Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 227
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 307
  • Total: 307

WikiLeaks

Ξεκίνησε από KostasD33, Ιανουαρίου 02, 2011, 08:53:32 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

KostasD33

[align=center]Ντόρα Μπακογιάννη
Η επικρατέστερη διάδοχος του Καραμανλή στην εξουσία
[/align]

Το πρώτο τηλεγράφημα που φεύγει από το κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2006 δεν είναι εκείνο με την περιγραφή του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά αυτό που τιτλοφορείται «η νέα υπουργός Εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ».

Το ενθουσιώδες τηλεγράφημα που θεωρεί «φυσική και αναμενόμενη» μεν την αλλαγή σκήπτρων στο ΥΠΕΞ από τον πρέσβη Μολυβιάτη «στην πιο δημοφιλή δήμαρχο της Αθήνας από την εποχή του Περικλή», αλλά όχι μια εύκολη απόφαση για τον Καραμανλή δε, περιγράφει την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως πολιτικό «με μετριοπαθείς θέσεις στα εξωτερικά θέματα και ιδιαίτερα δυναμικό λόγο στα θέματα τρομοκρατίας, λόγω της οικογενειακής της εμπειρίας με την απώλεια του πρώτου συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη».

Ο πρέσβης που δεν ξεχνά να σημειώσει ότι η κ. Μπακογιάννη είναι θιασώτης της επαναπροσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, αλλά και ότι έχει υποστηρίξει ανοιχτά ήδη από το 2004 το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο υπογραμμίζει ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών είναι «η επικρατέστερη διάδοχος και αντίπαλος του Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.» και ότι προέρχεται από μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες της χώρας.

Οι κολακευτικοί τόνοι, με τους οποίους περιγράφεται η κ. Μπακογιάννη και το «προσωπικό στυλ» της πολιτικού που είναι «ψηλή, έχει φωτογένεια και είναι καλά ενημερωμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής» δεν εκπλήσσουν. Πολλοί, όπως συνεχίζει ο πρέσβης, την κατηγορούν σαν «αμερικανική επιλογή». Αν την ενοχλεί;

Στην πρώτη της συνάντηση με τον Τσαρλ Ρις στη Βασιλίσσης Σοφίας, η Μπακογιάννη ρωτάει τον Αμερικανό διπλωμάτη «είδατε τη φωτογραφία στα σημερινά πρωτοσέλιδα που με δείχνει να βγαίνω μέσα από μια αμερικανική σημαία; Ε, δεν με ενοχλεί».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Ευάγγελος Βενιζέλος
Φιλόδοξος, εριστικός και ενοχλητικός
[/align]

Στα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφεται ως ο υπουργός Αμυνας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα αδιέξοδο στα ζητήματα των εξοπλιστικών προμηθειών, αλλά και την έλλειψη κατεύθυνσης που υπήρχε στις Ενοπλες Δυνάμεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η γνώση του πάνω στα αμυντικά θέματα», γράφει ο Αμερικανός πρέσβης, «είναι ελάχιστη προς το παρόν, παρόλο που οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι επιδέξιος μαθητής και θα καλύψει την απουσία εμπειρίας με τη γνωστή εργασιομανία του».

Τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Βενιζέλου αλλά κυρίως οι εντυπώσεις που έχει προκαλέσει στον εμπορικό ακόλουθο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους αξιωματούχους της πρεσβείας περιγράφονται στο τηλεγράφημα 07ATHENS2078 ως εξής:
«Ο Βενιζέλος είναι έξυπνος και δεινός ρήτωρ που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς. Το πρόσωπό του έχει μία μόνιμη έκφραση δυσαρέσκειας και χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο για να την εκφράσει».

Ενα από τα τηλεγραφήματα που χρονολογείται κατά τη διάρκεια της κούρσας διαδοχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου καταλήγει: «Είναι φιλόδοξος, εριστικός, καυστικός και υπερήφανος, πονηρός, ελαφρώς ενοχλητικός και ενώ όχι αντιαμερικανός, όχι και μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Παράνομη μετανάστευση
Συνεργασία διακινητών - τρομοκρατών
[/align]

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με κυκλώματα διεθνούς τρομοκρατίας είναι από τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν πολύ έντονα τους αξιωματούχους της πρεσβείας.
Από το 2006 οι Αμερικανοί έχουν πληροφορίες ακόμα και από τον ίδιο τον πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα για διασυνδέσεις διακινητών λαθρομεταναστών που ενεργούν στην Ελλάδα με τρομοκρατικές ομάδες στο Πακιστάν. Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη Ράις ο Πακιστανός πρέσβης αναφέρει «ότι τα χρήματα από το λαθρεμπόριο των Πακιστανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν εξτρεμιστικές, ακόμα και τρομοκρατικές ομάδες στο Πακιστάν».
Ο πρέσβης επισημαίνει ότι «έχει δώσει τα ονόματα αυτών των διακινητών στις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει καμία απάντηση από το ΥΠΕΞ ή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης». Ο Πακιστανός πρέσβης φτάνει ακόμα και να μιλήσει για ανάμειξη ελληνικών σωμάτων ασφαλείας στο κύκλωμα αυτό.

Αλλά και στην πρώτη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρεσβευτής Σπέκχαρντ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Προκόπη Παυλόπουλο, ο φόβος της πρεσβείας για σχέση παράνομων μεταναστών με τη διεθνή τρομοκρατία επαναφέρεται.
Οπως αναφέρει στο τηλεγράφημά του στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ ο Αμερικανός πρέσβης «υπόγράμμισε τον πραγματικό κίνδυνο της εισόδου στην Ελλάδα ισλαμιστών ή άλλων εξτρεμιστών, οι οποίοι πιθανώς να κρύβονται ανάμεσα σε χιλιάδες Ιρακινούς, Πακιστανούς κ.α. παράνομους μετανάστες».

