Μέλη
  • Σύνολο μελών: 7,374
  • Latest: iguzovec
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360,323
  • Σύνολο θεμάτων: 11,759
  • Online today: 177
  • Online ever: 1,061 (Οκτωβρίου 10, 2023, 08:28:42 ΠΜ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
  • Users: 0
  • Guests: 362
  • Total: 362

Γιατί δεν διαβάζουν βιβλία οι 'Ελληνες ?

Ξεκίνησε από pixie, Ιουλίου 12, 2009, 08:43:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

MEGA 1

[quote user="pixie" post="348511"]Μήπως έχει αρχίσει να χάνεται πλέον η γοητεία του βιβλίου? Όσο η τεχνολογία προχωράει, από τους παπύρους, τις περγαμηνές, την τυπογραφία του Γουτεμβέργιου... τα άπειρα βιβλία που στοιβάζονταν με ευλάβεια στη βιβλιοθήκη μας... φτάσαμε στο ηλεκτρονικό βιβλίο!

Μάλλον, δυστυχώς, η τεχνολογία εκτοπίζει το βιβλίο με τη μορφή που γνωρίζαμε και αγαπούσαμε. Βέβαια, η εξαίσια μυρωδιά της τυπογραφικής μελάνης και των παλιών βιβλίων καθώς τα φυλλομετρούσαμε διαβάζοντας, πάντα θα μένει άφευγη στην ψυχή μας...

Η πρόοδος δεν σταματάει, θα μου πείτε... Όπως και νάχει όμως το θέμα, κι επειδή κάποιες αγαπημένες συνήθειες δεν ξεχνιούνται, έναν έντυπο ''φίλο'' δίπλα στο μαξιλάρι μου πάντα θα έχω...  να χαϊδεύω τρυφερά το χαρτί... να θαυμάζω τα εξώφυλλα... να βυθίζομαι μαγεμένη στις λέξεις...[/quote]

pixie  :mryellow:
Γελάω και θα σου πώ γιατί...διότι προσπαθείς πολύ ευγενικά να δικαιολογήσεις την ασχετοσύνη υμών των Ελλήνων.
Μα το θέμα αν μπρώ να πώ και φαντάζομαι ότι το ξέρεις, δέν είναι σε ποιά μορ΄φη είναι γραμμένο το βιβλίο αλλά εάν δοαβάζεται.
Γιατί?
Ο Έλληνας δηλαδή ξέρεις εσύ ότι διαβάζει βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή? :lol:
Η απάντηση είναι όχι, δέν διαβάζει τίποτα πέρα απο τα μηνύματα στο άθλιο αν μπορώ να πώ κινητό του και πολύ είναι :mryellow:

pixie

[quote user="MEGA 1" post="361615"]Ο Έλληνας όχι μόνο είναι απολύτως κενός περιεχομένου και χαμένος τελείως στον μέχρι πρόσφατα υπερ-καταναλωτισό του αλλά είναι και τελείως ανίδεος για το ποιός πραγματικά είναι ο ίδιος και είναι και οι άλλοι.
Γενικά ο Έλληνας δέν είναι τίποτε άλλο παρα ένας διεθνής αμόρφωτος και άσχετος την στιγμή που άλλοι λαοί ακόμα και οι Κινέζοι συνειδητοποιούν την σημασία της κουλτούρας.[/quote]

Πω πω... ίδιαίτερα σκληρά τα λόγια σου MEGA...  :sad:
Είμαι πιο αισιόδοξη και βέβαια είμαι από εκείνους που νιώθουν πολύ θετικά και τρυφερά για τα βιβλία... πιστεύω πως υπάρχουν ''παμφάγοι'' φίλοι της ανάγνωσης ή καλύτερα της γνώσης και έχω την άποψη ότι όσοι διαβάζουν - οι λίγοι έστω που διαβάζουν - το κάνουν συνειδητά! Κι εδώ μιλάμε για ποιοτικά χαρακτηριστικά...

