Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 192
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 235
  • Total: 236
  • Leon

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε!

Ξεκίνησε από katinaki, Δεκεμβρίου 07, 2012, 06:51:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

katinaki

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο ' Triangle of Life', επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee , 13/4/04

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985.
Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ 'τρίγωνο της ζωής'.
Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα 'τρίγωνα' που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.
ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
1. Σχεδόν όλοι που απλά 'βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι' όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.
6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.

Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές...

Η αγαπητή larus συμφωνεί?

saliara

Μπράβο που το έβαλες!! Το είχα δεί κι εγώ.. Δυστυχώς ακόμη τον παλιό τρόπο δείχνουν...

 
 

larus audouinii

Ευχόμαστε αυτές οι οδηγίες να μην χρειαστούν ποτέ. Αρκετούς αντίξοους τριγμούς γνωρίσαμε τελευταία. :smile:

Πρακτικά είναι μάλλον πολυ πιο δύσκολο να δημιουργηθεί τρίγωνο ζωής γιατί απλά με τις δονήσεις δεν είναι βέβαιο πως θα μείνουν σταθερά τα αντικείμενα, αλλά προφανώς είναι και επικίνδυνο, όχι μόνο από τις επιπλέον μετακινήσεις. Λογικά. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σημερα παραμένει η οδηγία "πέφτω, καλύπτομαι, κρατιέμαι"  η ασφαλέστερη. Ψάξτε το λίγο.

Μια και θα πρέπει κάποιος να απαντήσει, αν και έχει εξαντληθεί  το  θέμα σε άλλη ενότητα.
Το κακό είναι πως μεγάλες εφημερίδες και πόρταλ έχουν μεταφέρει το κείμενο θεωρώτας το σε πρώτη ανάγνωση αξιόπιστο, χωρίς να έχουν κάνει τον κόπο να το διασταυρώσουν σε βάθος αλλά με το "διαδώστε το και σώστε ζωές" είναι το επικίνδυνο και αμφιλεγόμενο τρίγωνο της κακής πληροφόρησης θα έλεγα.

Το εν λόγω κείμενο αναφέρεται στους σεισμούς της Τουρκίας από τότε και δεν αποτελεί ένα γενικό οδηγό αλλά ούτε και αξιόπιστο φυσικά λόγω του ότι πολύ λίγα κτήρια έως ελάχιστα στο σύνολο με τις δικές μας πολεοδομικές διατάξεις και τρόπους κατασκευής κινδυνέυουν με pancake -πλήρη κατάρρευση με απλά λόγια, όπως της φωτογραφίας που αναρτήθηκε.
Πρόκειται για συστάσεις που δεν έχουν καθολική εφαρμογή, αποπροσανατολίζουν από τις επίσημες και τεκμηριωμένες οδηγίες.

Το Drop, Cover και Hold On είναι η καλύτερη γενική οδηγία ως σήμερα.


Εμπιστευτείτε τις νέες οδηγίες και μόνο των επισήμων φορέων , OΑΣΠ, Ερυθρού Σταυρού, ξένων πιστοποιημένων οργανώσεων πολιτικής προστασίας, εθελοντικών οργανώσεων εδώ και όχι σπαμ μέιλ. Το να υπάρχει πληρη ενημέρωση και αμφίπλευρη και που να μην υπάρχει χώρος για παραπληροφόρηση είναι απλό, ειδικά όταν πρόκειται για την σωστή δική μας εκπαίδευση και των παιδιών!  

Μπείτε στην επίσημη σελίδα της American Rescue Team και θα διαπιστώσετε πως οι πολεοδομικές κατασκευές είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή τοπικά. Στην Αθήνα για παράδειγμα, διάφορες περιοχές έχουν διαφορετικό σεισμικό κίνδυνο λόγω της ανθεκτικότητας των πετρωμάτων του υπεδάφους και της σαθρότητας του.
 Αλλά και οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί οφέιλονται σε διαφορετικούς λόγους από την κατάρρευση. Υπάρχει καταρχήν αντίλογος  με τις οδηγίες του Ερυθρού Σταυρού και το σχετικό θέμα εδώ, έχω την πίστη πως είναι τεκμηριωμένες μόνο του Ερυθρού Σταυρού και των επίσημων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.

