Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 586
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 461
  • Total: 461

Στη Μασσαλία των Ελλήνων

Ξεκίνησε από Teo, Ιουνίου 07, 2005, 09:47:26 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Λίγα μέτρα από το παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως, τις πρώτες εγκαταστάσεις των Αρχαίων Ελλήνων στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας. Έναν οικισμό, αποτελούμενο κυρίως από κατοικίες με πέτρινα θεμέλια και τοίχους από πλίνθους που χρονολογείται γύρω στο 600-480 π.Χ. Γύρω στο 550 πΧ, στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου, στεκόταν επιβλητικό ένα μεγάλο οικοδόμημα, περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων, πιθανότατα ναός ή τα τείχη της πόλης. Οι εγκαταστάσεις αλλά και όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λιμάνι της Μασσαλίας, είναι σε εξαιρετική κατάσταση . Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μέγεθος του, έκτασης 400 τετραγωνικών μέτρων και βάθους τριών μέτρων, κάνουν τους Γάλλους αρχαιολόγους να μιλούν για μία σπουδαία ανακάλυψη.

 
 Τόπος λατρείας


Γύρω στο 550 π.χ ένα επιβλητικό κτήριο, αναγείρεται στον οικισμό.


Οι αρχαιολόγοι, είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα δημόσιο κτήριο, πιθανότητα ναός ή στρατιωτική εγκατάσταση.(τείχη)


Το κτήριο έχει ορθογώνιο σχήμα και τοίχους πάχους 1.20 μέτρων.

Γρήγορα, γύρω του, χτίζονται και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν το σύνολο των εγκαταστάσεων ως ένα ιερό.

Έναν ιδιωτικό χώρο για τους Έλληνες έμπορους και ναυτικούς που πιστεύεται ότι λάτρευαν εκεί τις προστάτιδες θεότητες τους, την Αφροδίτη, τον Ηρακλή και τους Διόσκουρους .

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν είναι το μπλε αιγυπτιακό επίχρισμα , που θεωρείται ως πολυτελής διακόσμηση για την εποχή και βρίσκει κανείς σε ελληνικά εμπορικά κέντρα στο Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο.

 
 Ελληνικά αγγεία


Κάποια από τα αγγεία που βρέθηκαν είναι ελληνικής προέλευσης  (αττικής, κορινθιακής ή ιωνικής).

Μεταξύ των αττικών και κορινθιακών, θα βρει κανείς τις περίφημες κόκκινες και μαύρες φιγούρες, χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης και τα εικονογραφικά θέματα τους παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία.

Βρέθηκαν ακόμα, πολλοί αμφορείς ετρουσκικής κατασκευής, αλλά και κάποιοι από την Κέρκυρα την Αθήνα και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

 
 Πλούσια ευρήματα


Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) με επικεφαλής τον Philippe Mellinand.


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη, φέρνει στο φως κατασκευές της αρχαϊκής ελληνικής περιόδου.

Είναι όμως, η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Philippe Mellinand, που η κατάσταση των κτηρίων και των αντικειμένων που βρέθηκαν είναι τόσο καλή και ο αρχαιολογικός χώρος είναι τόσο μεγάλης έκτασης.

461 Επισκέπτες, 0 Χρήστες