Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 293
  • Total: 294
  • Leon

Προετοιμασία Λαχανικών

Ξεκίνησε από gon, Δεκεμβρίου 17, 2005, 04:13:27 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Ομοιόμορφα κομμένες ντομάτες

 Με μια ματιά: Το κόψιμο της ντομάτας δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, αν ακολουθήσει κανείς αυτές τις απλές οδηγίες.

 
1) Ξεκινάμε με τις ντομάτες ολόκληρες. Το μυστικό εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι πάρα πολύ καλό και κοφτερό. Και μην ξεχάσετε να πλύνετε πρώτα τις ντομάτες σας και να τους βγάλετε τα κοτσάνια!
 
2)
Τοποθετήστε την κάθε ντομάτα κάτω και με μια γρήγορη κίνηση προς τα κάτω, κόψτε τη στη μέση. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση το πίσω μέρος του μαχαιριού, καθώς αυτό δεν το χρησιμοποιούμε συνήθως και είναι πιο κοφτερό.
 
3) Τώρα που έχετε τις ντομάτες κομμένες στη μέση, βάλτε τις προσεκτικά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Κάντε άλλο ένα γρήγορο κατά μήκος της ντομάτας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ντομάτες ομοιόμορφα κομμένες στα τέσσερα!

gon

Πως ξεφλουδίζουμε μια ντομάτα
Δημιουργήθηκε από τον/την Στέλλα, September 15, 2005
 Με μια ματιά: Οι οδηγίες αυτές θα σας δείξουν βήμα - βήμα πως να ξεφλουδίσετε εύκολα τις ντομάτες. Μετά το ξεφλούδισμα μπορείτε είτε να τις καταψύξετε είτε να συνεχίσετε με τη συνταγή σας.

 
1) Πιάστε τη ντομάτα με το ένα χέρι και κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι με τον εξής τρόπο: Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού περίπου 2 εκατοστά μέσα στη ντομάτα, λίγο πιο έξω από το κέντρο και υπό γωνία προς το κέντρο. Κάνουμε πριονοτή κίνηση με το μαχαίρι, γυρνώντας ταυτόχρονα τη ντομάτα γύρω γύρω, μέχρι να κοπεί τελείως το κοτσάνι.

 
2) Βάλτε την ντομάτα μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αφήστε τη εκεί μέχρι να σκάσει η φλούδα της, περίπου 15 δευτερόλεπτα.

 
3) Βγάλτε τη ντομάτα από το νερό, με μια τρυπητή κουτάλα.

 
4) Έχουμε έτοιμο ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια και τοποθετούμε εκεί τη ντομάτα, αμέσως μόλις τη βγάλουμε από τη κατσαρόλα.

 
5) Με κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε τη φλούδα της ντομάτας, ξεκινώντας από την κορυφή, όπου είχαμε αφαιρέσει το κοτσάνι και κατεβαίνοντας προς τα κάτω.

Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτός είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος και έτσι μπορείτε να έχετε πάντα ξεφλουδισμένες ντομάτες .
Όταν μετά το ζεμάτισμα ακολουθεί το παγωμένο νερό, χαλαρώνει η φλούδα της ντομάτας και η ζέστη δεν προλαβαίνει να φτάσει στη σάρκα της ντομάτας.
Προτείνουμε να αφαιρέσετε τα κοτσάνια πριν το ξεφλούδισμα, γιατί μετά οι ντομάτες είναι πια μαλακές και δύσκολο να τις μεταχειριστεί κανείς.

gon

Πως κόβουμε ένα κρεμμύδι

 Με μια ματιά: Το κόψιμο του κρεμμυδιού είναι αγγαρεία. Αλλά από τη στιγμή που θα μάθετε την τεχνική, θα γίνει γρήγορη αγγαρεία (λιγότερος χρόνος για δάκρυα!) και τα κομμάτια του κρεμμυδιού θα είναι σχετικά ομοιόμορφα.
 
1) Με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι σεφ, κόψτε την πλευρά του κρεμμυδιού με το κοτσάνι.
 
2) Βάλτε την κομμένη, επίπεδη πλευρά κάτω και κόψτε το κρεμμύδι κατά μήκος στη μέση.
 
3) Βγάλτε τα εξωτερικά ξερά στρώματα του κρεμμυδιού.

 
4) Βάλτε το ένα μισό του κρεμμυδιού με τη μεγάλη επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Κάντε μερικές οριζόντιες κοψιές από τη μια μεριά του κρεμμυδιού μέχρι την άλλη, προσέχοντας όμως να μην φτάσετε μέχρι την άκρη (τη ρίζα του κρεμμυδιού). Ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θέλετε να κόψετε το κρεμμύδι, θα κάνετε περισσότερες ή λιγότερες τέτοιες κοψιές.
 
5) Τώρα κόψτε το κρεμμύδι κάθετα, από πάνω μέχρι κάτω (πάλι ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλετε να είναι τα κομμάτια του κρεμμυδιού). Θα προσέξετε και πάλι όμως να μην φτάνει το κόψιμο μέχρι τη ρίζα του κρεμμυδιού.
 
