Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 586
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Γεύσεις αρχαίων Ελλήνων στη Γενεύη

Ξεκίνησε από Teo, Απριλίου 24, 2004, 11:06:53 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις γεύσεις των αρχαίων Μινωιτών και Μυκηναίων θα έχουν από τις 28 Απριλίου οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης. Η έκθεση με τίτλο "Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις", που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και αποτελεί την κατακλείδα ενός ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα στηρίχθηκε στις αναλύσεις που έγιναν σε πήλινα αγγεία και θραύσματα αγγείων που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της Κρήτης, των Μυκηνών και της Θήβας.

Πολυταξιδεμένες γεύσεις

Οι χημικές αναλύσεις που έγιναν στα κατάλοιπα των τροφίμων των αρχαιολογικών ευρημάτων, που χρονολογικά ανήκουν στην περίοδο από την 5η χιλιετία π.Χ. έως το 1100 π.Χ., κατέδειξαν ότι η βάση της διατροφής των προγόνων μας ήταν οι ξηροί καρποί, τα σύκα, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το κρέας, το ψάρι και, φυσικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Μάλιστα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι το κρασί περιείχε ρητίνη πεύκου, δηλαδή ήταν ένα είδος παρόμοιο με τη γνωστή μας ρετσίνα .

Τις γεύσεις των Μινωιτών και των Μυκηναίων μέχρι σήμερα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επισκέπτες διαφόρων μουσείων ανά τον κόσμο καθώς η έκθεση έχει ταξιδέψει στο Σικάγο, το Μπέρμινχαμ, τη Στοκχόλμη και τη Νάπολη. Στην Ελλάδα η έκθεση παρουσιάστηκε στα μέσα του 1999 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η έκθεση περιλαμβάνει 248 εκθέματα που προέρχονται, κυρίως από τα μουσεία της Κρήτης, το μουσεία του Ναυπλίου και της Θήβας καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Τα εκθέματα είναι, ως επί το πλείστον, πήλινα αγγεία, στα οποία έγιναν οι αναλύσεις, χάλκινα σκεύη, σκελετικό υλικό, στο οποίο έγιναν αναλύσεις DNA, οστά ζώων και όστρεα. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες: "Τι παρήγαν", "Τι μαγείρευαν", "Τι έπιναν", "Μια σύνθεση φαγητού και ποτού" και "Είμαστε ό,τι τρώμε" οι οποίες δίνουν απαντήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων των περιοχών της Κρήτης και των Μυκηνών.

Για την έκθεση έχουν τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και σελιδοδείκτες με συνταγές της μινωικής και μυκηναϊκής εποχής, καθώς και εκπαιδευτικό έντυπο για τα παιδιά με τίτλο "Η μικρή πήλινη κατσαρολίτσα με τα τρία πόδια".

545 Επισκέπτες, 1 Χρήστης