Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 472
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 548
  • Total: 548

ΜΠΟΥΡΓΚΑ

Ξεκίνησε από Athinoula, Ιανουαρίου 22, 2008, 07:52:24 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Athinoula

Στο νησί Κεσμ του ιρανικού νότου, οι γυναίκες φοράνε μαντήλι στο κεφάλι αλλά και «μπούργκα», μια στενή μάσκα από μαύρες λουρίδες που πιέζει τα φρύδια και τη μύτη και που τελειώνει σε μια μυτερή απόληξη πάνω από το στόμα. Οι γυναίκες που εμφανίζονται στην ταινία δεν βγάζουν αυτό το εξωτερικό σύμβολο καταπίεσης, κόντρα, όμως, στους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους, μιλούν ανοιχτά στην κάμερα για τα συναισθηματικά τους προβλήματα, την ψυχική τους κατάσταση και τα σωματικά τους προβλήματα. Οι, όποιας φύσης, παθήσεις των γυναικών «θεραπεύονται» σε μια ειδική τελετή που λέγεται Ζαρ (=δαιμονισμένη). Η ταινία ξεκινά με την κηδεία της Σαμιρέ, που κρεμάστηκε από τον ανεμιστήρα με το σάλι της. «Η γυναίκα είναι σαν ένα ζευγάρι παπούτσια», θρηνεί ο άντρας της. «Όταν χαθεί η μία, βρίσκεις μιαν άλλη. Με τα παιδιά, όμως, τι θα κάνω;»

kataigida

MIΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ? :mryellow: ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΥΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΣ.ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΤΗΜ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ (ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ).ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ?ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΧΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ...

sourtoyki

Ένα από τα ποιο χειροτερα θεαματα στο κοσμο είναι σιγουρα και η μπουργκα. Συμβολο εδώ και χιλιαδες χρονια των αντρων στην προσπαθεια τους να δειξουν την ανωτεροτητα , τον μισογυνισμο και την καταπιεση τους απεναντι στα θυληκα.
  Όπως παντα  εμπλεκεται εξισου και η θρησκεια.  Ιουδαϊσμός- Χριστιανισμος- Μουσουλμανισμος προβαλουν περισσοτερο από κάθε άλλη θρησκεια το προνομιο αυτό με περισσιο ζηλο. Αλλωστε τον ιδιο ʽʼδημοκρατηʼʼ Θεο υπηρετουν  και οι τρεις.

pixie

Το συντηρητικό κόμμα της Δανίας που είναι στην εξουσία αποφάσισε τελικά να μην απαγορεύσει την μπούργκα στη Δανία, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης συντηρητικός, απεφάνθη ότι μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν προβληματική.

Ο υπουργός, Μπράιαν Μίκελσεν, έκανε γνωστό ότι η απαγόρευση της μπούργκας θα προκαλούσε "βασικά προβλήματα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Σύνταγμα, σύμφωνα με τους νομικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης".

"Είναι σαφές ότι ούτε εγώ, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε ένα κόμμα όπως το κόμμα των συντηρητικών δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα θέμα που προκαλεί τόσα νομικά προβλήματα", υπογράμμισε ο Μίκελσεν σε ανακοίνωση Τύπου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δανέζικο σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός υπενθύμισε ότι μια ομάδα εργασίας, που δημιουργήθηκε από την φιλελεύθερη-συντηρητική συμμαχία, εξετάζει αυτή τη στιγμή "άλλους τρόπους (εκτός της απαγόρευσης) προκειμένου να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση της μπούργκας" στους δημόσιους χώρους. "

Η μπούργκα αντιπροσωπεύει μιαν άποψη για τις γυναίκες που δεν έχει χώρο στη Δανία σύμφωνα με την κυβέρνηση", δήλωσε στην ανακοίνωσή του. Η πρόταση να απαγορευθεί η μπούργκα, που υποστηριζόταν θερμά από το Κόμμα του Λαού (άκρα δεξιά), βασικού υποστηρικτή της κυβέρνησης, είχε προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αλλά και στην κοινή γνώμη.

