Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 223
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 313
  • Total: 313

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

Ξεκίνησε από Teo, Μάρτιος 13, 2004, 03:43:27 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Teo

Στο τέλος του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μια απαράμιλλη έξαρση μελετών για τα συναισθήματα, το έως τότε ανεξερεύνητο πεδίο, επειδή ο ρόλος των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο είχε υποτιμηθεί από την αναγωγική προσέγγιση της επιστήμης. Υπήρχε μια εποχή που το IQ θεωρούνταν ως ο βασικός συντελεστής επιτυχίας στη ζωή, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία ο ψυχολόγος Daniel Goleman υποστήριζε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EI, είναι πιο σημαντική. Προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τόσοι άνθρωποι με υψηλό IQ καταλήγουν να εργάζονται για ανθρώπους με μέτριο IQ και σχολιάζει ότι η απήχηση του βιβλίου του "Συναισθηματική Νοημοσύνη" μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι "επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι έξυπνοι με κατά κάποιον τρόπο ανεξάρτητο από βαθμολογία IQ". Αυτή η δημοφιλής άποψη δεν αποτελεί απλώς μια περίπτωση μέσω της οποίας οι άνθρωποι που έχουν πάρει χαμηλή βαθμολογία στα τεστ μέτρησης IQ προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα. Γίνεται αυξανόμενα εμφανές ότι τα τεστ δεν βαθμολογούν τις ικανότητες που μετρούν περισσότερο στη ζωή, αλλά εκτιμούν την ικανότητα να κάνεις το συγκεκριμένο τεστ. Οι κοινωνίες ορίζουν την ευφυΐα υπό το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο: Για παράδειγμα, οι πρωτόγονες κοινωνίες εξαρτιόνταν από πρακτικά προσόντα και από την εφαρμογή αυτών, ενώ οι τεχνολογικές κοινωνίες απαιτούν ικανότητες αφηρημένης σκέψης μεταδιδόμενες μέσω της επίσημης εκπαίδευσης. Συνεπώς αυτό που ορίζεται ως ευφυΐα σε μια τεχνολογική κοινωνία αντικατοπτρίζει παράγοντες που εγγυώνται την επιτυχία στο σχολείο.

Διάσημοι επιστήμονες έχουν πει ότι οι ανακαλύψεις τους αποτελούν ,απλά, αποκαλύψεις των μυστικιστών του παρελθόντος. Ακόμα και ο αλαζονικά σκεπτόμενος Φρόυντ έγραψε, "όπου κι αν πάω , βρίσκω έναν ποιητή που έχει πάει εκεί πριν από εμένα". Οι ποιητές και οι μυστικιστές γνώριζαν από πάντα ότι η αληθινή ευφυΐα είναι μια ευλογία του μυαλού και της καρδιάς, της σκέψης και του αισθήματος. Και τώρα η ψυχολογία προχωρά προς έναν ορισμό του τι μπορεί να είναι η EI (Emotional Intelligence).

Ο Goleman ορίζει την ΕΙ με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει αυτογνωσία, έλεγχο του παρορμητισμού, ζήλο και κινητοποίηση, εμπάθεια και κοινωνικές ικανότητες. Αυτά είναι τα προσόντα τα οποία ταυτοποιεί ως προϋποθέσεις για επιτυχία στην καριέρα και τις σχέσεις. Όμως ο όρος EI διατυπώθηκε επίσημα, για πρώτη φορά, το 1990 από τους ψυχολόγους Mayer και Salovey ως :

1) Να γνωρίζεις πώς νιώθεις, πώς νιώθουν οι άλλοι και τι πρέπει να κάνεις για αυτό.
2) Να γνωρίζεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, τι σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και πώς να πας από το "καλά" στο "άσχημα".
3) Η συναισθηματική αυτογνωσία, η ευαισθησία και οι διαχειριστικές ικανότητες που μας βοηθούν να μεγιστοποιήσουμε την μακροπρόθεσμη ευτυχία και επιβίωσή μας.