kuria

[quote user="MEGA 1" post="361615"]Ο Έλληνας όχι μόνο είναι απολύτως κενός περιεχομένου και χαμένος τελείως στον μέχρι πρόσφατα υπερ-καταναλωτισό του αλλά είναι και τελείως ανίδεος για το ποιός πραγματικά είναι ο ίδιος και είναι και οι άλλοι.
Γενικά ο Έλληνας δέν είναι τίποτε άλλο παρα ένας διεθνής αμόρφωτος και άσχετος την στιγμή που άλλοι λαοί ακόμα και οι Κινέζοι συνειδητοποιούν την σημασία της κουλτούρας.[/quote]

ωπα μεγαλε MEGA... κανε και λιγο κρατει!

οι περισσοτεροι ΕΛΛΗΝΕΣ που γνωριζω, μαζι και εγω, ουτε στερουμεθα περιεχομενου, ουτε τελειως χαμενοι και ανιδεοι οπως μας παρουσιαζεις ειμαστε...

και τωρα αν θες, για αναλυσε μας, πως εισαι σε θεση να αξιολογεις το μορφωτικο επιπεδο μιας ολοκληρης χωρας;
με ποια κριτηρια εκτιμας τα προσοντα του λαου μας;
και που ξερεις εσυ αν και ποσο διαβαζουμε;

οσο για τους κινεζους, αναλογιζομενος κανεις τον αρχαιο πολιτισμο τους, καταλαβαινει πως μια συγκριση μαζι τους μονο υποτιμητικη δεν ειναι...

(βεβαια αυτο το γνωριζουν οσοι πραγματικα ασχολουνται με την αποκτηση γνωσεων και οχι με το να κρεμανε ταμπελες και να ασκουν κριτικη ισα για να εντυπωσιασουν και να νιωσουν ξεχωριστοι... )
εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Nikos Apomakros

Πριν μιλήσουμε για "μόρφωση" μήπως θα έπρεπε να πούμε τι ακριβώς πιστεύουμε ότι την προσδιορίζει;
Μιλάμε δηλαδή για γενική παιδεία; Μιλάμε για εξειδίκευση; Γενικά... για τι πράγμα μιλάμε;

Στη συναναστροφή μου με αρκετά άτομα από άλλες χώρες και μάλιστα "ανεπτυγμένες", αυτό που έχω
καταλάβει είναι ότι η γενική τουλάχιστον μόρφωση του Έλληνα είναι από τις πιο πλούσιες. Χαμογελάτε;
Κι όμως. Φανταστείτε δηλαδή πως είναι η παιδεία στις υπόλοιπες χώρες... Εγώ τραβούσα τα μαλλιά μου.
Όσον αφορά στην εξειδίκευση, αυτό σίγουρα εξαρτάται από τον τομέα. Στη πλειοψηφία τους όμως σαφώς
υστερούμε.

Προσωπικά αμόρφωτο θα χαρακτήριζα κάποιον που δεν έχει λάβει γενική παιδεία.
Από κει και πέρα όμως όλα είναι σχετικά, ο καθένας ίσως προσδίδει και μια δική του σημασία.

kuria

εκεί που τα θέλω εκτοπίζουν τα πρέπει...

Nikos Apomakros

[quote user="kuria" post="361636"]ετσι ακριβως ειναι Niko...[/quote]

Με τρώει η περιέργεια... Το όνομά μου γιατί το έγραψες με λατινικούς χαρακτήρες; :)

MEGA 1

[quote user="kuria" post="361631"][quote user="MEGA 1" post="361615"]Ο Έλληνας όχι μόνο είναι απολύτως κενός περιεχομένου και χαμένος τελείως στον μέχρι πρόσφατα υπερ-καταναλωτισό του αλλά είναι και τελείως ανίδεος για το ποιός πραγματικά είναι ο ίδιος και είναι και οι άλλοι.

ωπα μεγαλε MEGA... κανε και λιγο κρατει!

οι περισσοτεροι ΕΛΛΗΝΕΣ που γνωριζω, μαζι και εγω, ουτε στερουμεθα περιεχομενου, ουτε τελειως χαμενοι και ανιδεοι οπως μας παρουσιαζεις ειμαστε...

