Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 278
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 390
  • Total: 391
  • Leon

Μύθοι

Ξεκίνησε από maria20, Ιουλίου 28, 2009, 12:16:18 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

maria20

Όταν μιλάμε για “μύθους”, εννοούμε ιστορίες που είναι απτές, φτιαγμένες από αίμα, σάρκα και σκατά.

maria20

10 μύθοι στην πυρά του καλοκαιριού

Κάθε εποχή συνοδεύεται από τους ισχυρισμούς της που προκαλούν σύγχυση στους μη ειδήμονες. Διαλέξαμε τους πιο δημοφιλείς για το καλοκαίρι και τους υποβάλαμε σε μικροσκοπικό έλεγχο ζητώντας από τέσσερις ειδικούς να εξετάσουν την εγκυρότητά τους. Η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, ο διαιτολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής, ο παθολόγος Κωνσταντίνος Δουμουχτσής και ο φυσικός-μετεωρολόγος Νίκος Μαζαράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

1ος μύθος
Οι σταράτες επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντιηλιακή προστασία.

H δερματολόγος εξηγεί: Είναι γεγονός ότι τα σταράτα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα της χρωστικής μελανίνη στο δέρμα τους δεν καίγονται τόσο εύκολα όσο οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με φωτότυπους Ι και ΙΙ. Η έξτρα προστασία όμως που προσφέρει η περίσσια μελανίνης αφορά στο έγκαυμα και όχι στις άλλες βλάβες τις οποίες προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, όπως είναι η πρόωρη γήρανση και το μελάνωμα, μια επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, ακόμα και το μαύρισμα αποτελεί πρώιμη μορφή ηλιακής βλάβης, αφού κάποια από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας «θυσιάζονται», προκειμένου να απελευθερώσουν τη χρωστική τους. Αρα, ακόμα και όσοι μαυρίζουν υφίστανται συσσωρευτικές βλάβες από τον ήλιο, αν δεν χρησιμοποιήσουν αντιηλιακό.

2ος μύθος
Δεν κινδυνεύουμε από αφυδάτωση, αν πίνουμε νερό όταν διψάμε.

Ο διαιτολόγος εξηγεί: Για να φτάσει το μήνυμα της αφυδάτωσης στον εγκέφαλο, ώστε να αντιληφθούμε τη δίψα, το ποσοστό των υγρών έχει ήδη μειωθεί σημαντικά στο σώμα. Ειδικά το καλοκαίρι, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης αυξάνεται κατακόρυφα η απώλεια νερού από τους ιστούς, η εκδήλωση της αφυδάτωσης γίνεται τόσο αργοπορημένα που δεν πρέπει να αποτελεί προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου. Συνεπώς, για να διατηρήσουμε τα αποθέματα υγρών στον οργανισμό μας πρέπει να πίνουμε νερό και άλλα υγρά (φυσικοί χυμοί φρούτων και άπαχο γάλα) τακτικά, ακόμα κι αν δεν διψάμε. Ακόμα πιο συνεπείς πρέπει να είμαστε με τη λήψη υγρών όταν κάνουμε κατάχρηση καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως ο καφές και το τσάι, που εντείνουν την αφυδάτωση προκαλώντας διούρηση.

3ος μύθος
Δεν μαυρίζουμε όταν φοράμε αντιηλιακό.

H δερματολόγος εξηγεί: Η σωστή φράση είναι «δεν καιγόμαστε όταν φοράμε αντιηλιακό». Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος στην πόλη και την παραλία, προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο των σοβαρών αθροιστικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τα αντιηλιακά προϊόντα περιέχουν στη σύνθεσή τους φίλτρα που παρατείνουν τη φυσική αντοχή του δέρματος στον ήλιο, χωρίς να επηρεάζουν την έκκριση και διάχυση της μελανίνης, στην οποία οφείλεται το μπρούντζινο χρώμα. Συνεπώς, φορώντας αντιηλιακό όχι μόνο μαυρίζουμε αλλά εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διάρκεια στο μαύρισμα, αφού η επιδερμίδα δεν ξεφλουδίζει.

4ος μύθος
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερο φαγητό σε σχέση με το χειμώνα.

