Ειδήσεις:

1η δοκιμή με αναβάθμιση ...

Main Menu
Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,324
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 180
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 181
  • Total: 181

Τι γνωρίζουμε για τα 'Ονειρα ?

Ξεκίνησε από pixie, Ιουλίου 12, 2009, 01:37:56 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

fortune

Στις 28/2/2006 και στην θεματικη ενοτητα <Ονειρα,τι πιστευετε ..πως δημιουργουνται?>,ειχα ποσταρει καποια γνωση ,που προερχεται απο αναζητησεις μου πανω στο θεμα των ονειρων.

Νομιζω οτι ολοι θα πρεπει να γινουν κοινωνοι αυτης της γνωσης ,καθως ειναι ενα θεμα ,που μας αφορα,αφου ζουμε με αυτο.

Προς τουτο λοιπον ,παραθετω παλι το τοτε post μου και ελπιζω να σας φανει χρησιμο:

Ξερετε πως αντιμετωπιζε η ΚGB τους καθεστωτικους  αντιπαλους;;……Τους  οδηγουσαν και τους εκλειναν σε ιδρυματα ψυχιατρικα....Και ξερετε τι τους εδιναν;;…Μα  φαρμακα ,που καταστελλουν την ονειρικη δραστηριοτητα.....Και οταν αυτοι μετα απο μερικα χρονια εβγαιναν απο αυτα τα ιδρυματα ,.....ξερετε πως εβγαιναν;..Χωρις προσωπικοτητα ,η καλυτερα  ,με προσωπικοτητα εντελως ισοπεδωμενη και συνεπως δεκτικη...σε νεες ιδεολογιες....

Εκανα  την προηγουμενη αναφορα Φιλοι και Φιλες, για να δειξω την σημασια των ονειρων στην υπαρξη μας.Και ειναι πραγματι πολυ μεγαλη.

Εχουν γινει μετρησεις ,που δειχνουν οτι 100 περιπου λεπτα την ημερα ο ανθρωπος, την  περνα ονειρευομενος.

Ας δουμε λιγο μαζι τι συμβαινει στον υπνο μας:

O Yπνος χωριζεται σε δυο διαφορετικες καταστασεις:

Η πρωτη ,ονομαζεται υπνος βραδεων κυματων.Την ωρα εκεινη, αν καναμε ενα εγκεφαλογραφημα ,θα βλεπαμε δηλαδη, οτι καταγραφονται βραδεα και μεγαλου ευρους κυματα. Δραστηριοτητα εκεινη την ωρα στα ανωτερα εγκεφαλικα κεντρα ,δεν παρατηρειται.

Η δευτερη κατασταση, ονομαζεται παραδοξος υπνος και εμφανιζεται κατα την διαρκεια του υπνου βραδεων κυματων και σε διαφορα χρονικα διαστηματα.Καθε νυχτα εχουμε 4 εως 5 περιπου τετοιες φασεις παραδοξου υπνου ,που κρατα 20 λεπτα η καθε μια.

Στην διαρκεια του παραδοξου υπνου ονειρευομαστε.

Τα σημαντικοτερα ,που πρεπει να επισημανουμε εδω φιλοι και φιλες ειναι.

Κατα την διαρκεια του παραδοξου υπνου,που ονειρευομαστε δηλ ,καταγραφονται εγκεφαλικες δραστηριοτητες, αναλογες με την εγρηγορση.Επισης κατα τον παραδοξο υπνο παλι,εχουμε μια σχεδον πληρη μυοχαλαρωση.Ακομη, τα ερεθισματα των αισθησεων απομονωνονται και δεν φτανουν στον εγκεφαλο.

Τελος κατα τον παραδοξο υπνο βλεπουμε οτι ο μοναδικος μυικος τονος ,που παρατηρειται ειναι αυτος των μυων των οφθαλμων.Ετσι βλεπουμε οτι την ωρα ,που ονειρευομαστε, τα ματια κινουνται συνεχως δεξια και αριστερα και εμφανιζεται εδω αυτο ,που αποκαλουμε υπνο REM(Rapid eye movements δηλ)εξ αιτιας των γρηγορων κινησεων των ματιων.

