Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,373
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 590
  • Online ever: 1,080 (Ιουλίου 01, 2025, 10:00:42 ΜΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 547
  • Total: 547

Περί Χρήματος

Ξεκίνησε από Michael_Design, Νοεμβρίου 23, 2008, 01:24:59 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Michael_Design

Ποτέ δεν βρέθηκε τέτοιο κακό για τους ανθρώπους σαν το χρήμα. Αυτό καταστρέφει πολιτείες, οδηγεί ανθρώπους μακριά απ' τα σπίτια τους στην τυχοδιωκτική ζωή, δελεάζει και διαφθείρει τους τίμιους και τους σπρώχνει σε πρόστυχες πράξεις. Το χρήμα δίδαξε στους ανθρώπους το δόλο και την ασέβεια."[/b] Ή όπως το θέτει ο Καρλ Μαρξ: "Το χρήμα είναι ο δεσμός όλων των δεσμών. Είναι η καθολική πόρνη, ο καθολικός μαστροπός ανθρώπων και εθνών. Είναι η αλλοτριωμένη ικανότητα του ανθρώπινου γένους". Οι ανθρώπινες κοινωνίες λοιπόν έχουν φτάσει στο μέγιστο αδιέξοδο τους λόγο της χρησιμοποίησης του χρήματος, ως μέσου ικανοποίησης της άπληστης επιθυμίας για συσσώρευση εξουσίας, από ανθρώπους χωρίς πνευματικές αξίες και ηθικούς φραγμούς, που έχουν κάνει την άσκηση ανεξέλεγκτης εξουσίας προς τους συνανθρώπους τους αυτοσκοπό. Το οικονομικό σύστημα λοιπόν έχοντας παράγει δυσθεώρητες ανισότητες και παραλογισμό, είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει, καθώς συγκρούεται με την φυσική ισορροπία και την θεϊκή δικαιοσύνη και ο πάταγος του θα είναι πολύ μεγάλος.[/align]

rain

Ποτάνα ζωή για το χρήμα τα κάνεις όλα
αλλά
πάντα υπάρχει ένα αλλά γμοτο που τα κάνει σμπαράλια όλα
κάποιος Πολ Ποτ με μερικούς ερυθρούς Χμερ έριξαν απόφαση και κατάργησαν το χρήμα. Αντί να γίνουν όλα τα αντίθετα από όσα λέει το κείμενο τα έκαναν ακόμα χειρότερα.
ρε σεις, μπας και δεν φταίει το χρήμα αλλά φταίμε οι άνθρωποι με τον εκ γενετής κάλο που κουβαλάμε?
μπας και δεν φταίει ότι υπάρχει ο σπάγκος που μερικοί πάνε και αυτοκτονούν κρεμασμένοι?

larus audouinii

[quote user="rain" post="307903"]Ποτάνα ζωή για το χρήμα τα κάνεις όλα
αλλά
κάποιος Πολ Ποτ με μερικούς ερυθρούς Χμερ έριξαν απόφαση και κατάργησαν το χρήμα. Αντί να γίνουν όλα τα αντίθετα από όσα λέει το κείμενο τα έκαναν ακόμα χειρότερα.
[/quote]

Μουσαντένια κατάσταση και αυτός...επίκαιρος τύπος Τουλάχιστον είχε οφ σορ  ;   :cool:

Λοιπόν..το χρήμα είναι γένος ουδετέρου, η πολιτική και η ισχύς θηλυκού, o πλούτος και η αφθονία πάλι διαφορετικά πράγματα
Η γιαγιά μου έλεγε, -χαρισματικός ατακαδόρος, τουλάχιστον-, «το χρήμα είναι κινητήριος δύναμις»,... θυμάμαι και τα λόγια ενός γνωστού μου καθηγητή αργότερα  Π.Φ στο Δημόκριτο, που αγκομαχώντας μονολογούσε....όταν αποχτήσεις χρήμα (εξουσία, δόξα κλπ)  τότε όλοι ξαφνικά σε σέβονται
Ευσεβής πόθοι μεγάλων ανδρών Και φυσικά δε λεω, cherchez la femme, και του ασθενούς φύλου

Και για να μη το κουράσω το θέμα με όσα βλέπουν κάθε μέρα τα ματάκια μας, ούτως ή άλλως  γυρνάω από την άλλη...

