Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 604
  • Total: 605
  • Leon

Πόσο «ελληνικό» είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο?

Ξεκίνησε από orxidea, Δεκεμβρίου 11, 2006, 07:03:26 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

orxidea

Πότε, πώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν σύμβολο;

[img]http]

Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες γενικά δοξασίες και παραδόσεις, αποτελούν ένα μίγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνο (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο) κι άλλων δοξασιών που αναμίχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.

Τον 4ο αιώνα μ.Χ. η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η μέρα της Γέννησης του Χριστού και ταυτόχρονα σαν η πρώτη μέρα του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου από το 336. Κι η ίδια αυτή μέρα ήταν κι η Πρωτοχρονιά.

Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ΄Αγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη, κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να εξελιχτεί προοδευτικά σ' ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της "Δωροθήκης"- του χώρου δηλαδή που σ'αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο.

Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο.

Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί.
[/i][/color]

orxidea



Το Χριστουγεννιατικο δεντρο
Το εθιμο του στολισμου ελατων, εχει τις ριζες του σε αρχαιο εθιμο των Αιγυπτιων, των Κινεζων και των Εβραιων που χρησιμοποιουσαν αειθαλη δεντρα, στεφανια και γιρλαντες ως συμβολα της αιωνιας ζωης. Η λατρεια των δεντρων ηταν συνηθεια των ειδωλολατρων Ευρωπαιων και επιβιωσε και μετα των εκχριστιανισμο τους σε διαφορα εθιμα. Οι Σκανδιναυοι διακοσμουσαν σπιτι κι αχυρωνα με φυτα για να μην πλησιαζει ο διαβολος. Οι Γερμανοι τοποθετουσαν ενα χριστουγεννιατικο δεντρο στην εισοδο του σπιτιου κατα τη διαρκεια των εορτων του χειμερινου ηλιοστασιου. Το χριστουγεννιατικο δεντρο των νεοτερων χρονων προερχεται απο τη Γερμανια. Σ' ενα λαϊκο μεσαιωνικο δραμα για τον Αδαμ και την Ευα το κυριοτερο μερος του σκηνικου ηταν ενα ελατο διακοσμημενο με μηλα, το οποιο συμβολιζε τον κηπο του Παραδεισου. Οι Γερμανοι εστηναν το δεντρο του Παραδεισου μεσα στα σπιτια τους στις 24 Δεκεμβριου, ημερα Θρησκευτικης εορτης του Αδαμ και της Ευας. Το στολιζαν με μπισκοτα και συχνα προσεθεταν κερια τα οποια συμβολιζαν το Χριστο. Στο ιδιο δωματιο υπηρχε και η πυραμιδα των Χριστουγεννων, μια τριγωνικη, ξυλινη κατσκευη με ραφια, πανω στην οποια τοποθετουσαν χριστουγεννιατικα ειδωλια, κλαδια, κερια και ενα αστερι. Το 16ο αι. εγινε η συγχωνευση της πυραμιδας των Χριστουγεννων και του δεντρου του Παραδεισου. Μεχρι το 19ο αι. το εθιμο του χριστουγεννιατικου δεντρου ειχε διαδοθει ευρεως. Στην Αγγλια εισηχθη στις αρχες του 19ου αι. και στα μεσα του εγινε ακομη πιο γνωστο χαρη στον πριγκηπα Αλβερτο, συζυγο της βασιλισσας Βικτωριας. Στην Αμερικη το εθιμο εισηχθη απο τους Γερμανους αποικους στις αρχες του 17ου αι. Στην Ελλαδα πολλοι επιζητουν την υιοθετηση ενος ομοιωματος καραβιου το οποιο ταιριαζει περισσοτερο στο θαλασσινο χαρακτηρα της χωρας μας και ταυτοχρονα αποτρεπει την καταστροφη των δασων μας.
[/i][/color]

orxidea



Ένας μύθος λέει πως ο Μαρτιν Λούθερ, ο ιδρυτής της προτεσταντικής
θρησκείας, ήταν ο πρώτος που έφερε το θεσμό του στολισμένου
χριστουγεννιάτικου δέντρου. Καθώς περπατούσε στο δάσος εμπνεύστηκε από
την ομορφιά των εκατομμυρίων αστεριών που τρεμόσβηναν πάνω στα κλαδιά
των δέντρων. Έτσι λοιπόν για να αναπαραστήσει αυτήν την όμορφη εικόνα
έκοψε ένα μικρό δέντρο και το πήγε σπίτι στην οικογένεια του. Τοποθέτησε
κεριά στα κλαδιά του δέντρου και γεννήθηκε η ιδέα του στολίσματος.



-Το πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο λέει ένας άλλος μύθος πως
έλαβε μέρος στην Ρίγα της Λετονίας το 1510.

-Τα περισσότερα «ψεύτικα» χριστουγεννιάτικα δέντρα κατασκευάζονται στην
Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

-Η πρώτη έντυπη εκτύπωση που αποτύπωνε χριστουγεννιάτικο δέντρο
εμφανίστηκε το 1531 στην Γερμανία.



-Για κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο που κόβεται δυο με τρεις σπόροι
φυτεύονται στην θέση του.

-Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα κόβονται εβδομάδες πριν βγουν
στην αγορά προς πώληση.

-Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χρειάζονται 7-10 χρόνια για να μεγαλώσουν.
[/i][/color]

Enia

μπράβο στους Γερμανούς λοιπόν!  :D  :cheers:


τα έλατα που κόβονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν καλλιεργηθεί ειδικά γι'αυτόν τον σκοπό. οπότε δεν ισχύει αυτό περί καταστροφής. κι έπειτα, υπάρχουν και τα ψεύτικα οικολογικά, ή ακόμα καλύτερα και σε γλάστρα για όσους και πάλι έχουν πρόβλημα συνείδησης...

σπίτι χωρίς δέντρο δε ζει χριστούγεννα...

cuba

nai sta pseytika xristoygenaitika dentra  plastika h siderenia alla oxi sta fysika dentra. ta fysika dentra mborei na einai oraia sthn emfanisi alla einai akomh pio oraia otan einai sto fysiko toys topo. diladh sto dasos.

Enia

εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ στο σαλόνι μου..!! και μάλιστα μεγάλο, πλούσιο δέντρο, ψηλό μέχρι το ταβάνι (κι έχουμε και ψηλοτάβανο σπίτι!).
κι ας μαδάνε οι βελόνες, είχε κι αυτό το χάρη του θυμάμαι... χωνόμουν κάτω από τα κλαδιά να τις σκουπίσω και αμέσως ξανάπεφταν  :lol:
όσο ήμουν παιδί παίρναμε πάντα αληθινό έλατο. ήταν φοβερή συγκίνηση όταν κουβαλούσαν με δυσκολία από τις σκάλες στον τρίτο όροφο το δέντρο!  :lol:
και μετά τα χριστούγεννα, το καίγαμε στο τζάκι... υπέροχο άρωμα...  :D

orxidea

Το χωριό των Χριστουγεννιάτικων δέντρων

[img]http]

H ελατοπανήγυρη του Tαξιάρχη
Tο 70% των χριστουγεννιάτικων δέντρων έρχεται από χωριά του όρους Xολομόντας



Επτά στα δέκα έλατα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αυτές τις ημέρες
προέρχονται από τα ορεινά χωριά του Χολομόντα. Οι περισσότεροι ελατάδες
του όρους κατοικούν στον Ταξιάρχη, ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 650,
σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου μεταφέρονται
σωροί τα έλατα προς τα αστικά κέντρα όλης της χώρας.

Κύριο μέλημα των ελατοπαραγωγών στον Ταξιάρχη αλλά και στα γύρω ορεινά
χωριά του Χολομόντα είναι να αναπληρώνουν κάθε χρόνο στο δεκαπλάσιο τα
κομμένα δέντρα του Δεκεμβρίου, τα οποία καλύπτουν το 70% των ελάτων που
πωλούνται τα Χριστούγεννα (φωτογραφία]
[/color]

cuba

Παράθεση από: "Enia"εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ στο σαλόνι μου..!! και μάλιστα μεγάλο, πλούσιο δέντρο, ψηλό μέχρι το ταβάνι (κι έχουμε και ψηλοτάβανο σπίτι!).
κι ας μαδάνε οι βελόνες, είχε κι αυτό το χάρη του θυμάμαι... χωνόμουν κάτω από τα κλαδιά να τις σκουπίσω και αμέσως ξανάπεφταν  :lol:
όσο ήμουν παιδί παίρναμε πάντα αληθινό έλατο. ήταν φοβερή συγκίνηση όταν κουβαλούσαν με δυσκολία από τις σκάλες στον τρίτο όροφο το δέντρο!  :lol:
και μετά τα χριστούγεννα, το καίγαμε στο τζάκι... υπέροχο άρωμα...  :D

    tora tis stolizeis enia plastiko? esy enia eixes tzaki kai to ekaiges. oi alloi poy den exoyn tzaki kai to petane pos nio8oyn? poy to plhronoyn kai meta apo liges meres to petane sta skoypidia?


  ego 8a h8ela na rotiso giati mono ta xristoygenna prepei na exoyne dentro sto spiti? ton ypoloipo xrono den to 8eloume? den mas aresei ? den 8a diakosmoysame to spiti mas me ena dentro?

Enia

τα τελευταία χρόνια, απ'όταν αγοράσαμε το ψεύτικο, δεν ξαναγοράσαμε αληθινό. αλλά είναι πρακτικό το θέμα, όχι ιδεολογικό.

φυσικά και όταν περάσουν οι γιορτές θα το πετάξεις το δέντρο! ξεραμένο θα το κρατήσεις?! και συνήθως οι ρακοσυλλέκτες κάνουν καλά τη δουλειά τους και τα δέντρα δεν καταλήγουν στις χωματερές.
όσο για ένα δέντρο σε γλάστρα... δεν είναι για όλους ιδανική λύση... είτε λόγω χώρου, είτε λόγω φροντίδας...

cuba

to epaggelma moy einai jyloyrgos. pote moy den exo kopsei kapio komati dentroy gia na to stoliso. sthn ellada syni8izame na stolizoyme karabia. pio nomizo prepei na to stolizoyn to karabi sta nhsia giati eixan pio poloys naytikoys apo thn sterea ellada. tora giati oloi trelenomaste gia dentro den mboro na to katalabo.

604 Επισκέπτες, 1 Χρήστης