Πιο πρόσφατα ανανέωσαν τον ορισμό τους: "Η συναισθηματική νοημοσύνη περικλείει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι με ακρίβεια, να εκτιμάς και να εκφράζεις το συναίσθημα, την ικανότητα να αναδύεις και να γεννάς συναισθήματα όταν αυτά βοηθούν τη σκέψη, την ικανότητα να καταλαβαίνεις το συναίσθημα και την συναισθηματική γνώση, και την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματα ώστε να προωθείς τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη".



 :twisted:

riaghul

Ποτε δεν εδωσα βαση στο IQ..γιατι η συναισθματικη μου-ισως- ικανοτητα δεν μου επετρεπε να βασιστω..Ειχα διαβασει για τεστ νοημοσυνης που απετυχαν οσον αφορα το βαθμο νοημοσυνης αλλα αργοτερα αυτοι οι ανθρωποι διεπρεψαν στις τεχνες....
Επιμενω να λεω στα νεα παιδια να μπορουν , να βρισκουν τον τροπο να εκφραζονται..να λενε πως νιωθουν οταν βλεπουν ενα ηλιοβασιλεμμα, οταν κοιτουν το ουρανιο τοξο, οταν ακουνε ενα πουλι να τραγουδαει...
Ολα εχουν κατι να μας πουν οταν η ψυχη μας ειναι ελευθερη και μπορει να λαβει τα μηνυματα  τουτα....
Δεν θελω να επιτυχω την μακροζωϊα,..αλλα θελω να μπορω να παραγω συναισθηματα και οσο ζησω να εχω την ευτυχια να λεω οτι δεν εζησα μιζερα..

Teo

Παράθεση από: "riaghul"Ποτε δεν εδωσα βαση στο IQ..γιατι η συναισθματικη μου-ισως- ικανοτητα δεν μου επετρεπε να βασιστω..Ειχα διαβασει για τεστ νοημοσυνης που απετυχαν οσον αφορα το βαθμο νοημοσυνης αλλα αργοτερα αυτοι οι ανθρωποι διεπρεψαν στις τεχνες....
Επιμενω να λεω στα νεα παιδια να μπορουν , να βρισκουν τον τροπο να εκφραζονται..να λενε πως νιωθουν οταν βλεπουν ενα ηλιοβασιλεμμα, οταν κοιτουν το ουρανιο τοξο, οταν ακουνε ενα πουλι να τραγουδαει...
Ολα εχουν κατι να μας πουν οταν η ψυχη μας ειναι ελευθερη και μπορει να λαβει τα μηνυματα  τουτα....
Δεν θελω να επιτυχω την μακροζωϊα,..αλλα θελω να μπορω να παραγω συναισθηματα και οσο ζησω να εχω την ευτυχια να λεω οτι δεν εζησα μιζερα..


Εξήγησε μου σε παρακαλω τι σημαίνει παράγω συναισθήματα;

riaghul

Παράθεση από: "Theodore Giannopoulos"
Παράθεση από: "
Εξήγησε μου σε παρακαλω τι σημαίνει παράγω συναισθήματα;[/quote
Ισως η λεξη να ειναι ατυχης....
Εννοω ομως να μπορω να μεταδιδω αυτο που νιωθω...
Να μπορουμε να βλεπουμε το ΩΡΑΙΟ και να το εκφραζουμε με καποιο τροπο....Να μπορει να μεταδοθει αυτη η ομορφια για να μην ειμαστε μονοι...
Να μοιραστει η χαρα..η ευχαριστηση..για να μπορει να μοιραστει και ο πονος και η δυσκολια.....

Zen

Και ο Γ.Πιντέρης έχει γράψει σχετικό βιβλίο  :D

balland

το σχετικο τεστ ετυχε να το κανω πριν λιγες μερες..
μου εβγαλε την συναισθηματικα νοημοσυνη μου στα υψη...

ειλικρινα δεν χαρηκα καθολου!!!!!!

Enia

Μα περκέ αμόρε μίο?!  :roll:  :?:

balland

Παράθεση από: "Enia"Μα περκέ αμόρε μίο?!  :roll:  :?:

θα προτιμουσα συναισθηματικη αναισθησια...

313 Επισκέπτες, 0 Χρήστες