Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 448
  • Total: 449
  • Leon

Βεργίνα

Ξεκίνησε από isabella, Ιουνίου 20, 2006, 10:01:37 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

isabella

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ
Τάφος Ι

Το παλαιότερο χρονολογικά αλλά και το μικρότερο σε μέγεθος από τα ταφικά μνημεία της Τούμπας είναι ο τάφος Ι, ο τάφος με την ζωγραφική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης.

Είναι ένα τετράπλευρο, κιβωτιόσχημο κτίσμα, οικοδομημένο με πωρόλιθο, με ύψος 3μ. και πλευρές 2,05 και 3,50 μ. Ο τάφος δεν χαρακτηρίζεται από καμία εξωτερική αρχιτεκτονική διαμόρφωση. Το πραγματικό άνοιγμα, από όπου έγινε και η ταφή, είναι η πάνω πλευρά του κτίσματος. Στην δυτική στενή πλευρά υπήρχε ένα ράφι ή ίσως ένα είδος θήκης, ενώ τους τοίχους περιέτρεχε ψηλά ένα στενό ξύλινο δοκάρι, όπου θα κρέμονταν ορισμένα από τα ταφικά δώρα.


Δυστυχώς ο τάφος συλήθηκε στην αρχαιότητα με βίαιο τρόπο (πριν σκεπαστεί ο τάφος από την μεγάλη Τούμπα). Οι τυμβωρύχοι όχι μόνο έκλεψαν τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά προκάλεσαν βαθιές πληγές στους τοίχους και τα κονιάματα τους, αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς . Τα αντικείμενα που απέμειναν της διαρπαγής, ήσαν λίγα θραύσματα από πήλινα αγγεία, ένα όμορφα μαρμάρινο σκεύος με την μορφή κοχυλιού και μερικά σκόρπια οστά πάνω στο δάπεδο (βρέθηκαν οστά από άντρα και από γυναίκα). Με βάση τα ευρήματα ο τάφος χρονολογείται λίγο μετά το 350 π.Χ. και οπωσδήποτε πριν από τους χρόνους του Βασιλιά Φιλίππου

isabella

Τάφος ΙΙ - Ο τάφος του Φιλίππου

Η συνέχεια των ανασκαφών έφερε στο φως τον Νοέμβριο του 1977 έναν ασύλητο μεγάλου μεγέθους (εξωτερικές διαστάσεις ]

isabella

Τάφος ΙΙΙ - Ο τάφος του πρίγκηπα



TΤο 1978 ήρθε στο φως ένας ακόμη τάφος, ασύλητος και πλούσιος σε ευρήματα. Ο μακεδονικός τάφος βρίσκεται λίγα μέτρα βόρεια από τον τάφο του Φιλίππου και έχει τον ίδιο προσανατολισμό, αλλά μικρότερες διαστάσεις και απλούστερη αρχιτεκτονική διαμόρφωση (μήκος 6,35 μ. πλάτος 5,08 μ.). Χτισμένος με πωρόλιθο και στεγασμένος με την ενιαία καμάρα συγκροτείται από δύο χώρους, τον πολύ στενό προθάλαμο (μήκος 1,75 μ. πλάτος 4,03 μ.) και τον κύριο θάλαμο (μήκος 3 μ.)

Στο κέντρο της φροντισμένης αλλά και απλής πρόσοψης του τάφου βρίσκεται η μαρμάρινη θύρα. Δεξιά και αριστερά της, στην θέση των συνηθισμένων ημικιόνων, υπάρχουν ανάγλυφες ασπίδες, τις οποίες κοσμούσαν στην αρχαιότητα προτομές. Στις πλευρές, οι δύο στενές παραστάδες ορίζουν τα όρια της πρόσοψης. Πάνω από την μαρμάρινη θύρα βρίσκεται το επιστύλιο και η ζώνη με τα τρίγλυφα και τις μετόπες και μία πλατιά ζωφόρος στην θέση του αετώματος.



