Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 180
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 198
  • Total: 198

Απαισιόδοξα κι αισιόδοξα μηνύματα...

Ξεκίνησε από pixie, Ιουνίου 19, 2009, 11:37:51 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pixie

Κοιτάζοντας τον ορίζοντα,  το μόνο που σκέφτομαι είναι ταξίδια στη διάσταση του 'Αγνωστου που θεωρώ ότι είναι η αιώνια ελευθερία...
Διαπερνώντας τη νοητή γραμμή που σχηματίζεται, προεκτείνομαι ισορροπώντας πάνω της σαν τους ακροβάτες, πανηγυρίζω στο φως κάθε χρωματικής πληρότητας, στέκω εκστασιασμένη στο όραμα του ταξιδιού που ενδεχόμενα δεν θα υλοποιήσω ποτέ, αλλά το ίδιο κάνει!
Αισθάνομαι ήδη υπέροχα, πληθωρικά... Και καθώς δεν χορταίνω δάκρυα χαράς λουσμένη τη ζωοδότρα δύναμη του ήλιου, αδειάζω από σκέψεις και στήνω μέσα μου έναν αινιγματικό χορό αφήνοντας τα βήματά μου να ταυτιστούν με το μυστήριο και τον αισθησιασμό της φύσης...

'Ο,τι μπορώ και αντικρίζω, φέρει τη σφραγίδα του ψυχισμού μου και τα σκιρτήματα της ύπαρξής μου εκφράζοντας αισιόδοξα μηνύματα.
'Οπως φαίνεται όμως είναι ο τρόπος μου, η ματιά μου!
Προτιμώ να ζω με την μοναδική πιθανότητα της γνωριμίας μου με τη χαρά, να βιώνω με θάρρος και αποφασιστικότητα τις αντιξοότητες, κι ας είναι παντελώς μάταιο, παρά να ταυτίσω τον εαυτό μου με το όραμα της εκ προοιμίου ήττας και της αποτυχίας.

Γιατί δίπλα μου ακριβώς ακούω κάποιον να λέει: - Την βλέπεις εκείνη τη βάρκα? Είναι τσακισμένη στη μια της πλευρά. Πάγωσαν τα ταξίδια. Πού διάθεση πια να την μοντάρεις...
Τον κοίταξα, είχε μια όψη θνησιγένειας πάνω του. Δεν έβλεπε την απεραντοσύνη της θάλασσας, αλλά την σπασμένη βάρκα!
Και τότε κατάλαβα πως η συνειδητοποίηση και η επίγνωση της αδυναμίας να κάνεις όνειρα και να ταξιδεύεις μέσα τους, είναι από μόνη της ένα ολόκληρο ταξίδι! Το ταξίδι της ζωής κάθε απαισιόδοξου που νιώθει δυστυχής νιώθοντας πως κάποια διφορούμενη μοίρα τον κατατάσσει μονίμως μεταξύ των ατυχών απόκληρων... Που ενώ ίσως έχει έστω μια ακόμα μέρα να ζήσει, στιγμές που μέσα τους θα μπορούσαν να κρατήσουν αιώνες, την χάνει, και σέρνει βαριά τα βήματά του ποντάροντας στον τελευταίο χορό...

- Ας την φανταστούμε με τα κουπιά της χρυσά στη ζεστή γραμμή του ήλιου πάνω στη θάλασσα κι ας εξιδανικεύσουμε την τσακισμένη της πλευρά με εμπειρίες από χρυσάφι! Του απαντώ...

pixie

pixie

Τις περισσότερες φορές ξυπνάω μέσα στις πιο γλυκιές πεποιθήσεις, ορίζοντας τη μέρα μου με αισιοδοξία, εννοώντας την έμφυτη διάθεση να βλέπω τα πράγματα και τα γεγονότα από την καλή τους πλευρά ελπίζοντας ότι όλα συγκατανεύουν σε ένα καλό τέλος!  :grin:

Και αναφέρομαι βέβαια στην αντιφατική δύναμη στον άξονα ανάμεσα στις έννοιες της αισιοδοξίας - απαισιοδοξίας.

Το να είμαστε ανοιχτοί στα πράγματα ποντάροντας στην καλή πλευρά κάθε κατάστασης, ακόμα κι αν είναι ματαιότητα, είναι μια θετική ελπιδοφόρα προσέγγιση. Τον κυνικό ρεαλισμό ενός απαισιόδοξου δεν τον αντέχω, ούτε την ψυχολογική του δυσπραγία!

Πάντα αφήνω έναν γαλανό φεγγίτη να ταξιδεύουν σαν αδέσμευτα φωτεινά κυματάκια οι όμορφες σκέψεις!