Οι αντιρρήσεις του Ερυθρού Σταυρού, σχετικά με το θέμα μας εδώ, έχουν καταγραφεί, http://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_of_Life, American Red Cross response to "Triangle of Life" by Doug Copp, http://www2.bpaonline.org/Emergencyprep/arc-on-doug-copp.html



ο ΟΑΣΠ για το "τρίγωνο της ζωής"

Αναρτήθηκε από τον/την eodargolidas στο Μαΐου 25, 2010

 Ολοι γνωρίζουμε το mail που κυκλοφορεί σχετικά με το λεγόμενο "τρίγωνο της ζωής" , το οποίο έχει γραφεί από κάποιο Αμερικανό διασώστη. Επειδή δεν συμφωνεί με την κρατούσα αντίληψη προστασίας , και επειδή είχαμε πολλές ερωτήσεις κυρίως απο εκπαιδευτικούς , ζητήσαμε την γνώμη του πλέον αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας του ΟΑΣΠ. Στην απάντηση που μας έστειλε διαβάζουμε....
 "Αναφορικά με το ερώτημά σας, εάν την ώρα του σεισμού πρέπει να μπαίνουμε κάτω ή δίπλα από τα θρανία, σας ενημερώνουμε ότι ο Ο.Α.Σ.Π. όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή θρανίο (κρατώντας με το χέρι το πόδι του επίπλου) την ώρα του σεισμού. Η ενέργεια αυτή προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης κατ΄ αρχήν από τα διάφορα αντικείμενα που ανατρέπονται και σπάζουν, από τα θραύσματα των τζαμιών κ.α. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί στους σεισμούς που πλήττουν τις Η.Π.Α. γίνονται όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν μέσα στο κτίριο ή προσπαθούν να το φύγουν από αυτό, την ώρα του σεισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση. Τους τελευταίους μήνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φτάνουν σε διάφορους παραλήπτες ηλεκτρονικά μηνύματα αντίστοιχα με αυτό που μας αναφέρατε. Αυτό οδήγησε την FEMA (Federal Emergency Management Agency) να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Η FEMA με ανακοίνωσή της συνεχίζει να προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου (drop, cover and hold on).


http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/sismi.csp
http://www.earthquakecountry.info/dropcoverholdon/
http://www.iiees.ac.ir/english/index.php?option=com_content&view=article&id=739:safety-recommendations-during-an-earthquake-&catid=56:public-education-group&Itemid=120
¨οχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στα βιβλιοπωλεία υπάρχει πολύ υλικό για να ενημερωθεί κάποιος κατάλληλα. ¨οχι άλλο κάρβουνο λοιπόν.

saliara


katinaki


larus audouinii

[quote user="saliara" post="371694"]Τελικά εγώ μπερδεύτηκα... :roll:[/quote]

Γλυκιά μου γιατί μπερδεύτηκες ; καλησπέρα σας.