Η ζωφόρος αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο, αφού αρχικά έφερε στην επιφάνειά της ζωγραφική παράσταση (ύψους 0,63 μ.) η οποία ήταν ζωγραφισμένη όχι κατευθείαν πάνω στο κονίαμα, αλλά σε πίνακα από δέρμα και ξύλο που ήταν στερεωμένα στην επιφάνεια του τοίχου. Δυστυχώς η καταστροφή των οργανικών αυτών υλικών προκάλεσε την απώλεια του έργου.
Ο νεκρός του τάφου ήταν ένας έφηβος (ο Αλέξανδρος ο Δ' - υιός του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης - σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς) και τον συνόδευαν πολύτιμα όπλα, ασημένια και χάλκινα αγγεία κ.α. τα οστά του νεκρού ήταν φυλαγμένα σε μία ασημένια υδρία που ήταν στεφανωμένη με ένα πλούσιο χρυσό σταφάνι και βρέθηκε τοποθετημένη στην κοιλότητα μίας χτιστής, μικρής, κυβικής τράπεζας. Η ξύλινη κλίνη που ήταν στολισμένη με χρυσό, γυαλί και ελεφαντοστέϊνες ανάγλυφες μορφές, είναι το σπουδαιότερο έπιπλο της ταφής. Επάνω και γύρω από το έπιπλο αυτό, στο δάπεδο, ως τις γωνίες του θαλάμου, είχαν τοποθετηθεί τα όπλα του νεκρού, τα μεγάλα χάλκινα σκεύη καθημερινής χρήσης και τα πολύτιμα ασημένια αγγεία, ασημένια πιάτα κλπ του συμποσίου.

Τα διακοσμητικά στοιχεία του εσωτερικού του τάφου είναι λίγα και περιορίζονται στην στενή ζωφόρο του προθαλάμου, στο ύψος που αρχίζει να σχηματίζεται η καμάρα. Με έντονα χρώματα το θέμα των αλλεπάλληλα αγωνιζόμενων αρμάτων δημιουργεί μία εντυπωσιακή διακόσμηση.


Στον στενό προθάλαμο είχαν συγκεντρωθεί ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα ]

isabella

Τάφος ΙV - Ο τάφος των ελεύθερων κιόνων

Ο νεότερος από τους μνημειακούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας (αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα) βρίσκεται στην ακραία γραμμή της περιφερείας της και μάλιστα μόνο ένα μέρος του τάφου, ο θάλαμος, καλύφθηκε από τον μεγάλο τεχνητό λόφο, ενώ ο δρόμος του βρισκόταν έξω από την περίμετρό του. Η τύχη του μνημείου υπήρξε τραγική ]

isabella

Το Ηρώον



Τα λείψανα των λίθινων θεμελίων δίπλα στον τάφο της Περσεφόνης, ανήκουν σε ένα ξεχωριστό οικοδόμημα με διαστάσεις 9,6 x 8 μ. που είναι και το μοναδικό υπέργειο ανάμεσα στα μνημεία της Μεγάλης Τούμπας. Τα λιγοστά αυτά λείψανα δεν επιτρέπουν να σχηματίσει κανείς μία σαφή εικόνα της μορφής και λειτουργίας του οικοδομήματος. Το βέβαιο είναι χτίστηκε μετά από τον τάφο της "Περσεφόνης" και αμέσως δίπλα στον Τύμβο που αρχικά σκέπαζε τόσο τον τάφο αυτό, όσο και τον τάφο του Φιλίππου, μία χαρακτηριστική γειτνίαση που δεν μπορεί να είναι τυχαία. Ο Μ. Ανδρόνικος αναφέρει ότι η μόνη δυνατή ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για Ηρώο, ιερό αφιερωμένο στην λατρεία του νεκρού ή των νεκρών των γειτονικών τάφων οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ήταν απλοί θνητοί, αλλά κάποιοι που αξιώθηκαν λατρεία.

448 Επισκέπτες, 1 Χρήστης