Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Επιπεφυκίτιδα - Φταίει η Άνοιξη;

Ξεκίνησε από Teo, Νοεμβρίου 30, 2004, 10:06:20 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ            

                       

            Κατ' αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση: η εαρινή επιπεφυκίτιδα, όπως την ονομάζουμε, "προσβάλλει" αδιάκριτα άντρες, γυναίκες και παιδιά", μας λέει η κ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, χειρουργός-οφθαλμίατρος. "Εμφανίζεται πολύ συχνά αυτούς τους μήνες γιατί συνδέεται με την παρουσία αλλεργιογόνων (κυρίως γύρης των λουλουδιών) στην ατμόσφαιρα".

                       

            Μια απλή φλεγμονή.            

            ===============  

            Πρόκειται για μία φλεγμονή του επιπεφυκότα, μιας διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και ένα μέρος του ματιού. Ο σημαντικότερος ρόλος του είναι να:          

            Προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις.  

            Συμμετέχει στην παραγωγή των δακρύων και ορισμένων θρεπτικών ουσιών για τον κερατοειδή χιτώνα. Ακριβώς επειδή είναι πολύ πλούσιος σε τριχοειδή αγγεία, μπορεί εύκολα να ερεθιστεί από κάποιο βακτηρίδιο, ιό ή κάποιο αλλεργιογόνο. Για να αμυνθούν λοιπόν στην επίθεση αυτού του "εχθρού", τα κύτταρα του επιπεφυκότα παράγουν συγκεκριμένες ουσίες, που διεγείρουν τη διαστολή των αγγείων, τα οποία με τη σειρά τους εκκρίνουν ένα υγρό που περνάει κάτω από τον επιπεφυκότα προκαλώντας οίδημα.            

                       

            Γιατί εμφανίζεται;    

            =============      

            Η πιο συνηθισμένη αιτία της φλεγμονής είναι:          

            Η παρουσία κάποιου αλλεργιογόνου.

            Μπορεί ακόμη να κρύβεται και κάποιο βακτηρίδιο (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, πνευμονόκοκκος) ή κάποιος ιός (αδενοϊός). Είναι μάλιστα σχετικά εύκολο να το καταλάβουμε, γιατί σε αυτή την περίπτωση  επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από έκκριση παχύρρευστων υγρών, που "κολλούν" το μάτι το πρωί.    

                       

            Τα πρώτα συμπτώματα        

            =================          

            Συνήθως τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν είναι:          

            Έντονη δακρύρροια    

            Φωτοφοβία      

            Κνησμός και  

            Αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι (σαν να υπάρχουν κόκκοι της άμμου), που μας εμποδίζει να έχουμε καλή όραση. Είναι μάλιστα εύκολο να καταλάβουμε ότι πρόκειται για επιπεφυκίτιδα από τη χαρακτηριστική ευαισθησία (κοκκίνισμα και πρήξιμο) στην περιοχή του πάνω βλεφάρου και το επιπεφυκότα. Συνήθως μπορεί να συνυπάρχει και με μια αλλεργική ρινίτιδα, με έντονη επίσης καταρροή της μύτης, φτερνίσματα και κνησμό.        

                       

            Τι να κάνουμε            

            =========    

            Η καλύτερη λύση είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί την επιπεφυκίτιδα. Επειδή, όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθούμε με ήπιους τρόπους να περιορίσουμε την ένταση των συμπτωμάτων. Έτσι, ο γιατρός στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγεί αντιαλλεργικά κολλύρια και αν το πρόβλημα εξακολουθεί να επιμένει και γίνεται ακόμη πιο έντονο, μπορεί να προχωρήσει στη λύση των κολλυρίων με βάση την κορτιζόνη.  

                       

            Τι μπορεί να βοηθήσει          

            =============      

            Να αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή του ματιού, που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.            

            Να χρησιμοποιείται τακτικά τα κολλύρια που σας έχουν δώσει ο γιατρός σας.        

            Προσοχή, όμως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κολλύρια που είχατε ανοίξει και είχατε χρησιμοποιήσει παλιότερα, γιατί όλα αυτά τα προϊόντα έχουν μία συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (15 μέρες αφού ανοιχτούν, και διατηρηθούν βέβαια σε θερμοκρασία δωματίου).      

            Αν φοράτε φακούς επαφής, καλύτερα να τους βγάλετε μέχρι να περιοριστεί το πρόβλημα.