Το πρόβλημα  βέβαια δεν είναι σε αυτούς που με όποιο τρόπο καίγοντας,  κατέχουν το χρήμα, αλλά για εμάς που δεν το έχουμε και μας χαιδεύουν τα αυτάκια με εφήμερες καταστάσεις τακτικής δανεισμού  για να ξεχνάμε τον πόνο μας, και το μεγάλο δάσος πίσω  
                                                                                                                                                                                                                                                                 Αν για το χρήμα, θα πόζαρες και  τα εν οίκω κοινόχρηστα..αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, μακριά και από τα παιχνίδια που έχουν λόγο ύπαρξης
(loco, καλή επιτ υχία ,  αν θέλεις πες μας την ημερομηνία προβολής)
αλλά ούτως ή άλλως μια και η κοινωνία από μια πλευρά θα μπορούσε να μοιάζει με λούνα παρκ ..θυμήθηκα ένα βιβλίο

Robert Fulgum ʽΟσα πρέπει να ξέρω, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο

Κάθε άνοιξη για πολλά χρόνια έβαζα σκοπό να γράφω μια προσωπική έκθεση πίστης: ένα «Πιστεύω»
 Όταν ήμουν πιο νέος, η έκθεση έπιανε πολλές σελίδες, στην προσπάθεια μου να καλύψω κάθε μέρα, χωρίς ασαφείς πτυχές.

Έμοιαζε σαν απόφαση ανώτατου δικαστηρίου, σαν να μπορούσαν οι λέξεις να λύσουν όλες τις αντιθέσεις σχετικά με το νόημα της ύπαρξης
Το πιστεύω έγινε συντομότερο τα τελευταία χρόνια, άλλοτε κυνικό, άλλοτε κωμικό, άλλοτε ήπιο, συνέχισα όμως να δουλέυω πάνω σε αυτό
Πρόσφατα κάθισα να γράψω αυτές τις προσωπικές σκέψεις σε μια μόνο σελίδα, με απλά λόγια έτσι που να γίνει εντελώς κατανοητός ο απλοϊκός ιδεαλισμός που υπονοούσαν

Η έμπνευση της βραχυλογίας μου ήρθε σε ένα βενζινάδικο Όταν γέμισα το ρεζεβουάρ ενός παλιού αυτοκινήτου με σούπερ βενζίνη, που χει υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια, το σαβαραλάκι μου δεν μπορούσε να την χρησιμοποιήσει και άρχισε να δυσανασχετεί, να τσιρίζει στα σταυροδρόμια και να ρεύετε στις κατηφόρες
Κατάλαβα. Το μυαλό μου και το πνεύμα πάθαιναν το ίδιο πότε πότε, εξαιτίας μιας υπερ-περιεκτικής πληροφόρισης
 Άρχισα να παθαίνω υπαρξιακές κρίσεις, να τσιρίζω στα πεζοδρόμια όπου έπρεπε να γίνουν επιλογές ζωής και συνειδητοποιώ ότι γνώριζα άλλοτε περισσότερα και άλλοτε λιγότερα από όσα πραγματικά χρειάζονταν Η φιλοσοφημένη ζωή δεν είναι πικνικ

Κατάλαβα τότε πως ήξερα ʽηδη περισσότερα από όσα ήταν απαραίτητα για να ζήσω
Μια ζωή γεμάτη νόημα, ότι δεν ήταν όλα τόσο περίπλοκα Το ξέρω Και το ήξερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια
Να το κάνεις όμως πράξη, ε αυτό είναι μια άλλη ιστορία, έτσι δεν είναι ;

Ορίστε το Πιστεύω μου  :

ΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΞΕΡΩ για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο Η σοφία δεν βρίσκεται στην κορυφή του σχολικού βουνού,
Αλλά εκεί στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο
Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα :
Να μοιράζεσαι τα πάντα
Να παίζεις τίμια
Να μη χτυπάς τους άλλους
Να βάζεις τα πράγματα εκεί που τα βρήκες
Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου
Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου
Να λες συγνώμη όταν πληγώνεις κάποιον
Να πλένεις τα χέρια σου πριν το φαγητό
Να κοκκινίζεις
Ζεστά κουλουράκια και γάλα κάνουν καλό ……(κλπ) **

