Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 224
  • Total: 225
  • Leon

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Ξεκίνησε από gavrina, Απριλίου 30, 2007, 11:27:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gavrina

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ.

[size=9]Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Η ΙΔΡΥΣΗ

Ο Πειραιάς του 1925. Καμινάδες εργοστασίων, εργατιά, εμπορικά μαγαζιά. Το λιμάνι πολύβουο. Μετανάστευση, επαρχιώτες περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες διατυπώσεις. Πρόσφυγες, περήφανοι άνθρωποι της Ιωνίας που ήρθαν στον Πειραιά για να γλιτώσουν από τη φωτιά και την καταστροφή. Ατελείωτο ανθρωπομάνι να ψάχνει να σκεπάσει την ανέχεια του. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες γεννιέται ο Ολυμπιακός, ο Θρύλος μας, στον Πειραιά στις 10 Μαρτίου 1925 στην «Ταβέρνα του Μοίρα» που βρισκόταν στη σημερινή οδό Καραολή & Δημητρίου.


Ολυμπιακός. Το φαινόμενο του Πειραιά που έγινε φαινόμενο και ολόκληρης της Ελλάδας. Η απάντηση του εργατικού Πειραιά στον αστισμό της Αθήνας, η απάντηση των προλετάριων στους κυριλέδες του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος των καταγωγίων του ρεμπέτικου, απέναντι στους φρεσκοξυρισμένους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Οι δημιουργοί του Ολυμπιακού, αυτοδημιούργητοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Έμποροι οι Ανδριανοπουλαίοι, μεσαίος βιομήχανος ο Μανούσκος, ανώτερος δημόσιος λειτουργός ο Καμπέρος. Το όνομα το δίνει ο οξύνους Καμπέρος, αυτός είναι ο ανάδοχος. Έτσι, για να περικλείει τον Ολυμπισμό, την Ολυμπιακή ιδέα, το αθάνατο αθλητικό πνεύμα. Εύλογη λοιπόν η συμβολική σημασία του δαφνοστεφανομένου νικητή στο σήμα που επιλέχθηκε.

Οι διοικητικοί παράγοντες συγκεντρώνουν στην ομάδα την «αφρόκρεμα» του ποδοσφαιρικού Πειραιά. Δεν ήταν δύσκολο. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, με τη μεγάλη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να έδινε πολλή σημασία στο ποδόσφαιρο. Η λέσχη του ήταν στέκι των πλουσίων, των ανώτερων τάξεων της πόλης. Σάματις τι ήταν το ποδόσφαιρο τότε; Σχεδόν απαγορευμένο, παιχνίδι των φτωχών στις αλάνες των εργατοσυνοικιών.
Τι γίνεται με το γήπεδο; Η λύση θα δοθεί με το Ποδηλατοδρόμιο. Είχε φτιαχτεί για τους ποδηλατικούς αγώνες του 1896. Σε μία γωνία του μάλιστα, σε κάτι παραπήγματα, στεγάζονταν προσφυγικές οικογένειες. Η συμφωνία των διοικήσεων κλείστηκε γρήγορα, η ανάγκη να στεγαστεί αγωνιστικά ο Ολυμπιακός ήταν μεγάλη. Έστω με μεγάλη οικονομική θυσία, λόγω των υψηλών ποσοστών, το Ποδηλατοδρόμιο βρέθηκε να φιλοξενεί τους αγώνες και τις προπονήσεις. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι το Ποδηλατοδρόμιο του 1925, το Καραϊσκάκη αργότερα, το Καραϊσκάκη του μέλλοντος, θα στέγαζε την ομάδα-θρύλο του Ελληνικού αθλητισμού.

Σεπτέμβριος 1924, τα πρώτα ψήγματα του δαφνοστεφανομένου εφήβου εμπεριέχονται στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η διάλυση του ΑΠΣΠ (Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς) αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ίδρυση του μεγαλύτερου αθλητικού συλλόγου στην Ελλάδα. Η τάση για την απόκτηση ολοκληρωτικής αυτονομίας οδήγησε σε νέα διάσπαση και παράλληλα σε αναζήτηση ενός ισχυρού συμμάχου ο οποίος βρέθηκε στο πρόσωπο του ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η συνέχεια αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας ενός πραγματικού ΘΡΥΛΟΥ!!!

Από αντίπαλους, δυνατός ήταν ο Εθνικός στον Πειραιά. Στην Αθήνα, πρώτος και «καμαρωτός» ο Παναθηναϊκός του Νικολαΐδη, του Ασπρογέρακα, του Πιερράκου. Από κοντά ο Απόλλων και ο Πανιώνιος (ομάδες με προϊστορία στη Σμύρνη) και η ΑΕΚ. Στη Θεσσαλονίκη οι τρεις γνωστοί και μη εξαιρετέοι, Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής. Πρωταθλήματα, νίκες, θρίαμβοι, μεγάλες επιτυχίες.

Με οποιοδήποτε σύστημα και αν διεξαγόταν το πρωτάθλημα (η ΕΠΟ πειραματιζόταν αλλάζοντας το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων), ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής. Όπου και αν πήγαινε να παίξει οι αντίπαλοι άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα της ήττας. Από το 1930-31, που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα, μέχρι το 1940, το κατέκτησε 6 συνολικά φορές.

Η ίδρυση είχε πιάσει τόπο.


1925

30 Απριλίου 1925 και ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα και μάλιστα Ευρωπαϊκή αφού στην πρώτη του επίσημη παρουσία αντιμετωπίζει την ομάδα του Γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ'Αρκ στην οποία επιβάλλεται με το ευρύ 5-0!

Την ίδια χρονιά οι ερυθρόλευκοι κατακτούν και τον πρώτο τους τίτλο αφού ανακηρύσσονται Πρωταθλητές Πειραιά. Η ...δυναστεία της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού στα πρώτα της... επεισόδια έχει ως βασικούς πρωταγωνιστές τους αδελφούς Ανδριανόπουλους οι οποίοι αποτελούν τα 4/11 της βασικής ομάδας των Πρωταθλητών.

1926

Και το 1926 το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο αφού ο Ολυμπιακός στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής με μόλις μία ήττα στο παθητικό του που προήλθε από τον αιώνιο αντίπαλο με σκόρ 2-1. Η πικρή γεύση όμως των «άσχημων αποτελεσμάτων», έκανε πολύ καιρό να εμφανιστεί στα στόματα παικτών και φιλάθλων της λαοφιλέστερης ομάδας της χώρας αφού για τα επόμενα τρία χρόνια οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν ΑΗΤΤΗΤΟΙ.



1927

Το 1927 η ίδρυση της ΕΠΟ επισημοποιεί τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας ενώ ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο και να μοιράζει αφειδώς γκολ. Eνδεικτικά αναφέρεται: ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 7-1, ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 6-2..! Τρίτο σερί πρωτάθλημα και Παγκόσμια αποκλειστικότητα για τους ερυθρόλευκους η παρουσία ΠΕΝΤΕ αδελφών στην ενδεκάδα αφού προστέθηκε και ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος!

1927/28

Η πρώτη και τελευταία ουσιαστική σύμπραξη ΟΣΦΠ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ πραγματοποιείται το 1928 εξαιτίας της διένεξης των ερυθρολεύκων με την ΕΠΟ με αποτέλεσμα την δημιουργία του ΠΟΚ καθώς και την παράλληλη αποχώρηση των δύο μεγάλων ομάδων από το Αθηναϊκό, μιμούμενες το παράδειγμα του Ολυμπιακού.

Ωστόσο την συγκεκριμένη χρονιά δεν υπήρξε αγωνιστική αδράνεια αφού οι εκπρόσωποι του ΠΟΚ ήρθαν σε συνενόηση με Ευρωπαϊκές ομάδες και διοργάνωσαν ένα τριεθνές τουρνουά με την επωνυμία Κύπελλο Πάσχα. Όπως ήταν αναμενόμενο και αυτό το τρόπαιο κατακτήθηκε από τους παίκτες του Ολυμπιακού οι οποίοι αξιώνουν πλέον να αποτελούν αθλητές ενός σωματείου που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ!

1928/29

Ούτε και το 1929 αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα σε ΠΟΚ και ΕΠΟ με αποτέλεσμα να διοργανωθεί εκ νέου το Κύπελλο Πάσχα το οποίο προστέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι παράλληλα δημιουργούν ένα ακατάρριπτο για τα ελληνικά δεδομένα αφού παραμένουν για τρία χρόνια αήττητοι (14 Μαρτίου 1926 έως 3 Μαρτίου 1929) με τον συμπολίτη Εθνικό να βάζει τέλος στην φρενήρη πορεία των παικτών του Ολυμπιακού.

1929/30

Μια από τις πιο αρνητικές χρονιές της ιστορίας του Ολυμπιακού είναι εκείνη του 1930 καθώς οι ερυθρόλευκοι πέφτουν θύματα ατυχών συγκυριών με αποτέλεσμα να χάσουν το πρωτάθλημα και παράλληλα να πληγωθεί το γόητρο τους. Η συμμετοχή έξι παικτών των ερυθρολεύκων στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε συνδυασμό με τις κακουχίες του ταξιδιού αλλά και το άσχημο τελικό αποτέλεσμα κατέστησε τους αθλητές σωματικά και ψυχολογικά ράκη με φυσική συνέπεια στο παιχνίδι που ακολούθησε να μην παρουσιαστούν όπως πρέπει.

Η προσπάθεια για αναβολή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό έπεσε στο κενό. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος ξεκινούσε. ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 8-2..! Μοναδικό σημείο αναφοράς για την αποφράδα εκείνη την χρονιά ήταν η μεταγραφή του μεγαλύτερου Έλληνα διεθνή οπισθοφύλακα της εποχής από τον Εθνικό, του Φίλιππου Κουράντη.

1930/31  

Πρώτο ΕΠΙΣΗΜΟ πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας και ... αποκατάσταση της τάξης! Ο Ολυμπιακός παίρνει άτυπη ρεβάνς από τον αιώνιο αντίπαλο και μαζί το πρωτάθλημα ...δια περιπάτου! Οι νίκες επί του Παναθηναϊκού με 3-2 και 2-0 αποτελούν ηχηρή απάντηση στους πράσινους κομπασμούς για το ατυχές αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει το γεγονός ότι το 1931 γράφτηκε και ο πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού από τον Μίμη Βασιλειάδη.

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής στο 7ο πρωτάθλημα Πειραιά και ο Παναθηναϊκός στο 8ο πρωτάθλημα Αθήνας και ο Αρης στο 8ο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Ετσι, διεξήχθη ένα ακόμη πρωτάθλημα μεταξύ αυτών των τριών ομάδων και της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, του Εθνικού και του Απόλλωνα για να βγει ο πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κατέκτησε το πρωτάθλημα τερματίζοντας πρώτος στη βαθμολογία με 24 βαθμούς σε 14 αγώνες αφήνοντας δεύτερο τον Παναθηναϊκό με 19 βαθμούς και τους ίδιους αγώνες.

Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 3-2 στις 12 Απριλίου του 1931 χάρη σε γκολ των Ντίνου (5) και Βασίλη Ανδριανόπουλου (80) και του Τερζάκη (87). Νικητές ήταν οι πρωταθλητές και στην έδρα τους (το ποδηλατοδρόμιο) στις 17/5. Βασίλης και Γιώργος Ανδριανόπουλος και Τερζάκης οδήγησαν τους Πειραιώτες σε νίκη με 3-1 επί του αιωνίου αντιπάλου. Προπονητής εκείνη τη χρονιά ήταν ο Ούγγρος, Γιόζεφ Κόβατς.

1931/32

Με την σταδιακή αποχώρηση των αδελφών Ανδριανόπουλου και σε συνδυασμό με την μερική ανανέωση της ομάδας καθώς και την αγωνιστική άνοδο του Άρη ο τίτλος του Πρωταθλήτη Ελλάδας μετακόμισε στην συμπρωτεύουσα. Αγωνιστική ύφεση λοιπόν για την ομάδα του Ολυμπιακού η οποία όμως δεν κράτησε για πολύ............

1932/33  

Επιστροφή στον ...δρόμο των επιτυχιών μετά από μια μικρή ...παράκαμψη. Ο νέος ερυθρόλευκος θρίαμβος είχε ως θεμέλιο την απόλυτη επικράτηση επί του αιώνιου αντιπάλου με το ευρύ 6-1!!! Το πρωτάθλημα «ενλιμενίζεται» ξανά!!! To όνομα με το οποίο ταυτίζεται η συγκεκριμένη περίοδος είναι του Γιάννη Βάζου που δημιουργεί το μοναδικό ρεκόρ σύμφωνα με το οποίο ήταν πρώτος σκόρερ επί 14 συναπτά έτη (1933-1947)!!!

Ο Ολυμπιακός τερματίζει πρώτος στο Νότο (είχε αλλάξει το σύστημα) με 12 βαθμούς έναντι 10 της ΑΕΚ σε 8 αγώνες. Ο Αρης καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο Βορρά με 7 βαθμούς σε 4 αγώνες. Στον τελικό γύρο του πρωταθλήματος στον οποίο συμμετέχει ο Ολυμπιακός, ο Αρης και η ΑΕΚ, νικά με 3-2 τον Αρη στο Χαριλάου (14/5/1933) με γκολ των Λεωνίδα Ανδριανόπουλου (11 και 47) και Συμεωνίδη (15).