Ο διαιτολόγος εξηγεί: Δεν πρόκειται ακριβώς για μύθο αφού επαληθεύεται κατά το ήμισυ. Κι αυτό γιατί λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας μειώνονται οι καύσεις στον οργανισμό και συνεπώς ελαττώνονται οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες. Επίσης, είναι λογικό να μειωθεί η θερμιδική πρόσληψη σε περιόδους ζέστης καθώς τότε αποφεύγουμε την κατανάλωση λιπαρών τροφών -που είναι και οι πιο θερμιδοφόρες- επειδή επιβαρύνουν την πέψη. Από την άλλη, ωστόσο, το καλοκαίρι συνεπάγεται και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως είναι η κολύμβηση και τα άλλα σπορ της παραλίας, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε έξτρα ενέργεια. Συνεπώς, οι λάτρεις των σπορ δεν πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη φαγητού αλλά να προτιμήσουν τα πολλά, μικρά και ελαφρά γεύματα, που δεν βαραίνουν το στομάχι.

5ος μύθος
Για να μαυρίσουμε πρέπει πρώτα να κοκκινίσουμε.

H δερματολόγος εξηγεί: Το κοκκίνισμα αποτελεί πρώτη ένδειξη ηλιακού εγκαύματος και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται υποχρεωτικό στάδιο της διαδικασίας του μαυρίσματος. Αλλωστε, αναλόγως με το αν το δέρμα τους μόνο κοκκινίζει ή μαυρίζει απευθείας, διακρίνονται οι άνθρωποι -με βάση το φωτότυπό τους- σε πέντε κατηγορίες, που ξεκινούν από την πολύ λευκή επιδερμίδα της καυκάσιας φυλής μέχρι τη μελαμψή των Αφρο-αμερικανών. Οσοι λοιπόν κοκκινίζουν στον ήλιο είναι περισσότερο ευάλωτοι στις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και συνεπώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν φωτογήρανση ή δερματικό καρκίνο με την πάροδο των ετών, αν εξακολουθούν να μη χρησιμοποιούν προστασία.

6ος μύθος
Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα μετά το φαγητό.

Ο παθολόγος εξηγεί: Δεν πρόκειται για μύθο αλλά για ιατρικό κανόνα τον οποίο δεν πρέπει να παραβούμε, καθώς στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού από παλινδρόμηση τροφής. Συνεπώς, επιβάλλεται να περιμένουμε δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό προτού βουτήξουμε για να κολυμπήσουμε, αν και το ακριβές χρονικό διάστημα παραμονής εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα της καταναλωθείσας τροφής. Περισσότερο χρόνο πέψης απαιτούν οι λιπαρές τροφές, καθώς τα λίπη αργούν να διασπαστούν στο στομάχι.

7ος μύθος
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο.

Ο παθολόγος εξηγεί: Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, κάθε άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο επτά ώρες ύπνου την ημέρα, κάτι που φυσικά εξαρτάται από την οργανική του κατάσταση και την ηλικία του. Το καλοκαίρι δεν ενεργοποιείται κάποιος ειδικός μηχανισμός που να περιορίζει τις ανάγκες σε ύπνο. Ωστόσο, είναι πιθανό, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, να διαταράσσονται η έκκριση μελατονίνης και ο κιρκαδιανός ρυθμός, που ελέγχει την υπνηλία και την εγρήγορση. Τέτοιου είδους διαταραχές μπορούν να υπαγορεύσουν λιγότερες ώρες ύπνου, όχι όμως υποχρεωτικά στο σύνολο του πληθυσμού.

8ος μύθος
Τα γιατροσόφια της γιαγιάς θεραπεύουν τα ηλιακά εγκαύματα.

H δερματολόγος εξηγεί: Το βούτυρο, η ντομάτα, το αγγούρι και η οδοντόπαστα -δηλαδή όλες εκείνες οι συμβουλές που έδινε η γιαγιά για τα «ατυχήματα» της παραλίας- δεν αποτελούν την ενδεικνυόμενη θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων, παρά το ότι ανακουφίζουν από το κάψιμο. Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό, χρειάζεται επειγόντως να το δει γιατρός. Αν δεν είναι -μέχρι να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή- μπορούμε να δροσίσουμε την πληγείσα περιοχή με δροσερό νερό και στη συνέχεια να απλώσουμε πάνω της ειδική κρέμα κατά των εγκαυμάτων. Για την αντιμετώπιση του πόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρύα κομπρέσα ή παγοκύστη αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί ο πάγος απαγορεύεται να έρθει απευθείας σε επαφή με το καμένο δέρμα.

