Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 748
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 789
  • Total: 790
  • Leon

O Κριός 15 Απριλίου - 14 Μαΐου

Ξεκίνησε από Teo, Απριλίου 23, 2004, 05:26:59 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Στοιχείο]

ο μύθος του Κριού


     Ο αστερισμός του Κριού ήταν γνωστός στους Αιγύπτιους, τους Βαβυλώνιους και τους Έλληνες. Όλοι τον ονόμαζαν Κριό στη γλώσσα τους και συμβολιζοταν με το κριάρι. Ο αστερισμός θεωρούταν το κριάρι που μετέφερε τον Φρίξο και την Ελλη, παίρνοντας την ονομασία του από τον αντίστοιχο ελληνικό μύθο.

     Ο Αθάμας ήταν Βοιωτός βασιλάς που βασίλευε στην περιοχή της Κορώνης, γιός του Αίολου και εγγονός του Έλληνα, γιού του Δευκαλίωνα. Ο Αθάμας παντρέυτηκε τρείς φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Ωκεανίδα Νεφέλη με την οποία έκανε δύο παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη. Αργότερα ο Αθάμας εγκαταλείπει τη Νεφέλη και παντρεύεται την Ινώ, κόρη του Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης. Από αυτο το γάμο γεννήθηκαν δύο γιοί, ο Λέαρχος και ο Μελικέρτης. Η Ινώ ζηλεύοντας τα παιδία της Νεφέλης αποφάσισε να τα σκοτώσει και σκέφτηκε ένα πονηρό τέχνασμα. Πείθει τις γυναίκες του τόπου να ψήσουν κρυφά από τους άντρες τους τους σπόρους του σταριού που θα έσπερναν. Φυσικά δε φύτρωσε τίποτε.



     Ο Αθάμας έστειλε τότε ανθρώπους να συμβουλευτεί το μαντείο των Δελφών. Αλλά η Ινώ δωροδόκησε τους απεσταλμένους κι αυτοί έδωσαν στον Αθάμαντα μια τρομερή απάντηση. Είπαν ότι ο θεός για να σταματήσει τη σιτοδεία απαιτούσε τη θυσία του Φρίξου στο βωμό του Δία. Ο Αθάμας αναγκαζεται να συμμορφωθεί με τη δήθεν απαίτηση του μαντείου και ο Φρίξος (μαζί με την αδελφή του, σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές) οδηγούνται στο βωμό για τη θυσία. Η Νεφέλη θέλοντας να σώσει τα παιδιά της, τους στέλνει ένα χρυσόμαλλο κριάρι, δώρο του Ερμή. Το μαγικό κριάρι σήκωσε τους δύο νέους ψηλά στον αέρα, απομακρύνοντας τους από τον κίνδυνο και πέταξαν προς τα ανατολικά.

     Κατά το ταξίδι της διαφυγής τους η Έλλη έπεσε από το κριάρι και πνίγηκε στη θάλασσα που από τότε ονομάστηκε Ελλήσποντος. Ο Φρίξος συνέχισε φτάνοντας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Κολχίδα όπου βρίσκοταν ο βασιλιάς Αιήτης. Εκείνος τον καλοδέχτηκε και τον πάντρεψε με την κόρη του Χαλκιόπη. Ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι που τον έφερε μέχρι εκει στο βωμό το Δία και χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη, που το αφιέρωσε στον Άρη και το κρέμασε σε μια βελανιδιά σε ένα ιέρο δάσος του θεού. Το μαγικό δέρμα (=δέρας) το φυλούσε ένας δράκος που δεν κοιμόταν ποτε. Αυτό είναι το "χρυσόμαλλο δέρας" για το οποίο αργότερα γίνεται η Αργοναυτική εκστρατεία.

