Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 199
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 1
  • Guests: 170
  • Total: 171
  • Leon

εύλογα άηχος

Ξεκίνησε από κώστας, Σεπτεμβρίου 24, 2008, 11:45:23 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

larus audouinii

δεν ξέρεις μερικές φορές πως κρατιέμαι, πως κρατιέμαι .....

κώστας

Πού να ξέρω;
Προτείνω να μην κρατηθείς άλλο
να μου φύγει κι εμένα η αγωνία.
eLe

pixie

[quote user="κώστας" post="326329"]
Η κρίση καλλιεργείται;[/quote]

Νομίζω πως ναι, και είναι μια βαθιά διαδικασία που ξεκινάει από την αρχή της εφηβείας.

Όταν το παιδί παύει να εμπιστεύεται απόλυτα τους γονείς, τους δασκάλους του, τις συνθήκες που ζει... κι αρχίζει να αποκτά πλέον τα δικά του κριτήρια.

Αρχίζει να αναπτύσσει κριτική σκέψη, να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί το περιβάλλον με τα δικά του μάτια, να έχει τη δική του γνώμη για την πολιτική, τη θρησκεία, ακόμα και τους γονείς του!

Κι όλο αυτό βέβαια σαφώς καλλιεργείται στην πορεία του χρόνου καθώς προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία και νέες εντυπώσεις...
'Ενας ενήλικος έχει καλλιεργημένη κρίση...

black_velvet

[quote user="pixie" post="326355"]...
'Ενας ενήλικος έχει καλλιεργημένη κρίση...[/quote]

Ή τουλάχιστον, αυτό ελπίζουμε.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

[quote user="black_velvet" post="326356"]

Ή τουλάχιστον, αυτό ελπίζουμε.[/quote]

Χαχαχαχα!  :mryellow:

Δεν παίζεσαι... ;-)

κώστας

Δηλαδή, η καλλιέργεια κριτικής ικανότητας
αρχίζει με την άρση εμπιστοσύνης (αμφισβήτηση)
που ξεκινάει γύρω στην ηλικία της εφηβείας.
Και...δεν υπάρχει περίπτωση
να συνυπάρχει η αμφισβήτηση και η κριτική ικανότητα;
eLe

black_velvet

Συνήθως, κάτι προϋπάρχει της καλλιέργειας.
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

Γόνιμο έδαφος
υγιής σπόρος
ενημερωμένος καλλιεργητής.
eLe

κώστας

Γόνιμο έδαφος
υγιής σπόρος
...
Και να μη φοβάσαι το λάθος.
eLe

larus audouinii

.....να μου φύγει κι εμένα η αγωνία.

Μήπως είστε λίγο παραπάνω σίγουροι πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σας ; θα σας μαλώσω ...

larus audouinii

[quote user="κώστας" post="326366"]Συνήθως, κάτι προϋπάρχει της καλλιέργειας.
Γόνιμο έδαφος
υγιής σπόρος
...
Και να μη φοβάσαι το λάθος.
[/quote]

Νομίζω πως καλλιεργείται αλλα έχει σχέση με τα γονίδια-έμφυτο- χάρισμα- και τις εμπειρίες της ζωής από την παιδική ηλικία-γνώσεις-
Κάποιοι έχουν το χάρισμα νευραλγικής κριτικής σε κάποιον τομέα

Όταν κρίνουμε ή παίρνουμε αποφάσεις , ο τρόπος με μια έννοια ονομάζεται μοντέλο μεγιστοποίησης
Οι μεγιστοποιητές ξοδεύουν χρόνο , όπως μπροστά σε μια βιτρίνα αποφασίζοντας τι τελικά "το καλύτερο" θα αγοράσουμε, ποιο προιόν θα επιλέξουμε τελικά κλπ  
Στον κόσμο μας γενικότερα υπάρχουν παντού πολλές επιλογές ώστε οι λύσεις γίνονται μάλλον δύσκολες και συχνά χρονοβόρες
Το άλλο μοντέλο κριτικής και λήψης των αποφάσεων στην καθημερινότητα είναι οι βελτιστοποιητές
Η εύρεση μιας εναλλακτικής λύσης με αποφασιστικότητα που επαρκεί απλά για να λύσει το ζήτημα
Οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει πως οι βελτιστοποιητές μετανοιώνουν ελάχιστα για τα λάθη τους -η τελειότητα είναι εχθρός του καλού- και τονίζουν ότι κατά μεσο όρο ειναι πιο ευτυχισμένοι από τους μεγιστοποιητές

κώστας

Δημιουργείς εντυπώσεις.
Η φράση σου ήταν]
δεν ξέρεις μερικές φορές πως κρατιέμαι, πως κρατιέμαι .....
και η απάντησή μου]

---------------------------------------------------
Στον κόσμο μας γενικότερα υπάρχουν παντού πολλές επιλογές ώστε οι λύσεις γίνονται μάλλον δύσκολες και συχνά χρονοβόρες
Ακριβώς!
Καθιστώντας τελικά την κριτική ικανότητα
πιο δύσκολη για έναν ενήλικα
παρά για ένα παιδί.
eLe

larus audouinii

[quote user="κώστας" post="326379"]
]

[/quote]

Με αρέσει που ως διαφωνούντες συμφωνούμε στο τέλος  !