9ος μύθος
Ο ήλιος καίει μόνο μεταξύ 12 μ. με 2 μ.μ.

Ο φυσικός-μετεωρολόγος εξηγεί: Ο ήλιος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Οι ακτίνες του γίνονται πιο επιβλαβείς τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., καθώς τότε πέφτουν σχεδόν κάθετα στην επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα να διανύουν μικρότερη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα και να απορροφώνται λιγότερο από το στρώμα όζοντος. Αντίθετα, νωρίτερα το πρωί και αργότερα το απόγευμα, η UV ακτινοβολία φτάνει με εξασθενημένη ένταση στη Γη, γιατί καθώς πέφτει με μεγάλη κλίση απορροφάται περισσότερο από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, λόγω της καταστροφής που έχει υποστεί το στρώμα όζοντος, την τελευταία 15ετία έχει μειωθεί σημαντικά η απορρόφηση όλου του UV φάσματος, κάτι που σημαίνει ότι οι ακτίνες του ήλιου έχουν γίνει πιο επιθετικές. Ετσι μειώνεται δραστικά, σε σχέση με το παρελθόν, ο χρόνος παραμονής στον ήλιο που προκαλεί βλάβη ίδιου βαθμού.

maria20

10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Είναι αναμφίβολα ένα από τα συχνότερα σε εμφάνιση, γυναικεία προβλήματα και αποτελεί την έκφραση τριών βασικών καταστάσεων, που συνήθως συνυπάρχουν. Η κακή κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού και η τοπική, έντονη διόγκωση των λιποκυττάρων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε κυτταρίτιδα. Παρακάτω παραθέτουμε μύθους που αξίζει να γνωρίζετε για τον αιώνιο βραχνά των γυναικών...
Μύθος Νο 1: Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα
Η αλήθεια είναι ότι η κυτταρίτιδα σχηματίζεται από μία ιδιαίτερη συμπεριφορά του λίπους και όχι από την παρουσία του αυτή καθαυτή. Έτσι, ακόμη και μια αδύνατη γυναίκα μπορεί να έχει δέρμα με όψη ‘πορτοκαλιού’ ενώ μια υπέρβαρη όχι.
Μύθος Νο 2: Η κυτταρίτιδα προκαλείται από την κακή διατροφή
Αν και η κακή διατροφή μπορεί να αποτελεί παράγοντα εμφάνισης της κυτταρίτιδας, εντούτοις, η ‘καπιτονέ’ όψη είναι ένα φυσιολογικό γυναικείο χαρακτηριστικό στενά συνδεδεμένο με τη γενετική προδιάθεση, με τα οιστρογόνα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της. Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου μιας γυναίκας αλλά και το έντονο στρες έχουν την τάση να εντείνουν το πρόβλημα.
Μύθος Νο 3: Τα αδυνατιστικά προϊόντα αποτελούν μια καλή, αλλά προσωρινή λύση στο πρόβλημα
Τα νέας γενιάς προϊόντα αδυνατίσματος είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία αδυνατίσματος, να μεταμορφώσουν την υφή του δέρματος και να μετατρέψουν το τοπικό αδυνάτισμα σε μία απόλαυση χωρίς κόπο. Και αν αυτά συνoδεύονται από μία ισορροπημένη διατροφή και συχνή άσκηση τότε τα αποτελέσματα μπορούν να μην είναι προσωρινά.
Μύθος Νο 4: Κάποια ειδικά χάπια κάνουν θαύματα
Αν και τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα δεν θεωρούνται βλαβερά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αποκλειστικό μέσο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Μύθος Νο 5: Η σοκολάτα κάνει κακό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας (έστω και καθημερινά), δεν επιβαρύνει το πρόβλημα αλλά ούτε και το δημιουργεί.
Μύθος Νο 6: Τα αναψυκτικά χειροτερεύουν τη κατάσταση

