Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 700
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 711
  • Total: 712
  • Leon

Στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 27, 2005, 10:29:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Μετά από ένα ταξίδι, που κράτησε 28 χρόνια, το διαστημόπλοιο Voyager 1 της NASA έφθασε στο τελικό σύνορο του ηλιακού μας συστήματος, έχοντας διασχίσει μία ταραχώδη περιοχή, όπου σωματίδια με ηλεκτρικό φορτίο από τον Ήλιο συγκρούονται με τα αραιά αέρια, που εκπέμπονται από το εξωηλιακό διάστημα. Οι αστρονόμοι, που παρακολουθούν το ταξίδι του διαστημοπλοίου, όπως ανακοίνωσαν σε ένα συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη, θεωρούν ότι το Voyager 1 έχει διέλθει από την περιοχή, που είναι γνωστή ως κρούση τερματισμού (termination shock), σε απόσταση 14 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο κι έχει εισέλθει σε μία περιοχή, που ονομάζεται ηλιακή χέρσα γη. Οι επιστήμονες έκαναν τον περασμένο Νοέμβριο την εικασία, ότι το διαστημόπλοιο φθάνει σε εκείνη την άγονη περιοχή του διαστήματος, όπου υπάρχουν τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, που είναι γνωστά ως ηλιακός άνεμος, και φαίνεται σαν να επιβραδύνει σημαντικά από τη μέγιστη ανώτατη ταχύτητά του των 2,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα. Υπολογίζοντας την ταχύτητα του διαστημοπλοίου και την αύξηση της έντασης του ηλιακού ανέμου, οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι το Voyager διήλθε της περιοχής των κρούσεων και τώρα έχει εισέλθει στην περιοχή της ηλιακής άγονης γραμμής.




 
 "Έφτασε στο τέλος της κούρσας"


"Το Voyager 1 έχει φτάσει στο τελευταίο σημείο της κούρσας, στην άκρη του διαστρικού διαστήματος" είπε ο Δρ. Έντουαρντ Στόουν.

Η πρόβλεψη της τοποθεσίας της κρούσης τερματισμού ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς οι ακριβείς συνθήκες του εξωηλιακού διαστήματος είναι άγνωστες και η έκταση της κρούσης μπορεί να επεκταθεί, να συσταλθεί και να ζαρώσει, καθώς εξαρτάται από τις αλλαγές στην ταχύτητα και στην πίεση του ηλιακού ανέμου.

Αρχικά θεωρούνταν, ότι το Voyager 1 θα είχε διάρκεια ζωής πέντε χρόνια, αλλά η πραγματικότητα διέψευσε τις αρχικές προβλέψεις και το Voyager 1 ταξιδεύει εδώ και 28 χρόνια.

Το διαστημόπλοιο μεταφέρει μία χρονοκάψουλα, που έχει τη μορφή ενός χρυσού δίσκου γραμμοφώνου με μία βελόνα γραμμοφώνου. Ο δίσκος έχει χαιρετίσματα από τη Γη, σε διάφορες γλώσσες και μουσική, από το Μότσαρτ ως τον Blind Willie Johnson.

711 Επισκέπτες, 1 Χρήστης