Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 443
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 266
  • Total: 267
  • Leon

«Είμαστε μπουνταλάδες»

Ξεκίνησε από forest48, Δεκεμβρίου 04, 2007, 04:38:15 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

forest48

Γράφει ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Από το 1986 που δημιουργήθηκε στην Πόλη η πρώτη Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας έως σήμερα, πέρασαν 21 χρόνια. Ωστόσο, μπορεί σε κυβερνητικό επίπεδο τα πράγματα να έχουν λίγο καλυτερέψει, όμως στην ουσία η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Στο μεταξύ εξακολουθούμε να δαπανούμε δισεκατομμύρια ευρώ από δω και από κει σε πολεμικές δαπάνες, το Κυπριακό παραμένει μια ανοιχτή πληγή που μας πικραίνει και μας δηλητηριάζει και οι σχέσεις μας – οικονομικές, πολιτιστικές, ανθρώπινες – παραμένουν υποβαθμισμένες, λες και δεν είμαστε γείτονες, αλλά η μια χώρα βρίσκεται στο βόρειο και άλλη στο νότιο Πόλο.
Χιόνια και πάγοι μας χωρίζουν και το μόνο θερμό στοιχείο που μας ενώνει είναι τα επικίνδυνα παιχνίδια που κάνουν πάνω από το Αιγαίο τα παιδιά μας – οι αεροπόροι μας – που συχνά γίνονται θανάσιμα, «έτσι» άνευ λόγου. Η ένταση για την ένταση, μόνο και μόνο για να αναδεικνύεται ο ρόλος των στρατιωτικών που φυσικά μας κοροϊδεύουν, μιας και βρίσκονται και οι δύο στο ΝΑΤΟ, κάθονται πλάι – πλάι στις Επιτροπές του και οι πιλότοι μας έχουν τα ίδια αεροπλάνα, τους ίδιους εκπαιδευτές και τα ίδια αφεντικά, τους Αμερικανούς. Που μας ενώνουν και μας χωρίζουν ανάλογα με τα σχέδιά τους και παίζουν μαζί μας σαν να ήμαστε κούκλες-μαριονέτες. Το ίδιο παιχνίδι δεν κάνουν άλλωστε σήμερα με τους Κούρδους στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να χύνεται καθημερινά αίμα αθώων και με κίνδυνο να μπλεχτεί η Τουρκία στα γρανάζια ενός πολέμου με ανυπολόγιστες θυσίες για το λαό της;
Όταν στα 1992 συνάντησα τον πρόεδρο Οζάλ εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού για να του μεταφέρω το μήνυμα «Κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να επαναλάβουμε αυτό που έκαναν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ», αφού πρώτα σας πω πόσο ο Οζάλ ήταν πρόθυμος να γίνει αυτό το ιστορικό βήμα, τελικά μιλώντας για το ότι οι Μεγάλοι παίζουν με τους Λαούς μας με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, συμφωνήσαμε σε μια τουρκική λέξη που λέμε κι εμείς: «Είμαστε μπουνταλάδες».
Και νομίζω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός που είναι ταυτόχρονα αληθινός αλλά και προσβλητικός για τους δύο λαούς, φτάνει για να μας ξυπνήσει, να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει να ψάξουμε βαθιά να βρούμε τι είναι εκείνο που φταίει και που δίνει το δικαίωμα στους Δυνατούς της Γης να μας θεωρούν ηλίθιους και να μας φέρονται αναλόγως...
Και φυσικά όχι μόνο ηλίθιοι-«μπουνταλάδες» αλλά χωρίς ειλικρινή και πραγματική αγάπη για τις πατρίδες μας, μιας και επιτρέπουμε σε μια χούφτα εξουσιαστές του χρήματος, της πολιτικής και του στρατού να τοποθετούν τα συμφέροντα των ξένων πάνω από τα συμφέροντα των λαών μας και των πατρίδων μας.
Θέλω να πιστεύω ότι τώρα που η ιδέα της Ελληνοτουρκικής Φιλίας έβγαλε ρίζες μέσα στη ζωντανή και πρωτοπόρα περιοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης (και μάλιστα στην πιο ευαίσθητη περιοχή, αυτή που χωρίζει και ενώνει τους δύο λαούς μας στο ανατολικό Αιγαίο), τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν πιο σταθερά, πιο αποφασιστικά και δυνατά, έτσι που να διαφωτιστεί σε βάθος η κοινή γνώμη από δω και από κει. Γιατί μόνο όταν ξυπνήσουν οι Λαοί μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι πολιτικοί μας και θα σπάσουν επιτέλους το απόστημα που μας χωρίζει και οδηγεί τις χώρες μας σ’ αυτό το επικίνδυνο τέλμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας και που επιμένουν να διατηρούν οι ξένοι τοποτηρητές και οι δικοί μας αντιδραστικοί, που είναι ικανοί να μας οδηγήσουν ακόμα και στον όλεθρο, μιας και στην πραγματικότητα δεν σκέφτονται ούτε τουρκικά, ούτε ελληνικά αλλά αμερικάνικα

