Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 862
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 752
  • Total: 753
  • Leon

Οικολογικές σακούλες σε S/M της Αθήνας (πιλοτικό πρόγραμμα)

Ξεκίνησε από Ludwig, Φεβρουαρίου 11, 2008, 08:33:05 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Ludwig

Οικολογικές σακούλες θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας

Οι νέες, βιοδιασπώμενες σακούλες παράγονται από φυσικά υλικά
Χαϊδελβέργη

Προηγούμενο άρθρο:
Φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες στην Αθήνα από 1ης Μαρτίου (16/1/2008)
Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη με εκπροσώπους εννέα αλυσίδων σούπερ μάρκετ με σκοπό να αντικατασταθούν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στα σούπερ μάρκετ με άλλες πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα τρίμηνο από τις 14 Απριλίου. Αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, θα εφαρμοστεί ευρύτερα σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο.

Ο πελάτης θα αγοράζει τη νέα, βιοσιασπώμενη σακούλα σε τιμή κόστους, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, χωρίς να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό. Οι σακούλες θα είναι πολλών χρήσεων.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στις προσπάθειες του C40, ενός δικτύου μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο που δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες εκτιμάται ότι καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές χωματερές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ludwig

σε ένα παρόμοιο εγχείρημα είχε προχωρήσει και το Lidl  - αν δεν με απατά η μνήμη μου - προτείνοντας χάρτινη σακούλα αντί της πλαστικής εναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου....

έχω την εντύπωση πως αυτό το εγχείρημα βούλιαξε για τα καλά

Enia

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά (όπως η ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας) και μπορεί κάποτε να φτάσουμε και στην οικολογική σακούλα.
Κάποιος που έχει φτάσει να συνηδειτοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να κάνει τα ψώνια του με το παλιό παραδοσιακό δίχτυ, ενισχυμένες σακούλες πολλών χρήσεων ή τρόλλευ (δεν εννοώ το ΜΜΜ, αλλά αυτά τα καλάθια με ροδάκια  :P ).
Στα σουπερ μάρκετ της Αγγλίας -και πλέον μιλάω για προ τριετίας και βάλε!- κυκλοφορούσαν οι λεγόμενες 'bag for life' (=σακούλα για μια ζωή), ήτοι ενισχυμένες σακούλες από ανακυκλωμένο πλαστικό. Με κάποιο κόστος μεν, αλλά εύλογο. Η επιλογή είναι πάντα στον καταναλωτή.
Το Lidl ούτως ή άλλως χρεώνει για τις σακούλες. Και λογικό το βρίσκω στα συγκεκριμένα σουπερ μάρκετ να μην έπιασε το εγχείρημα. Πρώτον γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται μια χάρτινη σακούλα όταν έχει την επιλογή της πλαστικής, και δεύτερον γιατί το συγκεκριμένο σουπερ μάρκετ στηρίζεται στις χαμηλές τιμές του, πλασάρεται δηλ σαν το κατάστημα που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, όχι να ξοδέψεις.

Όπως και να έχει, είμαι υπέρ στο να χρεώνεται ο πελάτης για τη σακούλα ξεχωριστά. Όταν στο ταμείο θα μας υπενθυμίσουν πως κοστίζει -κι ας είναι και για μισό λεπτό- μπορεί να το σκεφτούμε και να ζητήσουμε ακριβώς όσες χρειαζόμαστε κι όχι περισσότερες.
Σίγουρα όλοι ξέρουμε πάρα πολλές νοικοκυρές και πολλούς νοικοκύρηδες που μαζεύουν τις σακούλες για 'να υπάρχουν' και μετά ξεχειλίζουν από τα ντουλάπια!
Κι όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πλαστικό σκουπίδι!

Ludwig

η οικολογική συνείδηση δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση...
ξεκινά από την πολιτεία, περνά από τα καταστήματα και καταλήγει στον πολίτη.
Η πολιτεία - εάν και την κόφτει η οικολογία - πρεπει να απαγορευσει το μη ανακυκλώσιμο πλαστικό εφόσον έχει αποδειχθεί πως μόνο κακό κάνει.
Και να λύσει το πρόβλημα των ΧΥΤΑ. Οι ανακυκλώσιμες σακούλες των S/M είναι άλλο επικοινωνιακό παιχνίδι του κου Κακλαμάνη. Ετσι και αλλιώς το κόστος αυτών θα μετακυλήσει στον πελάτη.
Το τρόλευ ή το δίχτυ είναι μια πολύ καλή λύση για τα ψώνια αλλά περιορίζει την ποσότητα των προϊόντων.

Kastoras

Να απαγορεθουν οι πλαστικες σακουλες εντελως στα Σ/Μ και οποιος θελει να μεταφερει πραγματα ας παρει πανινη η ας χρησιμοποιειε κουτες απο συσκευασιες των Σ/Μ που θα ευρισκονται σε εμφανες μερος...
Αυτο το μοντέλο το είδα στις κατ εξοχην πρασινες χωρες τις ευρωπηςΕλβετια και Αυστρια.
Αλλα εδω δυστυχως ειμαστε ολιγον τι ζωα.