Ειναι λοιπον ευκολο να καταλαβουμε ποτε καποιος ,που κοιμαται ,ονειρευεται μεσω των Ηλεκτρογραφηματων και των οφθαλμικων κινησεων.

Η εδρα των ονειρων εχει βρεθει οτι ειναι το μερος του εγκεφαλου ,που ονομαζεται στελεχος.Αυτο ειναι το κατωτερο τμημα ,του εγκεφαλου,που τον συνδεει με τον νοτιαιο μυελο.Απο εκει τα σηματα μεταφερονται στον ινιακο φλοιο του εγκεφαλου,που επεξεργαζεται τα νευρικα ερεθισματα απο τα ματια  και τα μεταφραζει σε εικονες.Φαινεται εδω καθαρα οτι η οραση δεν πραγματωνεται απο τα ματια αλλα απο τον ινιακο φλοιο του εγκεφαλου.Τα ματια δηλ αποτελουν απλα τις κεραιες.τη αισθησης ,που ονομαζεται οραση.

Αλλα συνεπαγεται και κατι αλλο φιλοι και φιλες....Οτι τα ονειρα μας ειναι αληθινα ....Τα βλεπουμε δηλ πραγματι,....αφου ειναι κανονικες εικονες ,που προβαλονται στον ινιακο φλοιο ,οπως και οι εικονες ,που φτανουν απο τα ματια οταν ειμαστε ξυπνιοι.Η μοναδικη διαφορα ειναι το απο που, πηγαζουν οι εικονες στην εγρηγορση σε σχεση με τις ονειρικες ,αφου οι μεν ερχονται απο το εξωτερικο περιβαλλον ,οι δε...εχουν εσωτερικη προελευση.

Ετσι ακομα και οι τυφλοι βλεπουν ονειρα

Φαινεται οτι  τα ονειρα εχουν πολυ σπουδαια σημασια για την ζωη μας ,αφου περναμε το 7% περιπου αυτης , *τα 100 λεπτα ,που προαναφεραμε* ,ονειρευομενοι.

Κατι ,που εχει καταμετρηθει ειναι oτι η ενεργεια του εγκεφαλου κατα την διαρκεια του παραδοξου υπνου αυξανεται  στα ιδια επιπεδα με εκεινα της εγρηγορσης.

Αυτο μας κανει να αντιληφθουμε ,οτι αυτη η μεγαλη εκλυση της ενεργειας , σε τι θα μπορουσε να χρησιμευσει , αν τα ονειρα δεν επιτελουσαν καποιο σημαντικο σκοπο;;

Aλλες μελετες και μετρησεις δειχνουν δειχνουν οτι ο υπνος των βραδεων κυμματων προετοιμαζει  το σωμα για τον ερχομο του παραδοξου υπνου.Φαινεται οτι τα ονειρα ερχονται μονο οταν μεγαλα ενεργειακα αποθεματα εχουν συγκεντρωθει κατα την διαρκεια του υπνου των βραδεων κυματων και με τον παραδοξο υπνο τα ονειρα καταναλωνουν αυτη την ενεργεια.

Αν σκεφτουμε λιγο  περισσοτερο τα παραπανω ,θα δουμε οτι κοιμομαστε για να ονειρευομαστε...

Γιατι γινεται αυτο.;;Φαινεται οτι ο νομπελουχος Francis Crick δινει μια ερμηνεια:

To Oνειρο λεει , ειναι ενα ειδος γομας ,σβηνει δηλ επιλεκτικα ολες τις αχρηστες για τον εγκεφαλο πληροφοριες,που αν εμεναν θα μπλοκαριζαν το συστημα  ,απο τον μεγαλο ογκο των πληροφοριων  ,που δεχεται καθημερινα και θα το οδηγουσαν σε καταρρευση.

