Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 289
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 341
  • Total: 342
  • Leon

Τρομοκράτης-Αναρχικός-Κομμουνιστής:είναι το ίδιο πράγμα ?

Ξεκίνησε από joking, Αυγούστου 31, 2007, 02:51:47 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

joking

Παράθεσηδεν υπηρχε τοτε τον λεγαν ¨κομμουνιστη¨ ..οταν ηρθε στον κοσμο η μητερα μου τον λεγαν ¨αναρχικο¨ παντα ομως υπηρχε ...

Η αφορμή είναι η παραπάνω φρασούλα του φίλου μου με τα κουρέλια...

Γνωρίζω ότι ανάλογα με την εποχή και οι τρείς είχαν την τιμή να χρισθούν
"εχθροί του κράτους".

>Τρομοκράτης = αυτός που σκορπάει τρόμο χρησιμοποιώντας τη βία<

>Αναρχικός = αυτός που είναι ενάντια στην κάθε μορφής "αρχή" και κατά
συνέπεια ενάντια του κράτους<

>Κομμουνιστής = ο οπαδός της κομμουνιστικής θεωρίας<

Γνωρίζω ότι οι παραπάνω ορισμοί είναι μάλλον γενικευμένοι και πολύ
απλοϊκοί για να περιγράψουν με ακρίβεια τον κάθε χαρακτηρισμό

Στο δικό μου μυαλό όμως, παρόλο που θεωρώ λογική την συνύπαρξη δύο
ή και των τριών εξ αυτών σε έναν πολίτη, είναι έννοιες απόλυτα διακριτές
και η ύπαρξη της μιας δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη των άλλων.

Με απλά λόγια, ένας άνθρωπος που είναι αναρχικός μπορεί να είναι
τρομοκράτης αλλά το ότι κάποιος είναι κομμουνιστής δεν έπεται ότι είναι και
τρομοκράτης ... ή αναρχικός ....

επειδή όμως οι γνώσεις μου σ αυτά είναι μάλλον περιορισμένες, μπορεί να
κάνω και λάθος....[/color]

energizer

...εχθρος του κρατους αποτελει μονο ο αναρχικος!
 :wink:
...επειδη απορριπτει την εννοια της αρχης!!!
...τωρα καλο κακο...υποκειμενικες οι προσεγγισεις...η δικη μου ειναι "κακο" αφου το δυναμικο των συγχρονων πολυπληθων & διαφοροποιημενων - πολυπολιτισμικων κοινωνιων...εγγενως δημιουργει συγκρουσεις...μοναδικος ισορροπιστης οφειλει να ειναι ο νομος ως κοινωνικο συμβολαιο & οχι ως στρατευμενο εργαλειο εκμεταλλευσης ομαδων απο ομαδες!!!
 :evil:
...ο κομμουνιστης , υποκειμενικα παντα  , εμπιπτει & αυτος στην κατηγορια των ουτοπιστων αφου ιστορικα - διαχρονικα οι διαχειριστες της εξουσιας εχουν αποδειξει την ιδιοτελεια & την αδιαφορια τους για ενα γενικοτερο καλο & μια καθολικως εννοουμενη προοδο...
 :roll:
...τελος ο τρομοκρατης...που μπορει να ειναι παραλληλα & εκπροσωπος (υπαλληλος - διαχειριστης!) του κρατους αποτελει , υποκειμενικα σαφεστατα , ΚΟΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ...με ιδεολογικο ή ωφελιμιστικο υποβαθρο προσβαλλει ή & καταστρεφει προσωπικοτητες , περιουσιες , δομες & λοιπους συγχρονους κοινωνικους/"πολιτισμικους" πορους!!!
 :cry:
...να σημειωσω εδω...οτι το πιο δυσκολο ερωτημα αποτελει το τι σημαινει σημερα "κρατος"!
...κρατος εν κρατει...κρατικοδιαιτικισμος...εθνικισμος...οριοθετημενα οικονομικα συμφεροντα;
 :scratch:

--AIXMHROS--

mono h anarxia 8a mas swsei..
eidame ta erga tou kratous k diabasame tis krauges sas
gia tis fwties..
na sas doume stis 17 tou mhna omws.. :wink:

cna

Λοιπόν συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τους προλαλήσαντες, επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω και εγώ το λιθαράκι μου:

1. Κομμουνιστής: ο οπαδός της κομμουνιστικής θεωρίας η οποία έχει ως αρχή την ίση κατανομή του παραγόμενου πλούτου σε όλους, ανεξαρτήτως της θέσης την οποία κατέχουν στην κλίμακα εξουσίας. Η αναγνώριση της επιπλέον προσφοράς μεμονομένων ατόμων πραγματοποιείται με ηθικές απολαβές. Π.χ. ο εργατικότερος των εργατών προάγεται στη θέση προϊσταμένου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση των υλικών αγαθών που απολαμβάνει καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανισοκατανομή πλούτου. Οι ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση μιας τέτοιας κοινωνίας που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ιδεολογική σύσταση του κομμουνισμού μπορούν να βρεθούν μόνο σε μια πλήρως βιομηχανοποιημένη κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει η ανάγκη για εργασία. Δηλαδή μια κοινωνία στην οποία τα αγαθά παράγονται απο ρομποτ. Αυτό το είχε προβλέψει και ο ίδιος ο Μαρξ. Αποτελεί απειλή για τον καπιταλισμό καθώς σε ένα τέτοιο σύστημα (καπιταλιστικό) κεφαλαιοποιείται η υπεραξία του παραγόμενου προϊόντος υπέρ των ολίγων (κοινώς εγώ ως υπάλληλος παράγω έργο που αξίζει 150 ευρώ/ημέρα αλλά ο βιομήχανος μου αποδίδει μόνο τα 35 ενώ τα υπόλοιπα τα συγκεντρώνει στα χέρια του για ιδιοτελείς σκοπούς) ενώ στο κομμουνιστικό η υπεραξία μοιράζεται εξίσου σε όλους. Σαφώς και απαιτείται η ύπαρξη κρατικού μηχανισμού σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Απέτυχε τον προηγούμενο αιώνα να εφαρμοστεί κυρίως γιατί υπήρχαν ακόμα έντονες οι μνήμες του καπιταλισμού στους κομμουνιστές, δηλαδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κομμουνιστικό σύστημα αλλά ακόμα και αυτοί οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν κομμουνιστικά αλλά μάλλον αστικά. Βέβαια την αδυναμία αυτή των πολιτών την είχε διαβλέψει ο Λένιν, γι αυτό και λίγο καιρό μετά την επανάσταση αποφάσισε να εφαρμόσει τον Σοσιαλισμό αντί για τον Κομμουνισμό και τους λόγους τους αναφέρει στο φημισμένο βιβλίο του "1 βήμα εμπρός 2 βήματα πίσω".

