Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 223
  • Total: 224
  • Leon

Six Degrees of Separation (Έξι Βαθμοί Χωρισμού)

Ξεκίνησε από Enia, Νοεμβρίου 09, 2007, 12:34:24 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Enia

[size=18]"Six Degrees of Separation"[/size]

To "Six degrees of separation" είναι η θεωρία πως οποιοσδήποτε πάνω στον πλανήτη μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε άλλον χρησιμοποιόντας μια νοητή αλυσίδα γνωριμιών, με το πολύ πέντε ενδιάμεσους γνωστούς.
 
Η θεωρία διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1929 από τον Ουγγαρό συγγραφέα Frigyes Karinthy σε ένα σύντομο διήγημα με τίτλο "Chains" ('αλυσίδες').

Την δεκαετία του '50, οι Ithiel de Sola Pool (MIT) και Manfred Kochen (IBM) προσπάθησαν να αποδείξουν μαθηματικά αυτή τη θεωρία. Παρόλο που μπορούσαν να εκφράσουν τον μαθηματικό τύπο της ερώτησης (δεδομένου ενός συνόλου Ν ανθρώπων, ποια είναι η πιθανότητα κάθε μέλος του Ν να συνδέεται με κάθε άλλο μέλος μέσω Κ1, Κ2, Κ3 ... Κν συνδέσμων?) είκοσι χρόνια μετά ακόμα δεν είχαν μείνει ικανοποιημένοι με τη λύση του προβλήματος.

Το 1967, ο αμερικανός κοινωνιολόγος Stanley Milgram επιχείρησε να δοκιμάσει την θεωρία με έναν καινούριο τρόπο που ονόμασε "the small-world problem" ('το πρόβλημα του μικρού κόσμου').

Διάλεξε τυχαία κάποιους ανθρώπους από τις κεντροδυτικές πολιτείες και τους ζήτησε να στείλουν από ένα δέμα σε έναν άγνωστο στην Μασαχουσέτη. Οι αποστολείς γνώριζαν το όνομα του παραλήπτη, το επάγγελμά του, και την ευρύτερη περιοχή κατοικίας.

Οι οδηγίες ήταν να στείλουν το δέμα σε κάποιον που γνώριζαν προσωπικά και τον οποίον θεωρούσαν πιθανότερο να γνώριζε προσωπικά τον στόχο (τον τελικό παραλήπτη, δηλαδή). Και ο επόμενος σύνδεσμος θα έπρεπε να κάνει το ίδιο, μέχρις ότου το δέμα φτάσει στον προορισμό του.

Παρόλο που οι συμμετέχοντες περίμεναν αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα να περιλαμβάνει εκατοντάδες μεσολαβητές, χρειάστηκε μόνο πέντε με έξι ενδιάμεσους κρίκους, κατά μέσο όρο, ώστε να φτάσει το δέμα στον τελικό του παραλήπτη.

Τα επιστημονικά ευρήματα του Milgram δημοσιεύτηκαν στο 'Psychology Today' και ενέπνευσαν την φράση "six degrees of separation."

Ο σεναριογράφος John Guare έκανε ευρύτερα γνωστή την φράση με την ομώνυμη ταινία του, το 1990.

Παρόλο που η απόδειξη του Milgram απορίφθηκε μετά την αποκάλυψη πως τα ευρήματά του βασίστηκαν σε πολύ μικρό αριθμό δεμάτων, η θεωρία των έξι βημάτων έγινε μια αποδεκτή έννοια, όταν ο Brett C. Tjaden εξέδωσε στη σελίδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ένα παιχνίδι βασισμένο στο 'πρόβλημα του μικρού κόσμου'.

Ο Tjaden χρησιμοποίησε το Internet Movie Database (IMDB) για να καταγράψει τους συνδέσμους μεταξύ των ηθοποιών.

Το περιοδικό 'Time' έβαλε το site του 'The Oracle of Bacon at Virginia' στην λίστα των δέκα καλύτερων web sites για το 1996.

Το 2001, ο Duncan Watts, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, συνέχισε την έρευνά του πάνω στο φαινόμενο και εφάρμοσε το πείραμα του Milgram στο διαδύκτιο. Χρησιμοποίησε ένα email σαν ένα 'πακέτο' που θα έπρεπε να παραδωθεί, και αφού συνέλεξε και ανέλυσε τις πληροφορίες από 48.000 αποστολείς και 19 παραλήπτες-στόχους σε 157 χώρες, βρήκε πως όντως ο μέσος αριθμός μεσολαβητών ήταν πράγματι έξι.

Η έρευνα του Watts και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν ανοίξει νέους δρόμους αναζήτησης σχετικά με τα έξι βήματα χωρισμού σε διάφορους τομείς της θεωρίας των δικτύων, όπως power grid analysis, disease transmission, graph theory, corporate communication, και computer circuitry.


Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην Wikipedia.

black_velvet


Καλέ ποιους πέντε; εδώ μιλάμε για άμεση ανταπόκριση!  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

 
223 Επισκέπτες, 1 Χρήστης