Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Ασπιρίνη και λίγα λιπαρά κατά του καρκίνου

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 23, 2005, 10:06:48 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Δύο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά της επάρατης νόσου φαίνεται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας, η δίαιτα με λίγα λιπαρά και η ασπιρίνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά και να αποτρέψουν την υποτροπή της ασθένειας. Στην πρώτη μελέτη, που διενεργήθηκε από τον δρ. Ρόαν Σλεμπόφσκι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πήραν μέρος περισσότερες από 2.400 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην δεύτερη έρευνα, του δρ. Τσαρλς Φουξ από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber του Χάρβαρντ, ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότεροι από 800 πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ, των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες, αλλά όχι μακρύτερα. Και στις δύο μελέτες, τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη στους επιστήμονες.

Ιδιαίτερο βάρος στην διατροφή


Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην πρώτη μελέτη είχαν συναντήσεις με διατροφολόγους οκτώ φορές και οι διατροφικές τους συνήθειες ελέγχονταν μέσω τυχαίων τηλεφωνημάτων.

Οι 975 ακολούθησαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά (33 γραμμάρια λίπους την ημέρα) και οι επιστήμονες συνέκριναν την πρόοδό τους με αυτή 1.462 γυναικών, που έτρωγαν κατά μέσο όρο 51 γραμμάρια λίπους ημερησίως.

Όπως έδειξε η έρευνα, περίπου το 80% των καρκίνων του μαστού τροφοδοτούνται εν μέρει από τα οιστρογόνα, τα οποία παράγονται από τα λιποκύτταρα. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι δίαιτες με λίγα λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα.

Η πιο εμφανής επίδραση ήταν στο 20% των γυναικών των οποίων οι όγκοι είχαν αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς, δηλαδή δεν ανταποκρίνονταν στα οιστρογόνα.

Σε αυτή την ομάδα, η δίαιτα με λίγα λιπαρά μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου κατά 42%, ενώ 8% λιγότερες από τις ασθενείς υποτροπίασαν μετά από τέσσερα χρόνια.

Επίσης, οι συμμετέχουσες έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά, επομένως, η απώλεια βάρους μπορεί να διαδραματίζει θετικό ρόλο.

"Τα τρόφιμα που περιορίστηκαν ήταν τα πατατάκια, το τυρί, τα κράκερς και το ποπ κορν, όπως επίσης και τα διάφορα σάντουιτς", διευκρίνισε ο δρ. Σλεμπόφσκι.

Ασπιρίνη η …θαυματουργή

Στη δεύτερη μελέτη, 75 από τους ασθενείς έπαιρναν διαρκώς ασπιρίνη από μόνοι τους για διάφορους λόγους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 50% από αυτούς είχε χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο υποτροπής και θανάτου.

Οι αναστολείς COX – 2, ένα άλλο φάρμακο - "ξαδερφάκι" της ασπιρίνης, είχαν παρόμοια επίδραση, αλλά ελάχιστοι ασθενείς τους έπαιρναν τακτικά, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οποιοδήποτε μέσο αυξάνει το ποσοσό καταπολέμησης του καρκίνου είναι θετικό, καθώς η χειρουργική επέμβαση θεραπεύει μόνο το 50% των πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ.

541 Επισκέπτες, 2 Χρήστες