Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 256
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 230
  • Total: 231
  • Kopelia

Hydrοsol - Η ελληνική απάντηση στην οικονομία του υδρογόνου

Ξεκίνησε από cna, Οκτωβρίου 27, 2007, 12:01:10 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

cna

:arrow: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εντείνεται η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες παγκοσμίως για την ένταξη του υδρογόνου στην ενεργειακή πυραμίδα. Μεγάλα ποσά επενδύονται για την εξεύρεση συμφερουσών οικονομικά λύσεων για την παραγωγή υδρογόνου. Μέχρι πρότινος οι συνήθεις τρόποι παραγωγής απαιτούσαν την κατανάλωση μεγάλων ποσών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προς το παρόν προέρχεται από την καύση του άνθρακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, για την ηλεκτρόλυση του νερού.
 :arrow: Όλα τα ως άνω ανελυθέντα προβλήματα αποτελούν πλέον παρελθόν. Γιατι; Μα η λύση βρέθηκε, ονομάζεται hydrosol, είναι ελληνικής επινόησης και παράγει υδρογόνο με υψηλά ποσοστά απόδοσης. Μόνες απαιτήσεις: νερό και άφθονος ήλιος.
 :arrow: Πώς λειτουργεί: Σε ένα δοχείο που περιέχει νερό συγκεντρώνεται ηλιακή ακτινοβολία με την χρήση κατόπτρων. Λόγω της θέρμανσης το νερό μεταβαίνει στην αέρια κατάσταση και στη συνέχεια οι υδρατμοί διέρχονται μέσα από έναν μονολιθικό αντιδραστήρα, παρόμοιο στην κατασκευή του με τον καταλύτη του αυτοκινήτου, ο οποίος δεσμεύει το οξυγόνο, οπότε το μόνο που εξέρχεται είναι καθαρό υδρογόνο. Στον δεύτερο κύκλο λειτουργία αποδεσμεύεται το οξυγόνο και αποκαθίσταται η νανο-σωματιδιακή δομή των αυλών του αντιδραστήρα. Το εν λόγω σύστημα έχει βραβευθεί από την Ε.Ε. με το βραβείο Descartes το 2006, το κορυφαίο βραβείο για την έρευνα καθώς και με άλλα δύο σημαντικά διεθνή βραβεία το 2005.
 :arrow: Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα διεξήχθη από ελληνική επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον Δρ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο αλλά η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Βρετανούς, Γερμανούς και Δανούς εταίρους. Αυτή τη στιγμή πάντως κατασκευάζεται ένας πιλοτικός αντιδραστήρας της τάξης των 100 KW στην Αλμερία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος, την οποία για λόγους κανονισμού αναφέρω σε θέμα στην ενότητα Χρήσιμα site.

KostasD33

Το νεράκι του Θεούλη και ο ατελείωτος Ήλιος ήταν (και είναι δηλαδή) ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από την γέννηση του πλανήτη μας μέχρι και σήμερα

Τον τελευταίο, ειδικά αιώνα, ο άνθρωπος ανέπτυξε τεχνικές παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακες πετρέλαια κ.λ.π και αξιοποίησε στο ελάχιστο ανάπτυξη τεχνολογιών, αντιγράφοντας την φύση για παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες του από το νερό και τον ήλιο. Φυσικά μη ξεχνάμε και τον άνεμο.

Τώρα που μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό (μη πω καλύτερα πόσο έχει μπει) αρχίζουν να αναπτύσσονται τεχνολογίες και σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στα σπάργανα ακόμα

Φυσικά θα αναπτυχθούν σε ένα πλαίσιο οικονομικού κέρδους πάντα αλλά ας αναπτυχθούν επιτέλους πριν φτάσουμε σε σημείο ανισορροπίας που δεν θα έχει επιστροφή

cna

Κωστή μιας και θέτεις το ζήτημα της ανισορροπίας πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι ήδη βρισκόμαστε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Το πρόβλημα υφίσταται από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το πλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Απλώς αφού έχουμε τη δυνατότητα ας μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα...