Στο Ποδηλατοδρόμιο (21/5/1933) είναι καταιγιστικός και συνθλίβει με 5-0 (15, 46, 47, 74 Βάζος, 70 Θ.Συμεωνίδης) τους κίτρινους. Δύο νίκες πέτυχε και επί της ΑΕΚ. Με 3-1 στο γήπεδο Ρουφ (18/6/1933) και με 3-2 στο Ποδηλατοδρόμιο (2/7/1933). Η ανωτερότητα της ομάδας του Ούγγρου, Τίμπορ Εσερ, ήταν ξεκάθαρη.

1933/34  

Πριν από τα δραματικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες, σε απόδοση και παραγωγικότητα, χρονιές του. Οι ερυθρόλευκοι ήταν κυριολεκτικά σαρωτικοί και δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην τροπαιοθήκη της Ζέας . Πρωταθλητής Πειραιά , Πρωταθλητής Εθνικής Κατηγορίας , κάτοχος Κυπέλλου Πάσχα , κάτοχος Κυπέλλου Πόλεων!!!

Πρωτιά , όμως, και στα εισιτήρια αφού ο μέσος όρος ανέρχεται στα 1380 έναντι 1205 του Παναθηναϊκού.Την ίδια περίοδο η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού αποδεικνύει την «μεγαλοκαρδία» του και γλιτώνει τον «αιώνιο» αντίπαλο από βέβαιο υποβιβασμό ο οποίος είχε τερματίσει τελευταίος.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που ακολουθεί υπάρχουν όμιλοι Βορρά και Νότου όπου Ηρακλής (10 βαθμούς σε 6 αγώνες) και Ολυμπιακός (15 βαθμούς σε 10 αγώνες) τερματίζουν στην κορυφή. Ετσι, οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες στον τελικό του πρωταθλήματος. Στις 10/6 του 1934 ο Ολυμπιακός νικά με 3-2 (57, 80 πεν. Θ.Συμεωνίδης και 68 Γρηγοράτος οι σκόρερ) στη Θεσσαλονίκη αν και χάνει με 2-0 στο ημίχρονο, και στη ρεβάνς επικρατεί με 2-1 (24 Ράγκος και 72 Θ.Συμεωνίδης οι σκόρερ) στις 17/6 και παίρνει πανηγυρικά τον τίτλο.

1934/35

Ο Ολυμπιακός ως εκ θαύματος δεν ανακηρύσσεται Πρωταθλητής... και αυτό βέβαια όχι για αγωνιστικούς λόγους αλλά απλώς γιατί το Εθνικό Πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε!!! Μοναδικό ξεχωριστό στατιστικό στοιχείο αποτελεί το ότι οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του
επί της Βεμί με το ...ευρύ 18-0!

1935/36  

Στο τελευταίο Εθνικό Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε και πάλι Πρωταθλητής,και μάλιστα αήττητος, διασύροντας για μια ακόμη φορά τον Παναθηναϊκό με το ντροπιαστικό 6-1!!! Τα υπόλοιπα παιχνίδια αποδείχτηκαν ρουτίνα για τους ερυθρόλευκους και πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις δεν άφησαν κανένα αντίπαλο να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία τους στον Eλλαδικό χώρο. Παράλληλα δύο νέοι ποδοσφαιριστές άρχισαν να αποδεικνύουν την αξία τους, ο Κορσιάνος και ο Δεπούντης αποτελούν πλέον αναπόσπαστα στελέχη της βασικής ενδεκάδας.

Αυτός ο τίτλος έμεινε στην ιστορία γιατί ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις πιο μεγάλες νίκες εις βάρος του Παναθηναϊκού στην ιστορία του. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1936, ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 6-1 τους πράσινους στο Ποδηλατοδρόμιο και πήρε... εκδίκηση για την τεσσάρα (4-1) από το τριφύλλι στον αγώνα του πρώτου γύρου.

Η «χρυσή ενδεκάδα»: Γραμματικόπουλος, Χρυσαφόπουλος, Μαλευρής, Γιάνναρος, Κορσιάνος, Σχινάς, Δεπούντης, Ράγκος, Βάζος, Συμεωνίδης, Αναματέρος. Προπονητής: Νίκος Πανόπουλος. Τα γκολ σημείωσαν οι: 4, 11, Δεπούντης, 15 Αναματέρος, 37 Κρητικός, 55 Μαλεύρης, 62, 84 Βάζος.

Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής με 23 βαθμούς σε 14 αγώνες έναντι 18 του Παναθηναϊκού και 17 του 3ου Απόλλωνα.

1936/37  

Ο Ολυμπιακός κάνει προσπάθεια για επαναφορά του θεσμού της εθνικής κατηγορίας αλλά οι «πράσινοι» αντιτίθενται με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η πρόταση τους. Οι Πειραιώτες κατακτούν το Πρωτάθλημα στον Πειραιά αλλά και το Ελλάδας χωρίς να χάσουν ούτε ένα βαθμό. Το τουρνουά του Πάσχα είναι ο μόνος τίτλος που χάνει ο Ολυμπιακός καθώς δεν έγινε αντιληπτή η ισοφάριση σε 1-1 στον αγώνα με την ΑΕΚ από τον διαιτητή της συνάντησης κ.Πασαλάρη!!!

Εξʼ άλλου στο πλαίσιο ενός άτυπου σούπερ-καπ οι ερυθρόλευκοι αποδέχονται την πρόταση των... αιωνίων για την πραγματοποίηση του αγώνα και ενώ κατά την διάρκεια του βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 4-0 κατάφεραν να ισοφαρίσουν 4-4 και να προκαλέσουν τον πανελλήνιο θαυμασμό! Στον συγκεκριμένο αγώνα έλαμψε το αστέρι του Βάζου ενώ την ίδια χρονιά η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού κάνει τρεις σπουδαίες μεταγραφές, τους αδελφούς Χέλμη και τον Κασιμάτη.

Το... στόρι είναι γνωστό. Ο Ολυμπιακός τερματίζει πρώτος στον Πειραιά, ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα και ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις συνθέτουν ένα νέο πρωτάθλημα όπου οι «ερυθρόλευκοι» αποδεικνύουν πώς είναι με διαφορά ανώτεροι από τους άλλους. Ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο με 8 βαθμούς σε 4 ματς και αφήνει ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό 2ο και 3ο αντίστοιχα με 2 βαθμούς. Στις 18/4/1937 ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με γκολ του Βάζου στο 27ο και 2-0 (χωρίς αγώνα) στο Ποδηλατοδρόμιο. Ισάριθμες είναι οι νίκες και επί του ΠΑΟΚ (5-1 στο γήπεδο του δικεφάλου) και 2-0 στη Λεωφόρο!

1937/38  

Το πρωτάθλημα παίρνει και πάλι το... φυσικό του χρώμα !! Μία από τα ίδια και το 1938. Αντίπαλοι αυτή τη φορά στην τελική φάση ο Άρης και ο Απόλλωνας που γνώρισαν από δύο ήττες έκαστος από το θρύλο των ελληνικών γηπέδων.

Ολυμπιακός, Απόλλωνας και Αρης τερματίζουν πρώτοι σε Πειραιά, Αθήνα και Θεσσαλόνικη αντίστοιχα και αργότερα μάχονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός είναι μια κλάση ανώτερος από τους άλλους δύο και τερματίζει πρώτος με 8 βαθμούς σε 4 ματς έναντι 4 του Απόλλωνα και του Αρη. Χαρακτηριστικό είναι πως κερδίζει με 3-2 τον Αρη στη Θεσσαλονίκη και 5-1 στη Λεωφόρο και με 3-2, 3-1 τον Απόλλωνα στη Λεωφόρο δύο φορές. Προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο Αυστριακός, Πίτερ Λαντ.

1938/39

Πρόκειται ίσως για την πιο... στείρα χρονιά του Ολυμπιακού αφού οι ερυθρόλευκοι παρ΄ όλο που είχαν πολύ καλή απόδοση κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιο τίτλο χάνοντας το πρωτάθλημα Πειραιά από τον συμπολίτη Εθνικό και το Πανελλήνιο από την ΑΕΚ με διαφορά τερμάτων.

1940-1944

27 Οκτωβρίου 1940 λήγει η πρώτη περίοδος της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αρχίζει η βάσανος της Ελλάδας για πολλά ακόμη χρόνια. Ο αθλητισμός περνάει σε δεύτερη μοίρα και την θέση του δίνει στην προσπάθεια για εθνική επιβίωση. Το ποδόσφαιρο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κυριολεκτικά φυτοζωεί και η αθλητική παρουσία γίνεται αισθητή μόνο μέσω φιλικών αγώνων και ανεπίσημων τοπικών διοργανώσεων καθώς κάθε άλλη κίνηση οι κατακτητές την θεωρούσαν υπονομευτική για το καθεστώς. Ωστόσο οι ερυθρόλευκοι το 1943 κατακτούν το Κύπελλο Πάσχα και το κύπελλο Δημάρχου Πειραιά, το 1944 εκ νέου το κύπελλο Πάσχα αλλά και το Κύπελλο Ελευθερίας.

1945/46

Το πρώτο πρωτάθλημα της μεταπολεμικής εποχής ανήκει στην ομάδα του Άρη και το Κύπελλο Πάσχα στον Ολυμπιακό που συνέτριψε με 5-0 τον Παναθηναϊκό. Το μεγάλο κέρδος όμως για τους ερυθρολεύκους είναι ο Ανδρέας Μουράτης που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την μετέπειτα γιγάντωση του Ολυμπιακού.
1946/47  

Οπως ανέφερε η προκήρυξη του πρωταθλήματος, δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι δύο πρώτες ομάδες στα τοπικά των τριών μεγάλων ενώσεων. Δηλαδή, ΑΕΚ και Πανιώνιος στην Αθήνα, Ολυμπιακός και Ατρόμητος στον Πειραιά και Μακεδονικός, Ηρακλής στην Θεσσαλόνικη.

Ο Ηρακλής προβάλλει σθεναρή αντίσταση αλλά τελικά μένει ένα βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 25 βαθμούς σε 10 αγώνες, ο Ηρακλής 24 και ο 3ος Πανιώνιος 23. Προπονητής του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν ήταν ο Θέμος Ασδέρης.

Το πρώτο «ερυθρόλευκο» κύπελλο άργησε κάπως αλλά ήταν εντυπωσιακό. 5-0 τον Ηρακλή στον τελικό της Λεωφόρου, με τρία γκολ του Βάζου και από ένα των Ν. Βασιλείου και Χατζησταυρίδη. Ήταν και το πρώτο ντάμπλ του Ολυμπιακού.

1947/48  

Το Πρωτάθλημα, πλέον, αποτελεί ...ιδιοκτησία του Ολυμπιακού όχι όμως και το Κύπελλο το οποίο περνάει στα χέρια του Παναθηναϊκού. Οι διακρίσεις όμως για τους παίκτες της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού την συγκεκριμένη χρονιά δεν σταμάτησαν καθώς επικρατώντας της ΑΕΚ με 4-1 και 2-1 αλλά και του ΠΑΟ με 2-0 και 4-0 κατέκτησαν και το Κύπελλο Χριστουγέννων.

Ο Απόλλωνας από την Αθήνα, ο Ολυμπιακός από τον Πειραιά και ο ΠΑΟΚ από την Θεσσαλονίκη κατακτούν την πρωτιά στα τοπικά πρωταθλήματα και κοντράρονται για το Πανελλήνιο. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11/4/1948 και ολοκληρώθηκαν στις 13/6/1948. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-1 τον ΠΑΟΚ, στη Λεωφόρο, και 3-0 στη Θεσσαλονίκη. Με τον Απόλλωνα αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στη Λεωφόρο και νίκησε 2-1 στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο με 11 βαθμούς σε 4 ματς, ο Απόλλωνας ήταν δεύτερος με 8 και ο ΠΑΟΚ τρίτος με 5. Προπονητής ήταν ο Θεολόγης Συμεωνίδης.

1948/49

Mε τον ίδιο ζήλο οι Πειραιώτες ρίχτηκαν στη μάχη του πρωταθλήματος και την νέα χρονιά. Με το ...καλημέρα κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Πειραιά και στην συνέχεια εξακολούθησαν την προσπάθεια τους για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το σκηνικό ήταν γνώριμο με τον Ολυμπιακό να είναι ασταμάτητος ακόμη και όταν μες το γήπεδο εισβάλλουν φίλαθλοι, εξ αιτίας του επεισοδίου που δημιούργησε ο Σταφυλίδης εναντίον του Αποστολόπουλου μετά από βίαιο μαρκάρισμα, όπως στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (2-0) στο οποίο τελικά οι πράσινοι μηδενίστηκαν.

