Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 862
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 864
  • Total: 865
  • Leon

Το ταξίδι στον ''Άλλο Κόσμο''... N.D.E.

Ξεκίνησε από pixie, Οκτωβρίου 06, 2010, 04:42:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Κατ' αρχήν να εξηγήσω, αν κάποιος δεν το γνωρίζει, ότι τα αρχικά N.D.E. αναφέρονται σε επιθανάτιες εμπειρίες [Near Death Experiences].

Ο Raymond Moody, μετά από σχετικές και σοβαρές έρευνες πολλών ετών, έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο με τίτλο ''Η ζωή μετά τη ζωή'', όπου αναφέρει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φτάσει στο θάνατο αλλά, για κάποιον λόγο, την τελευταία στιγμή, επιστρέφουν και πάλι στη ζωή κουβαλώντας εικόνες και οράματα που μοιάζουν - κατά την περιγραφή - να είναι πολύ ζωντανά, πλην όμως ανεξήγητα.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν βγει από το σώμα τους, συχνότερα μετά από κάποιο ατύχημα, και ξαναγύρισαν ενώ φαινομενικά είχε κοπεί το νήμα της ζωής για να βρεθούν ξαφνικά σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου με Επείγοντα Περιστατικά.


''Η επιθανάτια εμπειρία είναι μία ισχυρή απόδειξη ότι υπάρχει ζωή μετά το θάνατο'', ισχυρίζεται ο Moody, μένει μόνο να αποδείξουμε και επιστημονικά ότι το σώμα και το πνεύμα μπορούν να υπάρξουν χωριστά. Ότι το πνεύμα συνεχίζει να ζει όταν το σώμα πεθαίνει...''


Αιώνες τώρα, είναι χιλιάδες τα ερωτηματικά! Βεβαίως όλα είναι πιθανές εικασίες αν δεν γυρίσει κάποιος να μας πει με σαφήνεια τι υπάρχει μετά.

Η δική μου βασική απορία είναι γιατί ο Παράδεισος και η Κόλαση υπάρχουν ως στοιχείο και αναφέρονται με τόση σιγουριά στις θρησκείες όλου του κόσμου, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη και δεν έχουμε δει τίποτα από τα δυο με τα μάτια μας!


Μου λέτε?

Μήπως είναι απλά μια ανθρώπινη ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι?


Ο διάσημος συγγραφέας πάντως, Michael Sabom, μας λέει:

"Η επιθανάτια εμπειρία είναι μία εμπειρία θανάτου. Δεν είναι μία εμπειρία που έπεται του θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε στον Παράδεισο ή στην  Κόλαση και έπειτα επιστρέφουν για να μας διηγηθούν πώς ήταν. Πιστεύω ότι είναι μία πολύ ισχυρή πνευματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θανάτου. Είναι μία πνευματική διαδρομή που οδηγεί κάπου αλλά το πού ακριβώς το κρατάει ο καθένας για τον εαυτό του."

Delmar

Διαβασα προσφατα αποσπασματα απο την ''θιβετιανη βιβλο των νεκρων''.Τα συγκεκριμενα αποσπασματα τα βρηκα στο εγχειριδιο-βιβλιο του Δημητρη Ευαγγελοπουλου ''Το συνειδητο ονειρεμα''.Αρκετα γνωστο βιβλιο.Μπορω να πω εντυπωσιαστηκα αρκετα απο την ''αρχαια'' προσεγγιση των θιβετιανων οσον αφορα την διαδικασια στην οποια επερχομαστε του θανατου και γενικοτερα το ταξιδι στον ''αλλο κοσμο''.

rain

Άμα είναι ο άλλος Θηβετιανος στα 5000 μέτρα υψόμετρο όλη του η ζωή καλά κάνει και σκέφτεται το ταξίδι στον άλλο κόσμο. Δυο βήματα απόσταση έχει.
Όταν ζεις κοντά σε θάλασσα και γαλάζιο ουρανό καλά κάνουμε και σκεφτόμαστε ταξίδια εδώ στα πέριξ με καλή παρέα κι ας φεσωθούμε να γκρινιάζει η Μέρκελ. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

katinaki

Σύντομο και ωραίο ήταν πάντως. Δεν έχω ξεχάσει τίποτα ούτε στιγμή

pixie

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φως στην άκρη του τούνελ, το καταπράσινο λιβάδι ή οι συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει δεν είναι αποτέλεσμα έντονης θρησκευτικής πίστης, αλλά ένα παιχνίδι του μυαλού, το οποίο προκαλείται από μια χημική αντίδραση του οργανισμού: οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην κυκλοφορία του αίματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τέτοιες εμπειρίες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να πυροδοτήσουν ψευδαισθήσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Η Dr. Zalika Klemenc-Ketis από το Πανεπιστήμιο του Maribor στη Σλοβενία, που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν τους μηχανισμούς των επιθανάτιων εμπειριών. Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που βίωσαν αυτό το φαινόμενο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CO2 στο αίμα τους από ό,τι οι ασθενείς που δεν τις βίωσαν».