2)Αναρχικός: ο οπαδός της αναρχικής θεωρίας του Μπακούνιν, η οποία αποτελεί απόλυτη ολοκλήρωση του κομμουνισμού υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει καμμία διαφοροποίηση των πολιτών, ούτε κατά την έννοια του πλούτου ούτε κατά την έννοια της εξουσίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει την απουσία οποιασδήποτε εξουσίας και αρχής. Ο Κάρλο Καφιέρο συνόψισε τον καταφανή κομμουνιστικό χαρακτήρα του αναρχισμού ως ακολούθως:

«όταν ονομαστήκαμε κάποτε «κολεκτιβιστές» για να ξεχωρίσουμε από τους ατομικιστές και από τους εξουσιαστές κομμουνιστές, βασικά ήμασταν αντιεξουσιαστές κομμουνιστές και ονομάζοντας τους εαυτούς μας «κολεκτιβιστές» νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να εκφράσουμε την αντίληψή μας ότι κάθε τι πρέπει να είναι κοινό, χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα μέσα και στις πηγές της εργασίας και της παραγωγής της συλλογικής εργασίας»... «Δεν μπορεί να είναι κάποιος αναρχικός χωρίς να είναι κομμουνιστής»... «Πρέπει να είμαστε κομμουνιστές, επειδή στον κομμουνισμό μπορεί να επιτευχθεί η πραγματική ισότητα»... » «Πρέπει να είμαστε κομμουνιστές, επειδή είμαστε αναρχικοί, επειδή αναρχία και κομμουνισμός είναι οι δύο απαραίτητοι όροι της επανάστασης»

3) Τρομοκράτης: Δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω από αυτά που είπαν η προηγούμενοι εκτός μόνο από το ότι ο τρομοκράτης κινείται σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους, όπως άλλωστε και ο φασισμός.

joking

cna αυτό που έγραψες "«Δεν μπορεί να είναι κάποιος αναρχικός χωρίς να είναι κομμουνιστής»... "  δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι είναι απόλυτο - θα
πρέπει να το ψάξω

--AIXMHROS--

Παράθεση από: "joking"όμως pls λύστε μου με απλά λόγια την απορία:

σε ένα γεγονός όπως αυτό της πρόσφατης τραγωδίας, πως μπορεί να
βοηθήσει αποτελεσματικά μια αναρχική κοινωνία??

εφόσον δεν υπάρχει καμιάς μορφής αρχή/εξουσία, πως μπορούν να
προστατευτούν οι άνθρωποι που επλήγησαν από αυτούς που θα βρούν
ευκαιρία για να τους λεηλατήσουν, πως θα οργανωθεί η βοήθεια, πως θα
συγκεντρωθεί και  πως θα διανεμηθεί με τη λογική ότι ο καθένας -
αναρχικός γαρ - μπορεί να κάνει ότι θέλει .....[/color]

apla eleos!!!
exeis profanws kollhmenh sto myalo sou thn entypwsh oti anarxia=dialysh!

e loipon mantepse!!!

se mia anarxiklh koinwnia (blepe goa)
oi pantes allhlosthrizonte!!
den koitane to dipla spiti na kaigetai
-opws ekanan oi peloponhsioi opws ta martyrhsan melh tou ery8rou staurou-
k brexoun ta 2metra kseroxorta ths aulhs tous!!!

h boh8eia den 8a ARPAXTEI apo gyftous!!

lehlasia sta apokaidia den yfistatai!!!

o anarxikos den kanei oti 8elei ston synan8rwpo tou,
kanei oti 8elei sthn zwh tou alla einai isos me olous tous allous
k sebetai ta dikaiwmata tou diplanou tou!

KATEBASTE TIS TAMPELES APO TA MYALA SAS!!!
exei katanthsei grafiko to poso eukola mhdenizete idees gt etc sas ta potisan!!!
 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil: :twisted:

joking

αν μου επιτρέπεις, είναι επίσης γραφικό το πως δεν μπορούμε να κάνουμε
μια πολιτισμένη συζήτηση σε ήρεμο τόνο με κάποιους ανθρώπους και
πρέπει πάντα να καταφεύγουμε σε κλισέ και φωνές....  ]μετά[/u] στη περίπτωση που
τελικά ζούσαμε σε μια αναρχική κοινωνία....

αν πιστεύεις ότι έχεις ιδέες και άποψη σχετικά με αυτό θα με ενδιέφερε
ειλικρινά να τις ακούσω - γιατί το δικό μου δομημένο μη άναρχα μυαλό
δεν βλέπει τον τρόπο ....

αν πάλι όχι, προτιμώ να μη μου απαντήσεις παρά να γυρίσει αλλού η
συζήτηση....

[size=9](επίσης τονίζω ότι χρησιμοποιώ τα πρόσφατα συμβάντα απλά και μόνο σαν
παράδειγμα σε πραγματικό χρόνο - μπορείς να μου απαντήσεις χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο ..... )[/size]

οκ?

