Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 2,240
  • Online ever: 2,536 (Αυγούστου 26, 2025, 05:12:40 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 2255
  • Total: 2255

Κορμός με Μαρμελάδα

Ξεκίνησε από Ntama, Ιουλίου 12, 2005, 10:15:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

Υλικά:

μια δόση παντεσπάνι
μαρμελάδα βερίκοκο ή μήλο κτλ




Ετοιμάζουμε μια δόση παντεσπάνι παραδοσιακό, κατά τον α' τρόπο.
Κόβουμε ένα φύλλο χαρτί σε μέγεθος και σχήμα ίδιο με του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε, και το στρώνουμε μέσα στο ταψί. Το αλείφουμε με βούτυρο λιωμένο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη σε πάχος ενός εκατοστού περίπου και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, επί ένα τέταρτο, ώστε να ψηθεί, χωρίς να κοκκινίσει πολύ ή να ξεραθεί, οπότε δε θα τυλίγεται.
Το βγάζουμε από το φούρνο, πιάνοντας τα δυο άκρα του χαρτιού και το αναποδογυρίζουμε πάνω στο μάρμαρο ή στο τραπέζι όπου έχουμε στρώσει 2 μεγαλύτερα φύλλα χαρτιού, πασπαλισμένα με λίγο αλεύρι ή κορν-φλάουρ, και τραβάμε το χαρτί πάνω στο οποίο ψήθηκε το παντεσπάνι, να ξεκολλήσει ολόκληρο (όλη αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται πο­λύ γρήγορα, γιατί, αν κρυώσει το παντεσπάνι, θα σπάζει κατά το τύλιγμα).
Έχουμε τη μαρμελάδα έτοιμη, δουλεμένη με λίγο κονιάκ, ώστε να είναι λεία, και αλείφουμε μ' αυτήν την επιφάνειά του, σε μια στρώση με πάχος 1/2 εκ., με πατέλα ή λάμα μαχαιριού. Τυλίγουμε αμέσως το παντεσπάνι, σαν ρολό, στο μάκρος του: ανασηκώ­νουμε τα χείλη του και τα στρέφουμε με τα δάχτυλά μας προς τα μέσα να πάρουν μισή στροφή και εξα­κολουθούμε το τύλιγμα, ωσότου φτάσουμε στο άλλο άκρο. Τυλίγουμε τότε τον κορμό μέσα στα φύλλα του χαρτιού που είχαμε από κάτω και τον δένουμε με κλωστή ή σπάγγο, για να μην ξετυλιχτεί.
Τον αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί μερικές ώρες και τον σερβίρουμε κομμένο σε φέτες, σαν πάστες ή ολόκληρο, μέσα σε πιατέλα, σαν κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Πριν τον κόψουμε σε πάστες, μπορούμε, αν θέ­λουμε, να γλασάρουμε τον κορμό με γλάσο ζάχαρης σοκολάτας και, αφού στεγνώσει το γλάσο, τότε να τον κόψουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι που βουτάμε κάθε τόσο στο νερό.

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ

2255 Επισκέπτες, 0 Χρήστες