Εξέφρασε δε την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει εξοπλισμό για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων των λαθρομεταναστών ώστε να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τυχόν υπόπτων για τρομοκρατία».
Σε έκπληξή του όμως «ο Παυλόπουλος δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και δήλωσε ότι δεν πολυπιστεύει στη χρησιμότητα αυτού του τύπου εξοπλισμού».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνέχισε ρίχνοντας την ευθύνη στην Τουρκία «που όχι απλώς δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη λαθρομετανάστευση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τη διευκολύνει». Ο Αμερικανός υποστήριξε ότι το ΡΚΚ, που είχε εξελιχθεί στο KGK (οργάνωση Κούρδων) συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε πως η ΕΥΠ συνεργάζεται στενά στο θέμα αυτό με την τουρκική μυστική υπηρεσία. Δήλωσε μάλιστα ότι «ενας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών υπηρετεί στην Αθήνα και διατηρεί μια στενή σχέση με τον αρχηγό της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή.
Για να αποδείξει ο κ. Παυλόπουλος στον πρέσβη ότι έχει συγκεκριμένα παραδείγματα «ανέφερε τη σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία δυο μελών του KGK που είχαν αναμειχθεί σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουρκικού θερέτρου».

Μια επιβεβαίωση των φόβων που έχει εκφράσει η αμερικανική πρεσβεία για την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας μέσα από τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης είναι η χαρακτηριστική περίπτωση του Ιρακινού Αμπού Σατζάντ. Ο Σατζάντ που καταζητείτο από την Ιρακινή Ιντερπόλ για τρομοκρατικές δραστηριότητες, απαγωγές και δολοφονίες έφτασε στη χώρα μας όπως χιλιάδες λαθρομετανάστες. Στο τηλεγράφημα της 30ης Ιουλίου 2009 αναφέρεται συγκεκριμένα πως ο Σατζάντ συνελήφθη δύο φορές σε ελληνικό έδαφος, μία στο Διδυμότειχο που μόλις είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα, και μία στην Αθήνα. Οι αρχές αφού επιβεβαίωσαν την αληθινή του ταυτότητα και βρήκαν το ένταλμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ ειδοποίησαν τις ιρακινές αρχές και ύστερα από στενή συνεργασία μαζί τους αλλά και με Αμερικανούς αξιωματικούς τον έστειλαν αεροπορικά στις 21 Ιουλίου στο Ιρμπίλ του Ιράκ οπου και συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του.

Στο τηλεγράφημα, αφού αναφέρεται ότι «οι ελληνικες αρχές αξίζουν συγχαρητήρια για την επιχείρηση αυτή, αναφέρεται ότι η Ελλάδα και το περιστατικό αυτό είναι και «ένα παγκόσμιο παράδειγμα του κινδύνου που δημιουργούν οι δρόμοι της παράνομης μετανάστευσης».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας
Ο ανερχόμενος, ο μυστηριώδης και ο ελαφρών βαρών
[/align]

Τον Σεπτέμβριο του 2007, σε ενα «απόρρητο» τηλεγράφημα, η αμερικανική πρεσβεία αναλύει το σενάριο μιας εκλογικής νίκης της Ν.Δ. και κάνει διάφορες υποθέσεις για το ποιοι θα είναι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντα σε τι θα ωφελήσει αυτό τις αμερικανικές θέσεις.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, τότε στο υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται το σαρανταενάχρονο ανερχόμενο αστέρι που μπορεί να μετακινηθεί στο Ανάπτυξης.

Στο Αμύνης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αποδειχθεί «ψάρι έξω από το νερό», σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Σε πολλά τηλεγραφήματα ο 58χρονος πολιτικός χαρακτηρίζεται κλασικός «κομματικός» και όχι τεχνοκράτης στρατιωτικός, όπως ο προκάτοχός του Σπηλιωτόπουλος, ενώ η πρεσβεία σημειώνει πως φέρει το παρατσούκλι «Ντοράκης» από τη μακρά πολιτική φιλία που τον συνδέει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μεϊμαράκης που σε άλλο απόρρητο τηλεγράφημα χαρακτηρίζεται «διεθνής άνδρας-μυστήριο» προκαλεί την απορία του πρέσβη καθώς -όπως λέει- «ενώ κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ προτιμά να ασχολείται με το “φόρτε” και την πραγματική του εμμονή: τις εκλογικές αναμετρήσεις». Γι' αυτό, συνεχίζει ο πρέσβης, έχει ο ίδιος ζητήσει πολλές φορές να αντικατασταθεί.

Στο υφυπουργείο Αμυνας οι Αμερικανοί προέβλεπαν το 2007 την αποχώρηση και του υφυπουργού του Μεϊμαράκη, Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Η ίδια εκτίμηση για το νέο υπουργικό συμβούλιο το 2007 θέλει τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αλογοσκούφη να παραμένει στο υπουργείο του παρά την τάση του -όπως σημειώνει η πρεσβεία- να δουλεύει χωρίς να συνεργάζεται με την υπόλοιπη κυβέρνηση.
Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτηρίζεται σε πολλά τηλεγραφήματα, μαζί με άλλη στελέχη της Ν.Δ. όπως η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου και ο Θόδωρος Κασσίμης, παλιά και άριστη επαφή της πρεσβείας.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας είναι σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου του που μιλούν στην πρεσβεία «φιλόδοξος πολιτικός» που φοβάται μην τον χαρακτηρίσουν οι Αμερικανοί «κακό παιδί».

Αντίθετα, ο Γ. Βουλγαράκης θεωρείται λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος. Η στάση της πρεσβείας φαίνεται να αλλάζει απέναντί του μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, καθώς «δεν κινήθηκε αποφασιστικά ενάντια στη νέα γενιά τρομοκρατών και αναρχικών», ενώ «επέτρεψε να διαδοθούν φήμες ότι η Αμερική βρίσκεται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπων στην Ελλάδα».

Ανάλογη στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνουν στην εκτίμησή τους οι Αμερικανοί και για την περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας που στην αρχή της θητείας του ενθουσίαζε την πρεσβεία, που σημειώνει ότι θα «φέρει χρώμα» στο υπουργικό συμβούλιο ως ο υπουργός που αγαπά τις πολεμικές τέχνες και οδηγεί Χάρλεϊ Ντάβιντσον, το 2007 αναφέρεται ως ο πιο ευθαρσής και αμφιλεγόμενος πολιτικός της κυβέρνησης που έχει γίνει πολιτικό βαρίδι και φαίνεται πως θα αντικατασταθεί.

Οσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει «το υπόβαθρο ή τα διοικητικά προσόντα» να τα βγάλει πέρα με τη γρίπη των πτηνών, ενώ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, μετά την έλευσή του στο υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζεται σε επαφές της πρεσβείας με πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων «ελαφρών βαρών πολιτικός» που επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο πόστο γιατί -όπως εκτιμά η πρεσβεία- ο Καραμανλής «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Λούκα Κατσέλη
«Εχασε αξιοπιστία και ειδικό βάρος»
[/align]
Στην πρώτη εφʼ όλης της ύλης συνάντησή της με τον Αμερικανό πρέσβη Σπέκχαρντ τον Νοέμβριο του 2011, η νεοδιορισθείσα τότε υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη περιγράφεται σαν μια «έξυπνη γυναίκα, με εντυπωσιακά ακαδημαϊκά προσόντα, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται ποιες διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται για να πάρει εμπρός η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη».

Ο κ. Σπέκχαρντ συνεχίζει στα σχόλια που στέλνει μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον εκφράζοντας απορία για τον αν θα μπορέσει να ξεπεράσει «τις προηγούμενες δημόσιες εξαγγελίες της εναντίον των αποκρατικοποιήσεων», αλλά και την υπόθεση ότι θα ακολουθήσει φιλεργατική πολιτική σε μία οικονομία «που απαιτεί ελαστικότητα».

Τα σχόλια του Αμερικανού διπλωμάτη, που δεν κρύβει τον θαυμασμό του, κλείνουν με μία δόση απογοήτευσης για την αδυναμία της κ. Κατσέλη να ελέγξει τις απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά, που όπως σημειώνει θα της κοστίσουν σίγουρα σε «αξιοπιστία και ειδικό βάρος».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Κυπριακό
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις Μολυβιάτη, Μπακογιάννη, Παπαδόπουλου και Χριστόφια μετά το σχέδιο Ανάν
[/align]

Μετά την αποτυχία του σχεδίου Ανάν οι Αμερικανοί αναζητούν νέους τρόπους να αναβιώσουν τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στις 9 Ιουνίου του 2005 ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης γευματίζει με τον Αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις. Ο κ. Μολυβιάτης εκφράζει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Τουρκία και το γεγονός πως «ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο. Αν το σχέδιο Ανάν ξανανοίξει δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να το χειρισθεί». Οταν ο κ. Ρις ρωτάει ευθέως «αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει πραγματικά ένα deal (μια συμφωνία)» ο κ. Μολυβιάτης απαντά ότι «ο Παπαδόπουλος δεν είναι σίγουρος ότι δεν θέλει ένα deal».

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο κ. Ρις βρίσκει τον κ. Μολυβιάτη στο περιθώριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο Μολυβιάτης παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να μιλήσει με τον Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται για ιατρικούς λόγους στη Φλόριντα. Διευκρινίζει όμως ότι «δεν νομίζει ότι ο Παπαδόπουλος τον αποφεύγει» και προσθέτει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Ιακώβου δεν είναι συνεννοήσιμος» στα θέματα Τουρκίας - Ε.Ε. και απλώς δεν του μιλάει γιʼ αυτά. Οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν σταδιακά, όπως γράφει η πρεσβεία της Λευκωσίας στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, πως «οι Ελληνοκύπριοι έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη σε σχέση με το σχέδιο Ανάν κατά τρόπο που κάθε προσπάθεια να υπερασπισθεί τις διάφορες πτυχές του σχεδίου εμφανίζεται ως αγγλοαμερικανική συνωμοσία για να ωφεληθεί η Τουρκία και να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι. Ο Παπαδόπουλος χρησιμοποιεί την αμερικανική υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν για να αποδείξει οτι εκείνος υπερασπίζεται σθεναρά τον Κυπριακό Ελληνισμό». Η πρεσβεία στην Κύπρο προτείνει να «αλλάξουμε τον δημόσιο λόγο μας βάζοντας λιγότερη έμφαση στην υποστήριξή μας στο συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και να βάλουμε πίεση στους Ελληνοκύπριους να μας πουν τι αλλαγές θέλουν».

Σε άλλο τηλεγράφημα της 4ης Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο επισημαίνει ότι «είναι εύκολο να απελπισθεί κανείς όταν σκέπτεται τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού. «Το Κυπριακό είναι σαν τον καιρό, όλοι μιλάνε γιʼ αυτό αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα». Και η πρεσβεία της Αθήνας όμως παρατηρεί ότι «κάθε ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα η σημερινή υπό τον πολύ προσεκτικό Καραμανλή, φοβάται μη δημιουργήσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους της ότι δεν στηρίζει τον Ελληνα «μικρό αδελφό» πολύ περισσότερο απʼ ό,τι φοβάται τα τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο». Ο Ρις εξηγεί άλλωστε ότι «ο Μολυβιάτης μας έχει πει πως ο Παπαδόπουλος, που δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ελληνες αξιωματούχους, έχει ισχυρότερο μοχλό πίεσης έναντι της Ελλάδος από ό,τι η Ελλάδα στην Κύπρο. Ο Καραμανλής πάλι κρατάει σε απόσταση τον Παπαδόπουλο, ο Μολυβιάτης κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον Κύπριο ομόλογό του Ιακώβου και κρατάνε τις σχέσεις με την Κύπρο και τις σχέσεις με την Τουρκία σε δύο διαφορετικές γραμμές, όπου αυτό ειναι εφικτό. Με άλλα λόγια ο Μολυβιάτης πιστεύει, και εμείς συμφωνούμε, ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα είναι πολυ πιο σημαντικές για να καταστούν όμηρες της αρνητικής στάσης του Παπαδόπουλου...».

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως ότι «ο Παπαδόπουλος πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος με την ισχύ που του δίνει το γεγονός ότι κάθεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και χαρούμενος που έχει αλλάξει πια το θέμα από το αν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στο γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο».