Όμως μια κίνηση καθαρού ...ανφαίρ από την ομάδα του Άρη, παρατάσσοντας την αναπληρωματική ομάδα σε αγώνα ρεβάνς με τον ΠΑΟ λόγω παραπόνων από τον πρώτο αγώνα, παραχώρησε το Πρωτάθλημα στον ...αιώνιο αντίπαλο. Τέλος για μια ακόμη φορά το Κύπελλο Πάσχα είχε χρώμα κόκκινο.

1949/50

Τι κι αν ο Ολυμπιακός κατέκτησε για μια ακόμη φορά το Πειραϊκό, τι κι αν η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο, τι κι αν ματαιώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα η ουσία εκείνης της χρονιάς ήταν αλλού!!! ΔΑΡΙΒΑΣ, ΚΟΤΡΙΔΗΣ, ΔΡΟΣΟΣ, ΣΟΥΛΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΜΠΕΜΠΗΣ, ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ, ΜΟΥΡΑΤΗΣ!!! Η υπερομάδα του Ολυμπιακού είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

1950/51  

Το καλύτερο ξεκίνημα για την δημιουργία μιας αυτοκρατορίας είναι ένα ντάμπλ. Αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους υπόλοιπους αντιπάλους και μάλιστα θέλοντας να αποδείξει την παντοκρατορία του κατέκτησε και το Κύπελλο Πάσχα με μεγάλη άνεση. Η αρχή για την δημιουργία μιας χρυσής δεκαετίας είχε ήδη γίνει.

Αήττητος και με... περίπατο κατέκτησε τον τίτλο ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν πρώτοι στον Πειραιά, ο Πανιώνιος στην Αθήνα και ο Ηρακλής στην Θεσσαλόνικη. Οι αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ξεκίνησαν στις 18/2/1951 με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη χάρη σε γκολ του Μπέμπη στο 9ο λεπτό. Η συνέχεια είναι ανάλογη. Οι Πειραιώτες νικούν 3-1 τον Πανιώνιο, και δύο φορές με 4-1 τον Ηρακλή εντός και εκτός έδρας. Τελική βαθμολογία: Ολυμπιακός 12 σε 4 ματς, Πανιώνιος και Ηρακλής 5 βαθμούς. Εκείνη τη σεζόν ο πρωταθλητής είχε προπονητικό δίδυμο αποτελούμενο από τους Γιάννη και Βαγγέλη Χέλμη.

Νέο κύπελλο, νέο ντάμπλ, άτυχο «θύμα» στον τελικό ο ΠΑΟΚ. Νίκη με 4-0 χάρις σε 3 γκολ του Δαρίβα.

1951/52  

Στην σκιά του πρώτου ποδοσφαιρικού σκανδάλου που προέκυψε από την συνάντηση μεταξύ Φωστήρα και Παναθηναϊκού το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναβάλλεται με την δικαιολογία ότι πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως η Εθνική Ομάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι. Παρ όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι εμφανίζονται για μια ακόμη φορά σαρωτικοί κατακτώντας το Κύπελλο, το Πρωτάθλημα Πειραιά, το τουρνουά Χριστουγέννων και ένα νυκτερινό τουρνουά που διοργανώθηκε από τις ομάδες του ΠΟΚ.

Τρίτος τελικός για τον Ολυμπιακό και τρίτο κύπελλο. Αντίπαλος ο Πανιώνιος. Μετά την ισοπαλία 2-2 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά και ο Θρύλος με γκολ των Μπέμπη και Κανσού κέρδισε 2-0.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης κυριαρχίας του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή είναι ότι τα 7/11 του βασικού κορμού της Εθνικής Ελλάδας αποτελούνται από ποδοσφαιριστές της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού.

1952/53  

Οι ερυθρόλευκοι αναδεικνύονται εκ νέου Πρωταθλητές Πειραιά και θέτουν ως επόμενο στόχο τους το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο διεκδικούν μέχρι τέλους με τον ...αιώνιο αντίπαλο και τελικά χάνουν αφού στον πρώτο αγώνα το αποτέλεσμα ήταν 1-1 και στο δεύτερο 0-0. Έτσι ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο μέσα στο γήπεδο του αφού οι ερυθρόλευκοι αγωνίζονταν μες την Λεωφόρο ώντες για μια ακόμη φορά... άστεγοι όπως και για τα επόμενα 4 χρόνια. Στον αντίποδα όλων αυτών το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας ανήκει για πάντα στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό αφού όπως ορίζει ο νόμος μετά από τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις περνάει στα χέρια του νικητή.

Για να φτάσει η ομάδα του Πειραιά στην τριτη συνεχόμενη κατάκτηση επιβλήθηκε του ΠΑΟ με 2-1 και της ΑΕΚ με 3-2. Συναρπαστικός ο τελικός στη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 3-0 της ΑΕΚ, η τελευταία μείωσε σε 3-2 χωρίς να καταφέρει να ισοφαρίσει. Στα παραπάνω προστέθηκαν τα Κύπελλα Χριστουγέννων και Πάσχα. Την ίδια χρονιά οι ερυθρόλευκοι ξεκινούν και την ευρωπαϊκή τους καταξίωση πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις όπως με την Πρωταθλήτρια Σουηδίας Μάλμο (2-0), την Πρωταθλήτρια Δανίας Μπολντ (3-2), την Άντμιρα (2-1) και την Ρασίγκ Μαλίν (4-1).

1953/54  

Επιτέλους ξανά δυνατό και ενιαίο Πρωτάθλημα αφού παίρνει και πάλι Πανελλήνιο χαρακτήρα. Το σύστημα αλλάζει. Διοργανώνεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, προπομπός της Εθνικής Κατηγορίας. Εκτός από τα τοπικά Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και ο Βόρειος και Νότιος περιφερειακός όμιλος.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν έξι ομάδες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Νίκη Βόλου και Παναχαϊκή. Με αυτήν ακριβώς τη σειρά τερμάτισαν στο τέλος. Όπως είναι γνωστό από το παρελθόν τα ...δύσκολα ταιριάζουν στην ομάδα του Ολυμπιακού που αποδίδοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο κατακτά και πάλι το ΝΤΑΜΠΛ!!!

Ένας ακόμη παράγοντας που επιβεβαιώνει την δαιμονιώδη φόρμα των εκπροσώπων του PORTO LEONE είναι ότι σε δέκα παιχνίδια σημείωσαν 33 γκολ!! Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος με 28 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός δεύτερος με 25. Σʼ εκείνο το πρωτάθλημα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντραρίστηκαν γερά και χαρακτηριστικό είναι πως στα μεταξύ τους ματς και οι δύο συναντήσεις έληξαν ισόπαλες με 1-1. Το αρνητικό για τους «ερυθρόλευκους» ήταν πως αγωνιζόντουσαν και τις δύο φορές στην έδρα του αντιπάλου, τη Λεωφόρο δηλαδή.

Να σημειωθεί πως η σεζόν αυτή στιγματίστηκε θετικά από την πρώτη εμφάνιση του Ηλία Υφαντή, ενός από τους πιο «μεγάλους» παίκτες της ένδοξης ιστορίας του Ολυμπιακού. Ο Υφαντής, γέννημα-θρέμα των Πειραιωτών (ξεκίνησε από τα τσικό της ομάδας) εξελίχθηκε σε έναν από τους ηγέτες του. Παράλληλα προστίθενται ικανότατοι ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Ολυμπιακού όπως ο Κώστας Πολυχρονίου. Σʼαυτό το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είχε προπονητές τους Γιάννη και Βαγγέλη Χέλμη.

Τέταρτο συνεχόμενο κύπελλο και νέο νταμπλ. Η Δόξα Δράμας προσπάθησε να ανακόψει στο τέλος την πορεία των «ερυθρόλευκων», υποτάχθηκε όμως στη ανωτερότητα του Θρύλου και έχασε 2-0.

1954/55  

Ισχυε το ίδιο σύστημα. Τελικά, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Απόλλωνας, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός Βόλου και Παναιτωλικός ήταν οι ομάδες που τερμάτισαν πρώτες σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόρειο και Νότιο περιφερειακό όμιλο αντίστοιχα και συμμετείχαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος με 29 βαθμούς, σε 10 ματς, ο Παναθηναϊκός δεύτερος με 25 και ο Απόλλωνας τρίτος με 22. Στα ματς με τον «αιώνιο», ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στο πρώτο ματς (8/5/1955) και νίκησε με 2-1 (18 Υφαντής και 71 Ιωάννου τα γκολ του Ολυμπιακού) στο δεύτερο που έγινε στις 17/7. Και τα δύο διεξήχθησαν στη Λεωφόρο.

Οι ερυθρόλευκοι εξακολουθούν να αγωνίζονται εκτός έδρας αλλά αυτό δεν τους πτοεί καθώς κατακτούν και πάλι το Πρωτάθλημα Πειραιά αλλά και το Πανελλήνιο με ένα σερί άξιο ιδιαίτερης μνείας αφού περιελάμβανε 9 νίκες και μόλις μία... ισοπαλία!!! Ωστόσο τα πάντα κρίνονται στον τελευταίο αγώνα με τον Παναθηναϊκό όπου οι παίκτες του Ολυμπιακού επιδεικνύουν καρδιά Πρωταθλητή και επικρατούν με 2-1 χάρη σε γκολ των Υφαντή και Ιωάννου. Τέλος στην ομάδα του Πειραιά ανήκει και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου που κατακτήθηκε με σχετική άνεση. Προπονητής ήταν ο Θεολόγος Συμεωνίδης.

1955/56  

Όσοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μάλλον έχουν δίκιο καθώς ο Ολυμπιακός είχε ανέκαθεν καταβολές ...αστέγου χωρίς όμως αυτό να τον επηρεάζει όπως και τώρα. Μολαταύτα οι ερυθρόλευκοι αναδεικνύονται και πάλι Πρωταθλητές Ελλάδας αλλά και Πειραιά. Ο μόνος τίτλος που χάθηκε ήταν αυτός του Κυπέλλου σ ενα αγώνα που η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 αλλά για τους Πειραιώτες ακυρώθηκαν ΤΡΙΑ γκόλ!!!

Η χρονιά πάντως δεν ήταν και πολύ εύκολη για τους παίκτες της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού καθώς το πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό όπου το τελικό 0-0 έδωσε τον τίτλο στο μόνιμο ...ιδιοκτήτη του! Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς της Λεωφόρου. Κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που οδηγούσε την...κούρσα αλλά τελικά δεν τα κατάφερε στο τέλος αφού δεν επέδειξε την ανάλογη διάρκεια και ψυχραιμία.

Εξ ίσου σημαντική ήταν όμως και η Ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού αφού πέτυχε πολύ σημαντικές νίκες κόντρα στην Ραπίντ Βιέννης με 2-1 και τον Ερυθρό Αστέρα με το ίδιο σκορ. Ως επιστέγασμα της απόλυτα επιτυχημένης χρονιάς επήλθε η κατάκτηση του Κυπέλλου των Χριστουγέννων. Προπονητές των «ερυθρολεύκων» ήταν οι Γιάννης και Βαγγέλης Χέλμης.

1956/57  

Μπέμπης, Δαρίβας και Υφαντής οδηγούν εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Τρίτου Ντάμπλ της ιστορίας τους. Αναφορικά με τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας η κυριαρχία ήταν απόλυτη. Νίκες εναντίον ΠΑΟ και ΑΕΚ με 1-0 και κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους. Κοτρίδης και Υφαντής σημείωσαν από ένα γκολ απέναντι στον Ηρακλή και το 2-0 έφερε άλλο ένα κύπελλο στον Πειραιά.

Ενδιαμέσως των υπολοίπων αγωνιστικών υποχρεώσεων κατακτάται το Κύπελλο Σεπτεμβρίου ενώ επιτυγχάνεται και μια πολύ σπουδαία Ευρωπαϊκή νίκη με αντίπαλο την Ρουμανική Προγκρέσουλ (1-0). Η ίδια ομάδα είχε επιβληθεί των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού με 2-0 και 4-0 αντίστοιχα.

Εξ άλλου ο τρόπος κατάκτησης του Πρωταθλήματος Πειραιά επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του Ολυμπιακού αφού πραγματοποιήθηκε με το απόλυτο σερί 16 νικών σε 16 αγώνες και τέρματα 69-7!!!

Τέλος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κρίθηκε και πάλι την τελευταία αγωνιστική όπου ο τίτλος κρίθηκε σε μπαράζ που ήταν υπόθεση των δύο αιωνίων. Το πρώτο μπαράζ (15 Ιουλίου 1957): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (120 λεπτά) 0-0. Ο αγώνας έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το δεύτερο μπαράζ (18 Ιουλίου 1957): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 με γκολ του Μεσολογγίτη στο 46ο. Ο αγώνας έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι πρωταθλητές αγωνίστηκαν ως εξής: Θεοδωρίδης, Ρωσίδης, Σούλης-Κίνλεϊ, Ξανθόπουλος, Πολυχρονίου, Κοτρίδης, Μπέμπης, Μουστακλής, Υφαντής, Μεσολογγίτης, Γκαβέτσος. Προπονητής ήταν ο Γιουγκοσλάβος, Βράνκο Ντραγκίσεβιτς.


