Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 448
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 346
  • Total: 347
  • Leon

Τούρτα Μόκα...

Ξεκίνησε από pixie, Φεβρουαρίου 07, 2010, 08:58:40 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

ΤΟΥΡΤΑ ΜΟΚΑ

 



Για την κρέμα μόκα

115 γρ κρέμα γάλακτος
60 γρ ζάχαρη
60 ml γαλλικό καφέ χλιαρό
2 κ.γ στιγμιαίο καφέ
2 κρόκους αυγών
Βανίλια
170 γρ βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
160 γρ άχνη
1 κ.γ καφέ στιγμής (προαιρετικά)

Μισό κιλό σαντιγί
Διάφανο γλάσο για επικάλυψη τούρτας (προαιρετικά)


Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, τον καφέ και τα κροκάδια.
Βάζουμε το μίγμα σε μπεν μαρί να πήξει, θα πρέπει το μίγμα να καλύπτει το κουτάλι, τόσο ώστε αν χαράσουμε μια γραμμή με το δάκτυλο να μην επανέρχεται εύκολα η κρέμα στη θέση της.(περίπου 7-12 λεπτά).
Προσοχή το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει το σκεύος της κρέμας.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλυμμένη με μια υγρή πετσέτα και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη να αφρατέψει και να ασπρίσει, προσθέτουμε τη βανίλια.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μίγμα του καφέ από το ψυγείο.
Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά είναι έτοιμη η κρέμα να ενωθεί με τη σαντιγί.
Σε αυτή τη φάση αν μας αρέσει να φαίνονται κόκκοι καφέ, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά καφέ σε σκόνη και ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουν οι κόκκοι.


Παντεσπάνι

5 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αυτοδιογκούμενο αλεύρι,
μαζί με μια κουταλιά κορν φλάουερ


Αν έχουμε δυνατό μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να τριπλασιαστούν περίπου σε όγκο, να ασπρίσουν και να πήξουν πολύ. Ανακατεύουμε απαλά σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο με το κορν φλάουερ και ελάχιστο αλάτι.

Αν το μίξερ δεν είναι δυνατό, χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη μόνα τους, και χωριστά τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι και 2-3 σταγόνες ξίδι ή λεμόνι να γίνουν ελαφριά μαρέγκα, όχι πολύ πηκτή.
Ανακατεύουμε απαλά σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και στο τέλος απαλά ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα, με απαλές κυκλικές κινήσεις από το κάτω μέρος του μπωλ προς τα πάνω.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψάκι 28-30 εκατοστών ή στην λαμαρίνα του φούρνου. Τη βουτυρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μίγμα να ψηθεί στους 170° για 7-10 λεπτά αν ψήνουμε στη λαμαρίνα, και για 20-25 λεπτά αν ψήνουμε στο ταψάκι.
Ο χρόνος εξαρτάται και από το φούρνο σας, να έχετε το νου σας.
Αν ψήνετε σε ταψάκι μην ανοίξετε το φούρνο πριν περάσουν 15 λεπτά.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά πριν αφαιρέσουμε τις λαδόκολλες.

Και στις δυο περιπτώσεις στρώνουμε και μια λαδόκολλα πάνω από το μίγμα.
Στο ταψάκι θα χρειαστεί να κόψουμε ένα δισκάκι λαδόκολλας χρησιμοποιώντας ως πατρόν το ταψί.

Κόβουμε το μίγμα της λαμαρίνας σε τρία μακρόστενα κομμάτια ή στα τέσσερα σταυρωτά.


Αν ψήσαμε στο ταψάκι αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε στη μέση με ένα μακρύ μαχαίρι, ή με τη βοήθεια κλωστής ή οδοντικού νήματος, μπορούμε να κόψουμε 3 μέχρι και 4 δίσκους, οι πιο πεπειραμένοι.


Για το στήσιμο της τούρτας


Σε όλες τις περιπτώσεις στρώνουμε την κρέμα μόκας ανάμεσα σε κάθε δίσκο, αλείφοντας τον κάθε δίσκο με γαλλικό καφέ στον οποίο προσθέσαμε λίγο κονιάκ ή λίγο λικέρ καφέ.

Την τελευταία στρώση κρέμας την καλύπτουμε με το διάφανο γλάσο.
Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας και με λίγη γκανάς σοκολάτας-καφέ σε κορδόνια, που θα βγάλουμε με κορνέ (προαιρετικά).


Την γκανάς θα την φτιάξουμε με:

80 γρ γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
80 γρ σοκολάτα γάλακτος
και 1 κ.γ στιγμιαίο καφέ

1 κ.σ βούτυρο φρέσκο
1 κ.σ γλάσο διάφανο για τούρτες (προαιρετικά)


Σε μπεν-μαρί θα βάλουμε το εβαπορέ με την σοκολάτα σε κομματάκια να λιώσει, ανακατεύουμε.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα και ομογενοποιηθεί με το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον καφέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε και το βούτυρο και το γλάσο (φυλάμε λίγο από αυτό που βάλαμε στην τούρτα).

Μόλις κρυώσει ώστε να μπορεί να μπεί σε κορνέ, χτυπάμε τη γκανάς στο μίξερ να αφρατέψει και στολίζουμε την τούρτα.
Πάνω στις γραμμές βάζουμε σταγόνες σοκολάτας γάλακτος ή λευκής.


Από Γαστεροπλήξ

 :mrblue:

346 Επισκέπτες, 1 Χρήστης