και τωρα αν θες, για αναλυσε μας, πως εισαι σε θεση να αξιολογεις το μορφωτικο επιπεδο μιας ολοκληρης χωρας;
με ποια κριτηρια εκτιμας τα προσοντα του λαου μας;
και που ξερεις εσυ αν και ποσο διαβαζουμε;

οσο για τους κινεζους, αναλογιζομενος κανεις τον αρχαιο πολιτισμο τους, καταλαβαινει πως μια συγκριση μαζι τους μονο υποτιμητικη δεν ειναι...

(βεβαια αυτο το γνωριζουν οσοι πραγματικα ασχολουνται με την αποκτηση γνωσεων και οχι με το να κρεμανε ταμπελες και να ασκουν κριτικη ισα για να εντυπωσιασουν και να νιωσουν ξεχωριστοι... )[/quote]

""οσο για τους κινεζους, αναλογιζομενος κανεις τον αρχαιο πολιτισμο τους, καταλαβαινει πως μια συγκριση μαζι τους μονο υποτιμητικη δεν ειναι... ""

ΠΠσσσσσσςςςςςςςς

Έγραψες με αυτό με τους Κινέζους! :lol:  :mryellow:
Μα πού βρισκόσουν "κυρία" τόσο καιρό?
Τέτοια "τέρας" πληροφόρησης?
"Πολιτισμός χιλιάδων ετών"!!
Πσσςςςςςςς :mryellow:  :mryellow:
Ναι κυρία το γνωρίζω ότι είναι χιλιάδων ετών, όπως επίσης γνωρίζω ότι κατά την διάρκεια της περίφημης "Πολιτιστικής Επανάστασης" του Μάο Τσε Τούνγκ  σκοτώθηκαν -έτσι για τ χατήρι του κομουνιστικού κόμματο της Κίνας-7,73 εκατομμύρια Κινέζοι, μόνο και μόνο γιατί ήταν αστοί, οπαδοί θρησκειών η απλά τίποτα το ιδιαίτερο, έτσι για την πλάκα των υπολοίπων.

Πηγή: http://www.massviolence.org/Chronology-of-Mass-Killings-during-the-Chinese-Cultural

Και γι'αυτό σειρά μου να πώ ότι:"αυτο όμως το γνωριζουν οσοι πραγματικα ασχολουνται με την αποκτηση γνωσεων και οχι με το να κρεμανε ταμπελες και να ασκουν κριτικη ισα για να εντυπωσιασουν και να νιωσουν ξεχωριστοι...""
χεχεχεχεχε
χαχαχαχα
 :lol:  :lol:  :lol:
Αλλά βέβαια για σένα και πιθανότατα και για κάποιους  άλλους -σαν εσένα- όλα αυτές οι πτυχές της πραγματικής ιστορίας ενός λαού που σε βοηθούν αποτελεσματικά  να κρίνεις έναν λαό σας κάνουν "ολους εσάς" να χασμουριέστε απο βαρεμάρα. :lol:
Ναί το έχω δεί, άσε που με οδηγείς στο να πώ (και πάλι για μία ακόμη φορά) ότι οι γυναίκες τελικά πλήττουν θανάσιμα με την πολιτική και την πολιτική ιστορία. :mryellow:
Όσο αφορά το άλλο το κυρίως θέμα:"Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις"
Πηγή: http://allgreek4u.blogspot.com/2009/04/blog-post_24.html

Γειά σας κυρία....καλή σας νύχτα τώρα, η καλημέρα, εξαρτάται πότε θα το διαβάσεις....
χεχεχε
 :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

MEGA 1

Ωφείλω εδώ να πώ ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης όπως όλα τα άλλα αναπτυγμένα έθνη της Γής και για το έτος 2011 σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

Και είναι πραγματικά απορίας άξιο.