κώστας

Εδώ και τώρα συνομοσπονδία Ελλάδας-Τουρκίας!
eLe

Pappas10

Κάτι τέτοια έλεγε κι ο Ρήγας και τον φάγανε λάχανο.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

sevenseas

κι ο Ρηγας κικ ο Αλη Πασας Μιχαλη ,
μην ξεχναμε τον Αλη

αλλα
να πω και την αμαρτία μου
ποτε δεν πιστεψα ουτε λεξη από οσα λεει κατα καιρους ο κύριος Θεοδωρακης
κι αποδεικνυόιταν καθε φορα , ότι ειχα δικιο

Pappas10

O Αλής ήταν λίγο ήξεις αφίξεις... το είχε πετάξει κάποια στιγμή στους Σουλιώτες για να τους πάρει με το μέρος του.

Είναι παρεξηγημένη προσωπικότητα ο Αλής αλλά δεν ήταν και τόσο οραματιστής όσο θέλουν να τον παρουσιάζουν μερικοί "προοδευτικοί" δικοί μας ή Αλβανοί ιστορικοί. Σίγουρα δεν ήταν ούτε και το "τέρας" των "Εθνικοφρόνων" ιστορικών. Αλλά είχε πολλές βάρβαρες μεθόδους και έδειχνε πολύ μικρή πολιτική ωριμότητα αλλά υπερβάλοντα κυνισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας του η οποία, τυχαία ή όχι δεν ξέρω, συνέπεσε με την έξαρση του Αλβανικού εθνικισμού. Μου έχει κάνει εντύπωση το πόσα "...καινούργια ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν..." εμφανίστηκαν ξαφνικά από scholars αμερικανικών και αλβανοαμερικανικών κολεγίων. Τα οποία "στοιχεία" με τη σειρά τους ουδέποτε εκτέθηκαν σε κοινή θέα ή τέθηκαν στη διάθεση της ιστορικής έρευνας.

Θεωρώ τον Αλή προσωπικότητα με ιδιαίτερη βαρύτητα και σίγουρα αδικημένο ιστορικά, ιδίως σε συνάρτηση με την βοήθεια που προσέφερε στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και τους στόχους του.  Θεωρώ όμως ότι η βοήθεια αυτή ήταν μάλλον ακούσια και οι οι στόχοι του πουθενά δεν τον ανάγουν σε βαλκάνιο οραματιστή, τουλάχιστον με γνώμονα την ιστορία που γνωρίζω.

Ο Ρήγας ήταν αποδεδειγμένα οραματιστής αλλά και διεθνιστής. Στη θεωρία τουλάχιστον.  Η "χάρτα" του είναι πολύ πιο προοδευτική σε ορισμένα σημεία ακόμα και από το σημερινό μας σύνταγμα. Στηρίχτηκε στο σύνταγμα των ΗΠΑ (την ιδεολογική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Επανάσταση, δεν ξέρω γιατί, πολλοί την ξεχνάνε) και το "διασκεύασε" ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ο Άνθρωπος ήταν τόσα πολλά χρόνια μπροστά που πραγματικά, όσο τον έχω μελετήσει, με τρομάζει. Με τρομάζει γιατί επιβεβαιώνει ότι από τα 1.000 που είχε σκεφτεί, καταφέραμε με τα βίας το μισό.

Αυτά, μπορεί να λέω και αρλούμπες.

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

forest48

Λέω να βάλω κάτι άλλο που βρήκα στο διαδύκτιο, για να ξεφύγουμε απο τους πασάδες και τους ρηγάδες, μια που δεν ε'ιναι αυτό το θέμα μας.

Σήμερα υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με καραβάκια που πηγαίνουν στο Αϊβαλί και στο Δικελί. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη γη της χαμένης πατρίδας, έχω ένα σφίξιμο. Ανάκατα συναισθήματα με διαπερνούν. Μέχρι να προλάβω να εντοπίσω τη μια εικόνα, αμέσως τη διαδέχεται κάποια άλλη, αντίθετή της. Λες και παίζεται μέσα μου μια παρτίδα ενός παιχνιδιού που έχει να κάνει με τα ζεύγη των αντιθέτων του κεφαλιού μου. Φόβοι και φοβίες ξεπετιούνται, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνω ένα πικάντικο γεύμα ή πίνω ένα καυτό τσάι με γεύση μήλου.
Χρειάζεται να καθησυχάζω τον εαυτό μου πως «οι απέναντι είναι καλοί». Πού και πού προσθέτω στη σκέψη μου πως μοιάζουμε κιόλας σε πολλά. Παρατηρώ φυσιογνωμίες. Μύτες, αυτιά, κεφάλια, συμπεριφορές... Αλήθεια, διαφέρουμε; Πόσο και πού διαφέρουμε; Ή μήπως χρειάζεται να πούμε και για τις ομοιότητες μας;
Ένα ταξίδι «απέναντι», που δε γίνεται μόνο για τη φτήνια των παζαριών, είναι ένα ταξίδι που σου μαθαίνει πολλά. Σου ανακατεύει καλά όλες τις ιστορίες που βρίσκονται κλεισμένες από χρόνια στο μυαλουδάκι σου. Σου κεντρίζει τα αισθήματα. Ταρακουνά τη ζύμωση που έχει αποτυπωθεί στο DNA σου και σε μεγαλώνει θέλεις δε θέλεις. Αυτό σου το μεγάλωμα έγκειται στην ευθύνη που χρειάζεται να πάρεις για να ταξινομήσεις μέσα σου τα πράγματα από την αρχή, κατά πώς χρειάζεται, για να βρεις τη δική σου άκρη. Όποια κι αν είναι αυτή...