Η Dr. Klemenc-Ketis προσθέτει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εισπνοή CΟ2, χρησιμοποιούμενου ως ψυχοθεραπευτικού παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει εμπειρίες παρόμοιες με τις επιθανάτιες και ότι η νέα μελέτη προσθέτει νέες και σημαντικές πληροφορίες στον τομέα του φαινομένου των επιθανάτιων εμπειριών.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα ευρήματα της σλοβένικης μελέτης θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο συγκεκριμένος συσχετισμός για το διοξείδιο του άνθρακα.



Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Critical Care, μελέτησε 52 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή η οποία θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία και κατά την οποία η καρδιά σταμάτησε να συσπάται κανονικά.

Από τους 52 αυτούς ασθενείς, οι 11 ανέφεραν ότι είχαν επιθανάτια εμπειρία.

Η μελέτη βρήκε ότι η εμπειρία αυτή δεν συσχετιζόταν με τη θρησκευτική πίστη, το μορφωτικό επίπεδο, τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στη διάρκεια της ανάνηψης, τον φόβο του θανάτου, το φύλο ή την ηλικία. Ωστόσο, ήταν πολύ πιο συνηθισμένη στα άτομα που είχαν και προηγουμένως βιώσει επιθανάτια εμπειρία.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που υπάρχει φυσικά στο αίμα και μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει την παροχή αίματος.

Στη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνήθως πέφτουν, αλλά σε μια μειοψηφία ασθενών παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού στο αίμα.

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι συνήθεις στην καρδιακή ανακοπή!

Η Dr. Klemenc-Ketis προσέθεσε: «Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι μια ελάχιστα κατανοητή, αλλά πολύ συχνή εμπειρία σε πολλούς ασθενείς που υφίστανται καρδιακή ανακοπή».

«Σύμφωνα με έναν ορισμό, οι επιθανάτιες εμπειρίες περιγράφονται ως βαθιές ψυχολογικές εμπειρίες με ένα αίσθημα υπερβατικότητας ή υπερφυσικής συνάντησης, οι οποίες εμφανίζονται σε άτομα που έρχονται κοντά στον θάνατο ή σε καταστάσεις έντονου σωματικού ή συναισθηματικού κινδύνου.»

Πηγή:
Telegraph

katinaki

Η Dr. Zalika Klemenc-Ketis από το Πανεπιστήμιο του Maribor στη Σλοβενία, που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν τους μηχανισμούς των επιθανάτιων εμπειριών. Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που βίωσαν αυτό το φαινόμενο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CO2 στο αίμα τους από ό,τι οι ασθενείς που δεν τις βίωσαν».

να της πεις να πάει να κουρεύεται η Dr. Zalika .... εγώ δεν ήμουν ασθενής!  :???:
Ίσως βέβαια έπαθα ανακοπή, κανείς δεν ξέρει γιατί εκεί που ήμουν δεν υπήρχε γιατρός!
Λιποθύμησα και με συνέφεραν με γιατροσόφια. Όταν επανήλθα θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να μιλήσω, είχαν κοκαλώσει χέρια, πόδια και γλώσσα.
Μόνο το πράσινο λιβάδι είδα.

KostasD33

Λογικό που είδες πράσινο λιβάδι εσύ. Αν ήσουν Ολυμπιακαρα θα έβλεπες τσιπούρες και μπαρμπούνια... :P


Είχα κι εγώ μια ανάλογη εμπειρία. Όχι πως τα κακάρωσα και γύρισα, αλλά στο μετωπικό τρακάρισμα όση ώρα ήμουν τάβλα (στο μεταίχμιο δηλαδή)
Άμα βρω χρόνο θα το περιγράψω, τα θυμάμαι όλα ακόμα

pixie

Oι εμπειρίες αυτές έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους ειδικούς επιστήμονες. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ειδικών διαφωνούν όχι ως προς το αν αυτές οι εμπειρίες συμβαίνουν, αλλά για το τι ακριβώς είναι. Γενικώς είναι αποδεκτό πως 4% έως 18% των ανθρώπων που έχουν επανέλθει στη ζωή ύστερα από καρδιακή προσβολή, έχουν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία.

Η μια πλευρά των ειδικών υποστηρίζει ότι η επιθανάτια εμπειρία αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε έναν πεινασμένο για οξυγόνο εγκέφαλο. ''Δεν υπάρχει μυστήριο γύρω από αυτές τις εμπειρίες'', λέει στο αμερικανικό περιοδικό ο Μαρκ Μάχοβαλτ που είναι διευθυντής στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών του Ύπνου στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
''Πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για θρησκευτικό, παραφυσικό ή υπερφυσικό φαινόμενο. Το γεγονός όμως ότι οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορεί να εξηγηθούν επιστημονικά, τις απογυμνώνει από οποιαδήποτε μυστηριακή επικάλυψη''.