Ομολογώ ότι προσπαθώ καιρό τώρα και σε εργασίες που γράφω να βρώ κάποια κακά στοιχεία για τέτοιου είδους δείκτες -που είναι πολύ σημαντικοί -για Ελλάδα και δέν βρίσκω.

:?  :?  :?:  :?:  :oops:
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε επιτέλους πώς βγάζουν τα Ηνωμένα Έθνη αυτούς τους δείκτες και με ποιά μέθοδο.
Τα ίδια έλεγε και η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για το Ελληνικό έλλειμμα.
Είναι απορίας άξιο μία χώρα με τέτοιο μορφωτικό γενικότερο επίπεδο να θεωρείται ότι ανήκει στην ομάδα των πιό αναπτυγμένων κράτων της Γής σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον!

Θού Κύριε!

Nikos Apomakros

Mega, σεβαστή η άποψή σου, όπως και η άποψη του φιλολόγου που παραθέτεις στο σύνδεσμο.
Ωστόσο ακόμη και αυτή, δε παύει να αποτελεί μια ακόμη άποψη και όχι ένα επιχείρημα, πόσο
μάλλον μια απόδειξη.

Όσον αφορά στην εξήγηση του κου Ζ.Μ. σχετικά με το "γιατί ο Έλληνας δεν διαβάζει"
οφείλω να πω ότι εκεί γίνεται πλέον φανερό το ότι ο άνθρωπος είναι φιλόλογος και όχι ψυχολόγος.
Εντάξει, δίνει μια δική του ερμηνεία, σεβαστό, ωστόσο καλό είναι να μην προβάλλεται ως κάτι
παραπάνω. Ενδεικτικό για μένα του σφάλματός του στη "ψυχολόγηση" του Έλληνα είναι το ότι
πολλά άτομα-βιβλιοφάγοι που γνωρίζω, αν όχι η πλειοψηφία τους, δεν είχαν καθόλου καλή σχέση
με το σχολικό βιβλίο. Αυτό όμως δε στάθηκε σε κανέναν τους αρκετό να τους απομακρύνει από το
βιβλίο γενικότερα, κάτι που διαψεύδει τα λόγια του κου Ζ.Μ. όσον αφορά στο "με αποτέλεσμα να
διακατέχεται από ένα μίσος για όλα τα βιβλία"
.

Σε γενικές γραμμές, το τι σχέση θα αναπτύξει ο κάθε άνθρωπος με το βιβλίο, κρίνεται από πολλούς
και διάφορους παράγοντες. Σαφώς η παιδεία είναι μια επιρροή. Ούτε η μοναδική όμως είναι, ούτε καν
η σημαντικότερη. Κατά την άποψή μου πάντα.

Γενικότερα στο κείμενό του διακρίνω μια "βιασύνη" στο με ποιό τρόπο πρέπει να στοιχειοθετηθεί
κατηγορία ενάντια στο Σύστημα. Το Σύστημα σαφώς και είναι σάπιο, κανείς δεν αμφιβάλλει. Αυτό
όμως δε σημαίνει αυτομάτως ότι κι ο Έλληνας προέκυψε "αδιάβαστος". Είναι ανόητο να βγάζεις
κάποιον "αδιάβαστο", προκειμένου να αποδείξεις ότι το σύστημα στο οποίο ανήκει είναι σάπιο...
είναι σαν να παραδέχεσαι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν διαθέτεις άλλα επιχειρήματα και αναγκάζεσαι
να χρησιμοποιήσεις την υπερβολή και την καταστροφολογία.

Κάθε υπερβολή είναι ψέμα.
(Όταν δεν είναι ψέμα, δεν ήταν υπερβολή.)

pixie

[quote user="MEGA 1" post="361617"]pixie  :mryellow:
Γελάω και θα σου πώ γιατί...διότι προσπαθείς πολύ ευγενικά να δικαιολογήσεις την ασχετοσύνη υμών των Ελλήνων.[/quote]

Υμών? Και όχι ημών? :roll:

Λύσε μου αυτή την απορία αν θέλεις... Δεν είσαι Έλληνας?