σσ. άσχετα με το ότι υπερτονίζεται από τα ΜΜΕ ΔΕΝ κάηκε μόνο η
Πελοππόνησος ... όταν μιλάω για το συγκεκριμένο γεγονός έχω στο μυαλό
μου όλη την εικόνα .... τους ανθρώπους, τα σπίτια και τις περιουσίες, τις
ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και το περιβάλλον...

cna

Jo προσωπικά μου είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσω πλήρως τον τρόπο λειτουργίας μιας αναρχικής κοινωνίας, μάλλον λόγω των αστικών μου καταβολών. Μια κομμουνιστική κοινωνία μου φαίνεται λίγο περισσότερο κατανοητή. Σε μια αμιγώς κομμουνιστική κοινωνία λοιπόν το κράτος θα ανελάμβανε εξ' ολοκλήρου την στέγαση των πληγέντων. Ανάγκη χρηματοδότησης δεν θα υπήρχε καθώς το ίδιο το κράτος θα συνέχιζε να τους κατανέμει τα αγάθα εκείνα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση καθώς και να αντικαταστήσει τα εργαλεία της δουλειάς τους. Η βασική διαφοροποίηση έγκειται στο ότι σε μια τέτοια κοινωνία δεν θα υπήρχε το χέρι του οικοπεδοφάγου εμπρηστή καθώς η βάση της είναι ότι παράγουμε ό,τι και τόσο όσο χρειαζόμαστε και τίποτε παραπάνω. Άρα αφού δεν υπάρχει ευκαιρία υπερκέρδους γιατί να κάψει ο οποιοσδήποτε το δάσος;

energizer

...παντως στις χωρες του παλαι ποτε υπαρκτου σοσιαλισμου...το κρατος λειτουργουσε αποτελεσματικοτερα αλλα & πιο ολοκληρωτικα...υπηρξε ο φασισμος της κυριαρχουσας ιδεολογικης γραμμης & οι λοιπες φωνες ακουγονταν μονο απο το εξωτερικο ή εσβηναν σε τοπους εξοριας & δεν ξερω που αλλου...
...προσφατα παραδειγματα ολα τουτα (ΕΣΣΔ , ΑΝ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ , κομουνιστικες "δημοκρατιες" βαλκανιων , ΚΙΝΑ κτλ...)
...οχι οτι & οι "καπιταλιστικες" χωρες ειναι ασπιλες & αμολυντες αλλα ενα μπινελικι , μια διαφωνια μπορεις να την εχεις...
...δεν φταινε για ολα οι αστικες ΜΑΣ καταβολες...
 :twisted:
...αναρχικη κοινωνια ειναι ανυπαρκτη κοινωνια...πως θα λειτουργουσε μια τετοια κοινωνια;
...τι θα εκανε δηλαδη ο τρελλος - ανικανος - αδιαφορος - αναπηρος - εγκληματιας - αυτοκαταστροφικος;
...αν ειμασταν ΤΕΛΕΙΟΙ & ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ δεν θα ειμασταν ανθρωποι...& θα ζουσαμε στον παραδεισο & ουχι στην Γαια...
 :salut:
...δεν νομιζω τουτα να εχουν σχεση με εθελοτυφλιες & μικροπρεπειες...

--AIXMHROS--

Παράθεση από: "joking"αν μου επιτρέπεις, είναι επίσης γραφικό το πως δεν μπορούμε να κάνουμε
μια πολιτισμένη συζήτηση σε ήρεμο τόνο με κάποιους ανθρώπους και
πρέπει πάντα να καταφεύγουμε σε κλισέ και φωνές....  ]μετά[/u] στη περίπτωση που
τελικά ζούσαμε σε μια αναρχική κοινωνία....
αν πιστεύεις ότι έχεις ιδέες και άποψη σχετικά με αυτό θα με ενδιέφερε
ειλικρινά να τις ακούσω - γιατί το δικό μου δομημένο μη άναρχα μυαλό
δεν βλέπει τον τρόπο ....
αν πάλι όχι, προτιμώ να μη μου απαντήσεις παρά να γυρίσει αλλού η
συζήτηση....
[size=9](επίσης τονίζω ότι χρησιμοποιώ τα πρόσφατα συμβάντα απλά και μόνο σαν
παράδειγμα σε πραγματικό χρόνο - μπορείς να μου απαντήσεις χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο ..... )[/size]
οκ?
σσ. άσχετα με το ότι υπερτονίζεται από τα ΜΜΕ ΔΕΝ κάηκε μόνο η
Πελοππόνησος ... όταν μιλάω για το συγκεκριμένο γεγονός έχω στο μυαλό
μου όλη την εικόνα .... τους ανθρώπους, τα σπίτια και τις περιουσίες, τις
ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και το περιβάλλον...

katarxhn den exeis kanei pote kamia koubenta mazi mou gia na ksereis an mporeis na koubentiaseis xwris h me fwnes..
ok?

sxetika me thn apanthsh pou den phres opws eipes,
epanalambanw..
h boh8eia den 8a ARPAXTEI apo gyftous!!
lehlasia sta apokaidia den yfistatai!!!
o anarxikos den kanei oti 8elei ston synan8rwpo tou,
kanei oti 8elei sthn zwh tou alla einai isos me olous tous allous
k sebetai ta dikaiwmata tou diplanou tou!
ara to idio pragma pou kanei autes tis meres meta thn katastrofh to politeuma pou mas phdaei xronia twra eis to onoma ths isothtas twn politwn,8a ginotan k se ena anarxiko kratos ..(ksanablepe goa)

gia paradeigma pou zhthses 8a sou pw kati poly aplo..
8ymasai to seismo tou 99?
e mantepse poia ypo8esh paragrafhke epeidh perase h 7etia pou problepei o nomos..
mantepse k kati akoma..
poious 8a eixe kleisei sth fylakh mesa se ligous mhnes ena anarxiko kratos?
ase mhn mantepseis..
autous pou thn skapoularan me tis eulogies ths dhmokratias mas..

(h anafora sthn pelloponhso egine gt einai ekswfrenikh h martyria twn ery8rostauritwn k den exei ksanaginei tetoia!)

apo thn allh omws mh mou dinete shmasia..
anarxiko me baftisan kapoioi,anarxies lew..
h an 8es tis les k malakies den trexei tpt..

cna

Παράθεση από: "energizer"...παντως στις χωρες του παλαι ποτε υπαρκτου σοσιαλισμου...το κρατος λειτουργουσε αποτελεσματικοτερα αλλα & πιο ολοκληρωτικα...υπηρξε ο φασισμος της κυριαρχουσας ιδεολογικης γραμμης & οι λοιπες φωνες ακουγονταν μονο απο το εξωτερικο ή εσβηναν σε τοπους εξοριας & δεν ξερω που αλλου...
...προσφατα παραδειγματα ολα τουτα (ΕΣΣΔ , ΑΝ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ , κομουνιστικες "δημοκρατιες" βαλκανιων , ΚΙΝΑ κτλ...)