Πάρτε μια από αυτές τις συμβουλές, εκφράστε την με επιτηδευμένη ορολογία
Ενηλίκων και εφαρμόστε την στην οικογενειακή σας ζωή , στην εργασία σας,

Στην κυβερνησή σας,
Στον κόσμο σας Θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή
Σκεφτείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν όλοι εμείς οι άνθρωποι- τρώγαμε γάλα με κουλουράκια ;.(ίσως εννοεί ο συγγραφέας, και όχι ο ένας τον άλλον, ίσως..)
Ή αν όλες οι κυβερνήσεις,  (και κατά πολύ γενικότερα αυτό το «κυβερνήσεις» ) είχαν ως βασική αρχή να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να καθαρίζουν τις τσαπατσουλιές τους

Φαύλος κύκλος

Και το βιβλίο τελειώνει κάπως έτσι

Ο αγαπημένος μου τρόπος για να τελειώσω ένα βιβλίο, είναι να μην το τελειώνω καθόλου
Σε μικρότερη κλίμακα, όλα αυτά μου θυμίζουν τις ώρες που προσπαθούσα να πω παραμύθια στο μεγαλύτερο γιό μου για να κοιμηθεί
Πριν καν ακόμη αρχίσει το παραμύθι, κι όπως θα περιμένατε, χωρίς να έχει καμιά σημασία  πόσο αποκαλυπτικό και πειστικό ήταν το τέλος, μια τσιριχτή φωνή εκλιπαρούσε μέσα στο σκοτάδι « και μετά τι έγινε μπαμπά;»
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην αρχή του βιβλίου

Την επόμενη φορά θα σας μιλήσω για βατράχια…για την δεσποινίδα Emily Phipps…για τον πιο καταστρεπτικο γάμο όλων των εποχών …για την ελληνική φράση «άσβεστος γέλως», για το Ναυτικό της σωτηρίας, τον άνθρωπο που ξέρει από τότε ό, τι ξέρει τώρα, το μικρότερο τσίρκο του κόσμου, την αλήθεια για το γυμνάσιο, για τη μέρα που το κρεβάτι μου είχε πιάσει φωτιά και *

**Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο
Να παίρνεις ένα υπνάκο μετά το απόγευμα
Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι
Και να μένεις μαζί με τους άλλους
Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα, και η υγιεινή ζωή

ασυνήθιστες σκέψεις για καθημερινά πράγματα
εκδόσεις Λύχνος

Michael_Design

kuria

"Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Aθηναίοι· και άνευ τούτων ουδέν έξεστι γενέσθαι των δεόντων"
ελεγε καποτε ο μπαρμπα-Δημοσθενης αλλα κι αυτος ειχε το σκοπο του...

εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Michael_Design

[align=center]Zeitgeist, The Movie | Final Edition : PART 3 - Greek Subtitles

[googlevideo]448819483157225334&hl=en[/googlevideo][/align]

Michael_Design

Michael_Design

Michael_Design

[size=14]Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, για όσους έχουν τον χρόνο και το κουράγιο να το δουν. Διάρκεια 2 ώρες… [/size]

[align=center][googlevideo]-7492068823950286254&ei=DlluSbeKKYrojgKp5vC7BQ&q=zeitgeist+addendum+greek+subtitles&hl=en[/googlevideo][/align]

kuria

[albumimg]9491[/albumimg]
[size=14]Για τα λεφτά τα κάνεις όλα
για τα λεφτά δεν μ' αγαπάς
μα θα 'ρθει κάποτε η ώρα  
και δε θα ξέρεις που χρωστάς  
Πες μου πόσο με χρεώνεις
δυο φιλιά που με κερνάς
ξέρω γιατί με πληγώνεις
και γιατί με τυραννάς...
Πες μου πόσα να πληρώσω
τι χρωστάω τελικά
σ' αγαπώ και δεν αντέχω
να μην σ' έχω αγκαλιά[/size]
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Michael_Design

[size=14]Κρύβε λόγια... μην εκτίθεσαι...[/size]  :cool:

katinaki

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το θέμα και το άλλο περί οικονομικής κρίσης! Εύγε Michael!

Michael_Design

[size=14]Να 'σε καλά katinaki. [/size] ;-)

Michael_Design

Michael_Design

547 Επισκέπτες, 0 Χρήστες