1957/58  

Aκόμη και τα Ντάμπλ τείνουν να καταντήσουν ρουτίνα για τον Ολυμπιακό που κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο και το πέμπτο στο σύνολο!!! Η ομάδα του Γκαβέτσου και του Στεφανάκου φάνταζε πραγματικά ασταμάτητη παρ όλο που είχαν προστεθεί νέες δυνάμεις στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της εποχής όπως η Δόξα Δράμας, ο Απόλλωνας Αθηνών, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς, ο Πανιώνιος και η Προοδευτική.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας συνοδεύτηκε με νίκες επί του ΠΑΟ και της ΑΕΚ με 3-0 και 2-1 αντίστοιχα. Έχοντας αποκλείσει νωρίτερα ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός συνάντησε στον τελικό του θεσμού για δεύτερη φορά τη Δόξα Δράμας και τη συνέτριψε με 5-1 για το 7ο κύπελλο της ιστορίας του. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού ξεχώρισε η νίκη επί της Ραπίντ Βιέννης του Χάπελ με 2-0.

Φυσικά και το Πρωτάθλημα είχε για μια ακόμη χρονιά τόπο διαμονής την Ζέα! Ο Ολυμπιακός παίρνει τον τίτλο με 56 βαθμούς σε 22 ματς έναντι 53 της δεύτερης ΑΕΚ και του τρίτου Παναθηναϊκού. Αν και στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός παραχώρησε 0-0, στη Φιλαδέλφεια νίκησε 0-1 με γκολ του Ψύχου στο 13ο λεπτό. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ούγγρος, Τίμπορ Κένεντι.

1958/59  

Τρίτο συνεχές Ντάμπλ για τον Ολυμπιακό και έκτο στο σύνολο!!!

Η ερυθρόλευκη αυτοκρατορία εδραιώνεται για τα καλά και η κυριαρχία είναι απόλυτη γεγονός που πιστοποιείται και από τους τίτλους που κατακτήθηκαν εκείνη την χρονιά: Πρωταθλητής Πειραιά, Πρωταθλητής Ελλάδας, Κυπελλούχος Ελλάδας, Κυπελλούχος Χριστουγέννων, Κυπελλούχος Πάσχα και Κυπελλούχος Φθινοπώρου. Ακόμη και να ήθελε κάποιος δεν θα μπορούσε να βρεί τίτλο που να μην έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός.

Είναι ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο ακόμη και τώρα καθώς καμία ομάδα δεν έχει επιτύχει το απόλυτο σερί σε τόσες διοργανώσεις. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο έμψυχο δυναμικό.

Για την ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού υπήρχε, και μάλιστα με το παραπάνω αρκεί κάποιος να προσέξει κάποια από τα ονόματα που αποτελούσαν τον κορμό της βασικής ενδεκάδας: ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α., ΨΥΧΟΣ, ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Κ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ, ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ, ΓΚΑΒΕΤΣΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ, ΚΟΤΡΙΔΗΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΜΠΕΜΠΗΣ, ΡΩΣΙΔΗΣ...!

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το... βιολί και στέφεται πρωταθλητής για έκτη σερί χρονιά. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που προβάλλει αντίσταση. Στην τελευταία αγωνιστική (21/6/59) ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ και είναι δύο βαθμούς μπροστά. Συνεπώς κατακτά τον τίτλο και με ισοπαλία ενώ η Ενωση θέλει μόνο νίκη. Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδιάζουν και προηγούνται 2-0 με γκολ των Πολύζου και Νεστορίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» ξυπνούν όμως και με δύο γκολ του Παπάζογλου (36, 72) πήραν την ισοπαλία που τους χάρισε τον τίτλο. Η τελική βαθμολογία: Ολυμπιακός 48 βαθμούς σε 18 ματς και ΑΕΚ 46.

Με αντίπαλο για ακόμα μία φορά τη Δόξα Δράμας, στον τελικό της Λεωφόρου, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 47ο λεπτό αλλά με τέρματα του Χριστοφορίδη και του Μπέμπη «γύρισε» το ματς και κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο κύπελλο.
Προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο Ιταλός, Μπρούνο Βάλε.

1959/60  

Μπορεί και να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των μεγάλων ανατροπών στο ποδόσφαιρο αφού η ΕΠΟ προκειμένου να κάνει πιο ξεκούραστο τον θεσμό του Πρωταθλήματος της εθνικής κατηγορίας μετά από πολλές διεργασίες προέβη στην δημιουργία της Βʼ Εθνικής ενώ παράλληλα ο ερασιτεχνισμός αρχίζει να φθίνει και να ...πληρώνεται!! Εν μέσο αυτής της κατάστασης ο Ολυμπιακός αρχίζει να χάνει τους φυσικούς του πρωταγωνιστές λόγω ηλικίας και να περνά παράλληλα σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης και αναζήτησης νέας αγωνιστικής ταυτότητας.

Πάντως οι ερυθρόλευκοι κατακτούν το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός βρίσκει στον τελικό τον Παναθηναϊκό και μετά το 0-0 της Λεωφόρου, στο δεύτερο αγώνα του Καραϊσκάκη τού δείχνει ποιος είναι το αφεντικό: 3-0 με δύο γκολ του Πολυχρονίου και 1 του Σιδέρη. Την ίδια χρονιά η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού εκπροσωπεί για πρώτη φορά την χώρα μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με αντίπαλο την Μίλαν αποσπώντας μια ισοπαλία (2-2) και δεχόμενος μια ήττα (1-3).

1960/61  

Η χρονιά που έγινε ύμνος για τον Ολυμπιακό!!! 4 Ιουλίου 1961 Ολυμπιακός εναντίον Σάντος ή αλλιώς εναντίον της ομάδας του Πελέ και το τελικό αποτέλεσμα 2-1 υπέρ των ερυθρολεύκων που άφησαν τους μαγικούς Βραζιλιάνους Πελέ, Ζίτο, Κουτίνιο κ.α άφωνους!!! Σκόρερ στο αλησμόνητο αυτό παιχνίδι για τα ελληνικά δεδομένα χρίστηκαν οι Ποσειδώνας και Σουρούνης.

Την ίδια χρονιά οι Πειραιώτες επικρατούν επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 και αναδεικνύονται ισόπαλοι 0-0 με τη Ντούκλα Πράγας. Και στις εγχώριες διοργανώσεις πάντως οι ερυθρόλευκοι πρωταγωνιστούν κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας , αφού απέκλεισαν τον ΠΑΟ με 5-3 στην Λεωφόρο, και το Κύπελλο Χριστουγέννων διασύροντας ΑΕΚ και Παναθηναϊκό με 5-3 και 5-1 αντίστοιχα!!!

Ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά δεν... χάλασε τις συνήθειές του στο κύπελλο κατακτώντας το μετά το 3-0 επί του Πανιωνίου (2 γκολ ο Σιδέρης και ένα ο Κ. Παπάζογλου). Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός σε φιλικό επίπεδο πετυχαίνει μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες του επί της ΑΕΚ με το ...ευρύ 7-1!!!

1961/62

Οι προσπάθειες του Παναθηναϊκού να κατακτήσει το πρώτο του ντάμπλ πέφτουν στο κενό καθώς στο Κύπελλο Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στον τελικό βρίσκει αντίπαλο τον Ολυμπιακό σ ένα άκρως επεισοδιακό παιχνίδι. Καθ όλη την διάρκεια του αγώνα έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια χωρίς όμως τελικά να διακοπεί το παιχνίδι που ενώ είχε φτάσει στην παράταση και το αποτέλεσμα ήταν 0-0 διακόπηκε τελικά εξ αιτίας ...σκότους!!!

Η αμέσως επόμενη κίνηση που όλοι περίμεναν ήταν η επανάληψη του αγώνα που δεν έγινε ποτέ τελικά καθώς η κυβέρνηση το απαγόρευσε!!!

Την ίδια χρονιά στο πλαίσιο του θεσμού του Πρωταθλήματος οι ερυθρόλευκοι επιτυγχάνουν μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 6-0! Οι Πειραιώτες πλέον μπορούν να περιαυτολογούν κυρίως για την επίθεση τους αφού έχουν στο έμψυχο δυναμικό τους ένα εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιθετικών όλων των εποχών, τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΔΕΡΗ.

1962/63  

Ο Ολυμπιακός κατακτά τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο για τα Ελληνικά χρώματα και πιο συγκεκριμένα το Κύπελλο Δευτεραθλητριών Βαλκανίων με αντίπαλο την Λέφσκι Σόφιας στον τελικό, της οποίας και επικράτησαν τελικά με 1-0. Επίσης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων οι ερυθρόλευκοι γίνονται η πρώτη Ελληνική ομάδα που επιτυγχάνει να πραγματοποιήσει νίκες στην Ευρώπη τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.

Στον προκριματικό όμιλο ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Ρουμανική Στεάουα Μπρασόβ, την Τουρκική Γαλατάσαραϊ και τη Γιουγκοσλαβική Σαράγιεβο και μετά από διπλούς αγώνες πήρε την πρώτη θέση. Στον τελικό αντιμετώπισε τη Λέφσκι Σόφιας, την οποία κέρδισε 1-0 στο Καραϊσκάκη, έχασε με το ίδιο σκορ στη Σόφια και στην τρίτη και αποφασιστική αναμέτρηση, στο Μιράτ Πασά της Κωνσταντινούπολης, ένα γκολ του Στεφανάκου τρία λεπτά πριν τη λήξη έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου τα όσα σημαντικά συνέβησαν πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς ξεσπά το πρώτο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από το θέμα της δωροδοκίας αθλητή!!! Υπαίτιος και υπόλογος είναι ο Παναθηναϊκος που ξεσκεπάστηκε μάλιστα από δικό του αθλητή και πιο συγκεκριμένα τον τερματοφύλακα του τον Βουτσαρά!!!

Εν ολίγοις οι πράσινοι θα κέρδιζαν το παιχνίδι με το Εθνικό εαν κατέβαλαν το αντίτιμο των 30.000 δρχ σε παίκτη των Πειραιωτών που λόγω θέσης θα μπορούσε να ... εξυπηρετήσει!!! Οι παίκτες του ΠΑΟ ενημερώθηκαν οτι η νίκη ήταν εξασφαλισμένη και τελικά έχασαν με 4-2 γεγονός που εξόργισε τον Βουτσαρά και προέβη μάλιστα σε αποκαλύψεις προσωποποιώντας τα πράγματα αφού επέρριψε ευθύνες στον προπονητή του κ.Μπόμπεκ και στον έφορο κ. Μαντζαβελάκη!!! Πάντως τότε αθλητικός δικαστής δεν υπήρχε με αποτέλεσμα οι πράσινοι να μείνουν ατιμώρητοι και να διαπομπευτεί απλώς το κύρος τους!!!

Αναφορικά πάντως με τα αθλητικά δρώμενα της περιόδου o Ολυμπιακός αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ελλάδας πραγματοποιώντας πολύ μεγάλη ανατροπή κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο ο οποίος μάλιστα είχε προηγηθεί τρεις φορές!!! Το τελικό σκορ ήταν 5-3 με το άστρο του Γιώργου Σιδέρη να λάμπει για μια ακόμη φορά. Έχοντας ήδη αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, με 5-3 μάλιστα, μέσα στη Λεωφόρο, ο Πιερικός δε θα μπορούσε να απειλήσει ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό στον τελικό. Νίκη με 3-0 και άλλο ένα κύπελλο στον Πειραιά.

1963/64

Ο ΠΑΟ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας και οι ερυθρόλευκοι ενώ ήταν φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας ο θεσμός δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα καθώς διακόπηκε η ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

1964/65  

Νέο σκάνδαλο ξεσπά στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα με τον Παναθηναϊκό και πάλι αρνητικό πρωταγωνιστή και θύμα του αυτή την φορά τη Νίκη Βόλου!!!

Στον αγωνιστικό τομέα και πάντα εντός των γηπέδων ανακηρύσσεται για μια ακόμη χρονιά Κυπελλούχος Ελλάδα

gavrina

1988/89

Η μεγαλύτερη μεταγραφή για τα Ελληνικά δεδομένα και όχι μόνo, πραγματοποιείται από τον Ολυμπιακό! Ο Λάγιος Ντέταρι αγοράστηκε από την Αίντραχτ έναντι του ποσού των 1.200.000.0000 δρχ!!!

Κατά την άφιξη του κυριολεκτικά βούλιαξε ο Πειραιάς! Τα πάντα προέβλεπαν παντοκρατορία του Θρύλου κανείς όμως δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε! Οι παίκτες ήταν τεράστιας ποδοσφαιρικής αξίας, ο Γιάτσεκ Γκμόχ γνωστός για το έργο του, αλλά ...χημεία στην ομάδα δεν υπήρχε! Σε όλα αυτά προστέθηκε και η δίωξη του Κοσκωτά για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος γεγονός που τον οδήγησε στην φυγή από την χώρα!!!

