Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 640
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 835
  • Total: 836
  • Leon

Σούπες

Ξεκίνησε από Ntama, Ιουλίου 16, 2005, 05:53:54 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ntama

Η ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΞΕΝΥΧΤΗ  



Οι Ουγγαρέζοι λένε οτι αυτή η σούπα είναι το καλύτερο γιατρικό μετά από ένα γερό μεθύσι, γιατί τονώνει και το σώμα και το μυαλό, όπως ο δικός μας πατσάς. Κάτι θα ξέρουν!




-20 γρ λαρδί ή βούτυρο
-20 γρ αλεύρι
-1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
-1/4 του κουτ. του γλυκού πάπρικα
-1 πρέζα πιπέρι
-2 & 2 ½ φλυτζάνια ζουμί από βρασμένο λάχανο
-150 γρ βρασμένο λάχανο, πολύ ψιλοκομμένο
-1 λουκάνικο χωριάτικο, τηγανητό, κομμένο φετούλες.




Ετοιμάζουμε το λαρδί και το αλεύρι με τον ακόλουθο τρόπο. Ζεσταίνουμε το λαρδί σε ένα μικρό κατσαρόλι και μόλις κάψει ελαφρά πασπαλίζουμε με το αλεύρι, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις πάρει ένα απαλό καφέ χρώμα, προσθέτουμε την πάπρικα και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό, αρωματίζουμε με το πιπέρι, ρίχνουμε το ζουμί του λάχανου και μετά από λίγο προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο λάχανο. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει λίγο η σούπα. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και σερβίρουμε αμέσως.

Eley8eros

Βρε Ntama τι παιδί είσαι εσύ? Ετοιμο για παντριά αν δεν είσαι ήδη . Σ ευχαριστεί ένας εργένης για τις υπέροχες συνταγές σου....

Ntama

νιε νιε νιεεεεε  :P  :P  :P  :P

ειμαι παιδι ετοιμο για παντρεία σου λέω!!!

τον γαμπρό δεν έχω βρεί ακόμη, αλλα που θα μου πάει λες???  :wink:

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΣΟΥΠΑ ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ  



Υπάρχουν τόσα είδη Μινεστρόνε όσοι και αυτοί που ασχολούνται με τη μαγειρική σε ολόκληρη την Ιταλία! Μπορούμε να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε ό,τι λαχανικό επιθυμούμε, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το προσωπικό μας γούστο. Στη συνταγή που περιγράφουμε και που είναι η πλέον δημοφιλής στη γειτονική μας χώρα, σημαντικό ρόλο στην τελική γεύση και την υφή παίζει η παρμεζάνα, η οποία εδώ προστίθεται σε μορφή φλούδας από το εξωτερικό περίβλημα του τυριού.




-3 σκελίδες σκόρδο
-3 μεγάλα, ξερά κρεμμύδια
-2 κλωνάρια σέλινο
-2 μεγάλα καρότα
-2 μεγάλες πατάτες
-100 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια
-100 γρ. κολοκυθάκια
-4 κουτ. της σούπας βούτυρο
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-60 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
-7 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
-1 κλαράκι βασιλικό πολύ ψιλοκομμένο
-100 γρ. τομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
-2 κουτ. της σούπας τοματοπελτέ
-100 γρ. παρμεζάνα κομμένη σε φλούδες
-90 γρ. σπαγκέτι, σπασμένα σε κομμάτια
-αλάτι και πιπέρι
-τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα




1. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα, τις πατάτες, τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια.
2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι μαζί, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το μπέικον και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε για 2 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα δύο λεπτά.
3. Προσθέτουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
4. Προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών, το βασιλικό, τις τομάτες, τον τοματοπελτέ και τις φλούδες της παρμεζάνας. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση, κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από το σκεύος τις φλούδες του τυριού.
5. Προσθέτουμε στο φαγητό τα σπαγγέτι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε σε μεγάλα και ζεσταμένα μπολ πασπαλίζοντας με την τριμμένη παρμεζάνα.

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ  



1 κεφαλάκι και τα εντόσθια ενός (μέτριου) αρνιού
3 καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κρεμμύδι ξερό
άνηθο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
χυμό 2 λεμονιών




Βάζετε το κεφαλάκι να βράσει με λίγο νερό. Ρίχνετε μαζί το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα. Όταν ψηθεί σουρώνετε το ζουμί και το κρατάτε για τη μαγειρίτσα. Πλένετε την κοιλιά με τα έντερα, την κόβετε σε 2-3 κομμάτια, τη ζεματίζετε με βραστό νερό, τα βάζετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου και μετά χύνετε το νερό που έβρασαν. Σε ρηχή και μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, προσθέτετε τα έντερα αφού τα ψιλοκόψετε, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν. Προσθέτετε σιγά-σιγά το ζωμό που είχατε φυλάξει και βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Δοκιμάστε με το πιρούνι το κρέας για να διαπιστώσετε αν ψήθηκε. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνετε το ρύζι.


Παράλληλα, σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά. Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύετε το αλεύρι στο χυμό των λεμονιών και το προσθέτετε στα αυγά. Προσθέτετε ελάχιστο ζωμό στην αρχή (για να μην κόψει) και ανακατεύετε συνέχεια με ένα πιρούνι.


Στη συνέχεια προσθέτετε αρκετό ζωμό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια, έως ότου γεμίσει το μπολ. Βγάζετε την κατσαρόλα με τα έντερα από τη φωτιά, προσθέτετε το μείγμα από το μπολ αργά, ανακινώντας την κατσαρόλα ελαφρά και σερβίρετε αμέσως.