6) Τέλος γυρίστε το κρεμμύδι 90° και κόψτε κατά μήκος των κάθετων τομών, ώστε το κρεμμύδι να κοπεί σε κύβους.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μην κόβετε το κρεμμύδι μέχρι κάτω κάτω, ώστε να μπορούν τα στρώματα του κρεμμυδιού να συγκρατούνται μεταξύ τους. Έτσι το κόψιμο γίνεται ακόμα πιο εύκολο.

gon

Κόψιμο Ζυλιέν
Με μια ματιά: Εάν μια συνταγή σας λέει να κόψετε τα λαχανικά σας ζυλιέν, τότε εννοεί πως πρέπει να τα κόψετε σε μακρόστενα κομμάτια, σαν σπιρτόξυλα.
Εδώ θα δείτε πως ακριβώς γίνεται αυτό.



1) Αποφασίστε πόσο μακριά θα είναι τα σπιρτόξυλά σας, και κόψτε το λαχανικό σας σε κομμάτια. Μετά κόψτε λίγο τα πλαϊνά του λαχανικού, ώστε να μην έχει πολλές καμπύλες και να είναι εύκολο να σταθεί στο ξύλο μας και να κοπούν φέτες.



2) Κρατώντας το μαχαίρι σας κάθετα, κόψτε φέτες ισόπαχες. Εσείς κανονίζετε πόσο πάχος θα έχουν οι φέτες, ανάλογα με το πόσο παχιά θέλετε να βγουν στο τέλος τα σπιρτόξυλα.



3) Βάλτε τις φέτες τη μια πάνω στην άλλη και κόψτε τις κατά μήκος, ώστε να δημιουργηθούν ισομεγέθη σπιρτόξυλα.
Προσοχή στα δάχτυλά σας, να είναι μαζεμένα και μακριά από το μαχαίρι


gon

Καθάρισμα και λιώσιμο σκόρδου

Με μια ματιά: Το σκόρδο μπορεί να καθαριστεί με διάφορους τρόπους. Εδώ σας παρουσιάζουμε δύο από αυτούς.



1) Για να ξεχωρίσουν οι σκελίδες από ολόκληρο το σκόρδο, βάλτε το σκόρδο σε ένα πάγκο με τη ρίζα του προς τα εσάς και πιέστε με δύναμη το σκόρδο με τις παλάμες σας.




2) Πάρτε μια σκελίδα και κόψτε της την άκρη της ρίζας.
Βάλτε τη σκελίδα κάτω από την πλατιά μεριά ενός μεγάλου μαχαιριού και χτυπήστε τη λεπίδα.




3) Με αυτό τον τρόπο, θα χωριστεί η σκελίδα από τη φλούδα της και είναι εύκολο να τη βγάλετε.



4) Εάν έχετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου που θέλετε να ξεφλουδίσετε, μπορείτε να τις ζεματίσετε σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά αφήστε τις να κρυώσουν και η φλούδα θα φύγει αμέσως.



5) Για να κάνετε τη σκελίδα πουρέ, βάλτε ξανά τη σκελίδα κάτω από τη λεπίδα του μαχαιριού. Πιέζοντας τη λεπίδα, η σκελίδα λιώνει. Κάντε μερικές κινήσεις μπρος-πίσω με το μαχαίρι μέχρι να γίνει κρέμα. Αν η συνταγή σας ζητάει και αλάτι, προσθέστε λίγο εδώ και η διαδικασία θα γίνει πιο γρήγορη.


gon

Κόψιμο σε κύβους
Με μια ματιά: Εάν μια συνταγή θέλει τα λαχανικά σας κομμένα σε κύβους, ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες

1) Χρησιμοποιείστε το μαχαίρι του σεφ και κόψτε τις άκρες από το λαχανικό ή το φρούτο, ώστε να τετραγωνιστεί.

2) Αποφασίστε πόσο μεγάλοι θέλετε να είναι οι κύβοι σας και κόψτε το λαχανικό σας σε ανάλογες, ισόπαχες φέτες.

3) Βάλτε τις φέτες τη μία πάνω στην άλλη και κόψτε ισόπαχες λωρίδες.
Το χέρι σας χρησιμεύει ως οδηγός στο κόψιμο και γι'αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να έχετε τα δάχτυλά σας μαζεμένα.

4) Τώρα βάλτε μαζί όλες τις λωρίδες και κόψτε τις κάθετα (στην απόσταση που είχατε χρησιμοποιήσει και τις προηγούμενες φορές), ώστε να δημιουργήσετε τέλεια κυβάκια.

5) Σε γενικές γραμμές όταν μια συνταγή θέλει λαχανικά ή φρούτα σε κύβους, αυτά θα είναι μεγαλύτερα από το αν τα ήθελε ψιλοκομμένα και μικρότερα από το αν τα ήθελε τεμαχισμένα. Το ακριβές μέγεθος εξαρτάται από τη συνταγή και τις ορέξεις σας!

293 Επισκέπτες, 1 Χρήστης