     Το χρυσόμαλλο κριάρι είχε γεννηθεί από τους έρωτες ενός θεού με μια θνητή. Ο θεός ήταν ο Ποσειδών που ερωτεύτηκε την Θεοφάνη, κόρη του βασιλιά Βισάλτη από την Θράκη. Την Θεοφάνη κυνηγούσαν πολλοί μνηστήρες, έτσι ο Ποσειδώνας την πήγε στο νησί Crumissa (όνομα άγνωστο και ίσως παραφθαρμένο απο την παράδοση). Όμως οι μνηστήρες ανακάλυψαν το κρυσφήγετό τους και ξεκίνησαν να την βρουν. Ο Ποσειδώνας για να τους ξεγελάσει μεταμόρφωσε τους κατοίκους του νησιού σε πρόβατα, την Θεοφάνη σε μια όμορφη προβατίνα κι ο ίδιος έγινε τράγος. Οι μνηστήρες όταν έφτασαν στο νησί δε βρήκαν παρά κοπάδια κι άρχισαν να τα σκοτώνουν. Βλέποντας αυτό ο Ποσειδώνας τους μεταμόρφωσε σε λύκους. Ο ίδιος ως τράγος ενώθηκε με την Θεοφάνη και της χάρισε ένα γιό, το κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρμα.


ο ζωδιακός αστερισμός του Κριού στην αστρολογία


     Ο ζωδιακός αστερισμός του Κριού θεωρήθηκε η αρχή του ζωδιακού επειδή τον καιρό που αναπτυσσόταν η Αστρολογία, η εαρινή ισημερία συνέβαινε στον Κριό. Έτσι ο Κριός χαρακτηρίστηκε ζώδιο τροπικό, επειδή η αλλαγή της πορείας του Ήλιου από μια κατάσταση προς μια άλλη, ονομάζεται στους αρχαίους τροπή. Κατά την εαρινή τροπή (εαρινή ισημερία) ο Ήλιος αρχίζει να ανατέλλει όλο και βορειότερα σε σχέση με το ισημέριο σημείο ανατολής του, φτάνοντας το μέγιστο βορειότερο σημείο κατά την θερινή τροπή (θερινό ηλιοστάσιο).

     Η εαρινή τροπή σημειοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της εποχής της άνοιξης, όπου αρχίζει και πάλι η βλάστηση των φυτών και ο κύκλος της ζωής ξεκινά εκ νέου. Οι συμβολισμοί αυτοί της "αρχής της ζωής" καθώς και τα αντίστοιχα εποχιακά καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, αποτέλεσαν την βάση της αστρολογικής σημασίας του αστερισμού του Κριού. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν ότι τα καιρικά αυτά φαινόμενα προκαλούταν από τον απλανή αστερισμό του Κριού αλλά ότι συνέπιπταν χρονικά με την διέλευση του Ήλιου από αυτόν τον αστερισμό. Έτσι χρησιμοποιούταν η ηλιακή διέλευση από τον Κριό για να υποδηλώσει τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα και να τα προσδιορίσει χρονικά.

     Ο Κριός λοιπόν, στο σύνολό του φέρνει βροχές, κεραυνούς και χαλάζι. Στα επιμέρους τμήματά του, τα μπροστινά είναι βροχερά και με πολλούς ανέμους και έχουν λίγη μόνον ευφορία (ολιγόσπορα), λόγω της επίδρασης της ισημερίας. Τα μεσαία τμήματά του περί της 15ης μοίρας είναι εύκρατα και εύφορα (πολύσπορα) ενώ τα τελευταία τμήματά του είναι πολύ θερμά και σημειοδοτούν λοιμούς για τα τετράποδα ζώα. Στις βορειότερες περιοχές φέρνει απότομη ζέστη και φθορές ενώ στις νοτιότερες απότομη ψύχρα και πάγο.

     Οι αστέρες στην κεφαλή του Κριού έχουν δημιουργική δύναμη (ποιητικόν), από μίξη των δυνάμεων του Άρεως και του Κρόνου. Εκείνοι στο στόμα του, έχουν την δύναμη του Ερμή και ηπιότερα του Κρόνου. Αυτοι στα πίσω πόδια, έχουν την δύναμη του Άρεως κι εκείνοι στην ουρά, έχουν την δύναμη της Αφροδίτης.

Χώρες που βρίσκονται κάτω από τον Κριό

κατά Ηφαιστίωνα: η Αρχαία Βαβυλώνα, η Τύρος, η Αραβία.
κατά Πτολεμαίο: Βρετανία, Γαλατία, Γερμανία, Παλαιστίνη, Ιδουμαία, Ιουδαία.
κατά τον Ίππαρχο και τους παλαιούς Αιγύπτιους, αναλυτικά:
Στον αριστερό του ώμο η Βαβυλωνία και στο δεξιό η Θράκη, στο στήθος η Αρμενία και στα πλευρά η Αραβία η γειτονική της Αιγύπτου, στη ράχη και την κοιλιά η Περσία και οι περιοχές Καππαδοκία, Μεσοποταμία, Συρία και Ερυθρά Θάλασσα. Τα μέρη του παρατίθονται αναλυτικά γιατί θα χρησιμέυσουν πολλές φορές σε όποιον κάνει προγνώσεις για εκείνους τους τόπους.