Δεν είμαι φυσικά ο ειδικός για να απαντήσω, λίγοι το κατέχουν αυτό λόγω του ειδικού επαγγέλματος που έχουν.
Έχω μια μικρή άποψη εμπειρικά και δεν κρύβω την μεγάλη αγάπη στο θέμα.
Κανένας δεν γνωρίζει που θα βρίσκεται σε περίπτωση ενός κουνήματος. Οι γενικές οδηγίες των επίσημων φορέων και τα πρωτόκολλα διαχείρησης κινδύνων και κρίσεων λαμβάνονται έχοντας υπόψιν την σωστή ενημέρωση και προστασία του κοινού. Αυτές τις επίσημες οδηγίες είναι καλό να ακολουθούμε.
Θα αναφερόμουν πρώτα στην πρόληψη γιατί κυρίως αυτό πρέπει να μας αποσχολεί.
 Στέκομαι όμως στις απορίες σου.
Δεν είναι κάτι καινούργιο ή νέες οδηγίες το κείμενο του διασώστη που αναφέρθηκε. Μην σε μπερδεύει. Το ¨'ξεχάστε όσα ξέρετε" είναι τελείως αποπροσανατολιστικό. Δεν το έχει μεταφέρει κανένας επίσημος φορέας, είναι η ανακύκλωση μηνύματος.
Κοίταξε λίγο τις φωτογραφίες και θα καταλάβεις. Δείχνει ένα παλιό κτήριο με πλήρη κατάρρευση όπου οι πλάκες σχεδόν εχουν ενωθεί. Αναφέρεται σε κατασκευές που λίγες θέλω να πιστευω κινδυνεύουν στην ελλάδα κυρίως ή λόγω του μεγέθους ενός σεισμού ή κυρίως των προδιαγραφών κατασκευής. Οι νέες δικές μας πολεοδομικές διατάξεις μετά τον σεισμό της θεσ/κης αρχικά  έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Αναφέρεται επίσης στις φωτογραφίες σε ξύλινες κατασκευές. Η ελλάδα δεν έχει σχέση κτηριακά με τις κατασκευές όπως της Τουρκίας, της Βουλγαρίας κοντά μας για παράδειγμα. Καμία σχέση.
Αν θυμάσαι το ταρακούνημα από βιντεάκια στον σεισμό της Ιαπωνιας πρόσφατα σχετικά, οι πολίτες μένουν καταρχήν ψύχραιμοι στον χώρο της δουλειάς τους, προστατεύονται κάτω από ένα γερό αντικείμενο μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αυτό τους προστάτευσε από αντικείμενα που έπεφταν από γύρω και είναι πολύ πιθανότερο να τους τραυμάτιζε από τον ίδιο τον φόβο και τον πανικό του σεισμού.. Οι φημολογίες και ο πανικός είναι ότι χειρότερο και ακατάλληλο σε ανάλογες περιπτώσεις. Αν έμεναν δίπλα από ένα γραφείο, όχι από κάτω, το πιο πιθανό είναι να τους ερχόταν κάποια ανεικείμενα στο κεφάλι από το κούνημα. Ράφια, γυαλιά, πιθανόν σοφάδες για παράδειγμα. θα υπήρχαν περισσότεροι τραυματισμοί με αυτή την οδηγία που αναφέρεται. Σκέψου ένα δημοτικό σχολείο εδώ όπου τα παιδιά αντι να μένουν κάτω από τα θρανία να μένουν δίπλα. Όπως δείχνει το κείμενο αυτό με οδηγία να μένουν δίπλα και όχι από κάτω. Οπως αναφέρθηκε παλαιότερα το ίδιο εικίνδυνο είναι να μένεις κοντά σε τοίχους και εξωτερικά ενός κτηρίου.
Αυτό που θα πρέπει να μας αποσχολεί δεν είναι η λανθασμένη οδηγία του Copp και με το φωτογραφικό υλικό σαν παράδειγμα από άλλες χώρες,  αλλά τι έχουμε κάνει ήδη στα δικά μας σπίτια μας καταρχήν. Πολλές κατασκευές με μικρό κόστος αγοράς όπως κάποια από τα ικέα ειναι ακατάλληλα. Δεν στερεώνονται καλά στους τοίχους και το υλικό τους θυμίζει χαρτόνι. Ελέγχουμε τις προδιαγραφές κατασκευής για το βάρος που αντέχουν πάνω τους. Βιδωνουμε καλά ότι είναι σε τοίχους. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε σε ένα τόπο που προστάζει να παίρνουμε κάποια μέτρα. Γυάλινες επιφάνειες στα τραπέζια δεν είναι και ότι καλύτερο. Κάτι τέτοια είναι σοφότερο να μας αποσχολούν περισσότερο νομίζω. Ελέγχουμε την κατασκευη του σπιτιού που θα αγοράσουμε ή θα νοικιάσουμε. Ψάχνοντας το σπίτι στην Θεσ/κη είδα διάφορες κατασκευές. Θα έμενε η κόρη μου αρχικά. Σε ένα διαμέρισμα παλιό ανακαινισμένο, ο ιδιοκτήτης με τις πρόχειρες αλλαγές είχε καταφέρει κάτι απαράδεκτο εξώφθαλμα, το απέρριψα όσο και να γκρίνιαζε η κόρη μου.
Ρίχνουμε μια ματιά στις μελέτες που ανακοινώνουν διάφοροι σεισμολογοι εδώ. Ενημερωνόματε σωστά λοιπόν και δεν φοβόμαστε την δόνηση που ναι μεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλα φροντίζουμε με την γνώση που μας δίνεται να έχουμε την βεβαιότητα πως είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

saliara

Δεν έχεις και άδικο.. Απλά πάντα είχα την εντύπωση πως είτε κάτω απ' το κρεβάτι είσαι, είτε δίπλα, αν πέσει το πάτωμα την έκατσες!!!!!!!!
Τελικά εγώ θα έκανα άλλη ερώτηση... Όταν γίνει σεισμός που είναι καλύτερα να είσαι?
Μέσα στο σπίτι με όλα τα αντικείμενα, ή έξω με περίπτωση πτώσης άλλων αντικειμένων???

Πάντως εγώ σίγουρα δεν θέλω να (ξανα)είμαι στο μπάνιο!!!! :x

235 Επισκέπτες, 1 Χρήστης