Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 553
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 548
  • Total: 548

Εδώ Πολυτεχνείο!

Ξεκίνησε από cna, Νοεμβρίου 17, 2008, 09:31:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Pappas10

[quote user="kuria" post="307745"]αληθεια πιστευετε οτι η ανατροπη της χουντας οφειλεται στην εξεγερση του ελληνικου λαου μετα τα γεγονοτα στο πολυτεχνειο;  :roll:[/quote]

Έλα τώρα... άσε τους λαϊκούς μύθους να μας συνεπάρουν.... Κράτα τον κυνισμό σου για άλλα.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.

Pappas10

[quote user="Rakendytos" post="307768"]φφφσσσττ συντρόφια.. εσεις φαγατε την ηττα της μεταπολιτευσης.. εμεις θα νικησουμε!

Θα γινω γελιο να κρυφτω σε παιδια που ξεφαντωνουν..
ο καιρος θα χανεται.. ωσπου καποιο απο αυτα θα φωναζει λιμπερτααα παραπαπαπαμ.. τι πεινα ειν αυτηηη!  :roll:[/quote]

Την μεταπολίτευση μπορεί να την Νικήσετε... την ήττα όμως όχι.  ;-)  ;-)  ;-)

Venceremos....
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

cna

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου οδήγησε στην αποπομπή του Παπαδόπουλου από την διακυβέρνηση της χώρας. Αν προσεγγίσουμε το θέμα σφαιρικά θα διαπιστώσουμε ότι αυτό τελικά δεν ήταν κατ' ανάγκην καλό, καθώς δεν είμαι βέβαιος ότι τελικά θα αποδέχονταν ο Παπαδόπουλος την διχοτόμηση της Κύπρου. Όπως όμως είχε πεί και ο Τσώρτσιλ ο καθένας έχει πάντα τρεις επιλογές: Η καλύτερη είναι να κάνει το σωστό, η δεύτερη καλύτερη είναι να κάνει το λάθος και η χειρότερη όλων είναι να μην κάνει τίποτα. Όποιο και να ήταν τελικά το αποτέλεσμα της εξέγερσης, θετικό ή αρνητικό, το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπήρξε μια στιγμή κατά την οποία ο λαός αποφάσισε να δράσει. Για 3 ημέρες ο λαός έπαψε να υπομένει απαθής τον ζυγό της Χούντας. Αυτό νομίζω ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων και αν κάτι έχει μείνει ως διαπίστευμα στις επόμενες του Πολυτεχνείου γεννεές είναι ότι όταν ο Έλληνας θέλει και συγκροτημένα και συλλογικά μπορεί να δράσει και κομματικούς φραγμούς να υπερβεί. Σκεφτείτε ότι ήταν η πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο όπου πολίτες όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων κινήθηκαν συλλογικά και συντονισμένα...

sevenseas

...............................................................................................................

Pappas10

[quote user="sevenseas" post="307774"]...............................................................................................................[/quote]

Εύλογα άηχος ένα πράγμα;

Το ήξερα ότι δεν θα άντεχες σ' αυτό το θέμα  :mryellow:  :razz:  :razz:  :razz:
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

κώστας

"Η φλόγα της δημιουργίας και της ελεύθερης σκέψης" συνεπάγεται από τη συμμετοχή στην πορεία του πολυτεχνείου;
Διότι, εμένα αυτή η πορεία μού φαίνεται θλιβερή παρέλαση κιτσαρίας και νεο-προοδευτικών (δηλαδή αναχρονιστών) σαλτιμπάγκων.
Τα γεγονότα στο πολυτεχνείο ήταν αυτά που ήταν, τα γνωρίζουμε μέσες-άκρες όλοι.
Η πορεία λοιπόν, προς τι; "Και διηγώντας τα να κλαις";
Όχι, τιμούμε τους ήρωες τού τότε.
Κάνοντας πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία..."κουφάλες αμερικανοί, δεν καταφέρατε να κάμψετε το υψηλό μας φρόνημα".

...Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και οι αμερικανοί αλλιώς...δεν θα υπήρχε πορεία.
eLe

Pappas10

[quote user="κώστας" post="307781"]"Η φλόγα της δημιουργίας και της ελεύθερης σκέψης" συνεπάγεται από τη συμμετοχή στην πορεία του πολυτεχνείου;
Διότι, εμένα αυτή η πορεία μού φαίνεται θλιβερή παρέλαση κιτσαρίας και νεο-προοδευτικών (δηλαδή αναχρονιστών) σαλτιμπάγκων.
Τα γεγονότα στο πολυτεχνείο ήταν αυτά που ήταν, τα γνωρίζουμε μέσες-άκρες όλοι.
Η πορεία λοιπόν, προς τι; "Και διηγώντας τα να κλαις";
Όχι, τιμούμε τους ήρωες τού τότε.
Κάνοντας πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία..."κουφάλες αμερικανοί, δεν καταφέρατε να κάμψετε το υψηλό μας φρόνημα".

...Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και οι αμερικανοί αλλιώς...δεν θα υπήρχε πορεία.
[/quote]

Σωστός.

Αν η πορεία είχε σχέση με τις διεκδικήσεις του Πολτεχνείου τότε σε κάνα υπουργείο οικονομικών (ψωμί), σε κάνα υπουργείο παιδείας (παιδεία) και σε κάνα υπουργείο Εσωτερικών και δημόσιας τάξης ή τη ΓΑΔΑ ( ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) θα έπρεπε να κατευθύνεται. Ας κάνουνε ένα πλάνο ρε αδελφέ προς ένα υπουργείο και έναν οργανισμό (συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων των κομμάτων) τη χρονιά. Κι ας βάλουν και την Αμερικάνικη πρεσβεία μέσα...

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

kuria

[size=14]φασολια φαγαμε φασολια μολογαμε...[/size]

[size=24]ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!![/size]
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Pappas10

[quote user="kuria" post="307793"][size=14]φασολια φαγαμε φασολια μολογαμε...[/size]

[size=24]ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!![/size]
[/quote]

Μπά, μπλέξαμε με τους Κούιζλινγκ κι αρχίσαμε τα παραγγέλματα;;;; Αμ δεν φταίει κανείς... εγώ φταίω που έχω άγχος.

Κατάλαβε τώρα γιατί εγώ .... ΡΕ ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑα;;;;
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

KostasD33

[quote user="cna" post="307707"]. Έτυχε δε να είμαι παρών και σε πορείες και διαδηλώσεις που είχαν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο δίκαια αιτήματα.

- - - - - - - - -
Αναφέρεις δε Κώστα ότι ο αγώνας έγινε απλώς για να πέσει η Χούντα.- - - - - - [/quote]

Φίλε το Πολυτεχνείο δεν ήταν ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ.
Ήταν εξέγερση στα όρια της επανάστασης που καταπνίγηκε με άρματα μάχης και στρατό στο κέντρο της Ελληνικής πρωτεύουσας.
με 80 περίπου νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες κλπ
Καμιά σχέση με πορεία μα καμιά.... μόνο από μακριά μπορεί να σου φανεί σαν πορεία

Και αυτό το ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ..
Ναι Χρίστο... ναι..
Απλώς να πέσει η Χούντα
Αν νομίζεις ότι ήταν ένα απλώς τότε πάω πασο.
Οι Ισπανοί από το 30 είχαν την Χούντα του Φράνκο στο κεφάλι τους μέχρι πρόσφατα.... έκαναν 50 χρόνια να την αποτινάξουν
Οι Χιλιανοί πλήρωσαν αρκετό φόρο αίματος
Φιλιππίνες και Ταϊλάνδες ακόμα (αν δεν κάνω λάθος) τις έχουν

[quote user="cna" post="307744"]Λαμπρό παράδειγμα της κομματικοποίησης είναι και η "φύλαξη" της ιστορικής σημαίας .[/quote]

Συγνώμη για την έκφραση αλλά χέστικα για το ποιος φυλάει ένα κομμάτι πανί που δεν το τίμησαν όταν έπρεπε αλλά ήταν απόντες. Έχω συνηθίσει πια να βλέπω τους τιμητές «λαβάρων» να είναι και οι πρώτοι που λακίζουν όταν πραγματικά υπάρξει ανάγκη ανύψωσης τους και το μόνο που κάνουν ΜΕΤΑ είναι να μηρυκάζουν για την αξία της κάθε σημαίας
Όσο πιο πολύ σηκώνουν μερικοί τις σημαίες φίλε τόσο στατιστικά τις έχουν φτύσει. Σπάνιες οι εξαιρέσεις σε αυτό μα σπάνιες