Η θεωρία ήταν ότι το νάτριο στα αναψυκτικά δημιουργούσε «πρήξιμο» στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαθουλώματα στην επιδερμίδα. Πρόσφατες έρευνες όμως, δείχνουν ότι τα ήδη παραμορφωμένα λιποκύτταρα βρίσκονται μέσα στον συνδεκτικό ιστό, στον οποίο και δεν μπορεί να επιδράσει το νάτριο. Χωρίς λοιπόν να ανήκουν στην κατηγορία της υγιεινής διατροφής, βάσει του αποτελέσματος των ερευνών, τα αναψυκτικά δεν επηρεάζουν την κυτταρίτιδα.
Μύθος Νο 7: Κυτταρίτιδα αποκτάς μετά τα 40

Δυστυχώς κι αυτό είναι λάθος! Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία. Απλά, στις μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο χαλαρό το δέρμα με αποτέλεσμα να γίνεται και περισσότερο εμφανής.
Μύθος Νο 8: Εμφανίζεται μόνο στους μηρούς και τους γλουτούς

Μπορεί αυτά τα δύο σημεία να είναι και τα πιο συνηθισμένα, αλλά το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και στα μπράτσα, το στομάχι ή την πλάτη.
Μύθος Νο 9: Ο καφές βοηθάει

Ο καφές που πίνετε σαφώς… όχι! Ίσα, ίσα που δημιουργεί και κατακράτηση υγρών. Η καφεϊνη από την άλλη είναι μια διαφορετική υπόθεση. Αποτελεί βασικό συστατικό των αντικυτταριτιδικών κρεμών και (σε συνδυασμό με άλλα συστατικά) αποδίδει.
Μύθος Νο 10: Το μαύρισμα την καμουφλάρει

Αυτός και αν είναι μύθος! Μπορεί η επιδερμίδα σας να φαίνεται ηλιοκαμένη και πιο… ερωτική, αλλά σίγουρα δεν εξαφανίζει τα σημάδια. Σκεφτείτε το, με αυτή τη λογική όλες οι γυναίκες της Μεσογείου και οι έγχρωμες απανταχού δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ… πρόβλημα!

maria20

10 Μύθοι της Γυμναστικής

Έχουμε ασχοληθεί με τους δημοφιλείς μύθους περί γυμναστικής στο παρελθόν. Ωστόσο οι μύθοι γύρω από τη σωματική άσκηση είναι πολλοί. Επηρεάζουν τον τρόπο που γυμναζόμαστε, αλλά και τα αποτελέσματα της γυμναστικής μας. Είναι καιρός, λοιπόν, να καταρρίψουμε μερικούς ακόμα και να μάθουμε τι στ' αλήθεια ισχύει.

1. Τα μεγαλόσωμα, μυώδη άτομα μετατρέπουν τους μυς σε λίπος όσο μεγαλώνουν.
Λίπος και μύες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυξάνοντας το μέγεθος των μυών, αυξάνεται ο ιστός που καταναλώνει θερμίδες. Όταν οι μύες μειώνονται σε όγκο, μειώνεται αντίστοιχα και η ικανότητα του οργανισμού να κάψει θερμίδες. Ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση λίπους και ο καθένας που σταματάει ένα βαρύ πρόγραμμα άρσης βαρών, θα πρέπει είτε να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει ή να αυξήσει τις αεροβικές ασκήσεις. Αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, οι επιπλέον είναι βέβαιο ότι θα μετατραπούν σε λίπος και θα αποθηκευτούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

2. Ένα άτομο δεν μπορεί να αρχίσει να γυμνάζεται όταν ξεπεράσει κάποια ηλικία.
Σίγουρα είναι δυσκολότερο για κάποιον που βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία να αρχίσει να γυμνάζεται και αυτό εξαιτίας προβλημάτων στο κυκλοφορικό, στα ανακλαστικά, καθώς και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και ανάκαμψη από ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα, που είναι πολύ συνηθισμένες σε άτομα άνω των 50 ετών.

3. Δεν παίζει ρόλο η σειρά με την οποία ασκούμε τις μυϊκές ομάδες.
Κάποιες ασκήσεις γυμνάζουν μια συγκεκριμένη περιοχή, άλλες περισσότερες περιοχές του σώματος. Αν, για παράδειγμα, κάνουμε άρσεις βαρών στον πάγκο, δεν δουλεύουμε μόνο τους μυς του στήθους αλλά και τους μυς των ώμων, καθώς και τους τρικέφαλους. Το πρόγραμμα που προβλέπει άρσεις βαρών για ενδυνάμωση των μυών του στήθους τη μια μέρα και ασκήσεις για τους τρικέφαλους την επομένη, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασκεί τις ίδιες μυϊκές ομάδες. Αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική. Για να είμαστε σίγουροι ότι η γυμναστική που κάνουμε θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να αφήσουμε να περάσουν 48 ώρες πριν επαναλάβουμε ασκήσεις που γυμνάζουν τις ίδιες μυϊκές ομάδες.