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΜΙΓΜΑ ΠΕΣΤΟ  



-3 φέτες καπνιστό μπέικον
-2 κουτ. της σούπας βούτυρο
-450 γρ. μικρές πατάτες
-450 γρ. ξερά κρεμμύδια
-2 ½ φλιτζανιού ζωμό κότας
-2 ½ φλιτζανιού φρέσκο γάλα
-100 γρ. ζυμαρικό κοχυλάκι
-3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
-αρκετά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
-αλάτι και πιπέρι
-φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
-μερικές φέτες σκορδόψωμου για συνοδευτικό



ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο, φρέσκο μαϊντανό
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-2/3 φλιτζανιού κουκουναρόσπορους κοπανισμένους
-2 κουτ. της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
-2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
-1 πρέζα άσπρο πιπέρι
-3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο




1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα πέστο: ρίχνουμε όλα τα υλικά της στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για 2 λεπτά. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Τη διατηρούμε κατά μέρος, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
2. Ψιλοκόβουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Τηγανίζουμε το μπέικον, χωρίς λάδι ή βούτυρο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς, για να μην κολλήσουν τα υλικά.
3. Προσθέτουμε το ζωμό της κότας και το φρέσκο γάλα και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση. Xαμηλώνουμε, κατόπιν, τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλα 14 λεπτά.
4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και 2 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα πέστο. Ανακατεύουμε.
5. Μεταφέρουμε τη σούπα σε ατομικά μπολ ή βαθιά πιάτα και σερβίρουμε με τις φλούδες της παρμεζάνας και φρέσκο ψωμί, κατά προτίμηση σκορδόψωμο.

ChEf

Παράθεση από: "Ntama"ΦΑΣΟΛΑΔΑ  


1/2 κιλό Φασόλια μέτρια
2/3 φλ. Λάδι
1 Κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
2 Καρότα
4-5 κλωναράκια Σέλινο
Αλάτι - Πιπέρι
Χυμό Λεμονιού



Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα βάζουμε να μουσκέψουν από την προηγούμενη μέρα.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με το νερό να τα σκεπάζει.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα κομμένα σε φέτες και το σέλινο ψιλοκομένο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια αλλά χωρίς να λιώσουν.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι και χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να βράσουν και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Παραλλαγή


Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ τον οποίον ρίχνουμε μαζί με τα καρότα και το σέλινο

ChEf

Παράθεση από: "KiSSeS" Υλικά
2 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι πλιγούρι χοντρό
3 φλιτζάνια αλεσμένη τομάτα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
φρέσκος δυόσμος
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαζεύει. Προσθέτετε την τομάτα και τα αφήνετε να βράσουν. Βάζετε και το πλιγούρι με το νερό και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σούπα και να μαλακώσει το πλιγούρι. Ρίχνετε, τέλος, όσο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη χρειάζεται.

Σερβίρετε σε ξεχωριστά πιάτα με μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι στη μέση και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.

Jezebell

Βελουτέ κάστανου

Υλικά

    * 500 gr. ωραία κάστανα
    * 75 gr. βούτυρο
    * 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (ή 2 λίτρα νερό και τα λαχανικά με τα οποία θα φτιάχνατε το ζωμό)
    * 50 ml. κρέμα γάλακτος
    * 200 gr. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
    * Αλάτι
    * Πιπέρι

   



     

Ετοιμασία

   1. Βράζουμε τα κάστανα ώσπου να μαλακώσουν αρκετά και να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε.
   2. Αφαιρούμε και τις δύο φλούδες, και τα βάζουμε να βράσουν σε 2 λίτρα νερό με λαχανικά και μυρωδικά (τους πάει εξαιρετικά το σέλερυ και το πράσο, μην ξεχάσετε το μπουκέ γκαρνί) δεμένα σε τουλπάνι ή δύο λίτρα ζωμό λαχανικών. Μαζί με τα κάστανα βάζουμε στην κατσαρόλα και το ψωμί.
   3. Φέρνουμε την κατσαρόλα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κι αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 40 λεπτά, μισοσκεπασμένη.
   4. Οταν είναι έτοιμη η σούπα, αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα, και περνάμε τη σούπα από σίτα (αν υπάρχουν στερεά κομμάτια τα πιέζουμε με κουτάλι για να περάσουν από τη σίτα).
   5. Επαναφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά σε πολύ χαμηλή φωτιά να δέσουν και να ομογενοποιηθεί η σούπα.
   6. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τη σούπα καυτή και τη συνοδεύουμε με κρουτόν που φτιάχνουμε με βούτυρο.

Jezebell

Παράθεση από: "voliwtisa"Oι σούπες μου αρέσουν...

Γι'αυτή που τρελαίνομαι είναι τα γιουβαρλάκια

H μαμά τα πετυχαίνει...και μας τρελαίνει  :)

Για δοκιμάστε και εσείς

Έχουμε και λέμε :

 
Υλικά:    
-   2 φλιτζανάκια Ρύζι
-   1 μεγάλο Κρεμμύδι(α)
-   2 Αυγό(ά)
-   1 χουφτίτσα Αλάτι
-   1 κουταλάκι Πιπέρι
-   4 κουταλιές Βούτυρο
-   8 ποτήρια Νερό
-   λίγο Αλεύρι
-   1 Λεμόνι(α)
-   1 κιλό Κιμάς

Τρόπος παρασκευής
Ζυμώνουμε τον κιμά με ένα φλυτζανάκι ρύζι, ένα αυγό, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα αλευρώνουμε.
Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και καβουρδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το νερό.
Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια.
Μετά από 30 λεπτά βάζουμε και ένα φλιτζανάκι ρύζι.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και το λεμόνι. Προσθέτουμε σιγά σιγά 1 φλιτζανάκι από το ζεστό ζωμό της σούπας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο σιγά σιγά στη σούπα και ανακατεύουμε.

Good luck
 :)

835 Επισκέπτες, 1 Χρήστης