Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 278
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 305
  • Total: 305

Τα Μουσεία στα νησιά μας...

Ξεκίνησε από isabella, Ιουνίου 26, 2006, 11:33:36 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

isabella

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ


Οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο θα πλημμυρίσουν με χρώμα και φως[size=18] από το Σάββατο 24 Ιουνίου έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006 [/size]παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση.
Η χρωματική αυτή ελεγεία θα είναι μία αναδρομή στο έργο του Τέτση μέσα από ένα αγαπητό θέμα, τη θάλασσα.

Η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, όπου ο καλλιτέχνης από το ξεκίνημά του εστίασε ένα σημαντικό μέρος των εικαστικών του προβληματισμών και αναζητήσεων που τον ανέδειξαν σε έναν αυθεντικό εκφραστή της θαλασσογραφικής παράδοσης.

Το πανάρχαιο αυτό θέμα ο Π.Τέτσης το ζωγραφίζει στο πνεύμα των καιρών, χωρίς στερεότυπα αλλά ούτε και ακραίες ρήξεις, οδηγώντας το στη σύγχρονη εικονογραφική του εκδοχή με κανόνες και αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα που μόλις πέρασε. Τα θαλασσινά του τοπία είναι ένας ύμνος στο Αιγαίο, τη θάλασσα του φωτός και των μύθων, τη θάλασσα των εναλλασσόμενων χρωματικών παραλλαγών και αποχρώσεων.

Θα παρουσιαστούν ελαιογραφίες και υδατογραφίες μεγάλων διαστάσεων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και νέες δημιουργίες τις οποίες ο ζωγράφος φιλοτέχνησε με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τζουλιάνι Σεραφίνι, κριτικού και ιστορικού Τέχνης, καθώς και του τεχνοκριτικού και σημειολόγου Χάρη Καμπουρίδη.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Tραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου την Κυριακή 25 Iουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρύτανις και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Eυρώπης Eλένη Γλύκατζη-Aρβελέρ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Mουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου.
Επίσης, κατά την περίοδο του Αυγούστου θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στην έκθεση καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών.

isabella

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΣΥΡΟΣ


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό πέτρινο τελωνείο της Ερμούπολης Σύρου.

Καλλιτέχνης κοσμοπολίτης, με βαθιά καλλιέργεια, ο Γκίκας συνέβαλε δραστικά με το έργο του στην αποδοχή του μοντερνισμού στον τόπο μας, αλλά και στην προβολή της διαχρονικής αξίας του ελληνικού πνεύματος. Η έκθεση της Πινακοθήκης Κυκλάδων, η οποία τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, ιχνηλατεί τις δύο αυτές σημαντικές πτυχές του Γκίκα που σηματοδοτούν το σύνολο της σκέψης και του έργου του. Μέσα από τα 77 έργα που παρουσιάζονται, τα οποία χρονολογούνται από το 1931 ως το 1992-93 -ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα, σκιαγραφείται μια ενδεικτική αναδρομική πορεία της δουλειάς του. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, δύο ταπισερί και ένα χαλί αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη της δεκαετίας του '30, του '50 και του 60, μια μελέτη σκηνικού για τα μπαλέτα Ματέι (1952), καθώς και 35 περίπου σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα από αυτά που φιλοτέχνησε για την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη (1938-1958).

Εκτίθεται επίσης μια σειρά αδημοσίευτων μέχρι σήμερα σχεδίων από αντίγραφα έργων του παρελθόντος την οποία συμπεριέλαβε ο Γκίκας στο φάκελο της υποψηφιότητας του για την έδρα Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1941, υποδηλώνοντας με αυτή την πράξη την ιδιαίτερη σημασία που είχαν για το ίδιο. Τα σχέδια αυτά αναδεικνύουν το εύρος των αναζητήσεών του, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο προσδιορισμός της ελληνικής ταυτότητας στη ζωγραφική του Γκίκα προκύπτει από την εμβάθυνση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της τέχνης πολλών λαών.
Τέλος εκτίθενται πολλά ακόμα έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό, μεταξύ των οποίων ορισμένα που ζωγράφισε ο Γκίκας λίγο πριν πεθάνει.

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Ερμούπολης με το συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2006, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου.

305 Επισκέπτες, 0 Χρήστες