Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 577
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

"Δολοφόνοι" παχυσαρκία και κάπνισμα

Ξεκίνησε από Teo, Μαΐου 13, 2004, 12:48:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Σε πρόωρο θάνατο οδηγεί η παχυσαρκία περίπου 7.000 Έλληνες ετησίως, ενώ ασθένειες, που οφείλονται στο κάπνισμα, απειλούν το 60% των νέων, μεταξύ 25 και 34 ετών. Επίσης, η παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τον άσχημο τρόπο διαβίωσης και διατροφής, μειώνει αισθητά το προσδόκιμο όριο ζωής των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ), που παρουσίασε χθες ο καθηγητής, Δημήτρης Τριχόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο κ. Τριχόπουλος παρουσίασε συνταρακτικά στοιχεία και τόνισε, πως η υγεία των Ελλήνων είναι ικανοποιητική, αλλά η χώρα μας τείνει να χάσει το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας,  που παρουσίαζε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Μειώνεται το προσδόκιμο όριο ζωής

 "Το πλεονέκτημα των Ελλήνων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, τείνει να εξαφανιστεί".
καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος
 
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 50% των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι υπέρβαροι. Στις γυναίκες, το ένα τέταρτο των γυναικών άνω των 35 ετών είναι υπέρβαρες, ποσοστό που ξεπερνά το 50% στην ηλικιακή ομάδα 65- 74 ετών.
 
Παράλληλα, το κάπνισμα φαίνεται να εξελίσσεται σε κακή συνήθεια των Ελλήνων, αφού σχεδόν το 60% των Ελλήνων 25 έως 34 ετών είναι καπνιστές και περίπου οι μισοί άνδρες κάτω των 54 ετών καπνίζουν. Στις Ελληνίδες παρατηρούνται ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά καπνιστριών στις νεότερες ομάδες ηλικιών έως 44 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες οι περισσότερες είναι μη καπνίστριες.
 
Οι Έλληνες κόβουν το κάπνισμα μετά τα 54 έτη και κυρίως, μόλις οι γιατροί τους επισημάνουν τον κίνδυνο του θανάτου. Όσο για την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική, μάλλον αφορά λιγοστούς Έλληνες, αφού μόνο το 9,9% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών αθλείται συστηματικά.
 
 Σήμα κινδύνου για ασθένειες

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, ασθένειες όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος, είναι ευρύτατα διαδεδομένες στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τριχόπουλος, το 24% των ανδρών και το 25% των γυναικών παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Τέλος, το 21% των ανδρών και το 27% των γυναικών έχουν αυξημένη χοληστερόλη, ενώ πάνω από 10% των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη.

tristana

[size=18][/size]

Και ποιος θέλει να ζήσει αιώνια;

Τσιγάρα σέρτικα και ξερό ψωμί... άντε για να ενισχύσουμε
και τους παχύσαρκους ...παντεσπάνι. Ορίστε μας!

576 Επισκέπτες, 1 Χρήστης