Έργο της συνείδησης...
Από την άλλη, η δεύτερη σχολή σκέψης των ειδικών προτείνει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση γι΄αυτές τις εμπειρίες. Λένε δηλαδή ότι πρόκειται για έργο της συνείδησής μας, η οποία ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από τον εγκέφαλό μας. Αυτό φανερώνει ότι η συνείδηση του ανθρώπου αποτελείται από πιο περίπλοκους μηχανισμούς από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα. Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν ότι μόλις σταματήσει η καρδιά ενός ανθρώπου, ο μαρασμός της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκαλείται από τη διακοπή της παροχής αίματος, είναι απότομος.
Ταυτόχρονη καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς και της παραγωγικότητας του εγκεφάλου δείχνει ότι σε διάστημα από 11 έως 20 δευτερόλεπτα μετά τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, τα κύματα του εγκεφάλου γίνονται επίπεδα.



Αγωνιώδης προσπάθεια του εγκεφάλου...
Στον εγκέφαλο τελικά, ίσως, βρίσκεται η λύση στο αίνιγμα των επιθανάτιων εμπειριών. Το ισχυρότερο ένστικτο του ανθρώπου είναι η επιβίωση. Όταν η καρδιά σταματά να δουλεύει και διακόπτεται η παροχή οξυγόνου, ο εγκέφαλος προσπαθεί να αμυνθεί με κάθε τρόπο. Με ακαθόριστη σειρά, αρχίζουν να προβάλλονται εικόνες και συναισθήματα από τους λοβούς, όπου αποθηκεύεται η μνήμη. Ίσως η ανασκόπηση της ζωής που βιώνει όποιος ζει μια επιθανάτια εμπειρία, είναι ακριβώς μια αγωνιώδης προσπάθεια του εγκεφάλου να βγει από την κρίση στην οποία περιήλθε. Οι εικόνες του λαμπερού φωτός και του τούνελ μπορεί να οφείλονται στην εξασθένηση του οπίσθιου και των ακριανών τμημάτων του εγκεφάλου, ενώ η αίσθηση ευφορίας που φαίνεται να πλημμυρίζει όσους βιώνουν μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι ένας νευροχημικός μηχανισμός αντι-πανικού που προκαλείται από τον υπέρτατο κίνδυνο.



Αμφισβητίας καρδιολόγος...
Ο Αμερικανός καρδιολόγος Βαν Λόμετ, στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών, επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις ιδέες της επιστήμης, όπως για παράδειγμα ότι η συνείδηση και το μνημονικό εδράζονται στον εγκέφαλο. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, υποστηρίζει ότι η συνείδηση μπορεί να εκδηλωθεί ή να αναπτυχθεί σε κάποια εναλλακτική διάσταση, που δεν θα σχετίζεται με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου όπως τις αντιλαμβάνεται το σώμα μας. ''Κατά την άποψή μου, ο εγκέφαλος δεν παράγει συνείδηση, αλλά μας καθιστά ικανούς να εκδηλώσουμε οι ίδιοι τη συνείδησή μας'', λέει στο αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ο Βαν Λόμετ, ο οποίος συγκρίνει τον εγκέφαλο με μια τηλεόραση που λαμβάνει προγράμματα, αποκωδικοποιώντας πληροφορίες από ηλεκτρομαγνητικά κύματα.


Πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

KostasD33

[quote user="pixie" post="351378"]
...
...
Αμφισβητίας καρδιολόγος...
Ο Αμερικανός καρδιολόγος Βαν Λόμετ, στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών, επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις ιδέες της επιστήμης, όπως για παράδειγμα ότι η συνείδηση και το μνημονικό εδράζονται στον εγκέφαλο. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, υποστηρίζει ότι η συνείδηση μπορεί να εκδηλωθεί ή να αναπτυχθεί σε κάποια εναλλακτική διάσταση, που δεν θα σχετίζεται με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου όπως τις αντιλαμβάνεται το σώμα μας. ''Κατά την άποψή μου, ο εγκέφαλος δεν παράγει συνείδηση, αλλά μας καθιστά ικανούς να εκδηλώσουμε οι ίδιοι τη συνείδησή μας'', λέει στο αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ο Βαν Λόμετ, ο οποίος συγκρίνει τον εγκέφαλο με μια τηλεόραση που λαμβάνει προγράμματα, αποκωδικοποιώντας πληροφορίες από ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
...
...[/quote]

Από ποτε οι καρδιολόγοι έγιναν και ειδικοί στις εγκεφαλικές λειτουργίες μονο οι ίδιοι ξέρουν.

Φυσικό να θέλει να μη είναι η συνείδηση στον εγκέφαλο μπας και πουλήσει κανένα μπάι πας στην καρδια.
Μπάι πας με συνείδηση χρηματική

katinaki

ενώ η αίσθηση ευφορίας που φαίνεται να πλημμυρίζει όσους βιώνουν μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι ένας νευροχημικός μηχανισμός αντι-πανικού που προκαλείται από τον υπέρτατο κίνδυνο.


απόλυτη γαλήνη, χαλάρωση και αγαλλίαση θα τη χαρακτήριζα. Αίσθημα που παίρνεις μόνο αν πετάς ψηλά (όπως όταν κάνεις κούνια)

864 Επισκέπτες, 1 Χρήστης