4. Τα sit-ups ή άλλες ασκήσεις για τους κοιλιακούς εξαφανίζουν το λίπος από την κοιλιά.
Είναι πιθανότατα ο μύθος στον οποίο πιστεύουμε οι περισσότεροι και αυτό εξαιτίας όλων των διαφημίσεων για τα διάφορα μηχανήματα που υπόσχονται άμεση εξαφάνιση του λίπους από το στομάχι και την κοιλιά. Η αλήθεια είναι απ το λίπος βρίσκεται πάνω από τους μυς της κοιλιάς και όσα sit-ups και να κάνουμε δεν θα δούμε κανένα αποτέλεσμα αν δεν χάσουμε το λίπος. Γι' αυτό θα χρειαστεί ένας συνδυασμός αεροβικής γυμναστικής, που θα περιλάμβανα ασκήσεις αντίστασης και δίαιτα.

5. Κάποιες ασκήσεις γραμμώνουν τους μυς, άλλες αυξάνουν τον όγκο τους.
Δεν υπάρχουν ασκήσεις που έχουν τον ένα και όχι τον άλλο στόχο. Μια άσκηση «δουλεύει» μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Η διαφορά στο αποτέλεσμα εξαρτάται από την ένταση της άσκησης. Οι ασκήσεις με πολλά βάρη αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, ενώ η χρήση μικρότερων βαρών προκαλεί στρες στους μυς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δύναμη τους, αλλά όχι και η μάζα τους.
6. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μας χρειάζεται πολλή γυμναστική.
Δεν είναι αλήθεια. Η πολύωρη άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, ωστόσο, για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εναλλάσσουμε το ρυθμό της άσκησης. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν το τρέξιμο εναλλάσσεται με γρήγορο βάδισμα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται και μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, κάτι που είναι αποτελεσματικότερο για τη βελτίωση της υγείας, σε σχέση με τη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού. Έτσι αυξάνεται και ο ρυθμός του μεταβολισμού, βοηθώντας μας να κάψουμε λίπος και να χάσουμε κιλά.

7. Στην αύξηση της μυϊκής μάζας δεν παίζει ρόλο η ολοκλήρωση της κίνησης, αλλά τα μεγάλα βάρη.
Η θεωρία ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνεται όσο περισσότερα βάρη σηκώνουμε, δεν ισχύει. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να το πετύχουμε αυτό είναι να εκτελούμε ολόκληρη την κίνηση της άσκησης και σταδιακά να αυξάνουμε τα βάρη έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον ίδιο κανόνα. Είναι καλύτερα να επιδιώκουμε να ολοκληρώνουμε την άσκηση και να μην εκτελούμε όλο το set, παρά να ολοκληρώνουμε το set χωρίς να εκτελούμε όλη την κίνηση.

8. Θα γίνεις θέαμα στο γυμναστήριο αν έχεις περιττά κιλά.
Πολλοί διστάζουν να πάνε στο γυμναστήριο ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, όταν γυμνάζονται, δεν ενδιαφέρονται για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, τι φοράει, αν είναι υπέρβαρος ή όχι. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο που πάτε, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο.

9. Το τρέξιμο κάνει τι πρόσωπό μας πλαδαρό.
Μύθος και αυτό. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται είναι ότι η πίεση που ασκείται στο δέρμα του προσώπου εξαιτίας των κραδασμών που προκαλούνται από το τρέξιμο δεν του επιτρέπει να συγκρατήσει το νερό και έτσι αφυδατώνεται. Όμως, η αφυδάτωση που προκαλείται μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικά ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση. Η πλαδαρότητα στο πρόσωπο των δρομέων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, είναι κάτι το παροδικό. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την εμφάνιση του και καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης.