Ναταλια_20

Το να χρησιμοποιούμε πάνινη σακούλα για τα ψώνια είναι καλό αλλά χωρίς παρεξήγηση λίγο ουτοπικό.

Κατ' αρχάς δεν μπορείς να πείσεις τον μπαμπά μου π.χ. να έχει την πάνινη στο αυτοκίνητο για να πάει στο μάρκετ, εδώ ξεχνάει το  κινητό του συνέχεια, θα θυμάται την πάνινη τσάντα; Άσε που πόσες φορές έχει τύχει να μπεις στο μάρκετ τυχαία γιατί κάτι θυμήθηκες ή σε φορτώσανε οι δικοί σου ν'αγοράσεις πριν πας σπίτι; Και πιστέψτε με κουβαλάω πάρα πολλά στην τσάντα μου για να έχω συνεχώς μια πάνινη τσάντα μαζί μου! Κι επιπλέον εγώ για ένα κουτάκι καφέ πάω και φεύγω με τρεις σακούλες... πόσες τσάντες να κουβαλάω δηλαδή;

Εγώ συμφωνώ με την πρωτοβουλία για διασπώμενες αλλά θα προτιμούσα να είναι δωρεάν, όχι από τσιγκουνιά αλλά γιατί ήδη κατ' ουσίαν πληρώνουμε τις πλαστικές. Εξάλλου που είναι η οικολογική ευαισθησία των μάρκετ; Αν είσαι οικολόγος και μάγκας κοιτάς να βοηθήσεις πραγματικά, όχι να βρεις τρόπο να χρεώνεις κάτι που μέχρι τώρα "υποτίθεται" ότι ήταν δωρεάν! Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τώρα θα με κλέβουν διπλά!Και θα πληρώνω επιπλέον την σακούλα και θα μου την χρεώνει και στην τιμή των τροφίμων!

Επιπλέον, αφού και ο Δήμος και τα Μάρκετ είναι τόσο οικολόγοι γιατί δεν μας δείχνουν και τα αποτελέσματα τους; Π.χ. εγώ μπήκα στο www.alpha-bio.eu και είδα φωτογραφίες για το πως διαλύονται οι σακούλες. Τα μαρκετ θα το κάνουν αυτό ή θα έχουν πλαστικές που θα τις πληρώνουμε ως οικολογικές; Θα τους ελέγχει κανείς; Και όχι στα χαρτιά...στην πράξη...

Όσο για τον Δήμο, που είναι τόσο οικολόγοι αυτοί τι σακούλες χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του Δήμου;   Γιατί καλά είναι να υποχρεώνεις τους άλλους να χρησιμοποιούν οικολογικότερα υλικά, ΕΣΥ όμως τι κάνεις;

Αν και η πρωτοβουλία ως πρωτοβουλία είναι σωστή νομίζω ότι γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους....
Εύχομαι να ευοδωθεί αλλά γι' αυτό δεν χρειαζόμαστε μόνο εμείς αλλά και η πολιτεία....

heinrich

μετά από 6 μήνες, αυτό που ανακάλυψα ειναι
α) το lidl έχει σακούλες πλαστικές αλλά και ενισχυμένες για πολλές χρήσεις
β) ο βασιλόπουλος έχει μόνο ανακυκλωσιμες
γ) το champion μαρινόπουλος έχει ακριβεινει πολύ το ανθότυρο

Rakendytos

Εγω ανακαλυψα κατι αλλο (εξυπνο) ενα βραδυ ψαχνωντας να μαγειρεψω..
σχετικο φυσικα..

ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ..

http://www.nistikoarkoudi.gr/Potato.asp

Enia

monotonik

Καλά..
Ας δώσουν πρώτα φράγκα καλύτερα να ενημερώσουν τους καταναλωτές πώς να διαχειρίζονται τα σκουπίδια, ας βάλουν κάδους για το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο παντού στις γειτονιές, ας δημιουργήσουν χώρους για να απορροφούνται όλα αυτά και να μη τα πετάνε οι εταιρείες στις χωματερές (!!!) ....

Αλλά πάλι φράγκα πάνε να βγάλουν οι ρεμπεσκέδες..
Αν μασάει ο κόσμος και αγοράζει τη σακκούλα άρα βγαίνει κέρδος, θα την προωθήσουν...

Και μας το πλασάρουν σαν πολιτισμό.

Ο 'πολιτισμός' τους μας 'μάρανε', κυριολεκτικά....

samorc

προσφατα ανακαλυψα οτι οι σακουλες των σουπερ μαρκετ αναγραφουν επανω οτι η τσαντα αυτη ειναι φιλικη προς το περιβαλλον και εχει 18 μηνες ζωη, χαρηκα ιδιαιτερως μπορω να πω, και δεν τις χρεωνουν. ;-)

:roll: ναταλια ασε κι εγω εχω παρει μια τσαντα του σκλαβενιτη για πολλες χρησεις ,ολο ξεχναω να την παρω στο αμαξι,και μια φορα που θυμηθηκα να την κατεβασω, ξεχασα να την παρω μαζι στο σουπερ μαρκετ! :oops:  :neutral:

752 Επισκέπτες, 1 Χρήστης