Τότε τις τύχες του Ολυμπιακού ανέλαβε ο Αργύρης Σαλιαρέλης και η επί μακρόν ταλαιπωρία του Ολυμπιακού αρχίζει.

1989/90  

Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί για την ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού είναι τεράστια και τα προβλήματα δισεπίλυτα!!! Ο Μαγυάρος άσσος του Ολυμπιακού επιβάλλει ως προπονητή τον πεθερό του,΄Ιμρε Κόμορα, και η ομάδα διχάζεται.

Παρά τα όποια προβλήματα οι ερυθρόλευκοι κατακτούν τίτλο και μάλιστα με δύσκολους αντιπάλους. Στο Κύπελλο Ελλάδας μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, στον τελικό συναντούν τον ΟΦΗ. Με ένα προσωπικό σόου του Λάγιος Ντέταρι (2 γκολ) και με άλλα δύο τέρματα από τον Γιώτη Τσαλουχίδη, ο Ολυμπιακός κέρδισε 4-2 τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε το κύπελλο μετά από 9 χρόνια αποτυχιών στο συγκεκριμένο θεσμό.

Στο περιθώριο της αγωνιστικής δράσης ξεσπά το Σκάνδαλο Κιάπε και οι τιμητές της αξιοπιστίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου μένουν άφωνοι αλλά και ατιμώρητοι!!!

1990/91

Ο Ντέταρι μετακομίζει στην Μπολόνια και με τα χρήματα της μεταγραφής του αγοράζονται τρεις κορυφαίοι παίκτες. ΠΡΟΤΑΣΟΦ, ΛΙΤΟΦΤΣΕΝΚΟ και ΣΑΒΙΤΣΕΦ όπου με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν αρχίζουν να μεγαλουργούν.

Τα δακρυγόνα όμως πέφτουν και το σκηνικό αλλάζει!!!

Ο Ολυμπιακός επικρατούσε της ΑΕΚ με 2-1 στο 84΄ και το παιχνίδι διακόπτεται οριστικά! Τελική απόφαση..... Να ξαναγίνει το παιχνίδι και μάλιστα στην Ρόδο όπου οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 1-0 στο 90΄!!! Εκεί τελείωσε μια ακόμη χρονιά για την ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού.



1991/92  

Οι παίκτες του Ολυμπιακού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, αλλά συνεχίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια τους τόσο στο Κύπελλο όσο και στο Πρωτάθλημα!

Οι κόποι τους γίνονται περίγελος από πολλούς αλλά εκείνοι τους αγνοούν και συνεχίζουν. Στο Πρωτάθλημα το αποτέλεσμα δεν είναι το ποθητό όμως στο Κύπελλο Ελλάδας η κατάκτηση πραγματοποιείται με πανηγυρικό τρόπο!

Αρχικά, αποκλείστηκε ο ΠΑΟ και το θύμα του διπλού τελικού ήταν ο ΠΑΟΚ (1-1, 2-0). Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε τελικός κυπέλλου με δύο αγώνες. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, με το πρώτο παιχνίδι της Τούμπας να λήγει ισόπαλο 1-1 και στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη το 2-0 με τα γκολ του Τσαλουχίδη και του Λιτόφτσενγκο έδωσε άλλο ένα κύπελλο στο Θρύλο.

1992/93  

H εποχή Κόκκαλη αρχίζει και ο Ολυμπιακός δείχνει να ανακάμπτει απολαμβάνωντας της σιγουριάς που αποπνέει το όνομα αλλά και το οικονομικό μέγεθος του προέδρου του. Η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο κυριαρχεί στην προσπάθεια του νέου διοικητικού ηγέτη των ερυθρολεύκων ενώ παράλληλα επιχειρήται και αγωνιστική καταξίωση.

Οι ερυθρόλευκοι στο ήδη πλούσιο έμψυχο δυναμικό έχουν εντάξει κι άλλους παίκτες κλάσεως όπως ο Καραπιάλης, ο Μπατίστα, ο Μητσιμπόνας, ο Μαυρομάτης και μαζί με τους υπόλοιπους καταφέρνουν να κατακτήσουν το Σούπερ Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ με το επιβλητικό 3-1! Σκόρερ οι Μπατίστα, Τσαλουχίδης και Καραπιάλης ενώ για την ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει... ο Αλεξανδρής.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας οι Πειραιώτες έχασαν το τρόπαιο από τον Βαζέχα και την υπεροψία τους! Στο πρωτάθλημα η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού έπαιξε ρυθμιστικό ρόλο και ιδιαίτερα στο τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ όπου και ηττήθηκε με 3-1!

Παρά τα όποια προβλήματα ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη φτάνοντας στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων αφού πρώτα είχε αποκλείσει τις Τσερνομόρετς και Μονακό αλλά προσέκρουσε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το τίμημα της επιτυχίας πάντως πλήρωσε ο Όλεγκ Μπλαχίν ο οποίος και απολύθηκε!!

1993/94

Η διοίκηση του Ολυμπιακού αγωνιά για την οικονομική αποκατάσταση του Συλλόγου και στο ποδοσφαιρικό τμήμα κυριαρχεί ανασφάλεια από τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών (Αλέφαντος, Μπλαχίν, Λιούμπομιρ Πέτροβιτς που είχε κατακτήσει το Κύπελλο πρωταθλητριών με τον Ερυθρό Αστέρα το 1991, Πολυχρονίου) αλλά και παραγόντων.

Παρʼαύτα μόνο απαρατήρητη δεν περνάει η αγωνιστική του παρουσία αφού καταφέρνει να κερδίσει ΟΛΑ τα ντέρμπι αλλά και να παραχωρήσει 16 ισοπαλίες και τελικά να τερματίσει τρίτος στην κούρσα του Πρωταθλήματος.

1994/95

Η νέα αγωνιστική περίοδος για τον Ολυμπιακό ξεκινά με πολλές αλλαγές. Στον πάγκο βρίσκεται ο Νίκος Αλέφαντος αλλά αποτελούν παρελθόν δύο από τους καλύτερους επιθετικούς που είχε ποτέ στις τάξεις της η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού, ο Μπέν Κρίστενσεν και ο Όλεγκ Προτάσοφ.

Νέοι παίκτες ήρθαν και μάλιστα οι μεταγραφές τους ήταν ηχηρότατες αλλά δυστυχώς υπήρχε διαφορά ποδοσφαιρικής νοοτροπίας. Αλέκος Αλεξανδρής, Ίλια Ίβιτς και Ρασίντ Γιεκινί αφήνουν υποσχέσεις για σαρωτική επίθεση!!

Δυστυχώς η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη και ο αποκλεισμός από την Μαρσέιγ αποτελεί το κύκνειο άσμα του Αλέφαντου στον πάγκο των Πειραιωτών. Μετά από αυτό το γεγονός ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού δημοσίως κατηγορεί τους συμβούλους του κ. Κόκκαλη και τους χρεώνει την πορεία της ομάδας.

Νέος τεχνικός αναλαμβάνει ο Λίμπρεχτς και προσπαθεί να περισώσει οτι μπορεί. Η προσπάθεια ήταν μεγάλη και σίγουρα η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα κατακτήθηκε δίκαια. Στο Κύπελλο Ελλάδας ο ΠΑΟ αποκλείει τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού, αποκλειστικά με πέναλτι, ενώ ο τελικός απέναντι στην ΑΕΚ «σημαδεύεται», όπως και ο διαιτητής του, ο Μπάκας!!!

1995/96

Αποφράδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη χρονιά για τον Ολυμπιακό καθώς αποδείχτηκε απολύτως στείρα σε κάθε επίπεδο. Στις τάξεις των ερυθρολεύκων επήλθε τεράστια αναστάτωση μετά την απομάκρυνση του Τσαλουχίδη γεγονός που δημιούργησε και πρόβλημα στις σχέσεις του Λίμπρεχτς με την διοίκηση με άμεση συνέπεια την δημιουργία κενού στον πάγκο της ομάδας το οποίο κλήθηκε να καλύψει ο Σταύρος Διαμαντόπουλος.

Οι σχέσεις του Έλληνα τεχνικού με πολλούς πρωτοκλασάτους παίκτες της ομάδας όπως π.χ ο Γιουσκόβιακ, ήταν μεροληπτικές με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τα οποία και τελικά οδήγησαν στην απώλεια και των δύο τίτλων και να θεωρηθεί επιτυχία η κατάληψη της τρίτης θέσης!!

1996/97  

Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο μεγάλη μεταγραφή της ιστορίας του καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κοσμεί πλεον, τον πάγκο των ερυθρολεύκων και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού ενισχύεται με οτι καλύτερο υπάρχει στην ποδοσφαιρική αγορά και αγοράζει παίκτες με τεράστιο ποδοσφαιρικό μέλλον και εξ ίσου μεγάλη ποδοσφαιρική αξία! Οι Πειραιώτες στο διάβα τους παρέσυραν όλους τους «Μεγάλους» ενώ έχασαν και κάποιους περίεργους βαθμούς με εξ ίσου περίεργο τρόπο. Παρ όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι αθλητές υπό την επίνευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και τοποθέτησαν τον πρώτο λίθο για την προδιαγεγραμμένη αναγέννηση του Ολυμπιακού!

Αυτό το πρωτάθλημα γιορτάστηκε από τους ερυθρόλευκους σαν να ήταν το πρώτο. Μετά από εννιά χρόνια χωρίς τον τίτλο, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στο πρώτο... σκαλί του βάθρου με 84 βαθμούς έναντι 72 της ΑΕΚ.

Είναι η πρώτη χρονιά με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται πολύ αλλαγμένος και στο έμψυχο δυναμικό σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Αγοράζει πολλούς ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές με πρώτους και καλύτερους τους Γιαννακόπουλο, Τζόρτζεβιτς, Ελευθερόπουλο, Ανατολάκη, Νταμπίζα, Σφακιανάκη κ.α. Ο Αλέξης Αλεξανδρής αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 23 γκολ, ένα περισσότερο από τον δεύτερο Φρατζέσκο του ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε 5ος και εκτός Ευρώπης! Μάλιστα, κόντρα στους «πράσινους» οι «κόκκινοι» πανηγύρισαν δύο νίκες στα ντέρμπι. Με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς νίκησαν 1-0 στο Καραϊσκάκη και με γκολ των Καραπιάλη (σουτ), Γεωργάτου (απευθείας φάουλ) κέρδισαν 2-0 στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο γύρο. Στα συν του Ολυμπιακού η φοβερή άμυνα. Με μόλις 14 γκολ παθητικό ήταν η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στα χρόνια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

1997/98  

Την δεύτερη χρονιά της παρουσίας του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πιο οραγανωμένα και αυτό φαίνεται και στην γενικότερη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος που μπορεί, πλέον, να χαρακτηριστεί εύρυθμη. Ατυχίες, όπως πάντα υπάρχουν και σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και ο τραυματισμός του Ίλια Ίβιτς που μένει εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω ρήξης χιαστών συνδέσμων.

Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων αναγκάζεται να αναζητήσει νέο επιθετικό και φέρνει στο Λιμάνι τον Σίνισα Γκόγκιτς ο οποίος αρχικά επικρίθηκε αλλά τελικά έδωσε τις δικές του απαντήσεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο!!! Ξεκινώντας τον Γολγοθά του ελληνικού Πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να διαμορφώνει το νέο του αγωνιστικό προφίλ ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει και διάρκεια στο παιχνίδι του.

Σε μονομαχία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού εξελίχθηκε και αυτό το πρωτάθλημα. Νικητής ήταν ο πρώτος με 88 βαθμούς έναντι 85 του δεύτερου. Ο τίτλος κρίθηκε στα ντέρμπι μεταξύ των δύο αιωνίων και ειδικά αυτό που έγινε στον δεύτερο γύρο αφού διεξήχθη στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής (5/4). Ο Ολυμπιακός προηγείτο με 3 βαθμούς και με τη νίκη του (2-0, Μαυρογενίδης, Γιαννακόπουλος) ξέφυγε με 6, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Στον πρώτο γύρο (1/12) ο Ολυμπιακός είχε νικήσε με 3-1 χάρη σε γκολ των Ιβιτς (3, 90) και Τζόρτζεβιτς (70). Οι δύο ομάδες είχαν κοινή έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο.

Στο ντέρμπι του δευτέρου γύρου ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε ως εξής: Τοχούρογλου, Μαυρογενίδης, Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Πασσαλής, Καραπιάλης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Αλαξενδρής, Ιβιτς. Επαιξαν ως αλλαγές οι Μπάντοβιτς, Οφορίκουε και Γεωργάτος. Προπονητής ήταν ξανά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αναφορικά με την έξοδο της ομάδας στο champions league θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε αναγνωριστική.