[quote user="cna" post="307773"]Η εξέγερση του Πολυτεχνείου οδήγησε στην αποπομπή του Παπαδόπουλου από την διακυβέρνηση της χώρας. Αν προσεγγίσουμε το θέμα σφαιρικά θα διαπιστώσουμε ...[/quote]
Το βλέπεις απλοϊκά. Δεν ήταν μια απλή αλλαγή Κυβέρνησης. Σαν τα καλλιτεχνικά τώρα έχουμε ΝΔ μετά θα έχουμε ΠΑΣΟΚ και άντε μετά κάτι άλλο.
Έπεσε η μάσκα της προσπάθειας που έπρεπε να κάνει ο Κισινγκερ με την Χούντα τσιράκι που είχαν στην Ελλάδα επί 6 χρόνια ότι ναι κρατάει κάποια βασικά Δημοκρατικά προσχήματα.
Ήταν η αντίθεση τότε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκών κρατών που πίεζαν παράλληλα.
Το πολυτεχνείο λειτούργησε σαν καταλυτης στην όλη διαδικασία και έριξε την μάσκα δημοκρατίας που προσπαθούσε να δείξει η Χούντα.
Μετά από αυτό δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν και οδηγήθηκε μέσα από τις αντιθέσεις στην κατάρρευση.
Πρόλαβε και έκανε ελεγχόμενη κατάρρευση όμως με συνεννόηση μεταξύ πολιτικών που είχαν την βάση τους στις ΗΠΑ με όσους στηριζόντουσαν με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και έγινε η ελεγχόμενη μεταπολίτευση. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα συζήτησης.

[quote user="κώστας" post="307781"]....Η πορεία λοιπόν, προς τι; "Και διηγώντας τα να κλαις";
.......
[/quote]
Προσωπικά δεν έχω πάει σε καμιά πορεία για το Πολυτεχνείο και δεν θα πάω ποτέ. Προσωπικοί οι λόγοι
Δεν θέλω επίσης να κατηγορήσω ούτε να κρίνω κανέναν που θέλει και πηγαίνει
Το μόνο που μου μένει σαν γεύση είναι ότι αν θες να θάψεις κάτι το μεγαλειώδες κάντο επίσημη γιορτή, ρίξε και λιβάνια και μπόλικο μελό και έγινε παραμύθι

[size=10](άσχετο. μη βάζεις λευκό στα κείμενα σου σε μελλοντική αλλαγή θα είναι χάλια. Άφηνε το αυτόματο χρώμα)[/size]

KostasD33

απροπό
Στο πολυτεχνείο δεν υπήρχαν ήρωες, κόσμος που τα πήρε στην κρανα υπήρχε
και είπε ως εδώ δεν πάει άλλο
Αυτό φτάνει και περισσεύει

και
Δεν υπάρχουν αποτυχημένες γενιές ούτε φυσικά υπάρχουν πετυχημένες γενιές
Η κάθε γενιά έχει κάτι να επιδείξει όπως και κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει
Δεν μπορώ να κρίνω το κέρδος μιας ολόκληρης γενιάς με το πώς είναι οι ίδιοι μετά από 30 χρόνια όταν μπουν στην καθημερινότητα της ζωης και της εξουσίας.
Ακόμα και η γενιά του Μάι του 68 έδωσε τα τεχνοκρατικά κρατικά στελέχη την δεκαετία του 90 και το 2000 και στην Γαλλία και στην Γερμάνια Ιταλία κα. Αυτό δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση το κίνημα του Μάι του 68
Το ίδιο και με τα παιδιά των λουλουδιών ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ κ.λ.π πιθανά σήμερα να είναι στελέχη γιάπηδες που παίζουν με τα τοξικά οικονομικά παράγωγα
ε και?

Pappas10

[quote user="KostasD33" post="307878"]απροπό
Στο πολυτεχνείο δεν υπήρχαν ήρωες, κόσμος που τα πήρε στην κρανα υπήρχε
και είπε ως εδώ δεν πάει άλλο
Αυτό φτάνει και περισσεύει

και
Δεν υπάρχουν αποτυχημένες γενιές ούτε φυσικά υπάρχουν πετυχημένες γενιές
Η κάθε γενιά έχει κάτι να επιδείξει όπως και κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει
Δεν μπορώ να κρίνω το κέρδος μιας ολόκληρης γενιάς με το πώς είναι οι ίδιοι μετά από 30 χρόνια όταν μπουν στην καθημερινότητα της ζωης και της εξουσίας.
Ακόμα και η γενιά του Μάι του 68 έδωσε τα τεχνοκρατικά κρατικά στελέχη την δεκαετία του 90 και το 2000 και στην Γαλλία και στην Γερμάνια Ιταλία κα. Αυτό δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση το κίνημα του Μάι του 68
Το ίδιο και με τα παιδιά των λουλουδιών ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ κ.λ.π πιθανά σήμερα να είναι στελέχη γιάπηδες που παίζουν με τα τοξικά οικονομικά παράγωγα
ε και?[/quote]

Δεν θα απαντήσω για τους "ήρωες"  ή ήρωες του Πολυτεχνείου γιατί - για εμένα - η λέξη ορίζεται ποικιλοτρόπως. Θεωρώ πάντως εξέχουσα ηρωική πράξη το να σταθείς άοπλος απέναντι σε σφαίρες και τεθωρακισμένα για να υπερασπιστείς τα ιδανικά σου.