Η πρεσβεία της Κύπρου στέλνει την 1η Φεβρουαρίου 2006 ένα τηλεγράφημα με το οποίο αναζητεί τρόπους να «πληρώσει» ο Παπαδόπουλος για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και υποστηρίζει ότι «η Ε.Ε. παίζει το παχνίδι του». Μεταξύ άλλων συστήνει να «ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι και να κάνουν σαφές στον Παπαδόπουλο ότι δεν θα τον βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος. Η ώρα έχει έλθει να κάτσουν ο Παπαδόπουλος και ο Ταλάτ σε ένα τραπέζι και να διαπραγματευθούν». Ταυτόχρονα προτείνει να «βρεθούν τρόποι που θα προκαλέσουν εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα αν αρνηθεί».

Η έλευση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στην Κύπρο. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ (σ.σ. και νυν πρόεδρος της Κύπρου) Χριστόφιας δηλώνει στον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο πως «θα συνεργασθεί με την Μπακογιάννη». Ο Νο2 του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης όμως διευκρινίζει ότι «δεν ανησυχεί για τον διορισμό της Μπακογιάννη γιατί κανένας Ελληνας πολιτικός δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας. Θα χρειασθεί να έλθει να προσκυνήσει εδώ και να πει όλα τα σωστά πράγματα. Αλλιώς θα πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα» (τηλεγράφημα από Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2006)

Η κ. Μπακογιάννη στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Ρις τόνισε ότι «η Λευκωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για τη λύση του προβλήματος» και πρόσθεσε πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία, οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν». Πρότεινε όμως να «υπάρξει μια νέα πρόταση, έστω επιφανειακά διαφορετική. Κάθε βιώσιμη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα από τις δύο κοινότητες, το σχέδιο πρέπει να μοιάζει διαφορετικό από του Ανάν για να εξασφαλίσει αρκετές ελληνοκυπριακές ψήφους. Ακόμη και αν το 80-90% του περιεχομένου του είναι το ίδιο με το σχέδιο Ανάν πρέπει να μοιάζει καινούργιο.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ενόχλησή της γιατί έμαθε ότι ένα ελληνοκυπριακό πλοίο επιχείρησε να μπει σε ενα τουρκικό λιμάνι την ίδια μέρα που είχε συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιακώβου και τον Τούρκο αξιωματούχο Μπαμπατσάν. «Το έμαθε από τα πρακτορεία ειδήσεων, όχι από επίσημο τηλεγράφημα από τη Λευκωσία ή την Αγκυρα. Οταν πήρε τηλέφωνο τον Ιακώβου της είπε ότι και εκείνος εξεπλάγη. Τόνισε όμως ότι ταξίδευε και ενδεχομένως να μην ήταν ενήμερος» αναφέρει το τηλεγράφημα και συνεχίζει ότι «η Μπακογιάννη παραδέχθηκε πως προσπαθούσε ακόμη να καταλάβει αν η μεθόδευση για να μπει το πλοίο στο λιμάνι της Μερσίνας ήταν σχέδιο του προέδρου Παπαδόπουλου (ή κάποιου κοντινού του συμβούλου όπως ο Τσιώνης) για να προσελκύσει την προσοχή στην άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί το πλοίο ή μια τυχαία απόφαση κάποιου πλοιοκτήτη, όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς να πείθει και πολύ...».

Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία, ο Αμερικανός πρεσβευτής τον επισκέφθηκε για να του επιδώσει ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Μπους. Ο Χριστόφιας το διάβασε και αναφώνησε «είμαι ευτυχής που ο κ. Μπους δεν φοβάται ένα κομμουνιστή Κύπριο πρόεδρο». Εν συνεχεία, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα στις 28 Φεβρουαρίου 2008 ο Χριστόφιας δήλωσε πως «οι Ελληνες και Τούρκοι Κύπριοι είναι παιδιά της ίδιας γης. Φίλε μου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν περισσότερα κοινά μαζί μας απʼ ό,τι με τους Τούρκους... Δεν είναι απίθανο να φέρουμε μαζί τις δύο πλευρές σε μια λύση».

Αναφερόμενος στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ είπε αστειευόμενος: «Ο Ταλάτ ξεκίνησε την πολιτική του ζωή ως Κύπριος. Αργότερα έγινε Τουρκοκύπριος. Τώρα είναι Τούρκος. Υποσχέθηκε όμως ότι με την προσωπική του επαφή με τον Ταλάτ σύντομα και τακτικά, ήλπιζε να τον ξανακάνει Κύπριο».

Σε άλλη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη (τηλεγράφημα από Λευκωσία στις 16 Ιουνίου 2009) ο Χριστόφιας ανέφερε πως «η ευθύνη για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ μιας συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας ανήκει σε κύκλους στην Αγκυρα... Η ευθύνη ανήκει στο βαθύ κράτος. Τον στρατό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που μπλοκάρουν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πραγματική Ομοσπονδία για όλους τους Κύπριους... Σε αντίθεση με τον Ταλάτ διαβεβαίωσε τον πρέσβη πως δίνει λογαριασμό μόνο στον εαυτό του, αν και εχει την πλήρη στήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού Καραμανλή». Εν τέλει ο Χριστόφιας εξήγησε ότι χρειάζεται κάτι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν για να πείσει τους καχύποπτους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΑΙ. Το κλειδί είπε είναι η επιστροφή των περιουσιών και γενναίες επιστροφές εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Καρπάσιας. Χαρακτήρισε τις περιουσίες «ψυχή του καπιταλιστικού συστήματος» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα σύστημα όπου ένα ανεξάρτητο όργανο αποφασίζει την τύχη των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή περιοχή. Θα ήθελε αντί γιʼ αυτό να έχουν όλοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες το δικαίωμα της άρνησης, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα επέλεγαν να μην επιστρέψουν στις εγκαταλελειμμένες περιουσίες τους στην τουρκοκυπριακή πλευρά». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να εκβιάσει την Τουρκία, αλλά θα του είναι αδύνατον να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αν συνεχίσουν η κατοχή και η μη αναγνώριση της Κύπρου. Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, ακόμη και μυστικά, αλλά ο Ερντογάν δεν το δέχεται φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί πως αναγνώρισε την Κύπρο».