Κι όπως λέει κι ο Karl Raimund Popper [Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος]:

''Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους!''

pixie

tziger

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να βλέπεις τα πράγματα αισιόδοξα και θετικά. Eιδικά σήμερα, με τόσες αντιξοότητες γύρω μας (πόλεμοι, οικονομική στενότητα, εργασιακό στρες, κυκλοφοριακό πρόβλημα, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π). Oμως, λίγοι αμφιβάλλουν ότι η αισιοδοξία βοηθάει να περνάμε καλύτερα τη ζωή μας. Oι ειδικοί, γιατροί και ψυχολόγοι, τονίζουν ότι οι αισιόδοξοι συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους, είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι. Συμφωνούν επίσης ότι όσοι αποδέχονται τις αλλαγές με μία θετική, αισιόδοξη στάση, αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή ως μία πηγή συνεχούς ανάπτυξης, ανανέωσης και εκπλήρωσης!

black_velvet

[quote user="tziger" post="318746"]...
Oι ειδικοί, γιατροί και ψυχολόγοι, τονίζουν ότι οι αισιόδοξοι συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους, είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι. Συμφωνούν επίσης ότι όσοι αποδέχονται τις αλλαγές με μία θετική, αισιόδοξη στάση, αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή ως μία πηγή συνεχούς ανάπτυξης, ανανέωσης και εκπλήρωσης!
[/quote]

Ειδικός μπορεί να μην είμαι. Όντας όμως φύσει και θέσει αισιόδοξη (ναι, εντάξει, το ξέρω πως ορισμένοι έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε αλλά και να το διαπιστώνετε αυτό για μένα  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

pixie

Και μια που έγινε αναφορά στους ''ειδικούς''... ας πιάσουμε και τους φιλοσόφους... :smile:

Αυτές λοιπόν οι δυο αντίθετες έννοιες, είναι στενά συνδεμένες με τις περί κόσμου και ύπαρξης αντιλήψεις του κάθε φιλοσοφικού συστήματος.
Υπάρχουν θεωρήσεις που δέχονται ότι ο κόσμος είναι ανελισσόμενος και συνεχώς εξελίσσεται και πηγαίνει προς το καλύτερο αδιαμφισβήτητα, κι αυτοί υποστηρίζουν την αισιοδοξία. Ένας από αυτούς ήταν και ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης καθώς και οι νεότεροι φιλόσοφοι Χέγκελ, Καντ και Φίχτε.

Από την άλλη πλευρά, άλλες φιλοσοφικές θεωρίες πιστεύουν ότι η αισιοδοξία είναι καταστροφική - κι αυτή είναι η αντίληψη του Νίτσε πχ. - γιατί ποτέ δεν μπορεί να προβλέπει τι θα γίνει.
Ο Χριστιανισμός πχ. ελπίζει, ενώ ο Βουδισμός παρουσιάζει απαισιοδοξία αναφέροντας ότι ο πόνος είναι κάτι το αναπόσπαστο από την ύπαρξη καθώς προέρχεται από τις προσκολλήσεις στα γήινα και την επιθυμία.

Ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ, ο κυριότερος φιλόσοφος της απαισιοδοξίας, λέει ότι τα πάντα στον κόσμο εξαρτιούνται από τη θέληση, άρα όλα στον κόσμο υποφέρουν...

black_velvet

[quote user="pixie" post="318749"]...

Ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ, ο κυριότερος φιλόσοφος της απαισιοδοξίας, λέει ότι τα πάντα στον κόσμο εξαρτιούνται από τη θέληση, άρα όλα στον κόσμο υποφέρουν...[/quote]

Άλλη μια βασική διαφωνία μου με τις θέσεις του Σοπενάουερ! Είναι σα να λέει πως επιθυμία = αποτυχία; και μιζέρια; Αλήθεια, πώς είναι δυνατό να ζήσει κανείς χωρίς επιθυμίες;

κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

κώστας

Αρκεί βέβαια να αποφεύγεται
ο ύφαλος της υποκουλτούρας.
Διότι μία φιλοσοφική σκέψη
δεν ανάγεται σε μία ταμπέλλα,
π.χ. "φιλόσοφος της απαισιοδοξίας".
Μία φιλοσοφική σκέψη έχει διαδρομή
και αυτή είναι το μείζον.
eLe

pixie

Συμφωνώ πως δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς επιθυμίες, ούτε χωρίς χρώματα, ούτε χωρίς μύθους! Αυτά συνιστούν το αλατοπίπερο της ζωής. ;-)  :grin:

Η αναφορά στις επιθυμίες γίνεται, θεωρώντας ότι είναι παρακινδυνευμένο έρεισμα αφού έχουν λιγάκι κι από τον χαρακτήρα του εφήμερου και είναι εύθραυστες!

