Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 620
  • Total: 620

ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΑΓΑ ΜΟΥ

Ξεκίνησε από Gerogriniarhs, Νοεμβρίου 17, 2009, 04:47:15 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Gerogriniarhs

Γιατί αποσύρθηκε ο πίνακας του Ντελακρουά με τη Σφαγή της Χίου;

Με αφορμή την απόσυρση του πίνακα του Ντελακρουά με τη Σφαγή τη Χίου

γράφει η Νατάσα Πετρούλια (δικηγόρος)

«Οφείλουμε να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να προβαίνει σε εκπτώσεις στην ιστορική μας συνείδηση»

Αγανάκτηση μάς προκαλεί η αδικαιολόγητη απόφαση να μην εκτίθεται πλέον στο επισκευασμένο Βυζαντινό Μουσείο Χίου, το πιστό αντίγραφο της Σφαγής της Χίου, του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά.
Σήμερα, ημέρα επετείου της Απελευθέρωσης της Χίου (11/11/1912) και της ενσωμάτωσης της με την Ελλάδα, αναρωτιόμαστε πως γίνεται κάποιοι από εμάς να διανύουμε μίλια για να επισκεφτούμε το Λούβρο και να θαυμάσουμε τέτοιας ιστορικής και παγκόσμιας εμβέλειας εκθέματα, όπως ο...
συγκεκριμένος πίνακας και κάποιοι να αποσύρουν αντίγραφο του πίνακα –άνευ βάσιμων αιτιολογιών- από το κατ΄εξοχήν αρμόδιο μουσείο της Χίου.
Γιατί ποιος Έλληνας δεν αισθάνθηκε ρίγος, δέος, θλίψη, αγανάκτηση, πόνο, όταν αντίκρισε τον πίνακα του Ντελακρουά; Τίθεται θέμα αν θα πρέπει τελικά να διατηρήσουμε ζωντανές στη μνήμη μας εικόνες σαν εκείνη της σφαγής 58.000 ανθρώπων της Χίου, μέσα από πολιτιστικά εκθέματα πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας; Επειδή όλοι μας οφείλουμε να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να προβαίνει σε εκπτώσεις στην ιστορική μας συνείδηση, καλείται ο κ. Υπουργός Πολιτισμού να παρέμβει υπέρ της επανέκθεσης του έργου.
Να θυμίσουμε ιστορικά πως ο αφανισμός των κατοίκων της Χίου συγκλόνισε τον Ελληνισμό και ολόκληρη την Ευρώπη. Δεκάδες άρθρα γράφτηκαν, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό για την μεγάλη σφαγή. Βιβλία κυκλοφόρησαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να βοηθηθούν τα θύματα.
Με αφορμή την τραγωδία αυτή, εμπνεύστηκαν άνθρωποι της τέχνης, σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Βίκτωρ Ουγκό με το ποίημα του, «Το Ελληνόπαιδο».

ΠΗΓΗ]


Eύγε "αξιότιμε ΥΠουργέ ΠΟλιτισμού"  Γερουλάν τζάνουμ,εύγε "αξιότιμε Πρωθυπουργέ και ΥΠουργέ ΕΞωτερικών" Γκιοργκάκι τζάνουμ.Πογιά ωρέ μη και μπαϊλντίσουμε το Ταγίπ κουμπάρο και δεν μας στέλνει πια  τους πιλότους του για τα χαϊτιρλίδικα πάνω από τα νησιά μας (αυτό το 'νησιά μας', σαν να ακούστηκε πολύ ρατσιστικό) κι ούτε τις καραβιές τους λαθρομετανάστες,για να γίνουμε πολυπολιτισμική χώρα (κι αυτό το 'λαθρο', ρατσιστικό μου ακούγεται).
Εστέ εσαεί πιστοί στα κελεύσματα "κκ" Βαρθολομαίου,Ρεπούση,Δραγώνα (και των συν αυτοίς).

rain

γιατί αποσύρθηκε??
λεει για καλλιτεχνικές, αισθητικές και ιστορική αξίες αλλά γιατί αποσυρθηκε δεν λέει

Gerogriniarhs

Ενοχλούσε η σφαγή της Χίου και αποσύρθηκε ο πίνακας…
 
«Σε αποθήκη για να μην προκαλεί τα αισθήματα της Τουρκίας;»
 
Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ Κ. ΦΥΚΑΡΗΣ
14.11.2009
πηγή: ΠΑΤΡΙΔΑ TV
 