Τα ονειρα κατα τον Crick ειναι μια διαδικασια ,που διευκολυνει την περεταιρω μαθηση και την αφομοιωση της , αφου αδειαζει την …..βιβλιοθηκη....απο τα αχρηστα βιβλια της.....και δημιουργει χωρο για νεα γνωση....

Ολες οι νεοτερες θεωρησεις για τα ονειρα ,λιγο πολυ, σχετιζονται με αυτη του Crick.

Σβηνεται λοιπον απο την μνημη μας ,οτιδηποτε ερχεται αντιμετωπο με την μεχρι τωρα θεωρηση της ζωης μας....Οτιδηποτε δεν συμφωνει με τα δεδομενα της προσωπικοτητας μας και ,που πιθανα θα δημιουργουσε προβλημα στο βαθος της υπαρξης μας αν θα συνεχιζε την παρουσια του.

Τα ονειρα αποδεικνυεται Φιλοι και Φιλες ,οτι ειναι ο αγρυπνος φρουρος της Υπαρξης  μας.....Πραγματι ειμαστε κατασκευαςμενοι...χωρις να ξερουμε πως, και  με  συστηματα ,που χρησιμευουν για την διαιωνιση του ειδους μας.

Και το κανουν με τετοια Σοφια....,που αποδεικνυνουν  , οτι αυτοι οι μηχανισμοι ,που τιθενται σε δραση...χωρις καν την δικη μας  αποδοχη , ειναι φτιαγμενοι απο καποια ανωτερη υπαρξη ,που θελει την παρουσια του ειδους μας σαν αγρυπνο φρουρο ,σε ενα πλανητη, που δημιουργηθηκε για εμας  και εμεις γιαυτον!

fortune.

larus audouinii

fortune

Και κατι σημαντικο ,που παρελειψα στο πιο πανω ποστ μου.

Αν θελουμε να θυμομαστε τα ονειρα μας,δεν εχουμε παρα να επαναλαβουμε νοητικα  μερικες φορες το βραδυ πριν κοιμηθουμε οτι :<το πρωι ,που θα ξυπνησω θα θυμαμαι τα ονειρα μου>.
Το πρωι τωρα ,που θα ξυπνησουμε για 2 λεπτα θα παραμεινουμε ακινητοι και θα προσπαθησουμε να θυμηθουμε τι ονειρα ειδαμε το προηγουμενο βραδυ.
Τα παραπανω προτεινομενα δουλευουν....Εχουν να κανουν με εγκεφαλικες λειτουργιες,γιαυτο!

f.

larus audouinii

Πέρα από το όμορφο θέμα που άνοιξε ο fortune, και αναφέρομαι στις εγκεφαλικές λειτουργίες, με προβληματίζει κάπως το γεγονός που σπάνια αλλά αληθινά, είναι και κάποια όνειρα που προειδοποιούν, προδιαγράφουν με κάποιο τρόπο το μέλλον. Γενικά δεν θέλω να τα θυμάμαι  :smile: .... Εκτός και εαν είναιτόσο ευχάριστα που θέλω να παραμείνω στο συναίσθημα. (σπάνια) :smile:
Δεν έχω την διάθεση να μπω στο μεταφυσικό του θέματος, αλλά είναι γεγονός. Συνέβη και σε μένα πολύ ελάχιστες φορές. Η πρώτη εντύπωση μετά ένα χαρακτηριστικά έντονο όνειρο, είναι ανάμεικτες σκέψεις και συναισθήματα, φόβος ίσως. Δεν νομίζω πως πραγματικά μπορεί να εξηγήσει κάποιος το νόημα τους, αλλά είτε άμεσα, είτε έμμεσα (στον χρόνο) βγαίνουν αληθινά. Είτε με τα χαρακτηριστικά τοπία, είτε με το ακριβές νόημά τους.
Ίσως ο ένοχος είναι η γενική ευαισθησία μου, λέω τώρα..., εννοώ σε πράγματα και καταστάσεις.

kapoia_za

χθες το βράδυ σ΄ονειρέυτηκα..
και το πρωί
ήσουν ακόμα πιο όμορφος...

vencedor

[quote user="fortune" post="355674"]Και κατι σημαντικο ,που παρελειψα στο πιο πανω ποστ μου.