[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Σκοπιανό
Η πορεία προς το βέτο
[/align]

To ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίζεται συστηματικά στα αμερικανικά τηλεγραφήματα, με αποκορύφωμα την περίοδο πριν από το ελληνικό βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Στις 8 Αυγούστου 2007 η πρεσβεία συντάσσει έκθεση για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της προσπάθειας των Σκοπίων να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. «Επειδή αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι πολιτικοί σηκώνουν τον πήχυ για την είσοδο της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ».

Η Αθήνα απομακρύνεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και βλέπει τη σχετική απόφαση που θα ληφθεί το 2008 για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σαν έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για να αναγκάσει τα Σκόπια να συμβιβαστούν στο ζήτημα της ονομασίας. Αξιωματούχοι τονίζουν στα τηλεγραφήματά τους ότι ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων ως FYROM, δεν είναι βέβαιο ότι θα την ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους των Σκοπίων στην Αθήνα δείχνουν οτι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν οι ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «από μηχανής Θεός» και να λύσουν το πρόβλημα γιʼ αυτούς. Ο στόχος μας, γράφουν οι Αμερικανοί, να αποτρέψουμε μια προεκλογική ρητορική που θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα βέτο και να στρώσουμε τον δρόμο για ένα παραγωγικό κύκλο διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς μέχρι την απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Κατά την αμερικανική πρεσβεία ο πιθανότερος χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών ήταν ο Σεπτέμβριος και αυτό θα ήταν προτιμότερο για να μην πέσουν οι εκλογές κοντά στη διαπραγμάτευση για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η έκθεση αναφέρεται στην τραυματική εμπειρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς και στη σημαντική εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ στη Βόρεια Ελλάδα. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη «έχει πάντως πιέσει τις ΗΠΑ και τον υφυπουργό Νικ Μπερνς για να παράσχουν βοήθεια στην οριστική και συνολική επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η Ελλάδα είχε μετακινηθεί κατά 80% προς μια λύση και τώρα απομένει στα Σκόπια να καλύψουν το υπόλοιπο 20%».

Η πρεσβεία αναρωτιέται «αν ο Καραμανλής μπλοφάρει» και σε κάποιο άλλο τηλεγράφημα απαντά πως «ο Καραμανλής δεν έχει τρέξει όλα τα σενάρια. Η κλιμακούμενη δημόσια ρητορεία του, όπως και το πάθος σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες, δείχνει ότι αν και δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του η τακτική του δεν θα αφήσει περιθώρια υποχώρησης. «Η υστεροφημία των Καραμανλήδων βρίσκεται στους ώμους του, δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να ρισκάρει την επανεκλογή του. Τόσο ο ίδιος όσο και η Μπακογιάννη μας έχουν πει ιδιωτικώς ότι η υστεροφημία τους θα εξαρτηθεί από το αν θα αποτρέψουν μια ελληνική ήττα σε αυτό το ζήτημα. Αν έχει να επιλέξει ανάμεσα στο δικό του μέλλον και αυτό της Ν.Δ. από τη μια και την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την άλλη, ο Καραμανλής θα προστατεύσει τον εαυτό του».

Στις 20 Αυγούστου 2007 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας Κάντριμαν. O Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει οτι ο Μολυβιάτης «είναι πιο κοντά στον Καραμανλή απʼ ό,τι η υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη. Ο Μολυβιάτης από την πλευρά του εξήγησε ότι «ο Καραμανλής γνωρίζει καλά το διπλωματικό κόστος από ένα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, αλλά ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται για να ακολουθήσουν μια πιο ρεαλιστική γραμμή τα Σκόπια. Παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μια σαφή γραμμή για το πώς θα φτάσει στη λύση, αλλά θέλει πρώτα να ξέρει ούτως ή άλλως αν η Ουάσιγκτον θέλει να προσπαθήσει τώρα να λύσει το ζήτημα της ονομασίας». Ο Κάντριμαν σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την Μπακογιάννη, ο Μολυβιάτης δεν είναι ανταγωνιστής αλλά έμπιστός του και γιʼ αυτό πιστεύουμε ότι οι απόψεις του απηχούν αυτές του Καραμανλή».

Ο βετεράνος Ελληνας διπλωμάτης εξήγησε άλλωστε στον συνομιλητή του ότι οι Ελληνες δεν ανέχονται αυτήν τη συμπεριφορά από μια μικρή χώρα σαν τα Σκόπια.

«Καταλαβαίνουμε να μας ...φέρεται έτσι μια χώρα σαν την Τουρκία, αλλά όχι και από ένα νεοδημιουργηθέν κράτος όπως τα Σκόπια» τόνισε. Πρόσθεσε όμως ότι «η απόφαση της Ουάσιγκτον να τα αναγνωρίσει ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ώθησε την κυβέρνησή τους να γίνει πιο αδιάλλακτη πιστεύοντας ότι έχει τη στήριξη της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο. Αν αυτή η πεποίθηση δεν αλλάξει στα Σκόπια, δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να συμβιβασθούν».





[align=center]Σεπτέμβριος 2008
Η Μπακογιάννη ζητεί τη συνδρομή των ΗΠΑ
[/align]

Ο Καραμανλής θέτει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων τον Απρίλιο του 2008. Μετά το βέτο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, εστάλη ένα τηλεγράφημα από την Αθήνα που περιέγραφε μια συνάντηση που έγινε στην πρεσβεία με την παρουσία του επιτετραμμένου της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια Ναβράτι και άλλων αξιωματούχων. Από την ελληνική πλευρά παρευρέθηκαν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Καραμανλή, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Αριστείδης Αγαθοκλής. Ο Μπίτσιος επέμενε πως η νέα ονομασία «πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρα, αλλά η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση στην ανεπίσημη χρήση του όρου “Μακεδονικός”, για παράδειγμα από συμμετέχοντες σε κάποιο συνέδριο που θα μπορούν να λένε «οι Μακεδόνες συνάδελφοί μας» κλπ. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να δεχθεί να συμπεριληφθεί αυτό σε μια επίσημη συμφωνία». Ο Μπίτσιος δήλωσε ότι η Αθήνα πιστεύει πως ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία και ο Ναβράτι του είπε ότι ακριβώς το ίδιο πιστεύουν στα Σκόπια για τον Καραμανλή. Ο Μπίτσιος όμως απαντά ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια λύση αύριο το πρωί και πως μοιάζει με “ανόητο επίμονο μαμούνι” όταν προσπαθεί να αποτρέψει σε διάφορα φόρα την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία».

