Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 649
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 669
  • Total: 670
  • Leon

Καρυδόπαστα

Ξεκίνησε από gon, Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:40:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gon

Καρυδόπαστα

 
15 αυγά
20 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
2Ο κουταλιές σούπας ζάχαρη
2Ο κουταλιές σούπας καρύδια ψιλοκομμένα
25Ο γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 ποτηράκι λικέρ κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ
1 κουταλιά σούπας γεμάτη κακάο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρύφαλλο

Σιρόπι
6 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι ολόκληρο


Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη, πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν τα ασπράδια και να γίνουν μαρέγκα. Για να γίνει άσπρη και σφικτή η μαρέγκα ρίχνετε ένα κουταλάκι γλυκού κοφτό κρεμόριο. Ρίχνετε έπειτα μέσα στο μίγμα των κρόκων το βούτυρο, το κονιάκ, το κακάο τη κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά μέσα στην οποίο έχετε ρίξει και ανακατέψει το μπέικιν - πάουντερ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στο τέλος ρίχνετε τη μαρέγκα κουταλιά - κουταλιά εναλλάξ με τα καρύδια (δηλαδή 1 κουταλιά μαρέγκα, 1 κουταλιά καρύδια) και τα ανακατεύετε καλά με σπάτουλα, με προσοχή όμως να μη ξεφουσκώσει η μαρέγκα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι Νο 34, ρίχνετε μέσα το μίγμα και το ψήνετε στους 18Ο°C για 6Ο λεπτά. Την ώρα που ψήνετε τη καρυδόπαστα, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το 1/2 λεμόνι για 1Ο λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω. Μόλις ψηθεί το γλυκό και το βγάλετε από το φούρνο καυτό, ρίχνετε αμέσως το σιρόπι, λίγο-λίγο για να μη καθίσει η καρυδόπαστα. Αφήστε την να απορροφήσει όλο το σιρόπι, κόψτε την μπακλαβαδωτά και στολίστε την σε πιατέλα.

669 Επισκέπτες, 1 Χρήστης