Αρχικός εισηγητής της πρότασης, που ποτέ δεν έφτασε στο κοινοβούλιο, ήταν ο συριακής καταγωγής Νάσερ Καντέρ που υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την πρότασή του την προηγούμενη εβδομάδα στην ετήσια συνέλευση του κόμματός του.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

larus audouinii

Και στην Γαλλία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την μπούργκα σε δημόσιους χώρους διαβάζω, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας; (και μόνο;)
Με αρέσει η μπούργκα της kataigidas, δεν θα την αποδεχομουν με τον φονταμενταλισμό που συμβολίζει στο βάθος
Τελικά είναι όπως ζεις, συνηθίζεις και μαθαίνεις ίσως, κυρίως Και δεν αναφέρομαι στην μπούρκα και μόνο
Το γεγονός όμως στην αντίπερα όχθη είναι οι φονικές συγκρούσεις που καταγράφονται στον κόσμο μας διαχρονικά με άίτιο τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις φανατικών
Πότε θα σταματήσει αυτός ο θρησκευτικός φανατισμός...

κώστας

Κάνω την υπόθεση εργασίας
ότι η ευρώπη, ως χριστιανικός
-ως επί το πλείστον- χώρος,
με ενσωματωμένη χριστιανική παράδοση
στην κουλτούρα του,
δεν έχει και καμμιά κάψα να αλλαξοπιστήσει.

Η έλευση της μπούργκας, θέτει το πολιτικό ζήτημα:
απαγόρευση της ισλαμικής κουλτούρας
εντός της ευρώπης ή
στόχευση και σκοπός η ενσωμάτωσή της
από την ευρωπαϊκή;
eLe

pixie

Σωστά, η Γαλλία πήρε μεν θέση εναντίον της μπούργκας, ο Sarkozy όμως δεν πήρε θέση για το νομοσχέδιο!

''Οι μουσουλμάνες στην Γαλλία που θα φοράνε μπούργκα θα πληρώνουν πρόστιμο 750 ευρώ, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο. Οι άντρες που υποχρεώνουν τις γυναίκες τους να φοράνε μπούργκα ή νικάμπ θα επιβαρύνονται...''

katinasalamaki

ΤΟ 90% των μουσουλμάνων γυναικών, όχι μόνο την αποδέχονται, αλλά τους αρέσει.
Οτι είναι διαφορετικό από τα δικά μας συνήθη, δεν σημαίνει πως είναι και κακό.
Οταν μεγαλώνεις με κάποια στάνταρ, αξίες, έθιμα, ήθη, ή όπως αλλιως τα ονομάζεις, σου φαίνονται φυσιολογικότατα.
Πάντα φυσικά υπάρχουν και οι αντιρρήσεις.

Αυτές μπούργκα, οι δυτικές το αλλο άκρο...ολα έξω

jcdenton

[quote user="katinasalamaki" post="368398"]ΤΟ 90% των μουσουλμάνων γυναικών, όχι μόνο την αποδέχονται, αλλά τους αρέσει.[/quote]

Δεν πιστεύω πως το ότι την αποδέχονται (αν ήθελαν, ας έκαναν διαφορετικά), τους αρέσει κιόλας. Το να κουκουλώνεσαι με ένα βαρύ ύφασμα, όπως της μπούργκας, σε ζεστά κλίματα όπως τα μουσουλμανικά κράτη (πχ Πακιστάν, Αφγανιστ'αν κλπ) όπου υπάρχει το "έθιμο" την μπούργκας, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Ίσως κάνω λάθος, απλά πιστεύω πως τους επιβλήθηκε και απο φόβο δεν αντιδρούν. Μην ξεχνάμε την αντροκεντρικότητα του Ισλάμ. Μπορεί και να κάνω λάθος. Δεν έχω ζήσει σε ισλαμικό κράτος (κι ούτε θέλω) για να ξέρω.
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