seagull

Οι προπαππούδες μας ήταν γειτονόπουλα ...αποδεικνύεται ακόμη μια φορά πόσο μικρός είναι ο κόσμος   ]όλοι[/b]  το βλεπαμε έτσι, από ψηλά Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και κυρίως παίζει και στις αποφάσεις  των μεγάλων
Εδώ και πολλά χρόνια όμως αντιστέκομαι γενικότερα στην πολιτική του κράτους μου κάπου όπως και στην πολιτική των απέναντι  Θα κραυγαζα για ένα πιο ισχυρό επικοδομητικό κράτος πολιτικής στρατηγικής και συμφερόντων σε κάποια βασικά πραγματα
και μια και αναφέραμε τα καραβάκια, ας φτιάξουμε και τις μαρίνες στα νησιά μας..

Pappas10

Γλαράκι,

Με καλύπτεις ακριβώς εκεί που συζητάμε για την διαφορά μεταξύ προσωπικών και πολιτικών σχέσεων.

Με τον Αχμέτ δεν έχω πρόβλημα... ούτε με τον Ιμπραήμ ούτε με τον Μεμέτ ούτε με κανέναν. Και την Εντάβιε μπορεί και να την ερωτεύτηκα πριν από πολλά χρόνια.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα... γιατί πίσω από κάθε προσωπικό μου φίλο Αχμέτ, υπάρχουν δεκάδες - μη πω χιλιάδες - απρόσωποι "γκρίζοι λύκοι", έποικοι των κατεχομένων στην Κύπρο, λιθοβολιστές του Πατριαρχείου, καταπατητές των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, σφετεριστές των χωραφιών των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου.

Το να εξισώνω όλους αυτούς με τον Αχμέτ τον φίλο μου είναι το ίδιο επικίνδυνο και ανήθικο - για την όποια δική μου "ηθική" - όσο και το να αντιμετωπίζω τον Αχμέτ ως έποικο των κατεχομένων, λιθοβολιστή του Πατριαρχείου ή "Γκρίζο Λύκο".

Είμαι φίλος του Αχμέτ σαν Μιχάλης. Μιχαλοαχμετική φιλία για εμένα μπορεί να υπάρξει. Ελληνοτουρκική - υπό τις παρούσες συνθήκες - όχι.

Αυτή είναι η θέση μου.

Με εκτίμηση

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης... Μικρασιατικής Καταγωγής
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

LoLboY

καταλήξαμε??

είμαστε ή δεν είμαστε μπουταλάδες  :?:  :?:  :?:

sevenseas

θα διαφωνήησω με τον σύντροφο Μιχαλη
οσον αφορα την εκτιμηση του για τον τουρκικο λαο (τι εννοια,την σιχαινομαι)

η εχθρα των τουρκων προς τους ελληνες
 εχει ριζα την επανασταση των νεορουρκων
δηλαδή την επικρατηση των καθαρων (sic) τουρκων στην μεγάλη πλεοψηφια των οθωμανων , οι οποιοι ετσι ,με την θρησκευτικη τους πεποιθηση και μονο, χωρις φυλετικα διακριιτκα , προσδιοριζοντο στην αχανη οθωμανικη αυτοκρατορία

ο εθνικισμος των νεοτουρκων εισαγόμενος απ εξω, όπως κι ελληνικος επεκτατισμος , με συνεχη πλυση εγκεφαλου επηηρεασε τους δυο λαους
οι οποιοι επι 400 χρονια ζουσαν μονιασμενοι χωρις προβληματα

ομως οι μνημες αυτες, τηςκοινής συμβιωσης εχουν βαθεις ριζες

ετσι περαν καποιων εξαλλων και πολιτικα ενταγμενων σε φασιστικες ομαδες τουρκων , οι τουρκοι πολιτες διακεινται ευμανεστατα στους ελληνες

κι
ετσι παλι ξεφυγαμε από το θεμα
χαχχαχαχαχαχα

ναι μπουνταλαδες ειμαστε
και πολυ μαλιστα
αλλα αυτο ειναι το καλο

ζητω ο ερασιτενισμος , η ατσαλοσυνη

κατω ο ο επαγγελματισμος και η τελειοτητα

ολεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

266 Επισκέπτες, 1 Χρήστης