1998/99  

Πρόκειται, για μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού, καθώς η παρουσία του τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη ήταν συγκλονιστική με αποτέλεσμα να κατακτήσει το ΝΤΑΜΠΛ αλλά και να προκριθεί στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Στις εγχώριες διοργανώσεις οι ερυθρόλευκοι ήταν ισοπεδωτικοί και κατέκτησαν και τα δύο τρόπαια με σχετική άνεση. Περισσότερο άνετη ήταν αυτή η κατάκτηση του τίτλου για τον Ολυμπιακό. Σε 34 αγώνες οι ερυθρόλευκοι μάζεψαν 85 βαθμούς έναντι 75 της ΑΕΚ και 74 του Παναθηναϊκού. Αυτή η χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες στην ιστορία της ομάδας. Δεν πήρε μόνο το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο κάνοντας το νταμπλ για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, κερδίζοντας μάλιστα στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 2-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ των Μαυρογενίδη και Οφορίκουε, αν και αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο από το (30ʼ) στο πρώτο μέρος και με το σκορ στο 0-0! Επίσης, την ίδια χρονιά έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους χάρη σε γκολ του Κόντε στο 88ο λεπτό του αγώνα-ρεβάνς που έγινε στο ΟΑΚΑ (1-1). Στο πρώτο ματς οι ερυθρόλευκοι είχαν ηττηθεί με 2-1.

Ο Ολυμπιακός νίκησε κατά κράτος τον Παναθηναϊκό καθώς εκτός από το κύπελλο, επικράτησε στο ένα από τα δύο ντέρμπι του τίτλου. Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου (12η αγωνιστική, 5 Δεκεμβρίου) ο Παναθηναϊκός ήταν τυπικά γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ. Εκανε ιδανικό ξεκίνημα και προηγήθηκε με 2-0 με γκολ των Κωνσταντινίδη και Βαζέχα. Ομως, ο Ολυμπιακός πέτυχε απίστευτη ανατροπή φτάνοντας σε θριαμβευτική νίκη με 4-2. Αλεξόπουλος με αυτογκόλ (40), Καραπιάλης (52, 90) και Ανατολάκης (71) βρήκαν δίχτυα για τον Ολυμπιακό. Στον δεύτερο γύρο (29η αγωνιστική, 9 Μαϊου) αμφότερες οι ομάδες ήταν αδιάφορες (όλα είχαν ξεκαθαρίσει) και αρκέστηκαν σε ένα κακό ματς που τέλειωσε χωρίς τέρματα παρουσία περίπου 10.000 θεατών.

Αναφορικά με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού όρθωσε το ανάστημα της κόντρα σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια και μάλιστα με δυναμικό τρόπο! Μετά το απίστευτο 2-2 με την Πόρτο ήρθαν οι νίκες με Κροάσια (2-0) αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία με τον Άγιαξ και το ονειρικό 1-0 όσο και το γκολ του Αλεξανδρη! Η μεγάλη έκπληξη, όμως, έγινε με την Γιουβέντους όπου μετά το 2-1, στην Ιταλία, του πρώτου αγώνα οι ελπίδες αναπτερώθηκαν και άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά δια...χειρός Γκόγκιτς!! Λίγο μετά όμως η μπάλα απέδειξε τα όσα της καταμαρτυρούσε κάποτε ο Ίβιτσα Όσιμ!!

1999/2000  

Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς ταράζουν τα Ευρωπαικά μεταγραφικά δεδομένα με την μετακίνηση τους στο Μεγάλο Λιμάνι και όλοι πιστέυουν πλέον οτι το μέτρο σύγκρισης ήταν διαφορετικό. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απολύεται από την ομάδα αφού οι κακές εμφανίσεις στο champions league και η διαφορές του με τον Ζάχοβιτς δεν ικανοποιούν κανέναν. Τον Μπάγεβιτς διαδέχεται ο Αλμπέρτο Μπιγκον ο οποίος όμως γίνεται αφορμή να φύγει ο Ζάχοβιτς από την Ελλάδα και τον ακολουθεί σύντομα και αυτός.

Οι αιώνιοι ήταν και πάλι οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου. Ο Ολυμπιακός γέλασε τελευταίος τερματίζοντας πρώτος με 92 βαθμούς έναντι 88 του τριφυλλιού. Πάντως, ο Παναθηναϊκός «ζορίζει» πολύ τον Ολυμπιακό εκείνη τη χρονιά τον οποίο κερδίζει με 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο για την 8η αγωνιστική (21/11) με γκολ των Ολιβάρες και Βαζέχα. Οι ερυθρόλευκοι είναι ασταθείς αλλά παραμένουν πρώτοι αφού ο Παναθηναϊκός συναντά προβλήματα απέναντι σε θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το 2-2 μεταξύ των δύο ομάδων στον δεύτερο γύρο (26/3, 25η αγωνιστική). Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-1 στο 80ο λεπτό με τον Λυμπερόπουλο αλλά ο Αλεξανδρής διαμόρφωσε το τελικό 2-2 ένα λεπτό αργότερα και διατήρησε την ομάδα του στην κορυφή. Την επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει (1-1) τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή και ο Αλμπέρτο Μπιγκόν απολύθηκε για να αναλάβει ο Γιάννης Ματζουράκης ο οποίος οδηγεί την ομάδα στην κατάκτηση του 4ου σερί τίτλου. Με αυτόν στον πάγκο ο Ολυμπιακός κάνει το απόλυτο των νικών (8/8) στα ματς που απομένουν και παίρνει τον τίτλο.

2000/2001  

Η πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη είναι ανεπιτυχής. Ο Ολυμπιακός μένει εκτός champions league από τον πρώτο γύρο και στο Κύπελλο UEFA αποκλείεται από την Λίβερπουλ. Στον πρώτο αγώνα η άσχημη απόδοση της ομάδας αναγκάζει τον κόσμο να ζητάει από τον Μαντζουράκη να φύγει, πράγμα που γίνεται.

Ο Τάκης Λεμονής αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία. «Μιλάει» στην ψυχή των παικτών και καταφέρνει να πάρει το Πρωτάθλημα με πανάξιο τρόπο ενώ καταφέρνει και σημαντικό πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλο με το βαρύ 1-4 στην Λεωφόρο, και πετάει έξω τον Παναθηναϊκό απο το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός φτάνει μάλιστα και πάλι στον τελικό, αλλά λίγο πριν ο Ολυμπιακός στεφθεί πρωταθλητής, ο ΠΑΟΚ γίνετε κυπελλούχος, νικώντας 4-2 στόν τελικό της Νεάς Φιλαδέλφιας.

Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και αυτή τη χρονιά με 78 βαθμούς έναντι 66 του Παναθηναϊκού. Τη σεζόν αυτή ξαναζωντανεύουν τα ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου επιστρέφει ο Παναθηναϊκός μετά την ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου. Οι πράσινοι υποδέχονται τους κόκκινους για την 6η αγωνιστική (12 Νοεμβρίου) σε ένα ματς κακό που τέλειωσε ισόπαλο με 0-0. Στις 4 Μαρτίου έγινε η... ρεβάνς στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική.

Ενα φοβερό σε δημιουργία (ασίστ του Ζιοβάνι) και εκτέλεση (πλασέ αφού πέρασε και τον Νικοπολίδη) γκολ του Τζόρτζεβιτς στο 69ο λεπτό έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό που ήταν πολύ καλύτερος και θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα τέρματα. Εκείνη τη χρονιά ο Τάκης Λεμονής διαδέχτηκε τον Γιάννη Ματζουράκη (τελευταίο του ματς το 3-0 επί της Παναχαϊκής για την 7η αγωνιστική).

Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγός ήταν πάντα η πανίσχυρη διοίκηση του Ολυμπιακού που ενισχύει ακόμη πιο πολύ την ομάδα κάνοντας μια ακόμη μεταγραφή παγκοσμίου επιπέδου, του Μοεντίν Ζε Ελίας.

2001/2002  

Οπως και το επόμενο, ο Ολυμπιακός το κατακτά στην ισοβαθμία (από 58 βαθμούς σε 26 ματς) κυρίως χάρη στη δύναμη που δείχνει στα ντέρμπι και φυσικά τον χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών του. Προπονητής είναι ο Τάκης Λεμονής και βασικός αντίπαλος η ΑΕΚ. Η Ενωση εκμεταλλεύεται τις γκέλες από τους «ερυθρόλευκους» και παρά την εις βάρος της ήττα (2-3, Αλεξανδρής 22', Ζιοβάνι 77', Τζόρτζεβιτς 89') στο ντέρμπι του πρώτου γύρου (20 Ιανουαρίου) στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 12η αγωνιστική, έφτασε να προηγείται με τρεις βαθμούς δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Εκεί, μίλησε ξανά ο χαρακτήρας των παικτών του Ολυμπιακού. Στο ντέρμπι που έγινε στο ΟΑΚΑ (20 Απριλίου) για την 25η και προτελευταία αγωνιστική, οι ερυθρόλευκοι νίκησαν με 4-3 ύστερα από ένα φοβερό ματς στο οποίο βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ-πέναλτι του Τσάρτα στο 24ο. Οι Αλεξανδρής (43', 58'), Πατσατζόγλου (52') και Τζόρτζεβιτς (88') σκόραραν για τους νικητές.

Μία εβδομάδα αργότερα στής 27 Απριλίου, Ολυμπιακός και ΑΕΚ τα «λένε» και στον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός χάνει την ευκαιρία να κάνει άλλο ενα ντάμπλ. Η ΑΕΚ παίρνει το κύπελλο νικώντας 2-1 με γκόλ του Ίβιτς στο 84'. Ο Ολυμπιακός ειχε ισοφαρίσει στο 70' με τόν Τζιοβάνι, ο οποίος λιγο μετά αποβλήθηκε, αφήνωντας την ομάδα με 10 παίχτες.

7 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΣ !!

2002/2003  

Την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του έγραψε ο Ολυμπιακός.

Με το θριαμβευτικό 5-1 στην Ξάνθη οι «ερυθρόλευκοι» και οι φίλοι τους πανηγυρίζουν την κατάκτηση του έβδομου σερί τίτλου, επίδοση που αποτελεί πρωτοφανές ρεκόρ στα χρονικά του Eλληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτός ο τίτλος πράγματι δεν μπορούσε να χαθεί. Το έβλεπε κανείς στα μάτια των παικτών του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ηταν ορατό και στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με την Ξάνθη. Το τελικό σκορ (1-5) απλά επιβεβαίωσε αυτό που είχε... προαναγγελθεί από τον θρίαμβο επί του αιωνίου.

Ο Ολυμπιακός -ουσιαστικά- ήταν αντίπαλος με τον ίδιο του τον εαυτό και την «βαριά» ιστορία του για το πρωτάθλημα, αυτό μετά το 3-0 επί του Παναθηναϊκού. Και κατάφερε να τον... νικήσει κι αυτόν.

Η κατάκτηση του 32ου πρωταθλήματος σήμανε και την κατάρριψη ενός ανεπανάληπτου «ερυθρόλευκου» ρεκόρ αφού αυτός ο τίτλος ήταν και ο 7ʼος σερί. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει το φοβερό ρεκόρ που κρατούσε από το 1959. Τότε η παρέα των Θεοδωρίδη, Ρωσσίδη, Σούλη, Στεφανάκου, Πολυχρονίου, Ιωάννου, Παπάζογλου, Χριστοφίδη, Υφαντή, Μπέμπη, Ψύχου και των άλλων θρυλικών άσων είχε κατακτήσει έξι σερί πρωταθλήματα.

Το 2003 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων του Ολυμπιακού ως η χρονιά κατάρριψης του φοβερού εκείνου ρεκόρ. Η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Τον πραγματικά μεγάλο της αντίπαλο.

Η σύγχρονη ομάδα του Ολυμπιακού μένει στην ιστορία ως η παρέα με τους περισσότερους σερί τίτλους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της θρυλικής ομάδας του Ολυμπιακού στη δεκαετία του 50. Τα ονόματα του Τζόρτζεβιτς, του Αλεξανδρή, του Ανατολάκη, του Ελευθερόπουλου, του Αμανατίδη, του Γιαννακόπουλου και των άλλων παιδιών του Πειραιά γίνονται ολόχρυσα και στέκονται με περηφάνια δίπλα στις θρυλικές μορφές του Κοτρίδη, του Ρωσσίδη, του Μπέμπη, του Υφαντή και των άλλων μεγάλων άσων του παρελθόντος.

Για μία ακόμη σεζόν η ομάδα διατηρεί το ρόστερ της με ανανεώσεις συμβολέων των Ελευθερόπουλο, Πατσατζόγλου, Ζιοβάνι ενώ απόκτησε Κατεργιαννάκη και Ντρασένα. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ αναμορφώνει το γήπεδο της Ριζούπολης δαπανώντας κοντά 2,5 δις με σκοπό να το χρησιμοποιεί ο Θρύλος ως έδρα του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς μετά την εντός έδρα νίκη με 6-2 επί της περσινής φιναλίστ του champions league, Μπάγερν Λεβερκούζεν.