Αν θελουμε να θυμομαστε τα ονειρα μας,δεν εχουμε παρα να επαναλαβουμε νοητικα  μερικες φορες το βραδυ πριν κοιμηθουμε οτι :<το πρωι ,που θα ξυπνησω θα θυμαμαι τα ονειρα μου>.
Το πρωι τωρα ,που θα ξυπνησουμε για 2 λεπτα θα παραμεινουμε ακινητοι και θα προσπαθησουμε να θυμηθουμε τι ονειρα ειδαμε το προηγουμενο βραδυ.
Τα παραπανω προτεινομενα δουλευουν....Εχουν να κανουν με εγκεφαλικες λειτουργιες,γιαυτο!

f.[/quote]

αμιγκο? πιασει κ σε εμενα αυτο?
..πορκε εχω κολλημενη βαλβιδα στον εγκεφαλο λεμε.. :razz:

fortune

:roll:  :roll:  :roll:

Mην Αγχωνεσαι βρε!!! :smile:  :smile:  :smile: Και την βαλβιδα θα λαδωσει και θα λουστραρει και τα βιδακια!!! :razz:  :razz:  :razz:

larus audouinii

Όταν έγραφα το πιο πάνω ποστ είχα στο βάθος του μυαλού μου και τον φόβο. Και όπως έλεγα συμβαίνει πολύ πολύ σπάνια. Η σημασία των σπάνιων συμπώσεων ίσως... όμως σήμερα συνέβη κατι στην κοντινότερη οικογένεια που αγαπώ ...σε πολύ νεαρή ηλικία σε τροχαίο...η δεύτερη σημαντική απώλεια των τελευταίων χρόνων. ΚΑι όχι πως αλλάζει κάτι στην όψη της θλίψης.
Μάλλον εγώ γνωρίζω ελάχιστα ...Με αρέσει και το μότο της Ζαχαρένιας  :smile:
ΔΕν ξαναδιακόπτω ...

vencedor

[quote user="larus audouinii" post="355722"]Όταν έγραφα το πιο πάνω ποστ είχα στο βάθος του μυαλού μου και τον φόβο. Και όπως έλεγα συμβαίνει πολύ πολύ σπάνια. Η σημασία των σπάνιων συμπώσεων ίσως... όμως σήμερα συνέβη κατι στην κοντινότερη οικογένεια που αγαπώ ...σε πολύ νεαρή ηλικία σε τροχαίο...η δεύτερη σημαντική απώλεια των τελευταίων χρόνων. ΚΑι όχι πως αλλάζει κάτι στην όψη της θλίψης.
ΔΕν ξαναδιακόπτω ...[/quote]

ηταν αναγκη να το γραψεις.... :neutral:

fortune

[quote user="vencedor" post="355727"][quote user="larus audouinii" post="355722"]Όταν έγραφα το πιο πάνω ποστ είχα στο βάθος του μυαλού μου και τον φόβο. Και όπως έλεγα συμβαίνει πολύ πολύ σπάνια. Η σημασία των σπάνιων συμπώσεων ίσως... όμως σήμερα συνέβη κατι στην κοντινότερη οικογένεια που αγαπώ ...σε πολύ νεαρή ηλικία σε τροχαίο...η δεύτερη σημαντική απώλεια των τελευταίων χρόνων. ΚΑι όχι πως αλλάζει κάτι στην όψη της θλίψης.
ΔΕν ξαναδιακόπτω ...[/quote]

ηταν αναγκη να το γραψεις.... :neutral:[/quote]
 :roll:  :roll:  :roll:

Στελλακι μου να διακοπτεις οσο θελεις.