Σωρεία, σοβαρών ερωτημάτων προκαλεί η απόφαση (άγνωστος ο εμπνευστής), να μην εκτίθεται, από τώρα και στο εξής, στο επισκευασμένο Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ τζαμί), το πιστό αντίγραφο της Σφαγής της Χίου, του διάσημου Γάλλου Ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά. Ο εκπληκτικός αυτός πίνακας προκάλεσε, τότε, συγκίνηση και αποτροπιασμό για τις κτηνωδίες των Τούρκων, σε βάρος των κατοίκων της Χίου. Την έλλειψη του πίνακα, διαπίστωσε σε ξενάγησή της, στο χώρο της έκθεσης η νομαρχιακή σύμβουλος Χίου, Ισαβέλλα Μπουρνιά, η οποία ήδη με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ζητά την παρέμβασή του.

«ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ» ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
Η Ισαβέλλα Μπουρνιά σχετικά με το θέμα δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή ο πίνακας βρίσκεται αποθηκευμένος στο Οσμανίε τζαμί, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και στην 3η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην περιοχή του Φραγκομαχαλή. Το Οσμανίε τζαμί, λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μετακινήθηκε εκεί, προκειμένου να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα." Η κυρία Μπουρνιά μεταξύ άλλων υπογράμμισε: " Χώρος στο Μετζιτιέ τζαμί, υπάρχει. Υπάρχουν πολλοί κενοί τοίχοι προκειμένου να συμπεριληφθεί το αντίγραφο της σφαγής ως έκθεμα".
 
…ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ(;)
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπάρχει ήδη μία μυστική προφορική συμφωνία προκειμένου να καθαιρεθεί ο πίνακας, ως ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς. Για την ιστορία πάντως, η Τουρκία, επεδίωξε τη μεν πρώτη φορά, να αφαιρεθούν οι ταμπέλες από τις οστεοθήκες των θυμάτων της Σφαγής, στη μονή του Αγίου Μηνά, που έφεραν την επιγραφή: "Έργα Οθωμανών", καθώς και την καθαίρεση της αντίστοιχης επιγραφής στη Νέα Μονή Χίου. Τότε η τουρκική εφημερίδα Time Turk κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: "Χειρονομία καλής θέλησης της Ελλάδας προς τον Ερντογάν". Το άρθρο ανέφερε πως "Στο μοναστήρι Νέα Μονή στην Χίο στον χώρο τον κειμηλίων και εκθεμάτων της μονής υπάρχουν δυο αίθουσες με προθήκες στις οποίες φυλάσσονται ανθρώπινα κρανία με τις μέχρι πρότινος επιγραφές... “Έργα Οθωμανών” και "Σφαγιάσθηκαν από τους Οθωμανούς" οι οποίες μετά από τις αντιδράσεις της Τουρκικής πλευράς αντικαταστάθηκαν, αφού πρώτα απαλείφθηκαν οι επίμαχες λέξεις αφήνοντας ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.
Να τονίσουμε πως το πρόβλημα της Τουρκίας με την Νέα Μονή Χίου δεν είναι πρόσφατο, τον Νοέμβριο του 2007 ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα είχε ζητήσει από τον δήμαρχο Χίου την αφαίρεση της επιγραφής "Έργα Οθωμανών" και την εξάλειψη του οστεοφυλακίου, τονίζοντας στην επιστολή του "θέλω να επικεντρώσω την προσοχή σας στο επίγραμμα του ναού της Νέας Μονής με τις εκφράσεις "Έργα Οθωμανών" στις προθήκες με τους σκελετούς. Οι επιτροπές και οι επισκέπτες οι οποίοι επισκέπτονται το νησί σας αντιδρούν σ’ αυτό το επίγραμμα το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες φιλίας που αναπτύσσονται...»
Έξι ημέρες, πάντως, πριν γιορτασθεί η επέτειος της απελευθέρωσης της Χίου (11η Νοεμβρίου 1912) και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα πολλοί αναρωτιούνται, ως που θα φθάσει η Ελληνική υποχώρηση κι αν αυτή είναι άξια να διαγράψει τη σφαγή 58.000 κατοίκων και την εξαφάνιση πολιτιστικών εκθεμάτων πανευρωπαϊκής και παγκόσμια εμβέλειας.

ΠΗΓΗ: xronos.gr/detail.php?ID=50316

[size=14] ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΠΗΡΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΗΚΟΥΣΑΝ.ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΣ,ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ,ΔΕΙΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ;[/size]

κώστας

[size=12]Ευτυχώς που υπάρχουν
οι γκιαούρηδες, πατριώτες
με μυαλό κουκούτσι
να καλύψουν το κενό.
[/size]
eLe

620 Επισκέπτες, 0 Χρήστες