Τα ''θέλω'' είναι σαφώς πιο ισχυρά... Μια βούληση όμως που διασχίζει εν δυνάμει, ελεύθερα και αποφασισμένα τον χρόνο, δεν είναι κατ' ανάγκη ''μίζερη''...

Γενικότερα πάντως, η εναλλαγή των δύο εννοιών είναι μάλλον λογική ανάλογα με τις περιστάσεις που βιώνει ένας άνθρωπος, άλλωστε η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ατόμου και είναι καταστρεπτικά, μόνον όταν είναι απόλυτα!

Γεγονός είναι πως η αντίληψη και η διάθεσή μας απέναντι στα πράγματα δεν μπορεί να είναι ποτέ το ίδιο δεδομένη και άκαμπτη...

pixie

Λένε...

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν φως εκεί, που δεν υπάρχει, ενώ οι απαισιόδοξοι βλέπουν φως και πάνε και το σβήνουν!!!

Οι απαισιόδοξοι παραπονιούνται, γιατί τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια, ενώ οι αισιόδοξοι χαίρονται, που τ’ αγκάθια βγάζουν τριαντάφυλλα...

Κάθε Ναι, σημαίνει αισιοδοξία! Το όχι και κάθε άρνηση, καταστρέφει την ενέργειά μας...

kataigida

Από την φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο.Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έρχονται στιγμές που κάνω αρνητικές σκέψεις.Όλα ένα κλικ του μυαλού μας είναι όμως έχω φτάσει στο σημείο να κάνω αυτό το κλικ από μόνη μου,κι έτσι δεν θα μαι καλά μόνο για μία δύο μέρες ίσως και ώρες.Πιστεύω πως κάθε εμπόδιο σε καλό και κάθε άσχημο που μας συμβαίνει έχει αποτέλεσμα την σωστή λύση.Οι αρνητικές σκέψεις νομίζω πως είναι για τους ανθρώπους που είναι πτωχοί το πνεύματι και τα βλέπουν όλα μαύρα.Δεν είναι έτσι όμως.Αν δεν ελπίζουμε δεν μπορούμε να ζούμε ευτυχισμένα και είμαστε συνέχεια μες την μιζέρια και την γκρίνια.Δεν θέλει και πολύ σκέψη... ;-)

pixie

Αν μπαίνουμε συνεχώς στη διαδικασία να θεωρούμε την έκβαση κάθε πράγματος προεξοφλημένα άσχημη και κακή...

ας μπούμε κατευθείαν να περιμένουμε τη σειρά μας στον προθάλαμο της αυτοκτονίας!  ;-)  ;-)  :smile:

kataigida

:roll:  :roll:  :mryellow:  :mrgreen:  :mrblue:  :mricy:  :mrviolet:  :lol:   :!:  :shock:

pixie

[quote user="kataigida" post="323213"]:roll:  :roll:  :mryellow:  :mrgreen:  :mrblue:  :mricy:  :mrviolet:  :lol:   :!:  :shock:[/quote]

Εσύ κοίτα να γυρίσεις πίσω...

Μου λείπουν οι μαύρες σου, λέμε!  :sad:  :mrgreen:

pixie

Η αισιοδοξία, ως φαίνεται, είναι το μυστικό της υπέρβασης των προβλημάτων μας! 'Η τουλάχιστον είναι η μέγιστη προωθητική δύναμη ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που το παιχνίδι δείχνει να έχει χαθεί.

Και ας αναφερθούμε στις παλιότερες γενιές, όπου οι άνθρωποι περπατούσαν σε άγνωστα μονοπάτια, σε αντίξοες πορείες, εκεί που δεν υπήρχαν καλά καλά σαφείς χαραγμένες γραμμές, τα μέσα και η γνώση ελάχιστα, και παρά τα μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά προβλήματα και τις κοινωνικές δυσκολίες, με σύμμαχο την αισιοδοξία κατάφεραν θαύματα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους!

Σημασία έχει να μην το βάζουμε κάτω και να πιάνουμε το νήμα απ' την αρχή!

kataigida

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες φάσεις στην ζωή μας που η αισιοδοξία μετατρέπεται στο ακριβώς αντίθετο.Θέλουμε τον χρόνο μας για να το ξεπεράσουμε.Δεν είναι πάντα όλα εύκολα τελικά... :oops:

198 Επισκέπτες, 0 Χρήστες