Εδω μεσα αποψεις ανταλλασουμε.Ουτε υπαρχουν πνευματικοι Θεοι και ευφυιες.Στεναχωριεμαι που πολλες φορες πολλα πνευματικα θεματα εδω μεσα δεν εχουν την ανταποκριση ,που πρεπει.Δεν βαριεσαι....θα το ξεπερασουμε.Γιαυτο αλλωστε ζουμε.Για να ξεπερναμε τις δυσκολιες της ζωης και να μαθαινουμε απο δαυτες,αλλα και για να προσφερουμε βοηθεια στον συνανθρωπο μας οταν εχει την αναγκη μας.Ειμαστερ ολοι δεμενοι μεταξυ μας.Μεσα απο τα ενεργειακα φορτια ,που διαθετουμε  και η ζωη συνεχιζεται.

Για τα ονειρα τωρα,τοσο ο Φρουντ οσο και ο Γιουνγκ πιστευουν στην συχρονικοτητα.Ο Φρουντ βεβαια το βλεπει το θεμα λιγο διαφορετικα.Θεωρει στο βιβλιο του <η ερμηνεια των ονειρων> οτι τα μυνηματα ,που στελνουν ,οτι εχουν να κανουν κυριως με ψυχολογικα θεματα και ανοιγουν μια τρυπα στο ασυνηδειτο.Με τα ονειρα(εφιαλτες), ουσιαστικα αντιλαμβανομαστε τι δεν θα θελαμε να γινει στην πραγματικοτητα.Τα ονειρα μιλουν μονο με συμβολα γιατι αυτα ειναι η παγκοσμια γλωσσα.Ο Φρουντ πιστευει οτι οτιδηποτε απωθημενο(απο το απωθηση) στο ασυνειδητο ,πιεζει για να εμφανιστει παλι.Ειδικα οταν ο ονειρευτης δεν εχει λυσει τα προβληματα ,που τον απασχολουν.Η διαδικασια του ονειρου του δινει την δυνατοτητα στον υπνο να εξισσοροπησει το απωθημενο, ωστε η καθημερινοτητα του να ειναι υγιης και να μην εκδηλωθει εκει.Ομως δυστυχως οπως ειπαμε,τα ονειρα παντα περιμενουν να εμφανιστουν....
Ειναι αυτο ,που στο θεμα  ,που ανεβασα για τον Ηλια τον Σιμοπουλο ,αναφερω, οτι μου ειπε στην επισκεψη μου στο σπιτι του.Οτι δηλ,δεν ειμαστε Ελευθεροι.
Ο Γιουγκ παλι πιστευει στα προφητικα ονειρα και στο λεγομενο συλλογκο ασυνηδειτο.Γιαυτο οι Γιουγκιανοι αναλυτες δεν τεμαχιζουν το ονειρο σε κομματια για να το αναλυσουν αλλα το ψαχνουν σαν ενιαιο.

Ενα παραδειγμα συμβολου:Aν δει καποιος πουλια,μπορει αυτα να συμβολιζουν,μια πτηση με αεροπλανο,την Ελευθερια ,που ολοι θελουμε ,η ενα κελι.
Γιαυτο και η ερμηνεια των προφητικων ονειρων δεν ειναι καθολου απλη.

Στο προσφατο παρελθον ,μια φιλη με πηρε τηλεφωνο και μου ειπε οτι ειδε ονειρο οτι απεβαλλε χωρις ομως να ειναι εγκυος.Επειδη ειναι σκηνοθετης και ηθοποιος ,επικεντρωθηκα  απο ολο το ονειρο ,σε αυτο το σημειο της αποβολης.Ανεβαζε σε ενα θεατρο στο μεταξουργειο μια καινουργια της δουλεια.Και ηταν πολυ χαρουμενη με αυτο.Επροκειτο λοιπον για το  <<πνευματικο της παιδι>>.Απ εξω απ εξω για να μην την στεναχωρησω της ειπα οτι μαλλον τα πραγματα με το καινουργιο σου εργο δεν θα πανε καλα.Δεν πειραζει ομως μην το βαλεις κατω,<ξεσκονισου και συνεχισε>,εγω θα ειμαι μαζι σου.