:arrow: Ποιός είπε ότι σε όλες αυτές τις χώρες εφαρμόστηκε ποτέ σωστά ο κομμουνισμός; Μέχρι τον σοσιαλισμό κατάφεραν να φτάσουν και αυτός πάλι εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα. Και το λέω αυτό γιατί καμμιά σοσιαλιστική-κομμουνιστική ιδεολογία δεν προάγει τον επεκτατισμό αλλά είχαμε 2 τουλάχιστον ιμπεριαλιστικούς πολέμους από την πλευρά της ΕΣΣΔ (βλέπε Βιετνάμ και Αφγανιστάν). Ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία, που περιγράφουν ακριβώς την έκπτωση από την ιδεολογική γραμμή η οποία συντελέστηκε στην ΕΣΣΔ μετά τον θάνατο του Λένιν, είναι η "Φάρμα τον ζώων του Όργουελ.

Παράθεση από: "energizer"...οχι οτι & οι "καπιταλιστικες" χωρες ειναι ασπιλες & αμολυντες αλλα ενα μπινελικι , μια διαφωνια μπορεις να την εχεις...

:arrow: Ή έχεις την αυταπάτη ότι μπορείς να την έχεις. Η αλήθεια είναι ότι ο κομμουνισμός κυνηγήθηκε άμεσα από τον καπιταλισμό. Η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη χώρα μας, για παράδειγμα, συντελέστηκε στο διάστημα του μεσοπολέμου με το περίφημο "Ιδιώνυμο" του Ελ. Βενιζέλου. Η Γυάρος και η Μακρόνησος φιλοξενούσαν τους εξόριστους ακόμα και πριν την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα. Φυσικά συνέχισαν να λειτουργούν, έστω και με διακοπές, μέχρι και το 1974.

Παράθεση από: "energizer"...δεν φταινε για ολα οι αστικες ΜΑΣ καταβολες...

:arrow: Ποτέ δεν είπα ότι φταίνε για όλα. Φταίνε όμως κατά κύριο λόγο. Βλέπεις το τελευταίο που μπορεί να απωλέσει κανείς είναι η συνήθεια. Είναι τόσο μεγάλο το ιστορικό διάστημα στο οποίο ζούμε υπό καθεστώς καπιταλισμού που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο αίμα μας. Αν το καλοσκεφτείς καπιταλισμό με την ευρεία έννοια του όρου (συμπεριλαμβάνω και την εποχή της φεουδαρχίας, η οποία είναι πρόδρομος του καπιταλισμού) έχουμε εδώ και σχεδόν 2000 χρόνια. Ο κομμουνισμός γεννήθηκε μόλις πριν 150 χρόνια.

Παράθεση από: "energizer"...αναρχικη κοινωνια ειναι ανυπαρκτη κοινωνια...πως θα λειτουργουσε μια τετοια κοινωνια;

:arrow: Χμμμ μου είναι αδύνατο να φανταστώ πως μπορεί να λειτουργήσει μια τόσο προχωρημένη κοινωνία. Στη χώρα μας είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστώ πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και ο σοσιαλισμός. Για το μόνο που είμαι βέβαιος είναι ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνει βίωμα των πολιτών ο κομμουνισμός για να μπορέσει να κάνει η κοινωνία το άλμα προς τον αναρχισμό. Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

Παράθεση από: "energizer"...τι θα εκανε δηλαδη ο τρελλος - ανικανος - αδιαφορος - αναπηρος - εγκληματιας - αυτοκαταστροφικος;

:arrow: Το μόνο που ξέρω σίγουρα να σου πω είναι ότι για όλους θα υπήρχε μέριμνα.

Παράθεση από: "energizer"...δεν νομιζω τουτα να εχουν σχεση με εθελοτυφλιες & μικροπρεπειες...

:arrow: Έως τώρα δεν έχω διαβλέψει κάτι τέτοιο. Απλά θεωρώ ότι ο κομμουνισμός και ο αναρχισμός έχουν συκοφαντηθεί στη χώρα μας βάναυσα. Είτε από την καθεστηκυία τάξη είτε από τους ίδιους τους πρεσβευτές των ιδεολογιών αυτών. Δυστυχώς είχαμε την ατυχία να ζήσει η χώρα μας και έναν εμφύλιο σπαραγμό λόγω των ιδεολογικών συγκρούσεων, του οποίου η συνέπειες μας ταλάνιζαν για πολλά χρόνια. Ούτε φυσικά λέω ότι είναι τέλειες ιδεολογίες. Απλά λέω ότι αν το ζητούμενο είναι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους ίσως να είναι οι μόνες που μπορούν να επιτύχουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες...