MEGA 1

[quote user="pixie" post="361662"][quote user="MEGA 1" post="361617"]pixie  :mryellow:
Γελάω και θα σου πώ γιατί...διότι προσπαθείς πολύ ευγενικά να δικαιολογήσεις την ασχετοσύνη υμών των Ελλήνων.[/quote]

Υμών? Και όχι ημών? :roll:

Λύσε μου αυτή την απορία αν θέλεις... Δεν είσαι Έλληνας?[/quote]

ΞΕΝ ΚΑναβ 1.7.1–1.7.8 (ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ)-""ὑμῶν δὲ τῶν. Ἑλλήνων ""

Βλέπεις "αξιότιμη" πλήν όμως εριστική μερικές φορές "pixie" το "ημών" χρησιμοποιείται ώς ακραίος δημοτικισμός εγώ είμαι υπέρ της καθαρευούσης ήτοι γνήσιας αρχαίας ελληνικής.
Τα υπόλοιπα θα στα πεί ο κύριος Μπαμπινιώτης.

χεχεχεχεχεχεχεχε

Pixie, pixie. :mryellow:  :mryellow:

MEGA 1

jcdenton

[quote user="MEGA 1" post="361675"]ΞΕΝ ΚΑναβ 1.7.1–1.7.8 (ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ)-""ὑμῶν δὲ τῶν. Ἑλλήνων ""
Βλέπεις "αξιότιμη" πλήν όμως εριστική μερικές φορές "pixie" το "ημών" χρησιμοποιείται ώς ακραίος δημοτικισμός εγώ είμαι υπέρ της καθαρευούσης ήτοι γνήσιας αρχαίας ελληνικής.

χεχεχεχεχεχεχεχε

Pixie, pixie. :mryellow:  :mryellow:[/quote]

:arrow: Όταν αναφέρεσαι σε ένα κείμενο και δη αρχαίο, καλά θα ήταν να βάζει μεγαλύτερο μέρος του κειμένου, αλλιώς παραποιείς την έννοιά του. Έχω διαβάσει το εν λόγω κείμενο. Η σειρά που ανέρτησες "χάνει" νοήματος όταν την αφήνεις μόνη & έρμη.

:arrow: Η pixie μπορεί να γίνεται εριστική, αλλά & εσύ δεν πας πίσω. Εσύ είσαι εριστικός στα όρια της αναίδειας. Σε παλαιότερο post είχες γράψει πως στο a33 μπορείς να πεις & κάποια κουβέντα, ενώ σε άλλα forum σε διέγραφαν στο πι & φι. Αν είχες ανάλογη συμπεριφορά... τους καταλαβαίνω απόλυτα.

:arrow: ακραίος δημοτικισμός. Πρώτη φορά ακούω αυτόν τον όρο. Είσαι & γλωσσοπλάστης; Η καθαρεύουσα, για να μαθαίνεις, είναι πιο κοντά στη δημοτική, παρά στα αρχαία. Μπορείςε να ρωτήσεις & τον... Μπαμπινιώτη!

:arrow: Γιατί δεν απαντάς στην ερώτηση της εριστικής pixie, αλλά φέρεσαι προσωπικά εναντίον της, υποστηρικτή της γνησίας αρχαίας Ελληνικής; Είσαι Έλληνας; Ή προτιμάς να γράφεις, πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου σου, προσβάλοντας τους υπόλοιπους;

:arrow: Όσο για το αν οι γυναίκες (που δεν συναύδουν με τα λεγόμενά σου) έχουν πλάκα... η πολύ τεστοστερόνη, σε συνδυασμό με την βαρβατίλα, προκαλεί ανικανότητα.

Δεν είχα σκοπό να γράψω σ' αυτό το post, αλλά η αφέλεια κάποιων να νομίζουν πως μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στους άλλους, ως υποδεέστερους... καταντά ενοχλητική.
Ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο.
Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι.
Ross Perot (1930 - ...)

