Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 255
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 269
  • Total: 270
  • Leon

Ηδύποτα αλά Ελληνικά!

Ξεκίνησε από pixie, Φεβρουαρίου 06, 2010, 01:06:35 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Καρυδάκι, βερίκοκο, τριαντάφυλλο, μέντα και ό,τι καλό βγάζει αυτός ο τόπος, «δανείζουν» το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα, με συναρπαστικά αποτελέσματα. Ποιος είπε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα υστερεί στα ηδύποτα?

Κίτρο Νάξου: εσπεριδοειδή στο ποτήρι!
--------------------------------------------------

Εξίσου διάσημο με τα υπόλοιπα, το μυρωδάτο λικέρ της Νάξου, έχει σαν βάση του τα φύλλα της κιτριάς. Ο καρπός της κιτριάς είναι γνωστός στην ελληνική ζαχαροπλαστική κυρίως στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού.

Μπορεί κανείς να βρει τρεις τύπους κίτρου, οι οποίοι ξεχωρίζουν και από τα διαφορετικά τους χρώματα: το κίτρινο χωρίς ζάχαρη, το άσπρο με λίγη ζάχαρη και το πράσινο με περισσότερη ζάχαρη. Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται δεν οφείλονται στο κίτρο, είναι όμως φυσικές. Τα φύλλα της κιτριάς δίνουν στο ποτό τα αρώματα των εσπεριδοειδών, ενώ ταυτόχρονα το προικίζουν με αρώματα από λευκά άνθη, αλλά και μια ευχάριστη φυτικότητα. Στο στόμα η γεύση του εσπεριδοειδούς είναι αυτή που κυριαρχεί και πίνεται πολύ ευχάριστα κυρίως όταν είναι δροσερό, ως απεριτίφ.


Τεντούρα η Πατρινή: αρωματικός δυναμίτης!
---------------------------------------------------------

Η «Μοσχοβολήθρα», όπως την αποκαλούσαν παλιά οι Πατρινοί, είναι ένας αρωματικός δυναμίτης. Το παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας ξεχωρίζει για τα «επιθετικά» αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου. Εχει χρώμα βαθύ καφετί, το οποίο, όπως και τα αρώματά του, οφείλεται στην χρήση εκχυλίσματος διάφορων μπαχαρικών (κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου) και άλλων αρωματικών υλών (φύλλων και καρπών νεραντζιού, κίτρου), ανάλογα με την κάθε εταιρεία. Είναι ποτό που επιβάλλεται να καταναλώνεται με μπόλικο, κατά προτίμηση τριμμένο πάγο, προκειμένου να τιθασευτούν τα αρώματά του και να γίνουν ανεκτά κι ευχάριστα στη μύτη. Πίνεται μετά το δείπνο ως χωνευτικό. Πιο συχνά όμως η Τεντούρα χρησιμοποιείται σε ανάμιξη με άλλα ποτά, για να αρωματίσει τον καφέ, τα γλυκά και τα φαγητά.


Κουμ κουάτ: το «χρυσό πορτοκάλι» της Κέρκυρας!
----------------------------------------------------------------

Ο καρπός που μοιάζει με δωράκι, το «χρυσό πορτοκάλι» ή «kam kwat» όπως είναι η γιαπωνέζικη ονομασία του, είναι εγκατεστημένο στη Κέρκυρα τα τελευταία 150 χρόνια. Φερμένο από την Ιαπωνία το 1846, καρπός του δέντρου citrus Japonica, φυτεύτηκε πειραματικά στο νησί από τον Βρετανό γεωπόνο Μέρλιν. Η επιτυχία που σημείωσε με την είσοδό του στην τοπική γαστρονομία ήταν άμεση και αλματώδης. Ενώ ο φρέσκος καρπός του, πορτοκαλής με κουκούτσια και γλυκόπικρη γεύση, δεν τρώγεται συνήθως ωμός, καταναλώνεται εν τούτοις σε λιγωτικές αμαρτωλές μπουκίτσες σαν γλυκό του κουταλιού, με υπέροχη υφή κι εξαιρετική γεύση, σαν μαρμελάδα και με πάμπολλα ακόμη προσόντα ως ένα μοναδικό στο είδος του αλκοολούχο ποτό. Σπαρμένα στη Κέρκυρα τα μικρά ποτοποιεία που εκμεταλλεύονται το κουμ κουάτ, παράγουν ένα λικέρ με κρυστάλλινο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, ρωμαλέα αρώματα εσπεριδοειδών και μπαχαρικών και γλυκόξινη γεύση που αναδίδει το προσωπικό άρωμα του μικρού εσπεριδοειδούς σε όλο του το μεγαλείο.


'Ενα ποτηράκι... Τίποτα!
-------------------------------

Με εξαίρεση την Τεντούρα, τα άλλα λικέρ αναγνωρίζονται και συνιστούν γεωγραφικές επωνυμίες, με την έννοια ότι παρασκευάζονται και εμφιαλώνονται αποκλειστικά και μόνον στην περιοχή που περιλαμβάνεται στις εν λόγω επωνυμίες - εφόσον οι επωνυμίες αυτές αναφέρονται στην ετικέτα. Για την ώρα, το κράτος έχει κινήσει διαδικασίες για την διεθνή αναγνώρισή τους και κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσής τους.

Για να τα απολαύσετε, κεράστε τα πριν ή μετά το δείπνο και χρησιμοποιήστε τα παλιομοδίτικα μικροκαμωμένα κρυστάλλινα ποτηράκια του λικέρ, που με τα ανάγλυφα σχήματά τους δημιουργούν παιχνιδιάρικους χρωματικούς συνδυασμούς και μας χαρίζουν μαζί με την οσμή και τη γεύση των λικέρ, την τέρψη της όρασης.

Τέλος, και για να μη σας πιάσουν αδιάβαστους, αν στην ερώτησή σας «τι θα πάρετε;» δεχθείτε την μηδενιστική απάντηση «Τίποτα, ευχαριστώ», μη ρισκάρετε να προσφέρετε ένα παγωμένο νεράκι.
Το πιθανότερο είναι πως ο καλεσμένος σας ζητάει ένα ποτηράκι από το λικέρ Τίποτα, που παράγεται στην Τρίπολη.
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται δεν είναι γνωστές, ωστόσο σε τούτο το διάφανο ποτό θα διαπιστώσετε την ύπαρξη αρωμάτων από πικραμύγδαλο, καραμέλα και εσπεριδοειδή.


Πληροφ. portal.kathimerini

269 Επισκέπτες, 1 Χρήστης