energizer

...o.k....
...περα απο τα τετριμενα & τις οποιες προκαταληψεις κουβαλαει εκαστος...
...ο προχωρημενου επιπεδου σοσιαλισμος (κομουνισμος!) πως ακριβως θα λειτουργουσε;
...(υποθετικο σεναριο!) ειμαστε 7.000.000.000 ανθρωποειδη....οι ποροι του πλανητη ειναι πολυ συγκεκριμενοι...& ηδη τεινουμε (αν οχι ΗΔΗ!) να ξεπερασουμε τα δυναμικα του ως οικοσυστημα...
...ο μεσος ανθρωπιδης (& ο απορος στην αφρικη ακομη!) ονειρευεται βιλες - κοτερα - τζετ - εξωτικα τροφιμα & ενα επιτελειο υπηρετων...
...το αμεσο & παγκοσμιο προβλημα επιβιωσης ΠΩΣ θα λυνοταν σε μια τετοια ουτοπικη κοινωνια;
...οι επιτελεις του κομματος...οι φορεις της εξουσιας (ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ απο τα ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ συμβουλια!)...αλλα & οι χαμηλοβαθμοι διαχειριστες των μεσων παραγωγης...ΔΕΝ θα εμπαιναν στο πειρασμο;
...αρα το πολιτευμα οπως το ονειρευονται καποιοι πασχει σ΄επιπεδο ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ...
...συγνωμη αγαπητε , αλλα αν η ανατροφη & κοινωνικοποιηση των ανθρωποειδων ητο εφικτον , να διεξαγεται σε ΑΡΙΣΤΕΣ συνθηκες...
 :shock:
...τοτε & η δημοκρατια - κοινοβουλευτισμος...& η ολιγαρχια - αριστοκρατια ακομη & ο ολοκληρωτισμος - μοναρχια...
 :!:
...θα λειτουργουσαν αψογα.
...εξηγουμαι , οι πεπαιδευμενοι & ανθρωπιστες κοινωνοι θα λειτουργουσαν τοσο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ & συνειδητα...που η παρανομια θα ηταν ανεγκεφαλη πραξη...η ιδιοτελεια ενοχικη & αποκρουστικη & η αδιαφορια αγνωστη & απροσδιοριστη...

...με/μας ενδιαφερει ποιος - ποιοι - ποσοι θα ηταν οι διαχειριστες της εξουσιας;
...ή αν η συμβιωση μας θα ηταν αρμονικη & ευοιωνη;
 :scratch:

...o παγκοσμιοποιημενος νεοανθρωπιδης (για να ξεφυγω απο τον νεοελληνα!) υποφερει πρωτιστως απο το περιφημο οντολογικο κενο...δευτερευοντως απο συγκρουομενες αξιες στη μη ιεραρχημενη τους δομη...& τριτον απο διαφοροποιηση στην αποκτηση - απολαβη πορων & αγαθων (εδω η ψαλιδα ανοιγει τοσο που...αντιλαμβανεστε!).
...κανενα συστημα απο οσα εχω κατανοησει - βιωσει - φαντασιωσει - ΔΕΝ διεπεται απο αυστηρες νομοτελειες αξιοκρατικου χαρακτηρα...
...ολα , καπου διευκολυναν - ευνοουσαν - χαριζονταν σ΄εκλεκτους & συγγενεις τους!
...ΔΕΝ με νοιαζει ποιος - ποιοι - ποσοι θ΄αποτελουν τη κεφαλη της διαχειριστικης εξουσιας...αλλα με νοιαζει μεχρι καποιου επιπεδου της κοινωνικης πυραμιδας (οσο πιο ψηλα τοσο πιο καλα!) να παρεχονται ισες ευκαιριες , ισονομια , αξιοκρατια & ακριβοδικαιες αμοιβες - τιμωριες!!!
...ολα αυτα που ευελπιστω & εικαζω οτι & αλλοι προσδοκουν ειναι προιοντα υψηλης συνειδητοτητας , ικανοτητων & καταλληλης αγωγης...
 8)
...παλι ομως οι τρελλοι - ανικανοι - αδιαφοροι - αναπηροι - εγκληματιες - αυτοκαταστροφικοι θα δυσκολευτουν να επιβιωσουν των μεταβατικων σταδιων & να καταληξουν στην ουτοπια της απολυτης μεριμνας!!!

...ηθικο διδαγμα , κατα την υποκειμενικοτατη μου συλλογιστικη , το προβλημα ειναι κατεξοχην ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ - ΒΙΟΗΘΙΚΟ & κατ' επιφαση μονο ΠΟΛΙΤΙΚΟ...
...η πολιτικη αποτελει ενα πεδιο ιδεολογικων συγκρουσεων , φαντασιωσεων & εμμονων...τι μας λεει τουτο;
...οτι οι ανθρωπιδες δεν μπορουν να χαλιναγωγησουν ουτε τις παρορμησεις τους ουτε τις ιδεοκαταιγιδες τους...
 :lol:

joking

εγώ πάλι βλέπω τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά....

τα διάφορα πολιτικά συστήματα και θεωρίες είναι ουσιαστικά τρόποι
οργάνωσης κοινωνιών που έφτιαξαν οι άνθρωποι

μπορεί να μην είμαι πολύ διαβασμένη σ' αυτά, έχοντας όμως
αρκετές γνώσεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα σε όλο το
υπόλοιπο ζωικό βασίλειο παρατηρώ ότι έννοιες όπως "κομμουνισμός" =
δίκαιη και ισομερής κατανομή όλων των αγαθών σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ή
"αναρχία" = καμμίας μορφή αρχή/εξουσία, είναι ανύπαρκτες!!!!

στα είδη τα οποία δημιουργούν ομάδες/αγέλες υπάρχει πάντα "αρχηγός",
υπάρχει πάντα "ιεραρχία" και η ποινή για τον απείθαρχο είναι ή εξοστρακισμός
από την αγέλη ή ακόμα και θάνατος...

ακόμα και στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό, η μονάδα ζωής, το κύτταρο,
όταν "τρελλαθεί" και αρχίσει να ανανεώνεται άναρχα, το αποτέλεσμα οδηγεί
σε σοβαρή βλάβη του οργανισμού του οποίου είναι μέλος (ή και θάνατο)

γνωρίζω επίσης ότι από τη στιγμή που το ανθρώπινο είδος κοινωνικοποιήθηκε,
αλλά ακόμα και στις μέρες μας στις λεγόμενες "πρωτόγονες" φυλές που δεν
έχει αγγίξει ακόμα ο "πολιτισμός", οι άνθρωποι λειτουργούν πάντα κάτω
από κάποιας μορφής αρχή/ εξουσία ... ο φύλαρχος, ο ιερέας/μάγος/γιατρός...
και ο πλούτος δεν ήταν και δεν είναι ποτέ ισάξια κατανεμειμένος...

αυτά τα οποία υποστηρίζει η κομμουνιστική θεωρία στην ιδανική μορφή της
είναι πολύ σωστά με κριτήριο την λογική - αν τα καλοεξετάσουμε,μπορούμε
ακόμα και να  υποστηρίξουμε ότι είναι πολύ κοντά σε αυτά που δίδαξε
κάποιους αιώνες πριν ο Χριστός..