katinasalamaki

εγω έχω ζήσει.Δεν θα μπορουσατε να ζησετε εκεί, ναι....
γιατι εκεί κρατούν ακόμα, κάποιες αξίες, ηθικές και παραδόσεις, που εμείς έχουμε ξεχάσει προ πολλού.
Είναι περιορισμένες οι γυναίκες, ναι, αλλα στις αραβικες χώρες, ακόμα τις σέβονται!(αραβικές δεν είναι το πακιστάν, ούτε το αφγανιστάν)
Φυσικά υπάρχουν και κάποια πράγματα που είναι ακραία.
Ενώ εμείς στη δημοκρατία, δεν έχουμε ακραίες καταστάσεις...όλα τέλεια, με σεβασμό στον ανθρωπο και στη φύση.

κώστας

Το να κουκουλώνεσαι με ένα βαρύ ύφασμα, όπως της μπούργκας, σε ζεστά κλίματα...

[size=14]Μάλλον δεν έχεις δει Έλληνα βοσκό τι φοράει κατακαλόκαιρο και ντάλα μεσημέρι.[/size]
eLe

jcdenton

[quote user="katinasalamaki" post="368457"]εγω έχω ζήσει.Δεν θα μπορουσατε να ζησετε εκεί, ναι....
γιατι εκεί κρατούν ακόμα, κάποιες αξίες, ηθικές και παραδόσεις, που εμείς έχουμε ξεχάσει προ πολλού.
Είναι περιορισμένες οι γυναίκες, ναι, αλλα στις αραβικες χώρες, ακόμα τις σέβονται!(αραβικές δεν είναι το πακιστάν, ούτε το αφγανιστάν)
Φυσικά υπάρχουν και κάποια πράγματα που είναι ακραία.
Ενώ εμείς στη δημοκρατία, δεν έχουμε ακραίες καταστάσεις...όλα τέλεια, με σεβασμό στον ανθρωπο και στη φύση.[/quote]

1) Δεν είπα πως το Πακιστάν και το Αφγανισταν είναι αραβικές χώρες. Είπα πως είναι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ χώρες.

2) Που κολλάει το τι ισχύει στα ισλαμικά κράτη με το τι ισχύει εδώ; Κι αν κολλούσε, δεν μπορώ να σχολιάσω επειδή εδώ είναι... "τέλεια" (θεωρώ πως το είπες ειρωνικά) ενώ εκεί είναι καλά; Μονόλογο θέλετε να κάνετε; Αυτό δεν ακούγεται ρατσιστικό;
Ross Perot (1930 - ...)

jcdenton

[quote user="larus audouinii" post="333996"]Πότε θα σταματήσει αυτός ο θρησκευτικός φανατισμός...[/quote]

Ποτέ larus, γιατί ο θρησκευτικός φανατισμός παραμένει φανατισμός κι αυτό είναι ένα από τα (άσχημα) γνωρίσματα του ανθρώπου.
Ross Perot (1930 - ...)

katinasalamaki

Δεν είναι το θέμα η μπούργκα?Δεν σχολιάζουμε   κάτι που σε μας είναι περίεργο?άρα θα κάνω και σύγκριση.Πού τον είδες το μονόλογο??

katinasalamaki

[quote user="κώστας" post="368458"]Το να κουκουλώνεσαι με ένα βαρύ ύφασμα, όπως της μπούργκας, σε ζεστά κλίματα...

[size=14]Μάλλον δεν έχεις δει Έλληνα βοσκό τι φοράει κατακαλόκαιρο και ντάλα μεσημέρι.[/size][/quote]

:grin: kalo!!

Πάντως, πληροφοριακά, δεν είναι βαρύ ύφασμα.Συνήθως είναι βαμβακερό ή μεταξωτό

548 Επισκέπτες, 0 Χρήστες