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 ο Σπέκχαρντ τηλεφώνησε στην Μπακογιάννη για να της ζητήσει να μην απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Εκείνη του δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής και η ίδια, παρά την πολιτική πίεση θέλουν μια λύση αλλά έχουν “δύο κοκκινες γραμμές”. Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ επίσημα να ονομάζονται Μακεδόνες οι γείτονές της και δεύτερον πως η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή προτροπή σε οιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητάει από τις άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το νέο συμφωνηθέν όνομα στις διμερείς τους σχέσεις. Επίσης η Ελλάδα θέλει ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι το ίδιο θα πράξει και η δική τους κυβέρνηση». Η υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξάλλου τη συνδρομή της Ουάσιγκτον για να κατεβάσει τους προκλητικούς τόνους ο Γκρούεφσκι. Επέμεινε επίσης πως «η Ελλάδα ποτέ δεν θα υπογράψει μια συμφωνία στην οποία οι βόρειοι γείτονες ονομάζονται Μακεδόνες και πως δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ κάτι τέτοιο. Οπως ανέφερε ο Σπέκχαρντ, και ο Μπίτσιος είχε πει στον ίδιο ότι αν και καταλάβαινε ότι στην πραγματικότητα οι γείτονες θα ονομάζονταν ανεπίσημα “Μακεδόνες”, η Ελλάδα ποτέ δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο σε επίσημο κείμενο. Στη συνέχεια του τηλεφωνήματος η Μπακογιάννη ζήτησε “τη βοήθεια των ΗΠΑ” επικαλούμενη και τις πολιτικές συνθήκες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση που είχε σημειωθεί στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Ελληνες πολίτες, αλλά ο Σπέκχαρντ της είπε ότι δεν είχε ακόμη καμία συγκεκριμένη απάντηση απο την Ουάσιγκτον. Η Μπακογιάννη δήλωσε «ότι προσπαθεί να μην πεισθεί από τις φήμες που λένε ότι το θέμα της βίζας καθυστερεί για πολιτικούς λόγους ή για να τιμωρηθεί η Ελλάδα, αλλά συναντά δυσκολίες στο να πείσει οιονδήποτε γιʼ αυτό. Σημείωσε ότι η καθυστέρηση βοηθά την αντιπολίτευση και ενισχύει αυτούς που λένε ότι η Αθήνα πρέπει να περιμένει την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως να κατανοεί καλύτερα τις ελληνικές θέσεις.

Σε νεότερη συνομιλία του Σπέκχαρντ με την Μπακογιάννη στις 9 Οκτωβρίου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις Νίμιτς και αποκάλυψε ότι πέρασε μια «δύσκολη μέρα» με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου για να τον πείσει γιʼ αυτό. Συγκεκριμένα δήλωσε οτι «η νέα ονομασία που προτείνει ο Νίμιτς είναι Ο.Κ. για εμάς, αλλά όχι το erga omnes, η χρήση δηλαδή της ονομασίας για κάθε σκοπό διμερώς και διεθνώς». Χαρακτήρισε «σοβαρό και υπεύθυνο τον τρόπο που συζήτησε το θέμα ο Παπανδρέου», ο οποίος όμως θέλει γραπτές εγγυήσεις για την πρόθεση των Σκοπίων να χρησιμοποιούν διμερώς τη νέα ονομασία.

Ο Σπέκχαρντ κατέληγε με την πρόβλεψη πως «αναμένουμε ότι η Μπακογιάννη που είναι ισχυρός υποστηρικτής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα κάνει πίσω και δεν θα βρίσκεται κοντά μας για να προστατεύσει τον εαυτό της πολιτικά. Μπορεί ακόμη και να μας επιτεθεί για να διατηρήσει την ικανότητά της να ελίσσεται μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Υπʼ αυτή την έννοια η ελληνική ευελιξία και δημιουργικότητα στο θέμα της ονομασίας κινδυνεύει. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μήνυμα από την Ουάσιγκτον για το αν και πότε θα καταργηθεί η βίζα ώστε να μην εκτροχιασθούν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό».
[align=right]
kathimerini.gr[/align]

KostasD33

[align=center]Τρομοκρατία
Υπάρχουν ασύλληπτα ή και άγνωστα μέλη της 17 Νοέμβρη
[/align]

Η συνέχιση της τρομοκρατίας απασχολεί έντονα τους Aμερικανούς, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την αθώωση ή αποφυλάκιση κάποιων εκ των κατηγορούμενων για τη 17 Νοέμβρη. Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία μάλιστα είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, παραμένουν ασύλληπτα ή ακόμη και άγνωστα.

Η επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου του 2007 ξαναφέρνει με μεγάλη ένταση το ζήτημα της τρομοκρατίας στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Σε τηλεγράφημά του ο πρέσβης Τσαρλς Ρις εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό του για τις διαρροές στον Τύπο που, όπως λέει, «σχεδόν αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός εκ των δραστών». Οπως αναφέρει, οι έρευνες στρέφονται σε «έναν γνωστό Ελληνα αναρχικό με προϊστορία που θεωρείται ο κατεξοχήν ύποπτος. Το γεγονός ότι «φωτογραφήθηκε» σε δημοσιεύματα δυσκόλεψε τις έρευνες.