είναι όμως ουτοπικά

είναι άλλη μια πνευματική δημιουργία του ανθρώπινου μυαλού, που βρήκε
πρόσφορο έδαφος την εποχή που γεννήθηκε στους λαούς που δεν είχαν
πλέον άλλες αντοχές στην καταπίεση και την φτώχια και που όμως δεν
μπόρεσε ποτέ να εξελιχθεί στην μορφή που περιέγραψε ο cna παραπάνω...

και (κατά την άποψη μου) ούτε και πρόκειται γιατί είναι ενάντια στην Φύση
και τους Φυσικούς κανόνες...και είτε μας αρέσει είτε όχι, ο άνθρωπος
είναι ακόμα μέλος της Φύσης...

όσο για την "αναρχία" ... η λέξη είναι άγνωστη σε όλο το οικοσύστημα...
τα πάντα είναι απόλυτα οργανωμένα και λειτουργούν με κανόνες (=αρχές)
τόσο αυστηρά δομημένες που καταφέρνουν να μένουν αναλλοίωτες από
τότε που εμφανίστηκε ζωή στον πλανήτη....

αυτές ακριβώς τις αρχές που ο άνθρωπος παραβιάζει συνεχώς και που
πιθανότατα κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στην καταστροφή του...

8)

Argiro

Παράθεση από: "cna"Οι ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση μιας τέτοιας κοινωνίας που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ιδεολογική σύσταση του κομμουνισμού μπορούν να βρεθούν μόνο σε μια πλήρως βιομηχανοποιημένη κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει η ανάγκη για εργασία. Δηλαδή μια κοινωνία στην οποία τα αγαθά παράγονται απο ρομποτ. Αυτό το είχε προβλέψει και ο ίδιος ο Μαρξ. Αποτελεί απειλή για τον καπιταλισμό καθώς σε ένα τέτοιο σύστημα (καπιταλιστικό) κεφαλαιοποιείται η υπεραξία του παραγόμενου προϊόντος υπέρ των ολίγων (κοινώς εγώ ως υπάλληλος παράγω έργο που αξίζει 150 ευρώ/ημέρα αλλά ο βιομήχανος μου αποδίδει μόνο τα 35 ενώ τα υπόλοιπα τα συγκεντρώνει στα χέρια του για ιδιοτελείς σκοπούς) ενώ στο κομμουνιστικό η υπεραξία μοιράζεται εξίσου σε όλους. Σαφώς και απαιτείται η ύπαρξη κρατικού μηχανισμού σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Απέτυχε τον προηγούμενο αιώνα να εφαρμοστεί κυρίως γιατί υπήρχαν ακόμα έντονες οι μνήμες του καπιταλισμού στους κομμουνιστές, δηλαδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κομμουνιστικό σύστημα αλλά ακόμα και αυτοί οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν κομμουνιστικά αλλά μάλλον αστικά. Βέβαια την αδυναμία αυτή των πολιτών την είχε διαβλέψει ο Λένιν, γι αυτό και λίγο καιρό μετά την επανάσταση αποφάσισε να εφαρμόσει τον Σοσιαλισμό αντί για τον Κομμουνισμό και τους λόγους τους αναφέρει στο φημισμένο βιβλίο του "1 βήμα εμπρός 2 βήματα πίσω".
Ο κομμουνισμός απέτυχε στη Σοβιετική Ένωση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, όχι επειδή υπήρχαν καπιταλιστικές μνήμες στους κομμουνιστές, διότι δεν υπήρξε ποτέ καπιταλισμός στη Σοβιετική Ένωση. Από τη φεουδαρχία πέρασαν κατευθείαν στη δικτατορία του προλεταριάτου με τη λαϊκή επανάσταση, χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν αστική επανάσταση (και γι αυτό κυρίως λειτούργησαν αστικά, γιατί μετά τη φεουδαρχία η αστική επανάσταση είναι φυσικό επακόλουθο, όπως άλλωστε έγινε σε όλα τα κράτη την εποχή εκείνη) πράγμα που όπως έλεγε ο Μαρξ δεν ήταν δυνατόν να γίνει και να πετύχει. Για να εφαρμοστεί ο κομμουνισμός πρέπει μια κοινωνία να έχει περάσει όλα τα στάδια του καπιταλισμού και να βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό και την εποχή εκείνη μόνο στη Γερμανία υπήρχε κάτι τέτοιο. Γι αυτό ο Μαρξ είχε πει πως μόνο από τη Γερμανία μπορούσε να ξεκινήσει επανάσταση, η οποία προπολεμικά και κατά τη διάρκεια του Β΄ Πολεμου είχε και αρκετά μεγάλο κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο είχε δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στον Χίτλερ.

Ο Λένιν μπορεί να μίλησε στο βιβλίο του για μετάβαση στο σοσιαλισμό, όμως δεν εφαρμόστηκε αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο κομμουνισμός στην ουσία έσβησε από τη στιγμή που μετά το θάνατο του Στάλιν την εξουσία την πήρε ο Χρουτσώφ στην κυριολεξία κατεβάζοντας τα τανκς, χωρίς καμία εκλογική διαδικασία. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν συνειδητοποιούσε τι ακριβώς έκανε ή αν πίστευε πως αυτό ήταν το σωστό να κάνει, πάντως το αποτέλεσμα μετράει και ιστορικά εκείνος είναι που χρεώνεται την πτώση του κομμουνισμού, άσχετα αν ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια μετά από εκείνον, τόσα πολλά, που κανείς πια δεν τον θυμάται ούτε εκείνον ούτε το ρόλο που έπαιξε στην τελική κατάληξη της ρώσικης επανάστασης.

cna

Παράθεση από: "energizer"...o.k....
 ...ο προχωρημενου επιπεδου σοσιαλισμος (κομουνισμος!) πως ακριβως θα λειτουργουσε;
...(υποθετικο σεναριο!) ειμαστε 7.000.000.000 ανθρωποειδη....οι ποροι του πλανητη ειναι πολυ συγκεκριμενοι...& ηδη τεινουμε (αν οχι ΗΔΗ!) να ξεπερασουμε τα δυναμικα του ως οικοσυστημα...
:arrow: Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε 7.000.000.000 ή ότι το 1.000.000.000 καταναλώνει τόσου πόρους όσοι θα επαρκούσαν για τη συντήρηση όχι 7 δις αλλά 17 δις ανθρώπων. Θέμα επιλογής είναι.