            Τέλος, όπως μας εξηγεί η κ. Κουφαλά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό ένα άτομο με ιστορικό εκζέματος και ατοπικής δερματίτιδας να ταλαιπωρείται και από επιπεφυκίτιδα.    

                       

                       

            Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ  

                       

            Μπορεί η επιπεφυκίτιδα να ερμηνεύεται σαν μία αλλεργική αντίδραση των τριχοειδών αγγείων, όμως ουσιαστικά πρόκειται για μία ανάγκη του οργανισμού να αποβάλει τις τοξίνες που έχει συσσωρεύσει όλο το χειμώνα στο σύστημά του", μας λέει η κ. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, παθολόγος, εξειδικευμένη στη φυτοθεραπεία.  

                       

            Σημαντική η αποτοξίνωση  

            ================            

            "Η θεραπευτική μας προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθεί μία άλλη φιλοσοφία: πώς θα βοηθήσουμε τον οργανισμό να αποτοξινωθεί. Και αυτό περιλαμβάνει και τη διατροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι η άνοιξη συμβαδίζει με τις νηστείες, που ορίζονται από τη θρησκεία σαν ένας τρόπος "καθαρισμού" του σώματος. Έτσι, εκτός από τα εξωτερικά επιθέματα ή τα αιθέρια έλαια, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πολλά υγρά, διουρητικά βότανα (πικρά ραδίκια, τσουκνίδες, παπαρούνες). Όλα αυτά βέβαια με τη συμβουλή του γιατρού".            

                       

            Βρείτε τι σας πειράζει          

            ==============    

            Η επιπεφυκίτιδα, όπως άλλωστε και η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα, συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις. Ο οργανισμός μας για συγκεκριμένους λόγους αρχίζει να παράγει αντισώματα απέναντι σε ουσίες που τις θεωρεί εσφαλμένα εχθρούς του.  

            Έτσι, μπαίνει σε λειτουργία ένας ολόκληρος μηχανισμός που ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων, τα μαστοκύτταρα, τα οποία εκκρίνουν ισταμίνη. Αυτή εξάλλου είναι η ουσία που βρίσκεται πίσω από όλα τα συμπτώματα του οιδήματος.          

            Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από την επιπεφυκίτιδα που οφείλεται σε αλλεργική προδιάθεση είναι να κάνετε τα ειδικά τεστ.

            Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε μια διαδικασία απευαισθητοποίησης "προσφέροντας" στον οργανισμό μικρές δόσεις (με τα συγκεκριμένα εμβόλια) αυτής της ουσίας, έτσι ώστε να εξοικειωθεί και να σταματήσει πια να αντιδρά.          

            Ακόμα και αν δεν προχωρήσετε σε αυτή τη θεραπεία, θα ξέρετε τον "ένοχο" και τις περιόδους ανθοφορίας του (αν πρόκειται, όπως συνήθως συμβαίνει, για κάποιο δέντρο ή φυτό) και θα μπορείτε να προφυλάγεστε.        

                       

            Συνήθως η επιπεφυκίτιδα δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Μπορεί όμως να ακολουθήσει και φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα ή κερατίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, με πόνους, δακρύρροια και ενοχλήσεις στην όραση, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το γιατρό άμεσα με αντιβιοτικά ή αντισηπτικά κολλύρια.  

                       

            Τι να κάνουμε            

            =========    

            Χλιαρές κομπρέσες με χαμομήλι ή με το βότανο ευθαρσία η κοινή, που θα το βρούμε στα καταστήματα με βότανα ή στην κεντρική αγορά.          

            Απαλές μαλάξεις στην περιοχή των κροτάφων, για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των υγρών που έχουν συσσωρευτεί με τη φλεγμονή.

            Να πίνουμε αψεφήματα κουτσουπιάς (η κοινή ονομασία της χαρουπιάς) ή να προσθέσουμε στη διατροφή μας κορίανδρο και τσιμένι (σε σπόρους μέσα στο φαγητό ή τη σαλάτα).      

            Μασάζ στην άκρη των βλεφάρων με αιθέρια έλαια κανέλας, πεύκου, δεντρολίβανου, διαλυμένα σε σουσαμέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. Το ίδιο μείγμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στη μύτη. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε μικρές επαλείψεις πάνω στα βλέφαρα με σπαθόλαδο.  

            Να καθαρίζουμε κρεμμύδια. Ακούγεται περίεργο, όμως, τα δάκρυα από το κόψιμο των κρεμμυδιών καθαρίζουν την περιοχή.

541 Επισκέπτες, 2 Χρήστες