KostasD33

Το σημείο χωρίς επιστροφή φίλε όταν κάποιο πρωί τα πάρει στην κρανα όλη η ατμόσφαιρα και κάνει ένα πραφ και χαθεί στο διάστημα. Σε μια κλωστή είναι η ισορροπία που την κρατάει γύρο από την Γη στην τελική
Επίσης χωρίς επιστροφή θα είναι, αν κάποια στιγμή στο απότομο να ξεσπάσουν ακραίες θερμοκρασίες μα ακραίες και ή να βράσουμε ή να γίνουμε κατεψυγμένοι
Όσο δεν έχουν συμβεί αυτά και μπορούμε και το συζητάμε ακόμα τότε υπάρχει επιστροφή

Ενδεικτικά σου αναφέρω μερικές μελέτες που γίνονται για την επαναφορά της ισορροπίας με το πλεονάζων διοξείδιο του άνθρακα να αρχίσουν να εκτοξεύουν στην ατμόσφαιρα κάτι σε θειικό οξύ (νομίζω) το οποίο κάνει χημική ένωση με τον άνθρακα και γίνετε κάτι άλλο. Επίσης υπολογίζουν ακόμα και εκτοξεύεις από τους ωκεανούς νερό θαλάσσης (με καράβια σε μορφή πίδακα) κάποιο από αυτό να εξαερώνετε και να καλυτερεύει την σύσταση της ατμοσφαίρας.
Όλα αυτά φυσικά είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο και αφορούν παρεμβάσεις κλίμακας πλανητικής
Το βασικό όμως είναι πώς να αρχίσουμε άμεσα την παραγωγή ενεργείας από νερό ήλιο αέρα
Μη ξεχνάμε ότι είμαστε περισσότερο από 6 δις αδηφάγα ανθρώπινα πλάσματα σε αυτόν το πλανήτη και ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει ότι η Γη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας όχι όμως την απληστία μας

cna

Χμμμ κάτι είχα ακούσει για μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε υδρογονάνθρακες αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Βλέπεις η φύση προσπαθεί πρώτα να εφαρμόσει απλούστερες λύσεις οπότε για αρχή βλέπω να γίνεται μεθάνιο. Το μεθάνιο (CH4) είναι ο απλούστερος υδρογονάνθρακας αλλά και τέσσερις φορές πιό επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα.

Όσον αφορά την εξαφάνιση της ατμόσφαιρας μόνο αν καταργηθεί η βαρύτητα μπορεί να συμβεί με τον τρόπο που το λες. Για τις λοιπές συντελειακές αλλαγές φίλτατε Κώστα εγώ θα πω τρία πράγματα:
1) Οι ρυθμοί αλλαγής του κλίματος λόγω των αερίων του θερμοκηπίου είναι γενικώς χαμηλοί απλώς γιατί ορισμένες από τις αλλαγές δεν έχουν οριστικοποιηθεί (δεν έχουν λιώσει εντελώς οι πάγοι στους πόλους, δεν έχει αλλάξει εντελώς η διεύθυνση ροής του ρεύματος του κόλπου, δεν έχουν ερημοποιηθεί εντελώς οι περιοχές κοντά στον ισημερινό κλπ.)

2) Διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι οι παγετώνες στους πόλους κρύβουν στα σπλάχνα τους τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Όταν αυτοί εξαφανιστούν όλο αυτό το μεθάνιο θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο την διαδικασία.

3) Ο πλανήτης Γη θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας της οριστικής αλλαγής. Για τα είδη που τον κατοικούν δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα. Μάλλον η Γη θα καταλήξει σαν την Αφροδίτη. Ένας πλανήτης που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή αλλά δεν το κάνει λόγω της δηλητηριώδους ατμόσφαιρας.

230 Επισκέπτες, 1 Χρήστης