Παράθεση από: "energizer"...ο μεσος ανθρωπιδης (& ο απορος στην αφρικη ακομη!) ονειρευεται βιλες - κοτερα - τζετ - εξωτικα τροφιμα & ενα επιτελειο υπηρετων...

:arrow: Ναι, γιατί βλέπει την άρχουσα τάξη να τα έχει και νομίζει ότι με την απόκτηση όλων αυτών των αγαθών θα είναι ευτυχής. Το ίδιο το σύστημα μας διδάσκει να ονειρευόμαστε αυτά τα αγαθά. Αλλά πόσοι από εμάς είναι σε θέση να τα γευτούν; Και πόσοι υποφέρουν για να αποκτήσουν κάποιοι αυτά τα αγαθά; Εγώ ξέρω ότι σαν μέσος πολιτικός μηχανικός θα είμαι τυχερός αν καταφέρω να έχω ετήσιο κέρδος το κέρδος που αποκτά ο Κόκκαλης την εβδομάδα, για να μην πω την ημέρα. Αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας κατασκευάζεται στη Κίνα, την Ταϊβάν και την Ινδονησία. Για ψάξε λίγο να δεις τους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Το μηνιάτικο του μέσου Κινέζου μόλις και μετά βίας αγγίζει το δικό μας ημερομίσθιο χωρίς τις κρατήσεις. Στην ουσία πατάμε στο λαιμό του σχεδόν λιμοκτονούντα Κινέζου για να μπορέσουμε να έχουμε υπολογιστές σε πολύ χαμηλές τιμές.

Παράθεση από: "energizer"...το αμεσο & παγκοσμιο προβλημα επιβιωσης ΠΩΣ θα λυνοταν σε μια τετοια ουτοπικη κοινωνια;

:arrow: Μόνο με την ανακατανομή του διαθέσιμου πλούτου. Ο πολύ αγαπητός σε όλους μας Μπιλ Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος στον πλανήτη. Η περιουσία του είναι τόσο μεγάλη όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Κονγκό, της Αιθιοπίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου μαζί (αν θυμάμαι καλά γιατί πέρασε καιρός από τότε που το διάβασα). Λογικό δεν είναι λοιπόν να υποφέρουν οι πολίτες αυτών των κρατών;

Παράθεση από: "energizer"...οι επιτελεις του κομματος...οι φορεις της εξουσιας (ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ απο τα ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ συμβουλια!)...αλλα & οι χαμηλοβαθμοι διαχειριστες των μεσων παραγωγης...ΔΕΝ θα εμπαιναν στο πειρασμο;

:arrow: Σαφώς και υπάρχει αυτός ο κινδύνος. Αλλά όπως στο τωρινό μας πολίτευμα η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό μας έτσι και σε μια τέτοια κοινωνία η τήρηση της ιδεολογίας επαφίεται στους πολίτες της.

Παράθεση από: "energizer"...αρα το πολιτευμα οπως το ονειρευονται καποιοι πασχει σ΄επιπεδο ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ...
...συγνωμη αγαπητε , αλλα αν η ανατροφη & κοινωνικοποιηση των ανθρωποειδων ητο εφικτον , να διεξαγεται σε ΑΡΙΣΤΕΣ συνθηκες...
 :shock:
...τοτε & η δημοκρατια - κοινοβουλευτισμος...& η ολιγαρχια - αριστοκρατια ακομη & ο ολοκληρωτισμος - μοναρχια...
 :!:
...θα λειτουργουσαν αψογα.
...εξηγουμαι , οι πεπαιδευμενοι & ανθρωπιστες κοινωνοι θα λειτουργουσαν τοσο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ & συνειδητα...που η παρανομια θα ηταν ανεγκεφαλη πραξη...η ιδιοτελεια ενοχικη & αποκρουστικη & η αδιαφορια αγνωστη & απροσδιοριστη...

:arrow: Μα στα καπιταλιστικά συστήματα αυτό που συμβαίνει είναι να ντύνουν τις παρανομίες τους με το μανδύα του νόμου. Πόσοι νόμοι άραγε στην Ελλάδα μας δεν προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Αλλά βλέπεις κάποιοι από αυτούς είναι τόσο ευάεροι και ευήλιοι που μας βολεύουν μέχρι κάποιου βαθμού και τους ανεχόμαστε. Σαφώς και είναι ζήτημα παιδείας. Αλλά μήπως ο άνθρωπος, ως εχέφρων δεν έχει υποχρέωση στον εαυτό του να προσπαθεί κάθε μέρα για την καλυτέρευσή του; Έχουμε σχολεία που μας παρέχουν κάποια βασική παιδεία. Από εκεί και μετά είναι υποχρέωσή μας να την επεκτείνουμε. Απλώς απαιτείται δουλειά και εδώ συναντούμε προβλήματα:
1) Το ίδιο το σύστημα ΔΕΝ μας θέλει πεπαιδευμένους γιατί τότε θα δυσκολευτεί να μας πείσει για την ορθότητα της λειτουργίας του.
2) Το ίδιο το σύστημα φροντίζει να μας αποπροσανατολίζει, δεικνύοντας τα αγαθά που ανέφερες πιο πάνω ως απαραίτητα για την κατάκτηση της ευτυχίας, με αποτέλεσμα να επιδιδόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για την απόκτησή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
3) Εμείς οι ίδιοι αρνούμαστε να εργαστούμε και αναλώνουμε την ώρα μας σε τετριμμένες και απλώς διασκεδαστικές απολαύσεις. Κάποτε ο Μαρξ είχε πει ότι η θρησκεία είναι το όπιο των λαών, με το σκεπτικό ότι οι λαοί ευελπιστούν σε μετά θάνατον δικαιοσύνη και γι αυτό δεν αγωνίζονται στον παρόντα χρόνο. Σήμερα έχουμε πολλά είδη παρόμοιων ναρκωτικών να διαλέξουμε, όπως το ποδόσφαιρο ή ακόμα και η κομματικοποίηση.  