Από εκεί και πέρα, στο θέμα της "γενιάς του Πολυτεχνείου" νομίζω ότι παρεξήγησες τις εστιάσεις μας. "Αποτυχημένη" ή "Επιτυχημένη" δεν έχει κανένας το δικαίωμα να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε γενιά. Ο όρος αποδώθηκε σε συνάρτηση με το όραμα που δημιούργησε το Πολυτεχνείο ως ΠΡΑΞΗ.  Αυτό το όραμα η γενιά που το δημιούργησε απέτυχε στο να το μετουσιώσει σε μία - έστω και μακρινή - κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η "μομφή" περί "αποτυχίας" της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Άλλωστε νομίζω ότι πουθενά μέσα σ' αυτό το θέμα δεν υπήρξε "αναίρεση" του Πολυτεχνείου ως πράξη αντίστασης. Αμφισβήτηση της γενιάς του υπήρξε που το καρπώθηκε περισσότερο απ' όσο το δημιούργησε.

Αυτά ως απάντηση...

ΡΕ ΠΑΝΑΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑααααααααααααααααααααααα
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

black_velvet

Πολλά, πολλά, πολλά, πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά θα 'θελα να γράψω-απαντήσω διαβάζοντας όλα τα παραπάνω. Ίσως κάποια στιγμή προλάβω να το κάνω.

Το σίγουρο είναι ένα]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

Pappas10

[quote user="black_velvet" post="308031"]
Πολλά, πολλά, πολλά, πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά θα 'θελα να γράψω-απαντήσω διαβάζοντας όλα τα παραπάνω. Ίσως κάποια στιγμή προλάβω να το κάνω.

Το σίγουρο είναι ένα][/quote]

Σίγουρα υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά, πάρα πάρα πολλά που θα μπορούσαν να ειπωθούν.

Από εκεί και πέρα... δεν νομίζω ότι καμία γενιά εμφανίζεται σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κενό. Πάντα κληρονομεί κάτι από την προηγούμενη. Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι αιτία και δικαιολογία.

Δεν εξωραΐζεται η αδράνεια της τωρινής γενιάς από την όποια στάση της προηγούμενης. Ουδείς το ισχυρίστηκε αυτό νομίζω. Όμως ούτε η γενιά του Πολυτεχνείου μετατρέπεται αυτόματα σε επιτυχημένη λόγω του Πολυτεχνείου.

Το έγραψα και παραπάνω. Το Πολυτεχνείο έγινε "άλλοθι" για πολλές τερατογενέσεις. Εξαργυρώθηκε με πολιτική εξουσία που μετέτρεψε το ψωμί την παιδεία και την ελευθερία σε λέξεις κενού ή περιορισμένου περιεχομένου. Και το χειρότερο, κληροδώτησε στις επερχόμεντες γενιές μία κοινωνία και μία πολιτεία που κανένα "Πολυτεχνείο" δεν είναι αρκετό για να ανατρέψει.

"...αν η ελπίδα το μέλλον συντηρεί, η μνήμη τρέφει το παρόν, το παρελθόν μας δικαιώνοντας... γιατί ό,τι υπήρξε μια φορά δεν γίνεται να πάψει να' χει υπάρξει..."  τραγουδούν οι Κατσιμιχαίοι.

Κανείς δεν αμφισβητεί την δικαίωση του παρελθόντος. Για το αδηφάγο παρόν όμως που δημιουργήθηκε δεν αρκεί η μνήμη. Αυτό το παρόν τρέφεται και από την ελπίδα του μέλλοντος αφήνοντας το ασυντήριτο για την επόμενη γενιά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όσο για το τι κάνουμε εμείς... ίσως πολλά περισσότερα, ίσως πάλι και τίποτα. Στην "Ελληνική Νομαρχία" ο Ανώνυμος συγγραφέας του Μανιφέστου της Επανάστασης γράφει ότι "... ένας πύργος κάποια στιγμή θα πέσει. Τα ερείπια όμως παραμένουν ως έχουν μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα αναστηλώσει..." (sic).  Αν ο πύργος έπεσε μετά από 30 χρόνια, τότε το οικοδόμημα ήταν σαθρό. Και η αναστήλωση είναι πολύ δυσκολότερη και πολύ πιο ηρωική κατά τη γνώμη μου.

Μπορεί να κάνω και λάθος.

Φιλικά

Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13

548 Επισκέπτες, 0 Χρήστες