Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 605
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 634
  • Total: 635
  • Leon

«Αλλάξτε συνήθειες για καλή καρδιά»

Ξεκίνησε από NIRO, Ιουλίου 14, 2007, 08:55:52 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

NIRO

Σήμερα, η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως έδειξαν πρόσφα
τες μελέτες, εξακολουθεί να αγνοεί τους συνολικούς παράγοντες κινδύνου, παρά την αύξηση των καρδιακών νοσημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από υπέρταση (πίεση), 4,9 εκατομμύρια από το κάπνισμα, 4,4 εκατομμύρια από διαταραχές των λιπιδίων (χοληστερίνη), 2,7 εκατομμύρια από μη κατανάλωση φυτικών προϊόντων, 2,6 εκατομμύρια από παχυσαρκία και 1,9 εκατομμύριο από μη άσκηση.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Κρεμαστινός, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Ρόδο, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων, οι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιοπαθειών είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά και υπογράμμισε πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος περιλαμβάνει έναν αριθμό αναστρέψιμων παραγόντων.

Εκτιμάται, επεσήμανε, ότι σε μια δεκαετία, ο συνδυασμός της έμπρακτης πρόληψης με τις εξελισσόμενες θεραπείες θα οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση της αθηροσκληρωτικής νόσου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κορίνθου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, Βλάσης Πυργάκης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου στην καθημερινή κλινική πράξη.

Τέλος, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας & Φαρμακευτικής Χαρίσιος Μπουντούλας, μίλησε για το πώς σχετίζεται ο λανθασμένος τρόπος ζωής με τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Επειδή η κοιλιακή παχυσαρκία συσχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιακών νοσημάτων, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει:

**Να προσέχουμε τη διατροφή μας.

**Να ασκούμαστε.

**Να μην καπνίζουμε.

**Να μετράμε την περίμετρο της μέσης μας.

**Να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού μας κινδύνου, εάν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκ. για τους άνδρες και 88 εκ. για τις γυναίκες ή αν έχουμε παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων ή σακχάρου αίματος.

Η συνολική αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η επιτήρηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό θα βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας των Ελλήνων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνει το ευρύ κοινό επί σειράν ετών, με εκδηλώσεις αλλά και μέσω της έκδοσης ενημερωτικού υλικού και φυλλαδίων, όπως π.χ. για την παχυσαρκία, το κάπνισμα κ.λπ., για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και την εκπαίδευση των ασθενών.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/07/2007

634 Επισκέπτες, 1 Χρήστης