Αξίες

     Ο Κριός ανήκει στην Τριπλότητα της Φωτιάς, θεωρείται δηλαδή Πύρινος. Οι τρεις ημερήσιοι κυβερνήτες του Τριγώνου της Φωτιάς είναι πρώτα ο Ήλιος, κατόπιν ο Δίας και μετά ο Κρόνος. Οι τρεις νυχτερινοί κυβερνήτες είναι πρώτα ο Δίας, κατόπιν ο Ήλιος και μετά ο Κρόνος.

     Ο Κριός είναι οίκος του Άρεως, δηλαδή σε αυτόν τον αστερισμό ο Άρης, πλανήτης αρσενικός, πολεμικός και νεανικός, εκφράζεται με την μεγαλύτερη πληρότητα. Η κυριαρχία του Άρεως στον Κριό είναι ημερήσια. Ο Ήλιος βρίσκεται σε έξαρση στην 19° Κριού. Η Αφροδίτη, πλανήτης του έρωτα και των αρμονικών σχέσεων είναι σε αδυναμία σε αυτό το πολεμικό ζώδιο. Ο Κρόνος, πλανήτης της φρονιμάδας και της εμπειρίας που έρχεται με τον χρόνο, είναι σε πτώση σε αυτό το κατ' εξοχήν νεανικό ζώδιο.

     Οι τρείς δεκανοί του Κριού είναι ο πρώτος Χονταρέ, ο δεύτερος Χονταχρέ και ο τρίτος Σικέτ. Τίτλους στους δεκανούς έχουν ο Άρης στον 1ο, ο Ήλιος στον 2ο και η Αφροδίτη στον 3ο.

Τα όρια του Κριού
κατά Ηφαιστίωνα: 1° - 6° Δίας, 7° - 12° Αφροδίτη, 13° - 20° Ερμής, 21° - 25° Άρης, 26° - 30° Κρόνος.
κατά Πτολεμαίο: 1° - 6° Δίας, 7° - 14° Αφροδίτη, 15° - 21° Ερμής, 22° - 26° Άρης, 27° - 30° Κρόνος.

Οι λαμπρές μοίρες του Κριού
3°, 19°, 26°, 27°, 30°

Γεννήσεις με Ωροσκόπο στον Κριό

     Αναφορικά με τις γεννήσεις, ο αστερισμός του Κριού δεν χρησιμοποιείται όπως και στα καιρικά φαινόμενα, για να προσδιορίσει δηλαδή χρονικά κάποια συμβάντα. Θεωρείται ζώδιο βασιλικό, προστακτικό (στο θερινό ημικύκλιο των ισημεριών), φωνητικό, χερσαίο, νυκτερινό και αντιστοιχεί στην περιοχή της κεφαλής. Σύμφωνα με τον Ηφαιστίωνα, εφόσον δεν στέκεται αντίθετη κάποια άλλη αστρική αιτία, ο ωροσκόπος στον Κριό σημειοδοτεί τα εξής:

     Όσοι έχουν ωροσκόπο στον πρώτο δεκανό ατυχούν στο γάμο τους σε νεαρή ηλικία κατόπιν όμως κάνουν ευτυχισμένο γάμο σε μεγαλύτερη ηλικία και θα έχουν καλό τέλος στην ζωή τους. Τα χαρακτηριστικά τους είναι λεπτά στήθη χωρίς πολυ σάρκα, οι κνήμες λεπτές και άσαρκες και συνήθως θα φέρουν σημάδι στην αριστερή μεριά ή κάτω από την αριστερή μασχάλη. Κρίσιμες περιόδοι της ζωής τους έχουν καταγραφεί τα χρόνια 4ο, 9ο, 12ο, 21ο, 33ο, 49ο, 52ο, 64ο και 74ο.