Οι αρχές έχουν έλθει σε επαφή με μάρτυρες και «αναζητούν την προέλευση του RPG που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. «Η αστυνομία πιστεύει ότι προήλθε από τη λεηλασία αλβανικών στρατοπέδων το 1997. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίσης μεγάλες προσδοκίες (ίσως αδικαιολόγητες) για την επεξεργασία που κάνει το FBI στο βίντεο που πήραμε από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας». Η έκθεση κατηγορεί αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, και ειδικά τον πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο που ήταν τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., για διαρροές στον Τύπο.
«Ο Καραμανλής ζήτησε από τον Σύρο να αναλάβει πάλι ουσιαστικά τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής έχοντας ίσως τη ρεαλιστική προσδοκία οτι έτσι θα εξασφαλίσει «πολιτική ειρήνη» στην ΕΛ.ΑΣ.». Ο Ρις επικοινώνησε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Παπανδρέου για να του περάσει το μήνυμα πως οι διαρροές έπρεπε να σταματήσουν, ενώ το ίδιο έκαναν άλλα στελέχη της πρεσβείας επικοινωνώντας με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ενα χρόνο αργότερα οι Αμερικανοί φαίνονται να απασχολούνται ακόμα έντονα με το θέμα της επίθεσης στην πρεσβέια και προσπαθούν να πιέσουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εξιχνιάσει την υπόθεση. Γιʼ αυτό στις 18 Ιανουαρίου 2008 ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας συναντά τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή του Παναγιώτη Χηνοφώτη στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη. Ο Σπέκχαρντ επισήμανε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ανησυχούσαν πολύ γιατί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην επίθεση με ρουκέτα που είχε δεχτεί η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS81 ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την πρεσβεία και προσφέρθηκε να υπάρξει μια ενημέρωση του πρέσβη από τον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής».

Ενδιαφέρον έχει πως στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Παυλόπουλος ισχυρίζεται ότι άλλαξε τακτική στην αντιμετώπιση των αναρχικών και πως σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Β. Πολύδωρα, «εργαζόμαστε με την ΕΛ.ΑΣ. αθόρυβα γιατί η δημόσια αντιπαράθεση με τους αναρχικούς τους εξασφάλιζε δημοσιότητα και νομιμοποίηση».





[align=center]Οργανώσεις
Λάβαρα της 17Ν σε άλλες ομάδες
[/align]

Στις 25 Φεβρουαρίου 2008 η ειδική επιτροπή εκτίμησης κινδύνου της αμερικανικής πρεσβείας ζητούσε τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο «Επαναστατικός Αγώνας» διατηρεί σχέσεις με διεθνείς οργανώσεις, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος (διεθνείς ή ελληνικές), τη «Χαμάς», τη «Χεζμπολά» ή την «17 Νοέμβρη».

Η επιτροπή ανέφερε ότι μερικά ονόματα ήταν ήδη γνωστά στις ελληνικές αρχές και συμπεριλάμβαναν άτομα που είχαν κάποια σχέση με τη 17 Ν ή τον ΕΛΑ. Με απόρρητο τηλεγράφημα στις 9 Μαΐου 2008 επιβεβαιώνεται η ίδια εκτίμηση και αναφέρει ότι «παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που να συνδέουν τη 17 Ν με πρόσφατες επιθέσεις, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προσωπικοί, ιδεολογικοί και οργανωτικοί δεσμοί της με άλλες ομάδες, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η νεοεμφανισθείσα «Λαϊκή Θέληση».

Στη συνέχεια, με νεότερο τηλεγράφημα στις 26 Αυγούστου 2008 η πρεσβεία επιμένει ότι η 17 Ν πρέπει να παραμείνει στη λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που διατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ως επιχειρήματα αναφέρει το γεγονός ότι φυλακισμένα αλλά και μη συλληφθέντα μέλη της είναι πιθανό να συνεργαστούν ή να συγχωνευθούν με άλλες ομάδες.

Επίσης τα μέλη της 17 Ν που βρίσκονται στη φυλακή αλλά και τα εκτός, συνεχίζουν να διατηρούν πολύ αυστηρούς παραδοσιακούς κανόνες συνωμοτικότητος.
Ως πρόσθετα στοιχεία αναφέρονται το 45άρι περίστροφο που είχε χρησιμοποιήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ, η ιστορική γραφομηχανή που επίσης δεν ανακαλύφθηκε, η σφραγίδα της οργάνωσης κ.α. στοιχεία. Σύμφωνα με την πρεσβεία «αυτό σημαίνει είτε ότι η 17 Νοέμβρη σχεδιάζει τη συνέχιση της δράσης της είτε ότι σκοπεύει να δώσει αυτά τα λάβαρα σε άλλες ομάδες προκειμένου να σηματοδοτήσει τη συνέχισή της».





[align=center]Νοέμβριος 2009
Συνάντηση Σπέκχαρντ με Χρυσοχοΐδη
[/align]

Αμερικανός αξιωματούχος συνοδευόμενος από τον πρέσβη Σπέκχαρντ, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 4 Νοεμβρίου 2009, ένα μήνα αφού είχε αναλάβει τα καινούργια του καθήκοντα.

Ο κ. Σπέκχαρντ ρώτησε για ποιον λόγο απομακρύνθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Τσιατούρας και ο υπουργός του απάντησε ότι «έπειτα από απουσία έξι ετών από το υπουργείο είχε ανακαλύψει μια τρομακτική κατάσταση τώρα που είχε επιστρέψει, καθώς η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική κλπ. είχαν καταρρεύσει.

Υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση θα ξαναφτιάξει την ασφάλεια της χώρας». Σε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «υποψιάζεται πως η Ελλάδα έχει γίνει βάση υποστήριξης αλλά χωρίς να υπάρχουν σοβαρά δίκτυα τρομοκρατών εν λειτουργία... Εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολά με τρομοκρατικές ομάδες και ανέφερε ειδικότερα την ανάμειξη κάποιων υπαλλήλων της ιρανικής πρεσβείας, αλλά όχι του ίδιου του πρέσβη, όπως διευκρίνισε. Αναφέρθηκε επίσης σε ενδείξεις για δεσμούς του Ιράν με τον Επαναστατικό Αγώνα.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε πολύ πιο επικίνδυνους τους νέους τρομοκράτες. Για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της δράσης τους ανέφερε ότι «ένας συλληφθείς για υπόθεση τρομοκρατίας είχε εργασθεί σε ξενοδοχείο δίπλα στην πρεσβεία για να μπορεί να την παρακολουθεί».