10. Το κολύμπι δεν είναι αποτελεσματικό στην καύση των θερμίδων γιατί κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Κι όμως, όπως όλες οι αεροβικές ασκήσεις έτσι και το κολύμπι βοηθά πολύ στην καύση των θερμίδων. Η «ψυκτική» δράση του νερού στο σώμα δεν μειώνει την ικανότητα μας να κάψουμε θερμίδες. Ακόμη και στην περίπτωση που ίσχυε ότι το κρύο νερό μειώνει την κατανάλωση θερμίδων, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μπορούμε να ασκηθούμε πιο έντονα μέσα στη θάλασσα, ακριβώς γιατί η θερμοκρασία του σώματος παραμένει χαμηλή. Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν όταν μπαίνουμε στο κρύο νερό και αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι δουλεύουμε σκληρά, οπότε καταναλώνουμε και περισσότερη ενέργεια.

maria20

10 μύθοι σχετικά με την
προστασία μας από τον ήλιο

• Μήπως δεν είστε σίγουροι για το σωστό τρόπο με τον οποίο εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τον ήλιο;
• Μήπως ακούτε από άλλους αντιφατικές απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να προστατεύσεστε από τον ήλιο;
• Θα θέλατε να ξεκαθαρίσετε τους μύθους που επικρατούν και να λάβετε τις σωστές πληροφορίες;
Τότε διαβάστε:

Μύθος 1
Τα παιδιά μας πρέπει να τα εκθέτουμε πολύ στον ήλιο για να μην τους λείψει η
βιταμίνη D
ΛΑΘΟΣ
• Λόγω της κοντινής απόστασης της Αυστραλίας στον ισημερινό και την λεγόμενη ‘τρύπα του όζοντος’, τα σημερινά παιδιά στη ΝΝΟ, λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τις καθημερινές τους ασχολίες, ακόμη κι όταν είναι καλά προστατευμένα, με καπέλα και αντηλιακή κρέμα.
• Είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν σε ασχολίες έξω από το σπίτι καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρέπει όμως να προσέχουν, δηλαδή να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και αντηλιακή κρέμα. Πρέπει να αποφεύγουν την απ’ ευθείας έκθεσή τους στον ήλιο – δηλαδή να προτιμούν όσο γίνεται τη σκιά. Ακόμα και στη σκιά τα παιδιά λαμβάνουν όλα τα αγαθά που έχει να τους προσφέρει ο ήλιος.

Μύθος 2
Εάν το μωρό μου έχει ‘ίκτερο’ ή έχει ερεθιστεί από τις πάνες,
η έκθεση στον ήλιο,
τού κάνει καλό.
ΛΑΘΟΣ
• Η εσκεμένη αυτή έκθεση ενός μωρού στον ήλιο δεν κάνει καλό ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο.
• Ο ερεθισμός από τις πάνες και τα ούρα θέλουν αέρα και όχι ήλιο.
• Η ‘χρυσή’ είναι μία συνηθισμένη κατάσταση για νεογέννητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα εξαφανιστεί χωρίς φάρμακα, παρ’ όλ’ αυτά θα πρέπει το μωρό να εξετάζεται από το γιατρό και όχι να το εκθέτουμε στον ήλιο.

Μύθος 3
Η χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου στο δέρμα.
ΛΑΘΟΣ
• Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα αυτό δημιουργείται όταν το άτομο χρησιμοποιεί αντηλιακή κρέμα για να κάθεται όσο περισσότερο γίνεται στον ήλιο. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά η αντηλιακή κρέμα μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου στο δέρμα.
• Για να λειτουργήσει σωστά, η αντηλιακή κρέμα πρέπει να απλωθεί 20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, να είναι 30 + και να την απλώνουμε ξανά στα εκτεθιμένα μέλη του σώματος κάθε 2 ώρες, εφόσον βρισκόμαστε ακόμη στον
ήλιο.

Μύθος 4
Το παιδί μου είναι μελαχροινό, άρα δεν διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα
ΛΑΘΟΣ
• Το χρώμα του δέρματός μας, προσφέρει μηδαμινή προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.
• Ανεξαρτήτου χρώματος στο δέρμα, όλοι όσοι που έχουμε ζήσει τα παιδικά μας χρόνια στην Αυστραλία βρισκόμαστε σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα.