     Όσοι έχουν ωροσκόπο στο δεύτερο δεκανό θα ανατραφούν πλούσια, μετά θα κακοπαθήσουν στα νιάτα τους, αργότερα θα γίνουν φρόνιμοι και θα έχουν καλή εκπαιδευση, θα ανέβουν σε υψηλά αξιώματα και θα έχουν καλό τέλος. Τα χαρακτηριστικά τους είναι μάτια μεγάλα και 'χυτά', λίγο οξύθυμοι και το σώμα τους θα αναπτύσσεται συμμετρικά με την ηλικία τους. Κρίσιμες περιόδοι της ζωής τους έχουν καταγραφεί τα χρόνια 2ο, 7ο, 17ο, 19ο, 24ο, 32ο, 39ο, 41ο, 52ο, 64ο, 71ο και 86ο.

     Όσοι έχουν ωροσκόπο στον τρίτο δεκανό θα κακοπάθουν, θα ξενητευτούν για πολλά χρόνια, θα χάσουν τους γονείς τους από θάνατο, οι ίδιοι θα είναι άχρηστοι και ο γάμος τους θα τους φέρει λύπη. Αργότερα όμως θα πάρουν γυναίκα, όχι παρθένα, θα κάνουν μαζί της παιδιά και θα περάσουν εύθυμα το τέλος της ζωής τους. Τα χαρακτηριστικά τους: γεννιώνται ξανθοί και ωχροί, γίνονται ευπρεπείς στο μέγεθος και θα δεχθούν επίκριση (μομφή, ψόγο) στην διάρκεια της ζωής τους από ενέργεια θεών. Κρίσιμες περιόδοι της ζωής τους έχουν καταγραφεί τα χρόνια 7ο, 11ο, 19ο, 28ο, 33ο, 45ο, 40ο, 52ο, 67ο, 74ο, 88ο και 97ο.

     Το διάστημα μεταξύ Κριού και Ταύρου λέγεται μεσεμβόλημα, εάν κάποιος έχει ωροσκόπο εκεί θα είναι άλαλος και κουφός και ασήμος ενώ θα πεθάνει σε ένα από τα κρίσιμα έτη του τρίτου δεκανού του Κριού.

ο αστερισμός του Κριού

     Ο αστερισμός του Κριού είναι ορατός στο νυχτερινό ουρανό το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο Ήλιος ανατέλλει κάτω από τον Κριό από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου (περίπου από τις 20/4 ως τις 10/5). Γύρω στις αρχές Ιουνίου αρχίζει και γίνεται ορατός στην ανατολή, λίγο πριν το χάραμα. Στις αρχές Αυγούστου ανατέλλει γύρω στα μεσάνυχτα και στις αρχές Νοεμβρίου δύει λίγο πριν το χάραμα. Στις αρχές Φεβρουαρίου δύει γύρω στα μεσάνυχτα και στα μέσα Μαρτίου δύει λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Από τότε και για τρείς μήνες υψώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν είναι ορατός.



     Αν και είναι απλός αστερισμός με λίγα άστρα αρκετά φωτεινά για να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι, είναι σημαντικός για την αστρολογία. Ο Ήλιος την ημέρα της εαρινής ισημερίας κατά την τροχιά του (Εκλειπτική) τέμνει τον Ουράνιο Ισημερινό (νοητή προέκταση του Ισημερινού της Γης στην Ουράνια Σφαίρα) και από εκείνη τη θέση ξεκινάμε να υπολογίζουμε την ορθή αναφορά (right ascension). Είναι το αντίστοιχο του μεσημβρινού του Greenwich στη Γη και του γεωγραφηκού μήκους.

     Στην αρχαιότητα αυτό το σημείο (vernal point, σημείο εαρινής ισημερίας) βρισκόταν στον αστερισμό του Κριού και ονομαζόταν Πρώτο Σημείο του Κριού (First Point of Aries). Σε εκείνες τις περιόδους αναπτύσσοταν η αστρολογία κι έτσι επικράτησε ο Κριός να θεωρείται η Αρχή του Ζωδιακού. Για λόγους ιστορικής συνέχειας στην αστρολογία ο Κριός διατήρεί την θέση αρχής αλλά η ισημερία δεν συμβαίνει πια στο ζώδιο του Κριού. Παρόλα αυτά σημειοδοτεί την αρχή του Τροπικού Ζωδιακού για όσους επιμένουν να μην υπολογίζουν τις πραγματικές ουράνιες θέσεις όταν καταστρώνουν ένα ωροσκόπιο, αποκλίνοτας έτσι σημαντικά απο τις αστρολογικές αρχές και ασκώντας ουσιαστικά ψευδοαστρολογία.