Όμως τελικά δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση. Απολύεται ο Λεμονής και αντικαθίσταται από τον Σρέτσκο Κάτανετς με σκοπό να οδηγήσει την ομάδα ακόμα ψηλότερα. Ο Σλοβένος δυστυχώς δεν μπόρεσε να μπει στην ψυχολογία των πρωταθλητών και με την εμμονή του σε ένα αμυντικό σύστημα άρχισε να σπαταλάει βαθμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ομάδα να μείνει εκτός τροχιάς τίτλου με τον αιώνιο αντίπαλο να πλεονεκτεί πράγμα που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου αντικαθιστώντας τον με τον Όλεγκ Προτάσοφ και δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για αντεπίθεση.

Οριστικοποιείται η σύμβαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου Καραισκάκη προϋπολογισμού ύψους 17 δις δραχμών. Δημιουργεί υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στο Ρέντη και εξαγγέλλει την δημιουργία ενός νέου πρωτοποριακού σχεδίου εγγραφής μελών στον ενιαίο Ολυμπιακό που δίνει την ευκαιρία στους φιλάθλους της ομάδος να συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της ομάδος. Τέλος σηκώνεται από τον καναπέ γυρίζοντας όλη την Ελληνική επικράτεια σκορπώντας θύελλα ενθουσιασμού στους οπαδούς του Θρύλου και προκαλεί ανοιχτά τους αντιπάλους με τις δηλώσεις του.

Χαρακτηριστικές του λέξεις «κότες – πελάτες» και μετατρέπει το ντέρμπι τίτλου με τον Παναθηναϊκό σ ένα προσωπικό στοίχημα.

Διπλασιάζει τα πριμ στους ποδοσφαιριστές και ηγείται με μοναδικό τρόπο της ομάδος αρεστό σ' όλους τους φιλάθλους του Θρύλου. Φυσικό επακόλουθο στο ντέρμπυ ο Ολυμπιακός να κυριαρχήσει με 3-0 επί του Παναθηναϊκού, πράγμα που θα τον καταστήσει επί έβδομη συνεχή χρονιά Πρωταθλητή Ελλάδος!

2003/2004

Στά 7 το ένα «Δούρο»

Χρονιά σαρωτικής ανανέωσης στην ομάδα καθώς απομακρύνονται οι ποδοσφαιριστές, Γεωργίου, Αμανατίδης, Αλεξανδρής, Ζέτερμπεργκ, Μπερμούντες, Ζε Ελίας, Άλβες, Οφορίκουε, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος, Νόβακ, Μελαμπιανάκης. Έρχονται Μπούτσεκ, Πάντος, Βάλας, Κουλουχέρης, Τάτσης, Γεωργιάδης, Καφές, Στολτίδης, Γκώνιας, Κούζμπα.....

Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός με 77 βαθμούς, δεύτερος ο Ολυμπιακός με 75, τέταρτη η ΑΕΚ με 55. Ο Ολυμπιακός άρχισε τη σεζόν με οκτώ νίκες σε ισάριθμα ματς και είχε +4 από τον Παναθηναϊκό την 17η αγωνιστική. Ωστόσο, ο ΠΑΟ ανέτρεψε τα δεδομένα με μεγάλες δόσεις «τύχης» και στέφθηκε πρωταθλητής.

Στήν ιστορία μένει το κρίσιμο μάτς 4 αγωνίστικες πριν το τέλος του πρωταθλήματος ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός είναι μπροστά στο σκόρ μέσα στην Λεωφόρο μέ 1-2, και με την ενδεχόμενη νίκη, αγκαλιάζει το 8ʼο σερί τίτλο του.

Όμως στής μπουνιές του Κυργιάκου εκτός φάσεις πάνω στον Τζιοβάνι μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής Δούρος, οχι μόνο δεν δίνει το πέναλτι για να καθαρίσει ο Θρύλος το μάτς κάνοντας το 1-3, αλλά ειναι ο μόνος που ανακαλύπτει οτι φταιεί ο Βραζιλιάνος!? Ο Τζιοβάνι βλέπει την κόκκινη κάρτα (!!) και ο Ολυμπιακός μένει με 10 παίχτες. Η ισοφάριση για τούς πράσινους έρχετε λιγο μετά, και το μάτς τελειώνει 2-2. Ο Δούρος μετά απο λιγούς μήνες, και φύσικα έχοντας δει τα βίντεο όπως όλο τo πανελλήνιο, από τα αίσχη του Κυργιάκου ζητάει δημοσίως συγνώμη για τα λάθη του, αλλα ειναι πλέον αργά....... Ο ίδιος αργότερα αποσύρετε και απο την ενεργό δράση ώς διαιτητής.

Ο Ολυμπιακός, σε μιά μικρή μόδα αυτά τα τελευταία χρόνια, δίνωντας πιο μεγάλη σημασία στον τίτλο του πρωταθλητή και τα σερί ρεκόρ, χάνει και πάλι στον τελικό του κυπέλλου (3ʼο στα τελευταία χρόνια) 15 μέρες μετά, απο τον Παναθηναϊκό στήν Νέα Σμύρνη με 3-1. Έτσι τα 7 πέτρινα χρόνια χωρίς ΚΑΝΕΝΑ τίτλο για τους πράσινους φτάνουν στό τέλος τούς. Ο Παναθηναϊκός κάνει το ντάμπλ, και σπάει την κόκκινη αυτοκρατορία.

Είναι άλλη μια απόδειξη τής «μεγαλοκαρδίας» του Θρύλου.

Αλλά αποδεικνύετε ότι ειναι μιά μικρή παρένθεση, αφου ο Ολυμπιακός απανταέι με Ντάμπλ, μην αφήνοντας στον «αιώνιο» αντίπαλο του να σηκώσει κεφάλι για πολύ......................

2004/2005  

Το 8'ο είναι πιο γλυκό...

Τον δυσκολότερο και ίσως πιο... γλυκό τίτλο των τελευταίων εννέα χρόνων κατέκτησε ο Ολυμπιακός με τη μεγάλη νίκη επί του Ηρακλη στο Καυταντζόγλειο με 1-0.

Για να φτάσουν όμως οι Πειραιώτες σ΄ αυτή την επιτυχία χρειάστηκε να διανύσουν την διαδρομή «παράδεισος-κόλαση, μετ΄επιστροφής»... Στις 5 Φεβρουαρίου, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βαθμολογικό προβάδισμα, έξι πόντων από την ΑΕΚ και επτά από τον Παναθηναϊκό, ενώ από την 25η αγωνιστική έως και την 27η απείχαν τρεις βαθμούς από την κορυφή στην οποία είχε... εγκατασταθεί ο ΠΑΟ.

Όμως, οι πράσινοι ανταπέδωσαν στον «αιώνιο» αντίπαλο τους τα δώρα (με τις ισοπαλίες με ΠΑΟΚ, Άρη και ΑΕΚ) και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην πρώτη θέση, κρατώντας πιά την τύχη στα χέρια του. Την Τετάρτη, στο Καυταντζόγλειο, οι φιλοξενούμενοι επιστράτευσαν τον «τσαμπουκά» που χρειαζόταν για να επανέλθουν στον θρόνο τους, ενώ βρήκαν απέναντι τους μια ομάδα που αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τεχνικός του «Γηραιού», Σάββας Κωφίδης, χρησιμοποίησε όλους τους επιθετικούς που είχε στην διάθεσή του, ειδικά μετά το «χρυσό» τέρμα που έκρινε το ματς και τον τίτλο.

Όμως, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ήταν ανώτερη σε ολόκληρη την διάρκεια της αναμέτρησης και ήταν θέμα χρόνου να φτάσουν στο γκολ. Ο Ολυμπιακός πέρα απ΄ όσα προβλήματα αντιμετώπισε φέτος, του γύρισε και η τύχη την πλάτη. Κόντρα στον Ηρακλή είχε δύο δοκάρια σε ένα «βαρύ» αγωνιστικό χώρο λόγω της καταρρακτώδους βροχής, που δυσκόλεψε ακόμα και στο κοντρόλ. Παρ΄όλα αυτά ο Ολυμπιακός δημιούργησε ευκαιρίες, ήταν σαφώς καλύτερος, αλλά μέχρι το 62ʼ δεν είχε καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ηρακλής δεν φοβήθηκε σε καμία στιγμή τον αντίπαλό του, και αν και ήξερε πως το Αιγάλεω έκανε... πάρτι στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ (2-4) έπαιξε δίχως σκοπιμότητες έως το τέλος του αγώνα.

Τελικά, τη λύση έδωσε, ποιος άλλος? - ο Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος έκανε μια ακόμη προσωπική ενέργεια και με σουτ μέσα από την περιοχή έλυσε τον γόρδιο δεσμό στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη προκαλώντας ντελίριο στην εξέδρα των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Από κει και πέρα όλα ήταν θέμα εμπειρίας. Ο Ηρακλής δημιούργησε μια καλή ευκαιρία με τον Κειτά, αλλά πέραν αυτού δεν απείλησε ιδιαίτερα ο Ηρακλής και το τελικό σφύριγμα της λήξης βρήξε νικητές τους παίκτες του Ολυμπιακού που πανηγύρισαν το ντάμπλ για 11η φορά στην ιστορία του συλλόγου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (81΄ Μαυρογενίδης), Στολτίδης, Ταραλίδης, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο (93΄ Καφές), Τζιοβάνι, Οκκάς (81΄ Καστίγιο).

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Άρη, με 3-0, και στον τελικό κυπέλλου του «Παμπελοποννησιακού», χάρη σε δυο γκολ του Τζόρτζεβιτς και ένα του Ριβάλντο, με απίστευτη λόμπα. Για 21η φορά η κούπα στον Πειραιά. «Πάλεψαν» οι «κίτρινοι» αλλα δεν άντεξαν.

Το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη αποδείχτηκε γούρικο για τον Ολυμπιακό το 2005 που δεν έχασε από καμία ομάδα εκτός από τη Νιουκάστλ σε σύνολο 25 αγώνων. Οι φίλοι του Ολυμπιακού μπόρεσαν στα πρόσφατα εννέα χρόνια να ξεχάσουν ολοκληρωτικά τα προηγούμενα εννέα με την κατάκτηση δύο μόλις Κυπέλλων.

Επειδή όμως τα πέτρινα χρόνια θα μείνουν για πάντα ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια λάθη, τα μπράβο και οι επευφημίες δεν θα εισακουστούν μόνο από τους ανθρώπους που κατέκτησαν τίτλους αλλά και από αυτούς που στα δύσκολα χρόνια ήταν εκεί. Παίκτες όπως οι Καλατζής, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Νεντίδης, Παχατουρίδης, Ταληκριάδης, Μαυρομμάτης, Σαββίδης, Γιουσκόβιακ, Χαντζίδης, Κωφίδης, Κρίστενσεν, Εστάι, Μίρτσος, Ράντος, Ρεφενές, Σοφιανόπουλος, Κρύος, Μητσιμπόνας, Αλεξίου, Φούνες, Προτασόφ, Σάβιτσεφ, Λιτοφτσένκο, Βαΐτσης, Μπατίστα, Κρεμενλίεφ, Μουστακίδης, Μπανιώτης, Τρούπκος, Σαπάνης, Καλύκας, Μουρατίδης, Ιωαννίδης, Κούσουλας, Γκώνιας, Γιεκινί, Σκαρτάδος και πάρα πολλοί άλλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο και τη δική του προσφορά προσπάθησε στα εννέα πέτρινα χρόνια να διατηρήσει την ομάδα στο ύψος της. Το πέτυχαν μερικώς.

Γιατί όσα χρόνια κι αν περνούσαν χωρίς τίτλο, ο αμέτρητος κόσμος του Ολυμπιακού φτάνει και περισσεύει για να κρατά μόνος του ζωντανά τα ιστορικά σύμβολα!

2005/2006  

Eνας είναι ο Θρύλος

Oι επικοί χαρακτηρισμοί του Oμήρου στους ήρωες των έργων του δεν ήταν τυχαίοι. O «άτρωτος» Aχιλλέας, ο πανούργος Oδυσσέας, οι ατρόμητοι Mυρμιδόνες ήταν αυτοί που έκριναν την έκβαση μαχών, πολέμων, της ιστορίας, ήταν αυτοί που καθόριζαν το μέλλον. Kαι όταν ο μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας χρησιμοποιούσε τον όρο «γάβρος», η λέξη τούτη είχε την έννοια του περήφανου, του δυνατού.

Kανένας χαρακτηρισμός στην ιστορία δεν βγήκε απλά για να «συνοδεύσει», αλλά για να προσδώσει με μια και μόνο λέξη το μεγαλείο, τη διαφορετικότητα και την αστείρευτη δόξα.

Θρύλος. Tούτη η λέξη χρησιμοποιείται δεκάδες χρόνια για να προσδώσει το μεγαλείο ενός έφηβου 81 ετών. Tου Oλυμπιακού. O θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου πανηγυρίζει από χθες το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, οι οπαδοί του παραληρούν για το ένατο πρωτάθλημα τα τελευταία δέκα χρόνια, οι παίκτες του έχουν την τύχη να γράφουν ιστορία και να ονειρεύονται το μέλλον.

Tριάντα τέσσερα πρωταθλήματα σε σύνολο εβδομήντα. Σχεδόν τα μισά. Θρύλος και πραγματικότητα. Mια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στη λέξη κυρίαρχος, στη λέξη αυτοκράτορας, στο χαρακτηρισμό μοναδικός.