Μύθος 5
Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα ο καρκίνος στο δέρμα. Είναι θεραπεύσιμος και συνήθως εμφανίζεται στους ηλικιωμένους.
ΛΑΘΟΣ
• Μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερη ηλικία. Είναι ένας συνηθισμένος καρκίνος μεταξύ νέων στη ΝΝΟ. Το μελάνωμα είναι συνηθισμένο σε γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών και σε άνδρες από 25-54.
• Η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος μπορεί να είναι χρονοβόρα, οδυνηρή και να αφήσει σημάδια.
• Το μελάνωμα δεν εμφανίζεται πάντα σε μέρη του σώματος τα οποία εκτίθονται στον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Να εξετάζετε το δέρμα σας συχνά και να επισκέπτεστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή.

Μύθος 6
Παίρνει τουλάχιστον μισή ώρα για να καεί κάποιος από τον ήλιο.
ΛΑΘΟΣ
• Σε ορισμένα μέρη της ΝΝΟ μπορεί κάποιος να καεί από τον ήλιο μέσα σε 11 λεπτά, εξαιτίας των πολύ δυνατών ακτίνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• Είναι απαραίτητο να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον ήλιο όταν ασχολείστε με την αυλή ή τον κήπο, με τον ίδιο τρόπο όπως εάν θα είσαστε στη θάλασσα ή σε μία εκδρομή. Οι καθημερινές ενασχολήσεις στον ήλιο συμβάλλουν για όλες τις παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσει, όπως για παράδειγμα προβλήματα με τα μάτια.
• Τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται συνεχώς και να βεβαιώνεστε ότι απλώνουν την αντηλιακή τους κρέμα κάθε δύο ώρες κι ότι φορούν τα κατάλληλα ρούχα και καπέλο ιδιαίτερα τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το απόγευμα.

Μύθος 7
Η αντηλιακή κρέμα περιέχει τοξίνες.
ΛΑΘΟΣ
• Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αποδείξεις για καμία αντηλιακή κρέμα παρασκευασμένη στην Αυστραλία.
• Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της ελέγχονται και εγκρίνονται από ειδικό οργανισμό και εγκρίνονται σαν ασφαλή.
• Η αντηλιακή κρέμα που παρασκευάζει το Αντικαρκινικό Συμβούλιο – Cancer Council – περιέχει τα λιγότερα χημικά.

Μύθος 8
Εάν απλώσω την αντηλιακή μου κρέμα μία φορά, είναι αρκετή για ολόκληρη την ημέρα.
ΛΑΘΟΣ
• Μία φορά δεν είναι αρκετή. Η κρέμα πρέπει να απλώνεται κάθε δύο ώρες στα σημεία εκείνα του σώματος που βλέπει ο ήλιος.
• Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Πρέπει να συνδιάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, καπέλο και σκιά. Πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκεστε στον ήλιο τις ώρες όπου η ακτινοβολία είναι πιο δυνατή.
• Καμία αντηλιακή κρέμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται απλά για να αυξήσετε την ώρα που κάθεστε στον ήλιο.

Μύθος 9
Χρησιμοποιώντας σπρέι μαυρίσματος το δέρμα μου μαυρίζει κι έτσι δεν κινδυνεύω από τον ήλιο.
ΛΑΘΟΣ
• Χρησιμοποιώντας σπρέι μαυρίσματος στην ουσία βάφετε το δέρμα σας. Δεν παίζει κανένα ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας προστατεύεται από τον ήλιο.
• Τα προϊόντα για ‘ψεύτικο μαύρισμα’ δεν παρέχουν καμία προστασία από τον ήλιο.
• Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να μαυρίσει κανένας.
• Τα κρεβάτια μαυρίσματος, τα λεγόμενα ‘σολάριουμς’ δεν είναι ασφαλή.

Μύθος 10
Δεν μπορώ να καώ από τον ήλιο όταν βρίσκομαι μέσα στο αυτοκίνητο
ΛΑΘΟΣ
• Είναι πολύ πιθανό κάποιος να καεί από τον ήλιο μέσα στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια.
• Αν και το γυαλί μειώνει τη δύναμη της ακτινοβολίας από τον ήλιο, κρατά περίπου το ένα τρίτο αυτής.
• Να προσέχετε τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο.
CANCER COUNCIL NSW, 2004
4

katinaki

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αποδείξεις για καμία αντηλιακή κρέμα παρασκευασμένη στην Αυστραλία.

τυχεροί οι Αυστραλοί :mrgreen:

390 Επισκέπτες, 1 Χρήστης