Παράθεση από: "energizer"...o παγκοσμιοποιημενος νεοανθρωπιδης (για να ξεφυγω απο τον νεοελληνα!) υποφερει πρωτιστως απο το περιφημο οντολογικο κενο...δευτερευοντως απο συγκρουομενες αξιες στη μη ιεραρχημενη τους δομη...& τριτον απο διαφοροποιηση στην αποκτηση - απολαβη πορων & αγαθων (εδω η ψαλιδα ανοιγει τοσο που...αντιλαμβανεστε!).
:arrow: Ναι αλλά δεν θα πρέπει σιγά-σιγά όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερες να τα λύσουμε; Και δεν είναι λογικό να ξεκινήσουμε με αυτό που θα καταφέρει ίσως να εξασφαλίση την επιβίωση του ανθρώπου; Λέω του ανθρώπου γιατί η φύση θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά από εμάς. Ίσως όχι όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα αλλά και στο παρελθόν είχαν επέλθει καταστροφικά για το περιβάλλον συμβάντα, όπως αυτό που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, και σίγουρα το τότε φυσικό περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Ακόμα και μετά από έναν πυρηνικό όλεθρο οι κατσαρίδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν για παράδειγμα.

Παράθεση από: "energizer"...ΔΕΝ με νοιαζει ποιος - ποιοι - ποσοι θ΄αποτελουν τη κεφαλη της διαχειριστικης εξουσιας...αλλα με νοιαζει μεχρι καποιου επιπεδου της κοινωνικης πυραμιδας (οσο πιο ψηλα τοσο πιο καλα!) να παρεχονται ισες ευκαιριες , ισονομια , αξιοκρατια & ακριβοδικαιες αμοιβες - τιμωριες!!!

:arrow: Αυτό και αν είναι ουτοπικό. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά ο σύγχρονος καπιταλισμός, σχεδόν στο σύνολο του, παρέχει ίσες ευκαιρίες στην υποαπασχόληση και την ανεργία. Κραταιό παράδειγμα η ΗΠΑ η οποία τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, η κοινωνία των 2/3. Ήτοι 1/3 αστική τάξη, 2/3 φτωχή εργατική τάξη και φυσικά ανυπαρξία μεσαίας τάξης. Όσο για τις ίσες ευκαιρίες στην Αμερική, μόνο με νόμιμους και δίκαιους τρόπους δεν δίνονται. Ο Γκέιτς, επί παραδείγματι, είχε κλέψει το DOS από την IBM στην οποία εργαζόταν, λίγο πριν την εμπορική του κυκλοφορία, πρόλαβε να το κυκλοφορήσει πρώτος και η συνέχεια είναι γνωστή.

Παράθεση από: "energizer"...παλι ομως οι τρελλοι - ανικανοι - αδιαφοροι - αναπηροι - εγκληματιες - αυτοκαταστροφικοι θα δυσκολευτουν να επιβιωσουν των μεταβατικων σταδιων & να καταληξουν στην ουτοπια της απολυτης μεριμνας!!!
:arrow: Καταρχήν δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα. Άτομα με παθήσεις οποιασδήποτε μορφής δεν μπορούν φυσικά να συγκριθούν με άτομα εγκληματικής φύσεως. Το παρόν σύστημα είναι αυτό που σχεδόν τα πετάει στον σύγχρονο Καιάδα της υπέρ του δέοντος δυσκολίας επιβίωσης. Ευτυχώς που οι αγώνες κάποιον αγγίζουν τον φιλανθρωπισμό μερικών πολιτικών και συγγράφονται νόμοι για την απασχόληση, έστω και στο δημόσιο των αναπήρων.

Παράθεση από: "energizer"...ηθικο διδαγμα , κατα την υποκειμενικοτατη μου συλλογιστικη , το προβλημα ειναι κατεξοχην ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ - ΒΙΟΗΘΙΚΟ & κατ' επιφαση μονο ΠΟΛΙΤΙΚΟ...
...η πολιτικη αποτελει ενα πεδιο ιδεολογικων συγκρουσεων , φαντασιωσεων & εμμονων...τι μας λεει τουτο;
...οτι οι ανθρωπιδες δεν μπορουν να χαλιναγωγησουν ουτε τις παρορμησεις τους ουτε τις ιδεοκαταιγιδες τους...
 :lol:

:arrow: Κατά τον Αριστοτέλη, ο οποίος αν θέλεις έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού, ο άνθρωπος είναι καταρχήν πολιτικό ζώο. Διότι είναι το μόνο ζώο που ξεκινά τη ζωή του σε τόσο καλά οργανωμένες κοινωνίες-πόλεις (της τότε εποχής) και αυτές είναι που γνωρίζει πρώτα. Η συνειδητοποίηση της φύσης έρχεται αργότερα. Φυσικά υπάρχουν και τα ορμέμφυτα, αλλά αυτό τότε δεν το γνώριζε ίσως ο Αριστοτέλης. Δηλαδή όντως κάποια πράγματα κληρονομούνται μέσω των γονιδίων μας και όντως επηρρεάζουν την συμπεριφορά μας τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και αργότερα. Αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Είτε θα αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της με εμάς και να μας επιβάλλει τους κανόνες της, ήτοι να αφήσουμε κάποιους συνανθρώπους μας στο έλεος του Θεού γιατί είναι λιγότερο ικανοί για επιβίωση από εμάς, ή θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συμβιώσουμε αρμονικά, τόσο εμείς μεταξύ μας όσο και εμείς με το φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε εκατομύρια ανθρώπων και χιλιάδες γενεών αγωνίστηκαν για τέτοια ιδανικά. Τελικά ποιοί είμαστε εμείς που θα εκμηδενίσουμε την προσπάθειά τους;

341 Επισκέπτες, 1 Χρήστης