Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 605
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 689
  • Total: 690
  • Leon

Σπιτικό Ψωμί

Ξεκίνησε από ChEf, Σεπτεμβρίου 08, 2005, 05:44:50 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ChEf

Σπιτικό Ψωμί

Υλικά

1 kg. αλεύρι ολικής αλέσεως
20 mgs μαγιά (σε κύβους)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μεταλλικό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο


Προετοιμασία

Ανακατέψτε 800 gr αλεύρι σ’ ένα μπολ με τη μαγιά (20 mgs αν ψήνετε καλοκαίρι, λιγότερο ~15mgs αν ψήνετε τον χειμώνα, αφού η θερμότητα θα κάνει τη ζύμη να φουσκώσει περισσότερο). Ρίξτε το αλάτι στο μείγμα και ζεστάνετε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο. Προσθέστε κι αυτό στο μείγμα και αρχίστε να πλάθετε την ζύμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα και να "κολλάει". Προσθέστε λίγο αλεύρι για να διατηρηθεί μαλακή. Σκεπάστε το μπολ με μια υγρή πετσέτα κι αφήστε το περίπου 1.5 ώρα για να φουσκώσει η ζύμη. Αφού φουσκώσει, ρίξτε μια χούφτα αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια, και δουλέψτε μια ποσότητα της ζύμης σας εκεί με το χέρι. Αφού πλάσετε καλά, τοποθετήστε την σ’ ένα πιάτο και μοιράστε την σε 4 μέρη μ’ ένα μαχαίρι. Είναι έτοιμη για το φούρνο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240° C για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε στους 200° C για άλλα 15 λεπτά.

Καλή όρεξη!

689 Επισκέπτες, 1 Χρήστης