... και δεν ειμαι τόσο σίγουρη πως η παραπάνω δόση αλτρουισμού με αρέσει κιόλας , επίσης απέναντί  μου γνωίζω πως έχω ένα χαρισματικό συνομιλητή

(άλλα και δυο λάμπες παρεπιμπτόντως στο άλλο δωμάτιο  μεταξύ των δυο ποστ)  :idea:

larus audouinii

αρα ( και σύμφωνα με το προηγούμενο ποστ μου), ίσως και η καλύτερη επιλογή συντρόφου να είναι η δεύτερη , που ειναι πιο απίθανο να αναρρωτηθούν γιατί ειναι μαζί μας  :razz:

larus audouinii

άλλα=άλλαξα  :oops:

και συνεχίζω .. .

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η λήψη επιλογών , το πως φτιάχνουμε τους κώδικες,  τα σχέδια δράσης μας και η εφαρμογή τους απαιτούν ένα πόρο που μπορεί να μειωθεί
Τα βιβλία αυτοβοήθειας -στο σύνολλό τους-εκφράζουν την άποψη πως η θέληση είναι σαν ένας μυς που μπορεί να γυμναστεί
Αυτή η ιδέα άσκησης της δύναμης της θέλησης εξελίχτηκε στα στρατιωτικά κέντρα εκπαίδευσης

Αντίθετα, η ικανότητα του να σχεδιάζει κάποιος και να πράττει μια εκούσια σειρά από πράξεις- (μεθοδικότητα) έχει καλύτερο αποτέλεσμα (εκτελεστική λειτουργία) ειδικότερα όταν γίνεται συχνά, κάτι που σημαίνει πως αυτός ο πόρος μπορεί να αναπτυχθεί με την εξάσκηση, ασκήσεις

Οι νευροεπιστήμονες τονίζουν πως η εξάσκηση και με άλλα συστήματα μαθησης (ας μην μπω σε άλλες ορολογίες ανατομίας κλπ)
προκαλούν αλλαγές που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία Για παράδειγμα, ακόμη και όταν κάνουμε πιο δύσκολα πράγματα ασυναίσθητα και με άλλα κίνητρα, όπως και το να είμαστε ευγενικοί με άτομα που δεν το αξίζουν, γυμνάζουμε  τον πόρο της θέλησης

Γεγονός είναι πως δεν είμαστε αρκετα εξοπλισμένοι βιολογικά απέναντι στην ενσωμάτωση περίπλοκων, πολλών και δύσκολων καταστάσεων, και ποσοτικών γεγονότων , πιθανά γιατί ο εγκέφαλος φτιάχτηκε και εξελίχτηκε αρχικά για να διαπραγματεύεται κοινωνικές καταστάσεις και την επιβίωση από φυσικές απειλές  και όχι για να λύνει ποσοτικούς γρίφους

Η λήψη αποφάσεων και κριτικής σκέψης με τον κλασσικό τρόπο του ορθολογισμού προυποθέτει πως κάποιος είναι ικανός να αξιολογήσει τα κόστη και τις ωφέλειες , αλλά βιολογικά δεν είμαστε φτιαγμένοι τέλεια για μαθηματικές εκτιμήσεις

Για παράδειγμα τα ωφέλη από γεγονότα που είναι δύσκολο ή σπάνιο να συμβούν, όπως τον αριθμό του τζακ ποτ σε ένα μηχάνημα του καζίνο δεν απεικονίζονται καλά στον εγκέφαλο (έχω ένα πολυ καλό άρθρο για τον εθισμό)
Αν δεν έχουμε καμια διαισθητική ιδέα για το τι σημαίνει πως μια πιθανότητα είναι μικρότερη π.χ στο 1% τότε λογικά είναι πως δεν εκτιμάται σωστά Επιπροσθέτως δεν φέρνει την ευτυχία Ο μόνος ευτυχισμένος  είναι ο ιδιοκτητης τους

Επίσης έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στην εκτίμηση των προβλημάτων Μια γενική αρχή είναι πως τα κόστη και οι ανταμοιβές φαίνεται να μετρούν λιγότερο αν δεν είναι άμμεσα και ακόμη λιγότερο αν βρίσκονται στο απώτερο μέλλον Σαν παραδείγματα σκεφτείτε την υποχρέωση στις ασφαλιστικές εισφορές, το αυτόματο άναμα τσιγάρου χωρίς σκέψη με τις βλαβερές συνέπειες, o τρόπος διατροφής, η άσκηση  κλπ

παρεπιμπτόντως πάω να τελειώσω το ινδονησιακό γιατί θα πάθω τα της pixie...

170 Επισκέπτες, 1 Χρήστης