρές, στρογγυλές πατάτες
500 γρ. φρέσκο σολομό (4 φέτες)
300 γρ. ρόκα
2 μέτριες τομάτες κομμένες στα 4




ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1/4 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα άσπρο πιπέρι



ΤΙΡ: Η διαφορά ανάμεσα στο βράσιμο και το ποσάρισμα είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Με το βράσιμο, το ψάρι χάνει μεγάλο μέρος από τη γεύση και το χρώμα του και επιπλέον κομματιάζεται. Το ποσάρισμα, όμως, διατηρεί το ψάρι ατόφιο. Για να πετύχουμε το ιδανικό ποσάρισμα, ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά και, όταν δούμε ότι το νερό είναι έτοιμο να κοχλάσει, τη χαμηλώνουμε. Όταν το νερό αρχίσει να ηρεμεί, ανεβάζουμε και πάλι τη φωτιά μέχρι να πετύχουμε την ιδανική κατάσταση, αυτή δηλαδή, όπου το νερό κινείται, χωρίς να κοχλάζει.




1. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα σέικερ. Το κλείνουμε καλά και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Τοποθετούμε τη βινεγκρέτ στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
2. Αρχίζουμε την προετοιμασία της σαλάτας, ρίχνοντας σε μία κατσαρόλα το νερό, το κρεμμύδι, το ξίδι και το πιπέρι. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες πλυμένες καλά και ακαθάριστες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, χωρίς να διαλύονται. Τις μεταφέρουμε στη σανίδα κοπής με μία τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κρατάμε το ζωμό που τις βράσαμε κατά μέρος.
3. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε μία σαλατιέρα ή μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας από τη βινεγκρέτ και τοποθετούμε κατά μέρος.
4. Ξεπλένουμε καλά το σολωμό και τον στεγνώνουμε σε καθαρή πετσέτα. Ποσάρουμε το ψάρι, ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα με το ζωμό που βράσαμε τις πατάτες, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι που ίσα να αρχίσει ο ζωμός να βράζει (το νερό πρέπει να κινείται, χωρίς όμως να βγάζει φυσαλίδες). Δεν βράζουμε το ψάρι. Με το βράσιμο θα διαλυθεί, ενώ με το ποσάρισμα απλώς θα μαλακώσει, αλλά θα παραμείνει ακέραιο. Για να το πετύχουμε αυτό προσαρμόζουμε τη φωτιά ανάλογα. Ποσάρουμε για 5 έως 6 λεπτά, μέχρι το ψάρι να κόβεται εύκολα με ένα πιρούνι.
5. Βγάζουμε με προσοχή το ψάρι από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα ή μεγάλη σπάτουλα και το τοποθετούμε στη σανίδα κοπής. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει.
6. Αφαιρούμε τα κόκκαλα και την πέτσα και κόβουμε σε κύβους το ψαχνό.
Τοποθετούμε τα φύλλα της ρόκας με όμορφο τρόπο σε μία μεγάλη σαλατιέρα. Από πάνω τοποθετούμε το ψάρι, τις πατάτες, τις τομάτες. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε

544 Επισκέπτες, 0 Χρήστες