Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 579
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες

Ένοχος μεταβολισμός

Ξεκίνησε από Teo, Ιουνίου 02, 2005, 08:17:34 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών, κατά την οποία σχηματίζονται πλάκες στα μεγάλα και μεσαίου μεγέθους αγγεία οδηγώντας στην απόφραξη τους, αποτελεί την πιο συνηθισμένη νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρώτη αιτία θανάτων στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πως όμως εξηγείται το φαινόμενο άνθρωποι μη καπνιστές και με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης να κινδυνεύουν από εγκεφαλικά και εμφράγματα; Πιθανότατα φταίει ο "κακός" μεταβολισμός και έτσι όπως αυτός "εκφράζεται" στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αγγείων με την πάροδο του χρόνου, λένε Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με αποφραγμένες αρτηρίες και, πλέον ελπίζουν ότι μέσα από την εξέλιξη της έρευνας θα μπορέσουν να δώσουν διατροφικές συμβουλές που θα θωρακίζουν τον οργανισμό από τη νόσο.
 
 Κλειδί η επαρκής πρόσληψη λιπαρών οξέων


Την έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Nature.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι τελικά η παρουσία υψηλής χοληστερίνης είναι ο "συνήθης ύποπτος" για την αθηροσκλήρωση, το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Ο περιορισμός της χοληστερίνης μέσα από τη διατροφή δεν εγγυάται πάντα προστασία από τις παθήσεις της καρδιάς. "Μπορούμε να πούμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακά επεισόδια έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και αυτό υποδεικνύει πως κάτι παραπάνω συμβαίνει" δηλώνει ο ενδοκρινολόγος Κλέι Σεμέκοβιτς, καθηγητής της Σχολής.

Μελετώντας τα ποντίκια διαπιστώσαμε ότι ο διαταραγμένος μεταβολισμός στο εσωτερικό των κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αγγείων πυροδοτεί μια διαδικασία που συμβάλλει τελικά στη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Οπότε αν τροποποιήσουμε το μεταβολισμό τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε ή και να θεραπεύσουμε τη νόσο, προσθέτει.
Πως διαταράσσεται ο μεταβολισμός; Μια από τις αιτίες κρύβεται στην ανεπαρκή πρόσληψη λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή, λένε οι επιστήμονες. "Η ανεπάρκεια τους προκαλεί μεταβολές στις διαδικασίες στο εσωτερικό των αγγειακών τοιχωμάτων. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βρούμε τον τρόπο για την εισαγωγή λιπαρών οξέων στα αγγεία και να δούμε αν μπορούμε να θεραπεύσουμε με αυτόν την αθηροσκλήρωση" καταλήγει ο κ. Σεμέκοβιτς, ο οποίος μαζί με την ομάδα του επικεντρώνει πλέον τις έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, μέχρι να βρεθεί όμως η απάντηση υπενθυμίζουμε πως τα λιπαρά ψάρια, το σογιέλαιο, τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια είναι άριστες πηγές πρόσληψης των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6.

Ntama

Ο υπο-θυρεοειδισμός παίζει κανένα ρόλο στον κακό μεταβολισμό???  :roll:  :roll:  :roll:  :?:  :?:  :?:

Anonymous

Μαράκι μου φυσικά και παίζει καλή μου.
Θυμάσαι αυτά που σου είχα πει από κοντά; ]

557 Επισκέπτες, 2 Χρήστες