Πραγματι σε δυο ημερες μου ειπε οτι το εργο τελικα  δεν θα ανεβαινε  για διαφορους λογους ,που δεν μπορουμε να αναλυσουμε εδω.
Η ουσια ειναι οτι μετα απο ενα χρονο ανεβασε νεο εργο το οποιο τα πηγε περιφημα και απεσπασε και βραβειο στο εξωτερικο.!!!

fortune.

larus audouinii

Ευχαριστώ fortune ...
Επικεντρώνομαι στην σκέψη ...να προσφερουμε βοηθεια στον συνανθρωπο μας, αυτό είναι το σημαντικότερο νομίζω.
(Έχω και την εντύπωση πως γνωρίζεις αρκετά σχετικά με το θέμα εδώ...)

Καλέ μου vencedor δίκαια ρωτάς....ναι ϊσως δεν έπρεπε.Δεν ήθελα να στεναχωρέσω...
Σκέφτομαι όμως, πως είναι ένα κομάτι της ζωή μας, έξω από το φορουμ. Εδω μοιραζόμαστε σκέψεις. Δεν θα ήμουν αληθινή, αν ήμουν πάντα χαρούμενη, αν δεν μπορούσα να μοιραστώ.
Να μην φοβόμαστε αλλά να μαθαίνουμε, να προσπαθούμε να ζούμε καλύτερα.
Αν γίνεται, να παραδειγματιζόμαστε προς το καλύτερο.

Η προσωπικη μου άποψη, και ο φόβος είναι ένα σημαντικό κομάτι της ζωή μας, απλά.
Σημασία έχει κάποιες φορές να μετράμε (θα γράψω) βαθύτερα την αξία κάποιων καταστάσεων στην καθημερινότητά μας.

Στην κουβέντα μας τώρα ...Τα όνειρα είναι ένα κομάτι της ζωής μας ..τουλάχιστον/..του φυσικού περιβάλλοντος που έχει να κανει με εμάς και τον κόσμο που μας περιβάλλει και για κάποιους και του μεταφυσικού. Η εκκλησία μας ακόμη ακόμη μέσω των πνευματικών έχει ασχοληθεί αρκετά με αυτό το θέμα....μια μικρή αναφορά

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω κείμενα του συγγραφέα. Σε πολλά είδη ακόμη, μειώνει τις δραστηριότητες των μυών, των οργάνων, και του εγκεφάλου για να εξοικονομούν ενέργεια.
Όταν τον στερείται όμως, ο οργανισμός μας παράγει κορτιζόλη και άλλες ορμόνες, συμβαίνουν  διαφορετικές χημικές επεξεργασίες δηλαδή στο σώμα μας, ενώ αντίθετα είναι σημαντικός και για την μνήμη μας, πιθανά και για την παγίωση των αναμνήσεων μας.
Και όπως θυμάμαι ...είχε γράψει ένας νευροεπιστήμονας, "τα περίεργα όνειρα" ίσως είναι το αντίτιμο ή το όφελος που πληρώνουμε στους μηχανισμούς του εγκεφάλου για να θυμάται κάποια πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μας.

Και για να πειράξω  τον fortune...κάποια είδη δεν κοιμούνται, κυρίως ψάρια. Οι παλαμίδες μάλλον δεν βλέπουν όνειρα...ούτε και εφιάλτες. Το αγκίστρι του fortune... :razz:

fortune

:roll:  :roll:  :roll:  :roll: ...Ναι ναι..ο φορτσουν επιτιθεται. :smile:  ..σημερα λοιπον θα κανω μπλοκο για παλαμιδες....Ετοιμαστε τραπεζι... :lol:  :lol:  :lol:

181 Επισκέπτες, 0 Χρήστες