Κλείνοντας τη συνομιλία ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» έναντι της τρομοκρατίας δεν προέρχεται μόνο από τον ίδιο και τον Παπανδρέου, αλλά «απʼ όλη την κοινωνία».

[align=right]kathimerini.gr[/align]

KostasD33

Μια βασική ενημέρωση για όσους βρίσκουν και θέλουν να βάλουν κείμενα από το WikiLeaks
Ότι κείμενο μπει θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει αξιόπιστη πηγή
Στις αξιόπιστες πηγές δεν περιλαμβάνονται ότι το έλαβε με εμαιλ ή το αντέγραψε από κάποιο blogspot.

Αξιόπιστη πηγή είναι γενικά όποιο σίτε έχει διαθέσιμα τα ιδιοκτησιακά στοιχεία της διαχείρισης και δεν είναι κρυφό το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η πηγή του δεν προέρχεται από άλλες ανώνυμες πηγές.

Επίσης γίνονται δεκτά και άμεσες πρωτότυπες μεταφράσεις από το WikiLeaks, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μπαίνει υποχρεωτικά όλο το λινκ του τηλεγραφήματος στο WikiLeaks


[align=center][size=14]Συγγνώμη που το θέτω έτσι αλλά προβλέπω ως πιθανότητα να αρχίζουν να γράφονται κείμενα τα οποία θα ισχυρίζονται ότι είναι από τα τηλεγραφήματα του  WikiLeaks και να διαδίδουν τα πάντα για τους πάντες.[/size][/align]

 
Παρακαλώ όποιο από τα κείμενα έχετε αμφιβολία αν προέρχεται από τα τηλεγραφήματα του να κάνετε ραπόρτο στο συγκεκριμένο θέμα για να ελεγχτεί. Είναι εύκολο αρκεί να πατήσεις το μπλε τετράγωνο κουτάκι στο κάθε κείμενο και μπορείς επικουρικά να γράψεις μια σημείωση η οποία θα παραληφτεί από τους συντονιστές του φόρουμ για έλεγχο.



Ο σχολιασμός των κειμένων είναι φυσικά ελεύθερος με βάση τους κανόνες του φόρουμ. Δεν θα βγάλουμε και την μουγκα με τα τηλεγραφήματα από τα αμερικανάκια ....

KostasD33

Στο τηλεγράφημά, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», o αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σημειώνει ότι η άσκηση ματαιώθηκε μετά από διαμαρτυρία των Τούρκων για τον Άγιο Ευστράτιο, που όπως υποστήριζαν είναι βάσει συνθήκης αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ελλάδα.

«Δημοσιογραφικές αναφορές (προφανώς ακριβείς) σημειώνουν ότι η ματαίωση ήρθε ως αποτέλεσμα της τουρκικής διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία, το νησί (σημ. ο Αγιος Ευστράτιος) είναι, βάσει συνθήκης, αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή. Ελληνες αξιωματούχοι και δημοσιογραφικές πηγές ανταπαντούν ότι ο Αγιος Ευστράτιος δεν αναφέρεται σε καμία διεθνή συνθήκη που αφορά το στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Τσαρλς Ρις.

Οι αμερικανοί μετά από σχετική έρευνα καταλήγουν στο ότι ο Άγιος Ευστράτιος δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ωστόσο, αποφασίζουν μην εμπλακούν στην αντιπαράθεση και ματαιώνουν την άσκηση. Παράλληλα, στο τηλεγράφημα σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, αλλά προφανώς η Τουρκία δεν το είχε αντιληφθεί.

«Η Τουρκία δεν διατύπωσε αντιρρήσεις στο παρελθόν, όταν στρατιωτικές ασκήσεις έγιναν στον Αγιο Ευστράτιο, χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της αμφίβιας άσκησης “Μέγας Αλέξανδρος”, που έγινε με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, τον Ιούνιο του 1998 και τον Μάρτιο του 1999 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βόλου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου», σημειώνει ο αμερικανός πρέσβης.

Παράλληλα, ο Ρις τονίζει σχετικά με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η απόφαση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα: «Η επανενισχυμένη αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης ότι το ΝΑΤΟ είναι ανθελληνικό, δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν και αλλού».

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν, με τηλεγράφημά του στις 15 Μαρτίου 2007, εισηγείται τον χειρισμό που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ουάσιγκτον σημειώνοντας ότι «η πρεσβεία δεν εντόπισε κανένα στοιχείο ή προηγούμενο, που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι ο Αγιος Ευστράτιος (που δεν αναφέρεται σε καμιά από τις σχετικές συνθήκες) είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί»

Ο Τόμας Κάντριμαν προτείνει «την εβδομάδα της 19ης Μαρτίου, πριν από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη στις 22-23 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος (ο Μπερνς ή ο Μπράιζα) να κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Αγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, βάσει καμιάς συνθήκης». Πρέπει να ενημερώσουμε την Τουρκία ότι αυτή η δήλωση δεν στρέφεται εναντίον της... Πρέπει, επίσης, να ενημερώσουμε την Τουρκία ότι εντός του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουμε τη θέση της για τον Αγ. Ευστράτιο». Προσθέτει, επίσης, ότι «πρέπει να ενημερώσουμε την Ελλάδα ότι η συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ βασίζεται στην καλή επικοινωνία. Είμαστε απογοητευμένοι που η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της υπόθεσης στον Τύπο μία ημέρα πριν μας ενημερώσει για τις ανησυχίες της. Πρέπει επίσης να τονίσουμε στους Ελληνες ότι δεν βοήθησε η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την άσκηση προ της 27ης Φεβρουαρίου, στην οποία αναφερόταν ο Αγ. Ευστράτιος μαζί με τη Λήμνο. Η αναφορά στο de facto αποστρατιωτικοποιημένο νησί της Λήμνου, ανεξαρτήτως κινήτρων, προκάλεσε αχρείαστες εντάσεις», καταλήγει το τηλεγράφημα.

[align=right]
πηγή tvxs.gr[/align]

307 Επισκέπτες, 0 Χρήστες