Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 504
  • Total: 504

Κουλούρες της Λαμπρής

Ξεκίνησε από gon, Νοεμβρίου 06, 2005, 06:44:36 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Κουλούρες της Λαμπρής

 
2 κιλά αλεύρι μαλακό
2 κιλά αλεύρι σκληρό
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι αλισίβα
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός ενός πορτοκαλιού
1½ ποτηράκι κονιάκ
½ κιλό λάδι
κανέλα βρασμένη
½ κιλό προζύμι
1 "καρύδι" μαγιά



Φτιάχνουμε το προζύμι (πολύ σκληρό) με το μισό σχεδόν αλεύρι και το κρατάμε σε ξύλινο σκαφάκι. Καίμε το λάδι και όταν κρυώσει λίγο το ρίχνουμε σκορπιστό πάνω στο υπόλοιπο αλεύρι στο ξύλινο σκαφάκι. Το αλεύρι αντιδρά στο καυτό λάδι "τσιτσιρίζοντας". Ανακατεύουμε καλά και δημιουργούμε μία λακκούβα όπου ρίχνουμε τα υπόλοιπα υγρά: το πορτοκάλι, την αλισίβα, το κονιάκ, το λάδι, την κανέλα...προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να γίνει η ζύμη. Πρέπει να γίνει πολύ μαλακιά και να τρίβετε. Στο καλό τρίψιμο κρύβεται όλη η τέχνη της ζύμης της κουλούρας.

Πλάθουμε κομμάτια-κομμάτια της ζύμης σε σχήμα λουριού διαμέτρου πιο χοντρού από ένα δάχτυλο και αρκετού μήκους. Χρησιμοποιώντας τέχνη και φαντασία πλάθουμε με τη ζύμη μας διάφορα σχέδια. Ανάμεσά τους τα κλασικότερα: λαφίτης, δράκος, κούκλα, σταφύλι, τσαντούλα με χεράκι, άλφα, οχτώ, κοτσίδα κ.α. Ακουμπάμε την κουλούρα στην πλασταριά και ολοκληρώνουμε τη διακόσμησή της. Βρέχουμε λίγο στην άκρη ένα αβγό κόκκινο και τ’ ακουμπάμε εκεί που πιστεύουμε ότι ταιριάζει ανάλογα με το σχήμα που πλάσαμε. Στη συνέχεια πλάθουμε μακρύ και λεπτό κορδόνι από ζύμη και τυλίγουμε το αβγό ως τη μέση. Μετά από αυτό τοποθετούμε τις κουλούρες σε ζεστό σχετικά μέρος του σπιτιού και τις σκεπάζουμε να κρατήσουν σταθερή θερμοκρασία.

Συνήθως εκεί θα παραμείνουν αποβραδίς μέχρι πολύ νωρίς το πρωί. Ωστόσο πρέπει να έχουμε τον νου μας γιατί αν φουσκώσουν αρκετά, και σηκώνοντάς τες στην παλάμη μας είναι ελαφριές, πρέπει να τις πάμε αμέσως στο φούρνο. Οι φουρνάρηδες εξάλλου είναι στο πόστο τους πριν από τα χαράματα. Αν θέλουμε τις κουλούρες μας ροδοκόκκινες τις περνάμε με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αβγό χτυπημένο με λίγη ζάχαρη.

*Η αλισίβα είναι νερό βρασμένο με στάχτη από ξύλα, το οποίο στη συνέχεια σουρώνουμε. Μπορούμε να τη βράσουμε και μέσα σε ένα τουλπάνι. Χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική του νησιού, καθώς και παλαιότερα στο πλύσιμο των ασπρόρουχων.

Η βαφή των αυγών

Ζεσταίνουμε νερό σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη σκόνη βαφής και μπόλικο ξύδι. Ταράζουμε συνεχώς το μείγμα και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τα αβγά προσεκτικά στην κατσαρόλα. Όσα δεν χρησιμοποιήσουμε για τις κουλούρες τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία. Γίνονται έτσι πιο νόστιμα.

Με την ανωτέρω συνταγή φτιάχνουμε περίπου 20 μέτριες κουλούρες και μια μεγάλη (του ταψιού). Υπ’ όψιν ότι η μυκονιάτικη κουλούρα είναι σχετικά σκληρή κι όχι σαν τα τσουρέκια που συνηθίζονται αλλού.

504 Επισκέπτες, 0 Χρήστες