MEGA 1

[quote user="jcdenton" post="361677"][quote user="MEGA 1" post="361675"]ΞΕΝ ΚΑναβ 1.7.1–1.7.8 (ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ)-""ὑμῶν δὲ τῶν. Ἑλλήνων ""

χεχεχεχεχεχεχεχε

Pixie, pixie. :mryellow:  :mryellow:[/quote]

:arrow: Όταν αναφέρεσαι σε ένα κείμενο και δη αρχαίο, καλά θα ήταν να βάζει μεγαλύτερο μέρος του κειμένου, αλλιώς παραποιείς την έννοιά του. Έχω διαβάσει το εν λόγω κείμενο. Η σειρά που ανέρτησες "χάνει" νοήματος όταν την αφήνεις μόνη & έρμη.

:arrow: Η pixie μπορεί να γίνεται εριστική, αλλά & εσύ δεν πας πίσω. Εσύ είσαι εριστικός στα όρια της αναίδειας. Σε παλαιότερο post είχες γράψει πως στο a33 μπορείς να πεις & κάποια κουβέντα, ενώ σε άλλα forum σε διέγραφαν στο πι & φι. Αν είχες ανάλογη συμπεριφορά... τους καταλαβαίνω απόλυτα.

:arrow: ακραίος δημοτικισμός. Πρώτη φορά ακούω αυτόν τον όρο. Είσαι & γλωσσοπλάστης; Η καθαρεύουσα, για να μαθαίνεις, είναι πιο κοντά στη δημοτική, παρά στα αρχαία. Μπορείςε να ρωτήσεις & τον... Μπαμπινιώτη!

:arrow: Γιατί δεν απαντάς στην ερώτηση της εριστικής pixie, αλλά φέρεσαι προσωπικά εναντίον της, υποστηρικτή της γνησίας αρχαίας Ελληνικής; Είσαι Έλληνας; Ή προτιμάς να γράφεις, πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου σου, προσβάλοντας τους υπόλοιπους;

:arrow: Όσο για το αν οι γυναίκες (που δεν συναύδουν με τα λεγόμενά σου) έχουν πλάκα... η πολύ τεστοστερόνη, σε συνδυασμό με την βαρβατίλα, προκαλεί ανικανότητα.

Δεν είχα σκοπό να γράψω σ' αυτό το post, αλλά η αφέλεια κάποιων να νομίζουν πως μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στους άλλους, ως υποδεέστερους... καταντά ενοχλητική.[/quote]

Μα τί ερωτήσεις είναι αυτές εάν είμαι 'Ελληνας? :razz:
Μα την αλήθεια, ποτέ μου δέν μπορούσα να καταλάβω εκείνους που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις.
Δηλαδή τί θα μπορούσα να είμαι?
Αλβανός π.χ μεγαλωμένος στην Ελλάδα με απωθημένα?
Μα αυτοί τί νομίζεις?
Ότι μπαίνουν σε φόρουμ συζητήσεων και συνομιλούν με άλλους Έλληνες?
Δέν νομίζω....Αυτό που θα τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν κανένα αμάξι και να αγοράσοουν και κανένα οικοπεδάκι στις ακτές της Αδριατικής στην Αλβανία που τώρα διαβάζω σε εφημερίδες ότι τα αγοράζουν μαζικά αυτοί που τόσα χρόνια δούλευαν εδώ.
Μετά....δέν θεωρώ τους άλλους υποδεέστερους, πώς σου ήρθε αυτό?
Με την ίδια λογική και η Pixie  πρώτη έγραψε για το γεγονός ότι οι Έλληνες δέν διαβάζουν βιβλία, εγώ "κατέθεσα" και λίγα στοιχεία (και μπορεί κανείς να βρεί και άλλα)  ότι γενικά δέν διαβάζουμε, δέν μας αρέσει, δέν αρέσει και τόσο το διάβασμα και η πληροφόρηση στον Έλληνα.

MEGA 1

Και καλά η τεστοτερόνη, η "βαρβατίλα" γιατί και απο πού έως πού? :?  :?:

362 Επισκέπτες, 0 Χρήστες