Πρωταθλητές από... νωρίς!

Την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού έβγαιναν με τις φόρμες τους στον αγωνιστικό χώρο του «Αλκαζάρ» για την καθιερωμένη «αναγνώριση», ο Παναθηναϊκός δεχόταν γκολ από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο... Λίγη ώρα αργότερα, θα πανηγύριζαν σαν... μικρά παιδιά στο κέντρο του γηπέδου την κατάκτηση του 9ου τίτλου τους σε δέκα χρόνια, την έλευση της... Κούπας στο λιμάνι.

Πριν ακόμη αγωνιστεί, για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής σπάζοντας όλα τα ρεκόρ καθώς έγινε, εκτός των άλλων, και η ομάδα που κατακτά τους τίτλους χωρίς να αγωνίζεται!

Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των «ερυθρολεύκων» το σώμα βρισκόταν στην θεσσαλική πόλη και το μυαλό στην συμπρωτεύουσα, αναμένοντας το τελευταίο σφύριγμα στην αναμέτρηση του «Γηραιού» με το «τριφύλλι». Και όταν ήρθε αυτό το σφύριγμα, ξεκίνησε το πανηγύρι.

Ο Ολυμπιακός ήταν και μαθηματικά πρωταθλητής για την περίοδο 2005-06, αφού οι «πράσινοι» ηττήθηκαν και... ξέμειναν οκτώ βαθμούς πίσω, ενώ η ΑΕΚ που κέρδισε πλησίασε τους «ερυθρολεύκους» στους έξι. Όμως και πάλι δεν φτάνει. Τόσο ο ΠΑΟ όσο και η «Ένωση» ένιωσαν την φετινή αγωνιστική σεζόν την ανωτερότητα του αντιπάλου τους, καθώς δεν κατόρθωσαν να του «κόψουν» ούτε βαθμό! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι Πειραιώτες σαφές προβάδισμα, αφού όλες οι ισοβαθμίες τους ευνοούσαν.

«Σε αυτό το λιμάνι τελειώνουν όλα νωρίς. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς πρωταθλητής 2005-2006». Η παραπάνω φράση φιγουράριζε σε μπλούζες που φορούσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού, αποτυπώνοντας την χαρά τους για την κατάκτηση του 9ου τίτλου, τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμη κι αν αυτός συνοδεύτηκε από ήττα στο «Αλκαζάρ».

«Αφιερώνω αυτό το πρωτάθλημα στους φανταστικούς φιλάθλους μας που το αξίζουν, στους παίκτες στο τεχνικό τιμ» είπε ο Τροντ Σόλιντ.

Όλα ΚΟΚΚΙΝΑ !!!

Δίκαια και καθαρά, ο Ολυμπιακός – σοβαρός όσο ποτέ – κέρδισε με 3-0 την ΑΕΚ και έφερε ακόμα μία κούπα στο λιμάνι.
Η μεγαλύτερη φιέστα που θα γίνει ποτέ περιμένει τους θριαμβευτές της σεζόν που έχουν κερδίσει τα 3 φορές την ΑΕΚ και 2 τον Παναθηναϊκό μέσα σε μία μόνο χρονιά!

Το παιχνίδι

Σε έναν τελικό που η σκοπιμότητα και η σοβαρότητα στις άμυνες «σκότωνε» το θέαμα για 60 λεπτά, ο Ολυμπιακός πήρε ΔΙΚΑΙΑ και ΚΑΘΑΡΑ και το Κύπελλο.

Άξια αντίπαλος η ΑΕΚ, καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο «υπνώτισε» τους νωχελικούς παίκτες του Ολυμπιακού.
Παρʼόλη όμως την κακή εμφάνιση, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τελειώσει το ημίχρονο με 1-1 με τις χαμένες ευκαιρίες των Κωνσταντίνου και Κατσουράνη.

Στο δεύτερο όμως ημίχρονο, τα πράγματα άλλαξαν. Για μία ακόμη φορά, φέτος, σε ντέρμπι..

Με τον Μάριτς να «ανεβάζει» το κέντρο και τον Τζόλε μοχλό σε όλο το γήπεδο, η ομάδα έγινε πιο επικίνδυνη, ο Κωνσταντίνου πήρε περισσότερες μπάλες και το αποτέλεσμα ήταν το φυσιολογικό.. 1-0.
Το τυχερό αυτογκολ του Ιβιτς, δέκα λεπτά αργότερα, «σφράγισε» το τελικό αποτέλεσμα και έφερε το κύπελλο.

Με την προσθήκη όμως του «αλήτη» Καστίγιο, ο Ολυμπιακός απέκτησε και ταχύτητα. Αποτέλεσμα ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τον «εξωπραγματικό» Νέρι.



Όλα τα ντέρμπι κόκκινα!

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο... Τέσσερα ντέρμπι και ένας τελικός Κυπέλλου νικηφόρα για τον Ολυμπιακό. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση..
Όπως δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι στα τρία παιχνίδια με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός έχει βάλει «κοροϊδευτικά» γκολ στο φινάλε.
Θυμίζουμε:
1) «Λόμπα» του Οκκά στο 89ʼ, στο ΟΑΚΑ και 1-3...
2) «Λόμπα» του Ριβάλντο στο 90ʼ, στο Καραϊσκάκη και 3-0...
3) «Κοροϊδία» όλης της άμυνας της ΑΕΚ από τον Νέρι και 3-0...

Είναι τυχαίο;;;;

Όχι, απλούστατα ο Ολυμπιακός είναι δύο κλάσεις ανώτερος από τις άλλες ομάδες. Όταν αποφασίσει να παίξει το ποδόσφαιρο που μπορεί (έστω και για 15-20) λεπτά στο παιχνίδι, κερδίζει άνετα και καθαρά ακόμα και τα ντέρμπι.
Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα δει φέτος τον Ολυμπιακό να κάνει κάτι τέτοιο για μεγάλα διαστήματα. Ισως λόγω ηλικίας, ίσως λόγω υπερ-συντηρητικής τακτικής. Το ίδιο και σήμερα.

Για 60 λεπτά, ο Θρύλος ήταν άνευρος. Μπορεί να έχασε ένα γκολ (Κωνσταντίνου) αλλά η όλη εικόνα του παιχνιδιού ήταν κομένη και ραμένη στα μέτρα της ΑΕΚ. Χωρίς πρέσινγκ, με λάθος πάσες, με στατικότητα.
Όταν όμως έπρεπε, εκεί γύρω στο 60ʼ άρχισαν να ζεσταίνονται οι μηχανές...και μέσα σε 10 λεπτά (61ʼ – 71ʼ) τελείωσε το παιχνίδι. Ετσι απλά. Καλύτερος και λίγο.. σνομπ.



«Afto einai sosto»

Από τα χείλη του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου, Mαραντόνα, ακούστηκε η αλήθεια και από τα χέρια του παραδόθηκε το κύπελλο του Πρωταθλητή στον αρχηγό Τζόρτζεβιτς.
Μαγικές στιγμές στο Καραϊσκάκη, όπου κανείς δεν είχε όρεξη για ποδόσφαιρο αλλά για φιέστα – φιέστα – και μόνο φιέστα. Γιατί είναι Μάιος. Στον Πειραιά. Με νταμπλ. Με κούπες... με πολλές κούπες!

Εντυπωσιάζει η τρέλα

Ένα Καραϊσκάκη που ντύθηκε κόκκινο από τη λαοθάλασσα του Ολυμπιακού, σίγουρα δεν είναι είδηση. Το ότι φόρεσε τα καλά του από το πρωί σε μία ατελείωτη γιορτή.. πάλι δεν είναι νέο.
Το ότι οι κούπες από την ημέρα που άνοιξε αυτό το γήπεδο έχουν φτάσει στον αριθμό 4 (!) πάλι δεν μας εντυπωσιάζει... Αν αναφέρουμε ότι το κύπελλο πέρασε από τα χέρια του Ντιέγκο Μαραντόνα μήπως;; Ούτε αυτό.

Όταν, μετά από μία ΚΟΥΠΑΕΤΙΑ (η δεκαετία του Ολυμπιακού) υπάρχει ακόμα αυτή η ασταμάτητη όρεξη για γλέντια και φιέστες.. τότε, ΝΑΙ, αυτό εντυπωσιάζει !!!
Γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν παίρνει απλά «εκδίκηση» για τα παλιά, «πέτρινα» χρόνια. Δεν ξεσπαθώνει λόγω εκείνης της εννιαετίας, Απλά, ο κόσμος του Θρύλου είναι ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ...

Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού γνωρίζει την μεγάλη ανωτερότητα αυτής της ομάδας έναντι των ΑΕΚ και ΠΑΟ. Και θέλει, απαιτεί... ΚΟΥΠΕΣ και μόνο ΚΟΥΠΕΣ. Για να κλείνει στόματα...
Κι όσο φεύγουν τα χρόνια, η όρεξη δεν τα ακολουθεί.. Αντίθετα ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ. Γιατί είμαστε Ολυμπιακοί. Και είναι Μάης....

Στελλάρας και Μαραντόνα !

Μπορεί ο επίσημος προσκεκλημένος της ΠΑΕ να ήταν ο τεράστιος Μαραντόνα, αλλά μεγάλο κομμάτι της λάμψης του Αργεντίνου έκλεψε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο ημίχρονο του αγώνα, ο «ξενιτεμένος» Γιαννακόπουλος παρέδωσε σε μία μικρή τελετή το βραβείο «Pepsi player of the year» στον επανακάμψαντα Ριβάλντο εν μέσω αποθέωσης.
Αμέσως μετά όμως, ο Στελλάρας έκανε έναν μίνι γύρο του Καραϊσκάκη για να χαιρετήσει τον κόσμο που τόσο του έλειψε.. Η αποθέωση που γνώρισε ο «τρελλάρας» σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη. Όπως και το σύνθημα: «Γύρνα στο λιμάνι Γιαννακόπουλε».

Πριν όμως τον αγώνα και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, στο κέντρο του γηπέδου στήθηκε ένα μικρό σόου για τον αχόρταγο κόσμο του Ολυμπιακού.
Ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα, αφού παρουσιάστηκε κάτω από ουρανομήκεις ζητωκραυγές, πήρε την μπάλα, φώναξε τον φίλο του Ριβάλντο και τον «διάδοχό» του Νέρι Καστίγιο και έδωσαν ένα σόου με τη μπάλα.. Τακουνάκια, κοντρόλ με το κεφάλι και άλλα τέτοια ..νοτιαμερικάνικα! Τέτοια που μόνο στο Καραϊσκάκη έχουμε τη χαρά να βλέπουμε .. Σʼ ευχαριστούμε Ντιέγκο.

Ο αγώνας

Υπήρξε και παιχνίδι.. Ισως από τα πιο αδιάφορα που έχουν γίνει ποτέ. Ολυμπιακός – Ιωνικός 0-0 και μην ρωτάτε γιατί... Επρεπε να «πέσει» ο ΟΦΗ λένε οι «κακεντρεχείς»... Αν και φυσικά, όταν θέλεις να ρίξεις μία ομάδα πρέπει να φροντίζεις να παίρνεις εσύ τους 3 βαθμούς στο Ηράκλειο και μετά όλα τʼ άλλα...

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αδιάφορου, άρχισε ουσιαστικά το κυρίως πιάτο της φιέστας για τον εορτασμό του δεύτερου συνεχόμενου.
Το μενού αρχικά περιελάμβανε... τραγούδι και χορό, με την νεαρή τραγουδίστρια Βανέσα Αδαμοπούλου να ξεσηκώνει τα πλήθη με την άκρως Ολυμπιακή αλλά και τολμηρή εμφάνισή της. Την απάντηση την πήρε από τον κόσμο με ένα σύνθημα που δεν λέγεται..

Στη συνέχεια, πήρε την σκυτάλη ο γνωστός «γάβρος» Σπύρος Παπαδόπουλος.
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ανέβηκε πρώτος στο βάθρο που είχε στηθεί σε «χρόνο μηδέν» στο κέντρο του γηπέδου, προκειμένου έτσι να αρχίσει να καλεί κοντά του έναν-έναν τους συντελεστές της φετινής πορείας του Ολυμπιακού.

Πρώτοι ανέβηκαν στην μίνι-εξέδρα οι παίκτες της ομάδας, καλούμενοι βάσει του αριθμού της φανέλας τους. Αν

fmas

Παράθεση από: "gavrina"[size=9]Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Άρη, με 3-0, και στον τελικό κυπέλλου του «Παμπελοποννησιακού», χάρη σε δυο γκολ του Τζόρτζεβιτς και ένα του Ριβάλντο, με απίστευτη λόμπα. Για 21η φορά η κούπα στον Πειραιά. «Πάλεψαν» οι «κίτρινοι» αλλα δεν άντεξαν.[/size]

Τι να αντέξουμε ρε Γωγώ... Με την ομάδα που είχαμε τότε και που φτάσαμε ως τον τελικό ήταν Grande Φαρδοκωλία.....

224 Επισκέπτες, 1 Χρήστης