Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 344
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 345
  • Total: 345

Τούρτα Ανανά

Ξεκίνησε από Ntama, Ιουλίου 12, 2005, 10:30:03 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

Υλικά:


1 δόση παντεσπάνι φόρμας αρωματισμένο με ξύσμα και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
μαρμελάδα βερίκοκο
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 μικρό κουτί ανανάς (κονσέρβα)
2 – 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού σαντιγύ


Έχουμε ετοιμάσει το παντεσπάνι – από την προηγούμενη μέρα – και το κόβουμε σε 4 φέτες.
Στραγγίζουμε τον ανανά. Βάζουμε το χυμό του στη φωτιά (σε ανάλογη κατσαρολίτσα) με δυο-τρεις κουταλιές της σούπας (κοφτές) ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τις φέτες του ανανά κι αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά (10’ – 15’), να μαλακώσουν οι φέτες και ο χυμός να γίνει ένα αραιό σιρόπι. Βγάζουμε από το σιρόπι τους τις φέτες του ανανά, αφήνουμε 1 ολόκληρη, κόβουμε άλλη μια σε τριγωνικές φέτες και τις υπόλοιπες σε ψιλούς κύβους.
Τοποθετούμε την πρώτη φέτα του παντεσπανιού σε στρογγυλή πιατέλα και στρώνουμε πάνω της το ? της σαντιγύ, μπήγοντάς της εδώ και εκεί ψιλούς κύβους ανανά. Βάζουμε από πάνω τη δεύτερη φέτα του παντεσπανιού, την ποτίζουμε με λίγο από το σιρόπι του ανανά (στο οποίο έχουμε προσθέσει και το κονιάκ), την αλείφουμε με μια καλή στρώση μαρμελάδας βερίκοκου και τη σκεπάζουμε με την Τρίτη φέτα του παντεσπανιού. Τη βρέχουμε κι αυτή με το σιρόπι του ανανά – κονιάκ, στρώνουμε πάνω το δεύτερο ? της σαντιγύ και τοποθετούμε από πάνω την τελευταία φέτα του παντεσπανιού
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα. Στολίζουμε το κέντρο με μια ολόκληρη φέτα ανανά, τοποθετώντας γύρω της 5 τριγωνικές φετίτσες ανανά, έτσι που να σχηματίζεται άστρο, με ένα κερασάκι (γλυκό κουταλιού) στο κέντρο του. Βάζουμε τη σαντιγύ (τα υπόλοιπα 2/4) σε σακούλα με οδοντωτό κορνέ και τη βγάζουμε σε παχιές γιρλάντες στην περιφέρεια και στα πλαϊνά της τούρτας, αφήνοντας ελεύθερο το κέντρο να προβάλλει η μαρμελάδα – ακάλυπτη – σαν ένα δεύτερο αστέι που περιβάλλει το άστρο του ανανά.
Πασπαλίζουμε με τη σαντιγύ με λίγο τριμμένο αμμύγδαλο, γαρνίρουμε – γύρω γύρω – με μερικά κερασάκια γλυκό και η θαυμάσια αυτή η τούρτα μας είναι έτοιμη να παρουσιαστεί.
 

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ

345 Επισκέπτες, 0 Χρήστες