Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 212
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 203
  • Total: 204
  • Leon

Τυρόπιτα

Ξεκίνησε από ChEf, Μαΐου 09, 2010, 12:35:58 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ChEf





Υλικά

2 συσκευασίες χωριάτικο φύλλο, 12 φύλλα στο σύνολο (στη πορτοκαλί συσκευασία από τη Ζύμη Ψαχνών)
500-750 γρ τυρί φέτα για πίτα
500 γρ περίπου γιαούρτι στραγγιστό
1 ποτήρι του κρασιού γάλα και λίγο ακόμα
2– 3 αυγά
αλάτι λίγο ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα,
πιπέρι

Εγώ έβαλα και μία συσκευασία cottage cheese 225gr και 200 περίπου γραμμάρια ανθότυρο (αν βάλετε cottage και δείτε ότι είναι “νερουλό”, μειώστε λίγο από το γάλα και αν χρειαστεί συμπληρώνετε)
λάδι για το άλειμμα των φύλλων



Ετοιμασία:
 
Σε μία λεκάνη τρίβουμε τη φέτα με το χέρι μας ή το πιρούνι ή τον τρίφτη στο χοντρό, αν είναι πολύ σκληρή.
Ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, τα υπόλοιπα τυριά αν βάλουμε, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα πυρέξ και με ένα πινελάκι μαγειρικής αλείφουμε ώστε να πάει παντού το λάδι πάτο και τοιχώματα.
Στρώνουμε 4 φύλλα κάτω διπλά, τα οποία κάθε φορά τα λαδώνουμε ρίχνοντας λίγο λάδι και απλώνοντας το με το πινέλο. Φροντίζουμε στα τοιχώματα του πυρέξ να υπάρχει πάντα λίγο φύλλο το οποίο όταν θα τελειώσουμε την πίτα μας θα το γυρίσουμε προς τα μέσα.
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης στο ταψάκι μας μετά 2 φύλλα διπλά λαδωμένα, πάλι 1/3, άλλα 2 φύλλα και τέλος το υπόλοιπο της γέμισης.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τα φύλλα που προεξείχαν και από πάνω βάζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
Στο πάνω πάνω φύλλο ρίχνουμε λίγο λάδι, το αλείφουμε, κόβουμε την πίτα μας, είτε λωρίδες όπως εγώ, είτε τετραγωνάκια και ρίχνουμε με ένα κουταλάκι λίγο γάλα στις χαρακιές.
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω.

203 Επισκέπτες, 1 Χρήστης