     Το σημείο της εαρινής ισημερίας, αλλιώς συνέτειο εαρινό σημείο (synetic vernal point, SVP) εδώ και πάνω από 2000 χρόνια βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων. Χρησιμοποιείται στην αστρονομία για υπολογισμό του Ουράνιου Μήκους (right ascension) και από εκεί περνά ο πρώτος Ουράνιος Μεσημβρινός. Αριστερά και δεξιά του Ουράνιου Μεσημβρινού μετράμε με ώρες και λεπτά, επάνω και κάτω απο το ύψος του Ουράνιου Ισημερινού μετράμε με μοίρες. Ο αστερισμός του Κριού συναντάται σε Ουράνιο Πλάτος από +10° μέχρι +30° και σε Ουράνιο Μήκος από 1ω 40' μέχρι 3ω 30'.

     Λαμπρότεροι αστέρες ο Χαμάλ (α' Κριού), ο Σέραταν (β' Κριού) και ο Μεσαρθίμ (γ' Κριού). Διπλοί αστέρες οι γ' Κριού, ε' Κριού, λ' Κριού, π' Κριού και 41 Κριού. Παρατηρήσιμη βροχή μετεωριτών είναι οι φθινοπωρινές Κριοντίδες που διαρκούν από τις 7 Σεπτεμβρίου ως τις 27 Οκτωβρίου με μέγιστο περίπου στις 8 Οκτωβρίου. Επίσης η Δέλτα Κριοντίδων που διαρκεί από τις 8 ως τις 13 Δεκεμβρίου με μέγιστο περίπου στις 8. Μη παρατηρήσιμες παρά μόνο με ραδιοτηλεσκόπιο είναι οι ημερήσιες Κριοντίδες, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι η μεγαλύτερη βροχή μετεωριτών της χρονιάς και λαμβάνουν χώρα από τις 22 Μαΐου ως τις 2 Ιουλίου, με μέγιστο περίπου στις 8 Ιουνίου.

Teo

........................................................................................................

tristana

[size=18][/size]

Αρσενικό το ζώδιό μου;;;; Αυτό παραπάει!

tristana

Τεό, ΟΥ ΟΥ!

Και είναι περιττό να πούμε ποιος είναι ο 'Αρχων (αμάν πήγα να γράψω
του τρόμου, αλλά ναι... ΟΚ) του Σύμπαντος να πω; Ας το πω.
Ποιος θα με διακόψει άλλωστε;

Κριός ούμπερ άλες τον Φασμπίντερ μου μέσα!

minoraki

τρις γιατι βρε??? μια χαρα ζωδιο ειναι ο κριος....
βεβαια δεν καθησα να διαβασω ολο αυτο το κατεβατο του τεουλη μας (παντοτε κατι τετοια κατεβατα βαζει και αντε να εχεις υπομονη να τα διαβασεις απο την αρχη μεχρι τελους), αλλά μιας και ζω μαζι με εναν κριο μερικες δεκαετιες, ξερω οτι ειναι μια χαρα ανθρωποι, ασχετο βεβαια εαν θελουν παντοτε να περνα το δικο τους, ειναι ισχυρογνωμονες, ξεροκεφαλοι, εγωιστες και θελουν να ειναι αρχηγοι των παντων..... ]

tristana

Μινοράκι κι εγώ με έναν Κριό ζω εδώ και 110 χρόνια. Με τον εαυτό μου.
Ευχαριστώ για το εγκώμιο που μας πλέκεις.
Ως γνωστόν, δεν πιστεύω στα ζώδια παρά μόνον σε όσα ΟΡΘΩΣ εγκωμιάζουν το απαράμιλλον μας!!!!  ]

tristana

Οφείλω ένα "Οφείλονται" βεβαίως.  (Αυτά παθαίνεις όταν γελάς και πληκτρολογείς εντελώς στα τυφλά  ]

789 Επισκέπτες, 1 Χρήστης