Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Εμβόλιο κατά του καπνίσματος

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 17, 2005, 09:25:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Ελπίδες για απαλλαγή από την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος, που κοστίζει τις ζωές πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως, υπόσχεται ένα νέο εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξαν Ελβετοί επιστήμονες. Το εμβόλιο, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, βασίζεται στη δράση ενός ενζύμου, που ωθεί τον οργανισμό να υψώσει αμυντική ασπίδα ενάντια στην επίδραση της νικοτίνης. Οι πρώτες δοκιμές σε μανιώδεις καπνιστές είχαν θετικά αποτελέσματα στο 40% των περιπτώσεων. Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πειραμάτων και εκτιμούν ότι από το 2010 το εμβόλιο θα μπορέσει κυκλοφορήσει στην αγορά.




 
 Κατά μέτωπο επίθεση στη νικοτίνη


Προκειμένου να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του οι ερευνητές επέλεξαν να ασχοληθούν με την εξαρτησιογόνο ιδιότητα της νικοτίνης. Ως γνωστόν η νικοτίνη αφού περάσει μέσα στο αίμα, διαμέσου των πνευμόνων, φτάνει στον εγκέφαλο και προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης, δημιουργώντας στον οργανισμό αίσθημα ευχαρίστησης. Αν όμως η νικοτίνη δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα, τότε χάνεται και η ανάγκη για τη λήψη της.

Η δημιουργία του πρωτοποριακού εμβολίου βασίστηκε στη δράση ενός βακτηριοφάγου ιού. Οι επιστήμονες απομόνωσαν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του, την οποία τροποποίησαν γενετικά ώστε να εγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στην παρουσία της νικοτίνης. Με άλλα λόγια, προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τη δράση της νικοτίνης.

Οι δοκιμές έγιναν σε 341 μανιώδεις καπνιστές, εκ των οποίων οι 239 δεν λάμβαναν κανένα υποκατάστατο, όπως τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης. Τα δύο τρίτα έλαβαν πέντε δόσεις του εμβολίου, ενώ στο ένα τρίτο χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Όσοι έλαβαν την ουσία παρουσίασαν παραγωγή αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, σε αντίθεση με τους άλλους. Όσο αυξάνονταν τα αντισώματα τόσο ενισχύονταν οι πιθανότητες για απεξάρτηση, Τελικά το 40% των συμμετεχόντων διέκοψε το τσιγάρο εδώ και έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που έγιναν για λογαριασμό της Cytos Biotechnology AG, που εδρεύει στη Ζυρίχη, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας από τον δρ. Ζακ Κορνουζ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λοζάννης.

Μέχρι τώρα ελέγχθηκε με επιτυχία η ασφάλεια χρήσης του εμβολίου και τώρα οι δοκιμές περνούν στο στάδιο της απόδειξης της αποτελεσματικότητας του.

564 Επισκέπτες, 1 Χρήστης